Türkiye'nin Muhasebe Rehberi   I  Yayınlanan En Son Mevzuatlar  I  2010 Vergi Takvimi  I   2010 Yılı Muhasebe Uygulamaları  I  Beyanname Rehberi  
Ana sayfa Yasal Uyarı Künye Danışma Hattı Güncel Bilgi Arşivi

      Kurumlar Vergisi Rehberi

 MUHASEBE GÜNCEL BÜLTEN :   06 EKİM  2010

  Vergi Rehberi 

  2010 Çalışmaları 
  2010 Pratik Bilgiler 
  Staj - Stajyer Rehberi
  Maliye Rehberi
  BEŞ DAKİKA ARA !...
  Makale Rehberi

  Kanun-Mevzuat Rehberi  

  Sosyal Güvenlik Rehberi  

 

 
   

Hırsızlık veya Yangında Zayi Olan Malların KDV’si İndirilir mi?

 
   
           Ticari faaliyetimizi sürdürürken sahip olduğumuz mallar kimi zaman deprem, yangın, sel vb. doğal afetlerle kimi zaman da hırsızlık vb. nedenlerle zayi olmakta ya da irademiz dışında elimizden çıkmaktadır.

Doğal afetler müdahale edilmesi ve önlenmesi güç, etkileri ve sonuçları büyük olmakla beraber sık karşılaştığımız bir durum değildir. Buna karşılık en sık karşılaşılan yangın ve hırsızlık sonucu malların zayi olmasıdır. Normal şartlarda hiç kimse mallarının yanmasını ya da çalınmasını istemez. Ama kimi zaman, sigortadan para almak veya vergi kaçırdığını gizlemek için defter ve belgeleri yetkili denetim elemanlarına ibraz etmemek vb. nedenlerle yangın ve hırsızlık bizatihi mal sahibi tarafından kasten yapılmaktadır.

Katma Değer Vergisi Kanunu (KDVK)’nun 30/c maddesine göre “Deprem, sel felaketi ve Maliye Bakanlığının yangın sebebiyle mücbir sebep ilân ettiği yerlerdeki yangın sonucu zayi olanlar hariç olmak üzere”, zayi olan mallara ait KDV’si indirim konusu yapılamaz. Buna göre daha önce indirim konusu yapılmış olan mallara ait KDV tutarı, malın zayi olduğu dönem hesaplanan KDV tutarına ilave edilerek beyan edilir.

Burada yangılarla ilgili dikkat edilmesi gereken bir husus var. Yangın sonucu zayi olan malların KDV tutarının indirim konusu yapılabilmesi için, yangının vergi idaresince “mücbir sebep” kabul edilmesi gerekmektedir. Aksi halde bütün iş yeriniz yanıp kül olsa dahi, zayi olan mallara ilişkin KDV tutarının indirime konu olması mümkün değildir. www.muhasebenet.net

Yangın ve hırsızlık olaylarıyla çok sık karşılaşıyoruz. Yangın ve hırsızlık sonucu malları zayi olanlar madden ve manen kayba uğramakta hatta ticari hayatları ciddi olarak zarar görmektedir. Tüm bu olumsuzluklara rağmen vergi idaresinin de zayi olan malların KDV’sinin indirimini kabul etmemesi haksızlık gibi görülebilir. Ama kanun koyucu, özellikle hırsızlık ve yangın ile art niyetli olarak kanunlardan kaçmak veya kendine haksız menfaat sağlamak isteyenlerin önüne geçmek istemiştir.

İ.Burak OĞUZ
S.M.M.M.

burak@noktax.com
muhasebenet.net

Yasal Uyarı

Diğer makaleleri

-Belgesiz Gider Yazılır mı?

-SGK İdari Para Cezaları Can Yakıyor

-İstirahat raporu alan işçiyi işten çıkarabilir misiniz?

-Ceza Olarak Ücret Kesintisi Yapılır mı?

-Devredilen iş yerinde kıdem tazminatını kim öder

-Fırsatınız Varken Bol Bol Masaj Yaptırın

-Mali Tatilde Dava Açılabilir mi?

-Serbest Bölgelerde kapasite raporu sorunu çözüldü

-Vergi Dairesinin Haciz Önceliği Varmıdır?

-Dışarıdan temin edilen işçilikte KDV tevkifatı

 

 
    Yasal Uyarı
 
 

    
  ▼ Yayınlanan En Son  Mevzuatlar   (Sitenize ekleyebilirsiniz)


Copyrıght  © 2005-2010 www.muhasebenet.net www.muhasebenet.com. Her hakkı saklıdır.