Türkiye'nin Muhasebe Rehberi   I  Yayınlanan En Son Mevzuatlar  I  2011 Vergi Takvimi  I   2011 Yılı Muhasebe Uygulamaları  I  Beyanname Rehberi  
Ana sayfa Yasal Uyarı Künye Danışma Hattı Güncel Bilgi Arşivi

      Kurumlar Vergisi Rehberi

 MUHASEBE GÜNCEL BÜLTEN :   01 MART 2011

  Vergi Rehberi 

  2011 Çalışmaları 
  Pratik Bilgiler 
  Staj - Stajyer Rehberi
  Maliye Rehberi
  BEŞ DAKİKA ARA !...
  Makale Rehberi

  Kanun-Mevzuat Rehberi  

  Sosyal Güvenlik Rehberi  

 

 
   

Özel Eğitim Kurumlarında Kurucu veya Kurucu Temsilcilerinin Görev ve Sorumlulukları

 
   

       Milli Eğitim Bakanlığı Özel Okullar Çerçeve Yönetmeliğinde yapılan değişiklikle özel okullarda eğitim ve öğretim ile yönetime ilişkin usul ve esasları düzenlenerek 26.02.2011 ve 27858 sayılı Resmi Gazetede yayınlanmıştır.

Bu değişikliğe göre;

Okulun amacı ve öğrenim şekli olarak; Türk milletinin millî, ahlâkî, insanî, manevî ve kültürel değerlerini benimseyen, koruyan ve

geliştiren; ailesini, vatanını, milletini seven ve daima yüceltmeye çalışan; insan haklarına ve Anayasanın başlangıcındaki temel ilkelere dayanan demokratik, laik ve sosyal bir hukuk devleti olan Türkiye Cumhuriyetine karşı görev ve sorumluluklarını bilen ve bunları davranış hâline getirmiş yurttaşlar olarak yetiştirmek ve ilgi, yetenek ve başarılarına göre hayata, iş alanlarına, üst öğretime ve mesleğe hazırlamaktır. Denilerek okulun amacı ve öğrenim şeklinin çerçeve içerisine almıştır. 

Okullardaki eğitim personeli ile diğer görevliler; görev, yetki ve sorumlulukları bakımından 5580 sayılı Özel Öğretim Kurumları Kanunu ile Millî Eğitim Bakanlığı Özel Öğretim Kurumları Yönetmeliği hükümleri ve dengi resmî kurumlarda görevli personelle ilgili mevzuat hükümlerine tabidir. 

Kurucu veya kurucu temsilcisinin görev, yetki ve sorumlulukları; 

- Her yıl okulun mali bütçesini düzenler. 

- Okul yönetimince talep edilen eğitim ve öğretimle ilgili araç ve gereçle diğer ihtiyaçları sağlar.

- Hizmetlerin yürütülebilmesi için ilgili mevzuat hükümlerine göre personelin görevlendirilmesini sağlar.

- Gerektiğinde öğretmenler kurulu toplantısına katılarak eğitim personelinin sorunlarını ve isteklerini tespit ederek gereğini yapar.

- Eğitim personeli ile diğer personelin aylık ve ücretlerinin zamanında ödenmesini, sigorta ve vergi ile ilgili işlerin usulüne uygun ve zamanında yapılmasını sağlar.

- Eğitim personelinin iş sözleşmesini yaparak çalışma izin ve çalışma iznini uzatma onaylarının zamanında alınmasını sağlar.

- Okulun gelir ve giderleriyle ilgili iş ve işlemleri izler; muhasebeye ilişkin defter, dosya ve kayıt makbuzlarının tutulmasını sağlar.

- Yangın, doğal afet ve kazalara karşı ilgili mevzuatına göre gerekli önlemleri alır.

- İlgili mevzuata göre ilk yardım ve özel güvenlik önlemleri alır.

- Okulun üye olması hâlinde oda, vakıf, dernek, birlik ve benzeri sivil toplum örgütleri ile özel ve resmî kurum ve kuruluşlarda okul veya okullarını temsil eder veya görevlendireceği kişi tarafından temsil edilmesini sağlar.

- Özel öğretim kurumlarıyla ilgili diğer mevzuatla verilen görevleri yapar. 

