Türkiye'nin Muhasebe Rehberi   I  Yayınlanan En Son Mevzuatlar  I  2010 Vergi Takvimi  I   2010 Yılı Muhasebe Uygulamaları  I  Beyanname Rehberi  
Ana sayfa Yasal Uyarı Künye Danışma Hattı Güncel Bilgi Arşivi

      Kurumlar Vergisi Rehberi

 MUHASEBE GÜNCEL BÜLTEN :   26 AĞUSTOS  2010

  Vergi Rehberi 

  2010 Çalışmaları 
  2010 Pratik Bilgiler 
  Staj - Stajyer Rehberi
  Maliye Rehberi
  BEŞ DAKİKA ARA !...
  Makale Rehberi

  Kanun-Mevzuat Rehberi  

  Sosyal Güvenlik Rehberi  

 

 
   

Ceza Olarak Ücret Kesintisi Yapılır mı?

 
   
    İşverenler işyerinde düzen ve disiplini sağlamak için uyulması gereken kurallar koyarlar ve işçilerin üzerinde bir takım yaptırımlar uygularlar. Ücret kesintisi en etkili yaptırımlardan biridir. Söz konusu para olunca bu konuda hem işverenler hem de çalışanlar son derece hassas olmaktadır.

Ücret kesme cezası tam olarak bilinmemekte ve işverenler tarafından yanlış uygulanmaktadır. Ücret kesme cezasının hangi hallerde ve nasıl verileceği, kesilen ücretin ne yapılacağı gibi hususlar 4857 Sayılı İş Kanunu’nun 38’inci maddesinde düzenlemiştir. Buna göre ceza olarak işçinin ücretinden kesinti yapılabilmesi için öncelikle toplu iş sözleşmesi veya iş sözleşmelerinde hangi durumlarda ücret kesme cezasının verileceğinin yazılı olarak belirtilmesi gerekiyor. Aksi halde hiçbir surette ücret kesme cezası uygulanamayacağı gibi, uygulandığı durumda da işveren suçlu duruma düşüp para cezası ile karşı karşıya kalacaktır.

Toplu iş sözleşmesi veya iş sözleşmelerinde tanımlanan ücret kesme cezasının uygulandığı durumda işveren, bu durumu sebepleri ile birlikte derhal işçiye yazılı olarak bildirmelidir. İşçiye verilebilecek ücret kesme cezası bir ay içinde en fazla iki günlük ücreti karşılığı karşılığıdır, bundan daha fazla ücret kesme cezası verilemez.

Burada yapılan en büyük yanlışlık, işveren keyfine göre kesinti yapmakta ve yapılan bu kesintiyi de kendisinde tutmaktadır. Oysa yapılan bu kesinti Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nın Zıraat Bankası’ndaki hesabına kesildiği tarihten itibaren bir ay içinde yatırılmak zorundadır.

İşveren, kanunda belirtilen hükümlere aykırı olarak ücret kesme cezası yapar veya yaptığı ücret kesme cezasının sebebini işçiye bildirmezse 412 TL para cezası uygulanır.

İşverenler tarafından bilinmeyen ve yanlış uygulanan ücret kesme cezasının uygulanabilmesi için, mutlaka toplu iş sözleşmesi ya da iş sözleşmelerinde hangi durumlarda ücret kesme cezasının verileceğinin açık ve net bir şekilde belirtilmesi gerekir. Ücret kesme cezasıının uygulanması durumunda da, sebepleri ile birlikte derhal işçiye bildirilmesi ve bir ay içinde de kesinti yapılan miktarın Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nın Zıraat Bankası’ndaki hesabına yatırılması gerekmektedir.

İ.Burak OĞUZ
S.M.M.M.

burak@noktax.com
muhasebenet.net

Yasal Uyarı

Diğer makaleleri

-Devredilen iş yerinde kıdem tazminatını kim öder

-Fırsatınız Varken Bol Bol Masaj Yaptırın

-Mali Tatilde Dava Açılabilir mi?

-Serbest Bölgelerde kapasite raporu sorunu çözüldü

-Vergi Dairesinin Haciz Önceliği Varmıdır?

-Dışarıdan temin edilen işçilikte KDV tevkifatı

 

 
    Yasal Uyarı
 
 

    
  ▼ Yayınlanan En Son  Mevzuatlar   (Sitenize ekleyebilirsiniz)


Copyrıght  © 2005-2010 www.muhasebenet.net www.muhasebenet.com. Her hakkı saklıdır.