Türkiye'nin Muhasebe Rehberi   I  Yayınlanan En Son Mevzuatlar  I  2010 Vergi Takvimi  I   2010 Yılı Muhasebe Uygulamaları  I  Beyanname Rehberi  
Ana sayfa Yasal Uyarı Künye Danışma Hattı Güncel Bilgi Arşivi

      Kurumlar Vergisi Rehberi

 MUHASEBE GÜNCEL BÜLTEN :   22 EKİM  2010

  Vergi Rehberi 

  2010 Çalışmaları 
  2010 Pratik Bilgiler 
  Staj - Stajyer Rehberi
  Maliye Rehberi
  BEŞ DAKİKA ARA !...
  Makale Rehberi

  Kanun-Mevzuat Rehberi  

  Sosyal Güvenlik Rehberi  

 

 
   

Faturalar Kaybolursa Vergi Ödersiniz

 
   
Faturanın tanımı Vergi Usul Kanunu (VUK) Madde 229’da yapılmıştır. Buna göre Fatura “ satılan emtia veya yapılan iş karşılığında müşterinin borçlandığı meblağı göstermek üzere emtiayı satan veya işi yapan tüccar tarafından müşteriye verilen ticari vesikadır.”

Birinci ve ikinci sınıf tüccarlar, kazancı basit usulde tespit edilenlerle defter tutmak zorunda olan çiftçiler:

1- Birinci ve ikinci sınıf tüccarlara,
2- Serbest meslek erbabına,
3- Kazançları basit usulde tespit edilen tüccarlara,
4- Defter tutmak zorunda olan çiftçilere,
5- Vergiden muaf esnafa,

Sattıkları emtia veya yaptıkları işler için fatura vermek, bunlar da fatura istemek ve almak zorundadırlar. Bunun dışında, mal veya hizmet bedelinin (2010 yılı için) 680 TL’yi geçmesi ya da müşterinin talep etmesi halinde de fatura düzenlenmek zorundadır.

İşletmeler, ticari faaliyetlerini geçerli belgelerle tevsik etmek zorundadırlar. Bu nedenle Fatura, düzenleyen açısından hasılatın tespiti, kullanan açısında da gider tespiti için önemli bir vesikadır. Aynı zamanda da vergi idaresi açısından vergi denetiminde en önemli belgedir. Bu öneminden ötürü faturanın bastırılması ve kullanılması bir takım kurallara bağlanmış, kayıp ve zayi olması durumunda da yaptırımlar öngörülmüştür.

Ticari hayatın doğal seyri içinde yangın, sel, deprem gibi doğal afetler sonucunda ya da çalınma ve kaybolma gibi nedenlerle faturalar elimizden çıkabilmektedir. Bu durumda yapılacak ilk iş, bir tutanakla durumun tespitidir. Elimizden çıkan faturaların adet seri/sıra no gibi detaylarının belirtilerek resmi bir tutanakla (itfaiye raporu, polis tutanağı vb.) tespit edilmesi son derece önemlidir. Aksi halde tutanak, işletmenin kendi içinde düzenlenmelidir.

Tutanağın düzenlenmesinden sonra kayıp veya zayi olan faturalarının detayını belirterek gazeteye ilan verilmesi gerekmektedir. Gazete ilanından sonra, kayıp veya zayi olan faturaların kısmen veya tamamen kullanılmış olması halinde mahkemeye müracaat ederek, faturaların geçersizliği ile birlikte zayi belgesi alınarak vergi dairesine bildirimde bulunulur. Faturaların hiç kullanılmamış olması halinde ise mahkemeye müracaat edilmesine gerek olmadığı görüşü hakimdir

Müracaat üzerine vergi dairesi olayın özelliğine ve faturaların kullanılıp kullanılmadığına göre işlem yapmaktadır. Özellikle faturaların kullanıldığı durumlarda, kaybolduğu döneme ilişkin fatura başına ortalama hasılat belirleyerek matrah takdirine gidebilmektedir. Kayıp fatura koçanlarının kullanılmamış olması halinde işlem yapılmamakla birlikte olayın özelliğine göre yine matrah takdirine gidilebilmektedir.

Sonuç olarak, faturaların kayıp ve zayi olması durumlarında vergi dairesi genelde matrah takdirine gitmektedir. Özellikle fatura koçanlarının kullanılmadığı durumlarda vergi dairesinin matrah takdirine gidebilmesi için faturaların kullanıldığını ispat etmesi gerekmektedir. Bu durumda mükellefler yukarıdaki bilgiler doğrultusunda hareket etmeli ve vergi dairesini bir an önce bilgilendirmelidirler.

İ.Burak OĞUZ
S.M.M.M.

burak@noktax.com
muhasebenet.net

Yasal Uyarı

Diğer makaleleri

-Yurtdışından satın alınan yazılımların vergisel durumu

-Hırsızlık veya yangında zayi olan malların Katma Değer Vergisi indirilebilir mi?

-Belgesiz Gider Yazılır mı?

-SGK İdari Para Cezaları Can Yakıyor

-İstirahat raporu alan işçiyi işten çıkarabilir misiniz?

-Ceza Olarak Ücret Kesintisi Yapılır mı?

-Devredilen iş yerinde kıdem tazminatını kim öder

-Fırsatınız Varken Bol Bol Masaj Yaptırın

-Mali Tatilde Dava Açılabilir mi?

-Serbest Bölgelerde kapasite raporu sorunu çözüldü

-Vergi Dairesinin Haciz Önceliği Varmıdır?

-Dışarıdan temin edilen işçilikte KDV tevkifatı

 

 
    Yasal Uyarı
 
 

    
  ▼ Yayınlanan En Son  Mevzuatlar   (Sitenize ekleyebilirsiniz)


Copyrıght  © 2005-2010 www.muhasebenet.net www.muhasebenet.com. Her hakkı saklıdır.