             Kurucu veya kurucu temsilcisi; okulda eğitim ortamının sağlanması için maddî imkânların hazırlanması, yeterli personelin istihdamı ile araç ve gerecin temini gibi hususlardan birinci derecede sorumludur.

Müdürlük görevi bulunmayan kurucu veya kurucu temsilcisinin, eğitim ve öğretim işlerinde doğrudan görev ve yetkisi bulunmaz.

Kurucu veya kurucu temsilcisi; okul müdürünün izinli veya raporlu olduğu sürelerde millî eğitim müdürlüğünün onayıyla müdür başyardımcısı veya müdür yardımcılarından birinin müdürlüğe vekâleten görevlendirilmesini sağlar. Bunların bulunmaması hâlinde yönetici olma şartlarını taşıyan bir öğretmenin bu göreve vekâleten görevlendirilmesini sağlar. 

Genel müdürün görev, yetki ve sorumlulukları

- Gerektiğinde kendisine bağlı okullardaki toplantılara başkanlık eder.

- Branşında ders bulunması durumunda haftada 6 saate kadar derse girebilir.

- Eğitim personeli ve diğer personelin bilim, teknik ve eğitim alanlarındaki gelişmeleri takip edebilmeleri için gerekli önlemleri alır.

- Eğitim, öğretim ve yönetim işlerinin verimli şekilde yapılmasını sağlar.

- İzin kullanacak personele, okul müdürüyle birlikte izin belgesi düzenler.

- Yönetim ile eğitim personeli arasındaki koordineyi sağlar.

- Eğitim personelinin görevlerini gerektiği gibi yapmaları için önlem alır.

- Eğitim personelinin çalışma izni ve çalışma iznini uzatma onaylarının zamanında alınması için gerekli önlemleri alır.

- Okulun üye olması hâlinde oda, vakıf, dernek, birlik ve benzeri sivil toplum örgütleri ile özel ve resmî kurum ve kuruluşlarda okullarını temsil eder.

- Eğitim personelinin kanaat raporlarını usulüne uygun olarak doldurur.

- Özel öğretim kurumlarıyla ilgili diğer mevzuatla verilen görevleri de yapar.

Genel müdür, okullarda eğitim ve öğretimin kaliteli olarak sürdürülmesi, öğrencilerin en iyi şekilde yetiştirilmesi, başarının artırılması için gerekli önlemlerin alınarak uygulanmasından, Bakanlığa ve ilgili diğer resmî makamlar ile kurucuya karşı sorumludur.

Genel müdür aynı zamanda kurucu veya kurucu temsilcisi ise okulun mali işlerinden de sorumludur.

Genel müdür yardımcısının görev, yetki ve sorumlulukları

Genel müdür yardımcısı, genel müdürün verdiği görevleri yapar. Genel müdürün izinli veya raporlu olduğu sürelerde genel müdürlüğe vekâlet eder.

Okul müdürünün görev, yetki ve sorumlulukları

- Programların amacına uygun şekilde yürütülmesi, başarının artırılması, eğitimin kaliteli olarak sürdürülmesi için gerekli önlemleri alarak uygular.

- Okuldaki tüm personelle yapılacak toplantılara başkanlık eder.

- Okulun üye olması hâlinde oda, vakıf, dernek, birlik ve benzeri sivil toplum örgütleri ile özel ve resmî kurum ve kuruluşlarda okulu temsil eder.

- Aday öğretmen, uzman öğretici ve usta öğreticilerin adaylıklarının kaldırılmasıyla ilgili işleri yürütür.

- Eğitim personelinin çalışma izni ve çalışma iznini uzatma onaylarını zamanında alır.

- Eğitim ve öğretim, ölçme ve değerlendirme, yönetim ve benzeri konularda personelden gelen raporları inceler ve gereğini yapar.

- Öğretim yılı başlamadan bir ay önce öğretim yılına ait gerekli hazırlıkları yapar, eğitim ve öğretim etkinliklerini planlar, personel arasında gerekli görev bölümünü yapar, ders dışı etkinlikler için gerekli izinleri alır.

