Türkiye'nin Muhasebe Rehberi   I  Yayınlanan En Son Mevzuatlar  I  2010 Vergi Takvimi  I   2010 Yılı Muhasebe Uygulamaları  I  Beyanname Rehberi  
Ana sayfa Yasal Uyarı Künye Danışma Hattı Güncel Bilgi Arşivi

      Kurumlar Vergisi Rehberi

 MUHASEBE GÜNCEL BÜLTEN :   26 KASIM  2010

  Vergi Rehberi 

  2010 Çalışmaları 
  2010 Pratik Bilgiler 
  Staj - Stajyer Rehberi
  Maliye Rehberi
  BEŞ DAKİKA ARA !...
  Makale Rehberi

  Kanun-Mevzuat Rehberi  

  Sosyal Güvenlik Rehberi  

 

 
   

Yabancı Tüzel Kişiler Anonim Şirket Genel Kurullarına Vekâleten Katılabilir mi?

 
   
        Anonim şirketlerde olağan genel kurul, şirketin hesap devresi sonundan itibaren 3 ay içinde ve senede en az bir defa; olağanüstü genel kurullar ise, şirket işlerinin icab ettirdiği hallerde ve zamanlarda toplanır. Yönetim kurulu ve denetçilerin seçimi, azli, ibrası, kar dağıtımı, ana sözleşme değişikliği ve sermaye artırımı, pay sahiplerinin katılıp oy kullandığı genel kurullarda gerçekleşir. 

w.      Türk Ticaret Kanunu (TTK)’na göre oy kullanma hakkına sahip olan pay sahipleri, bu hakkını genel kurullara bizatihi katılarak kullanırlar. Pay sahibi ortaklar, oy kullanma haklarını pay sahibi diğer ortaklara devredebilecekleri gibi, şirket ana sözleşmesinde aksine hüküm yoksa şirkette pay sahibi olmayan üçüncü şahıslara da kullandırabilirler. Bu durumda her pay sahibi genel kurulda ancak bir kişi tarafından temsil edilebilir. Bazen miras vb. durumlar nedeni ile bir hisse senedinin birden fazla sahibi bulunabilir. Bu durumda aralarından seçilecek bir temsilci vasıtası ile genel kurula katılıp oy kullanabilirler. Tüzel kişi ortağın birden fazla kişi ile temsil edilmesi durumunda ise oy kullanma ancak biri tarafından gerçekleştirilir. 

            Genel kurullara vekâleten katılabilmek için ilgili, düzenlenecek vekâlette, vekâlet verenin imzasının notere tasdik ettirilmesi veya noterce onaylanmış imza sirkülerinin eklenmesi gerekiyor. İlgili yönetmelikte örneği bulunan (Örnek 3) vekâletnamede; şirketin unvanı, genel kurul tarihi, vekilin adı soyadı, pay sahibinin adı soyadı ve pay adedi ile imzasının bulunması şarttır. Bu bilgilerden herhangi birinin bulunmadığı genel veya özel vekâletnameler geçersiz kabul edilir. 

            Ülkemizdeki yabancı sermaye yatırımlarının büyüklüğüne rağmen yabancı gerçek veya tüzel kişi ortakların genel kurullara vekâleten katılmaları hususunda açık düzenleme bulunmamaktadır. Böyle olunca da yabancı ortakların genel kurullarda vekâleten temsil edilmesi için Türkçe metni imzalaması yeterli görülmektedir. Ancak, ülkemizdeki tüzel kişi yabancı ortakların vekâleten temsilinde, orijinal dillerinde alınan temsil yetkisi kararının kendi ülkelerinde notere onaylatıldıktan sonra ( gerektiğinde apostilli olarak), ülkemizde noterden tercüme edilerek işlemler gerçekleştirilmektedir.  Yabancı tüzel kişilerle ilgili bu uygulamayı dikkate alacak olursak, vekâletnamenin tüzel kişi ortağı temsil ve ilzama yetkili kişilerce imzalandıktan sonra orijinal dildeki yetki belgesinin kendi ülkelerindeki noterce onaylatılmalıdır. Daha sonra noter onaylı orijinal belgenin, noterden Türkçe onaylı tercümesinin vekâlete eklenmesi daha doğru olacaktır. 

            Yabancı tüzel kişi ortakların genel kurullarda vekâleten temsil edilmesinde ileride sorunla karşılaşılmaması ve yabancı tüzel kişinin iradesinin ispatı için imzalanan Türkçe metnin Ek’ inde orijinal metnin noter onaylı tercümesinin bulunmasında fayda vardır.

İ.Burak OĞUZ
S.M.M.M.

burak@noktax.com
muhasebenet.net

Yasal Uyarı

Diğer makaleleri

-İş Kazalarında İşverenlerin Sorumluluğu

-Faturalar Kaybolursa Vergi Ödersiniz

-Yurtdışından satın alınan yazılımların vergisel durumu

-Hırsızlık veya yangında zayi olan malların Katma Değer Vergisi indirilebilir mi?

-Belgesiz Gider Yazılır mı?

-SGK İdari Para Cezaları Can Yakıyor

-İstirahat raporu alan işçiyi işten çıkarabilir misiniz?

-Ceza Olarak Ücret Kesintisi Yapılır mı?

-Devredilen iş yerinde kıdem tazminatını kim öder

-Fırsatınız Varken Bol Bol Masaj Yaptırın

-Mali Tatilde Dava Açılabilir mi?

-Serbest Bölgelerde kapasite raporu sorunu çözüldü

-Vergi Dairesinin Haciz Önceliği Varmıdır?

-Dışarıdan temin edilen işçilikte KDV tevkifatı

 

 
    Yasal Uyarı
 
 

    
  ▼ Yayınlanan En Son  Mevzuatlar   (Sitenize ekleyebilirsiniz)


Copyrıght  © 2005-2010 www.muhasebenet.net www.muhasebenet.com. Her hakkı saklıdır.