- Defter, dosya ve kayıtların tutulmasını, yazışmaların gecikmeye meydan verilmeden usulüne göre yapılmasını sağlar.

- Eğitim personelinin bilim, teknik ve eğitim, alanlarındaki gelişmeleri takip edebilmeleri için gerekli önlemleri alır ve yetiştirilmesini sağlar.

- Bakanlıkça düzenlenen ve çağrısı yapılan hizmet içi eğitim etkinliklerine katılır, okul bünyesinde görev yapan eğitim personelinden hizmet içi eğitim etkinliklerine çağrılanların katılmalarını sağlar.

- Eğitim personelinin çalışmalarını planlı olarak yapmaları için yıllık planlar ile haftalık ders programlarının yapılmasını sağlar ve onaylar.

- Kütüphane ve diğer bölümlerin gerekli araç ve gereçle donatılmasını, eğitim personeli ile öğrencilerin bunlardan yararlanmasını sağlar.

- Yönetim görevini aksatmamak şartıyla branşında olmak üzere haftada aylık karşılığı 6, isteğe bağlı ek ders görevi karşılığı ise 6 saat olmak üzere toplam 12 saat derse girebilir.

- Öğretim yılı başlamadan önce yıllık çalışma takvimini hazırlar ve okulun bağlı bulunduğu il veya ilçe millî eğitim müdürlüğüne onaylatır.

- Her öğretim yılı için okulda uygulanan programa göre, öğrenci davranışlarını değerlendirme kurulu veya ödül ve disiplin kurulunu oluşturur.

- Eğitim personelinin nöbet çizelgesini hazırlar.

- Eğitim ve öğretimle ilgili yürürlüğe giren mevzuatın personele duyurulmasını ve mevzuatla ilgili bilgi edinilmesini sağlar.

- Öğrenci başarısı ile ölçme ve değerlendirmeye, ilişkin işlerin düzenli yürütülmesi için gerekli önlemleri alır.

- Açılacak yetiştirme kursları ile ilgili iş ve işlemleri yapar.

- Genel müdürün bulunması hâlinde izin kullanacak personele, genel müdürle birlikte izin verir.

- Eğitim personelinin kanaat raporlarını usulüne uygun olarak doldurur.

- Özel öğretim kurumlarıyla ilgili mevzuatla verilen diğer görevleri yapar.

Okul müdürü; okulun yönetiminden, okulun amacı doğrultusunda öğrencilerin yetiştirilmesinden, eğitim ve öğretim faaliyetleri ile rehberlik hizmetlerinin planlanmasından ve yürütülmesinden kurucu veya kurucu temsilcisine varsa genel müdüre, Bakanlığa ve resmî makamlara karşı sorumludur.

Okul müdürü, kurucu veya kurucu temsilcisi olduğunda okulun mali işlerinden de sorumludur.

Okul müdürü, sorumluluk, her ikisinde de kalmak üzere yönetim veya eğitim ve öğretim hizmetlerinin yürütülmesi ile ilgili görevlerinin bir kısmını müdür yardımcısına devredebilir.

Okul müdürü, okula genel müdür atanmadığında bu Yönetmelikte genel müdüre verilen yetkileri kullanır.

Müdür başyardımcısı ve müdür yardımcısının görev, yetki ve sorumlulukları

Müdür başyardımcısı ve müdür yardımcısı, dengi resmî okul mevzuatında belirtilen görevler ile okul müdürünün vereceği görevleri yapar. Okul müdürünün izinli veya raporlu olması hâlinde müdürlüğe vekâlet eder.

Bölüm veya zümre başkanının görev, yetki ve sorumlulukları

Okullarda zümre öğretmenler kurulu veya bölüm öğretmenler kuruluna başkanlık etmek üzere zümre/bölüm başkanı görevlendirilir. Zümre başkanı veya bölüm başkanı, zümre öğretmenler kurulu ve bölüm öğretmenler kurulu görevlerini, dengi resmî okulların mevzuatına göre yürütür.

Ölçme ve değerlendirme servisi yöneticisi

Ölçme ve değerlendirme servisi; öğrencilerin genel başarı seviyesini, üstün yetenekli öğrencileri, öğrenme güçlüğü çeken öğrenciler ile öğrenme güçlüğü çekilen konuları bölüm veya zümre başkanı ve diğer öğretmenlerle iş birliği yaparak tespit etmek ve tedbir almak üzere;

- Yeni ölçme ve değerlendirme yaklaşımları esas alınarak sürece dayalı bir değerlendirme yapılması için, 4 üncü sınıftan itibaren her dönemde tüm derslerden en az bir defa ortak sınavların yapılmasını sağlar.

- Ortak sınav sonuçlarını değerlendirerek her öğrencinin öğrenemediği konuları ve eksik kalan kazanımlarını ayrı ayrı tespit ederek nedenlerini araştırır.

- Öğrencinin bireysel başarısı ile şubesindeki ve okulun aynı sınıflar içindeki başarı derecesini tespit eder, öğrencilerin derslere göre başarı grafiğini çıkarır.

- Ölçme ve değerlendirme sonunda yaptığı tespitleri bir rapor hâlinde ilgililere iletilmek üzere okul müdürüne verir.

- Bütün çalışmalarında bölüm veya zümre başkanları, eğitim personeli, öğrenci ve diğer ilgililerle iş birliği yapar.

- Ölçme ve değerlendirmede kullanılmak üzere soru bankası oluşturur.

- Öğrencilerin başarı durumlarıyla ilgili velilerle görüşme yapar. Dengi okul mevzuatında belirtilenler dışında, öğrenci veya velilere bir dönemde en az iki defa olmak üzere ara karne hazırlar.

Öğretmenler, yaptıkları sınavların sonuçlarını ölçme ve değerlendirme servisine de verirler.

Öğretmen, uzman öğretici ve usta öğreticiler

Öğretmen, uzman öğretici ve usta öğreticiler, dengi resmî okul yönetmeliklerinde belirtilen görevler ile bölüm veya zümre başkanı ve okul müdürünün vereceği görevleri yaparlar.

Rehber öğretmenler

Rehber öğretmenler, 17/4/2001 tarihli ve 24376 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Millî Eğitim Bakanlığı Rehberlik ve Psikolojik Danışma Hizmetleri Yönetmeliğinde belirtilen görevleri yapar.

Danışman

Kurucu veya kurucu temsilcisi, ihtiyaç duyulan alanlarda kendisine, genel müdür veya okul müdürüne bağlı olarak çalışacak danışman görevlendirebilir.

Diğer personel

Diğer personel, dengi resmî okul mevzuatında belirtilen görevleri yapar. Bu Yönetmelikte ve dengi resmî okul mevzuatında görevleri belirtilmeyen personel ise genel müdür, okul müdürü ve okul müdür yardımcılarının vereceği görevleri yapar. 

Mehmet Fatih Geleri

İş ve Sosyal Güvenlik Uzmanı

İş ve Sosyal Güvenlik&Tazminat Hesaplama/Bilirkişi

fatihgeleri@gmail.com

Diğer makaleleri

-SGK Borç Yapılandırmasında İhya

-Çağrı Üzerine Çalışma, Evden Çalışma ve Uzaktan Çalışma

-Emzirme ödeneği ve cenaze yardımı alabilme şartları ve tutarları

-Kadın işçinin gece postasında çalıştırılma koşulları

-Çalışanların Yıllık İzin Süreleri

-Yeni Borçlar kanunu işçi işveren yükümlülükleri

-2011 Yılında sigorta primine tabi tutulmayacak ödemeler

-Özürlü çalışanlarla ilgili olarak İşkur'a onaylatılacak belge ve fazla çalışma onayı

-Özel Eğitim Kurumlarında İhbar ve Kıdem Tazminatı

-İkale Sözleşmesi İle Fesih Ve Sonuçları

Sigorta primine esas olan ve olmayan kazançlar

15 Yıl 3600 günle kıdem tazminatı alabilme şartları

Özel Eğitim Kurumlarında görev yapan öğretim elemanlarının SGK uygulamaları

 
    Yasal Uyarı

 

 

 

    
  ▼ Yayınlanan En Son  Mevzuatlar   (Sitenize ekleyebilirsiniz)


Copyrıght  © 2005-2011 www.muhasebenet.net www.muhasebenet.com. Her hakkı saklıdır.