Türkiye'nin Muhasebe Rehberi   I  Yayınlanan En Son Mevzuatlar  I  2010 Vergi Takvimi  I   2010 Yılı Muhasebe Uygulamaları  I  Beyanname Rehberi  
Ana sayfa Yasal Uyarı Künye Danışma Hattı Güncel Bilgi Arşivi

      Kurumlar Vergisi Rehberi

 MUHASEBE GÜNCEL BÜLTEN :   15 EKİM  2010

  Vergi Rehberi 

  2010 Çalışmaları 
  2010 Pratik Bilgiler 
  Staj - Stajyer Rehberi
  Maliye Rehberi
  BEŞ DAKİKA ARA !...
  Makale Rehberi

  Kanun-Mevzuat Rehberi  

  Sosyal Güvenlik Rehberi  

 

 
   

Yurtdışından Satın Alınan Yazılımların Vergisel Durumu

 
   
Günümüzde bilişim teknolojileri çok hızlı gelişiyor. Ülkemiz, bilgisayar yazılımlarında önemli mesafeler alsa da, sektöre hakim olan Windows, Linux, Oracle vb. birçok yazılımlarda dışa bağımlılık kaçınılmazdır. İnternet teknolojisinin ve e – ticaretin gelişmesi ile birlikte istediğiniz bir ürünü dünyanın öbür ucundan çok rahatlıkla satın alabilirsiniz.        

e-ticaret Türk hukuk sisteminde ve vergi mevzuatında yeni olduğu için ihtiyaca yönelik düzenlemeler henüz yeterince mevcut değildir. Bu nedenle gerek e- ticaret kapsamındaki hukuki ilişkiler gerekse vergilendirme konusunda zaman zaman sıkıntılar yaşanmaktadır. Hukuki yönünü bir tarafa bırakıp vergisel boyutunu irdeleyelim.

Yurtdışından satın alınan bilgisayar programı genelde “son kullanıcı” olarak satın alınmakta veya özel olarak yazdırılmaktadır. Bununla birlikte, çoğaltıp satmak için, program hakları da satın alınabilmektedir. www.muhasebenet.net

Son kullanıcı olarak yurtdışından program alınmasında; yurtdışında mukim firma ticari kazanç elde edeceğinden, herhangi bir stopaj söz konusu değildir. Çoğaltıp satma vb. haklarının satın alınması durumunda; Kurumlar Vergisi Kanunu (KVK) Madde 30/2’ye göre dar mükellef kurumdan %20 Kurumlar Vergisi (KV) kesintisi yapılacaktır. Yurt dışındaki firmaya özel program yazdırılması durumunda ise; dar mükellef kurum tarafından elde edilen kazanç serbest meslek kazancı olacağından, KVK Madde 30/1-b maddesine göre %20 oranında vergi kesintisi yapılacaktır.

Katma Değer Vergisi (KDV) açısından bakacak olursak; KDVK Madde 1/2 ye göre “her türlü mal ve hizmet ithalatı” KDV’ye tabidir denilmektedir. Aynı kanunun 8/1-b maddesine göre de ithalatta ödenecek verginin mükellefinin, mal veya hizmeti ithal eden olduğu açık bir şekilde belirtilmiştir.

Buna göre; yurtdışından alınan programlar, her ne şekilde olursa olsun KDV’ye tabidir. Programları ithal eden, ödeyeceği bedel üzerinden sorumlu sıfatıyla KDV’yi 2’no’lu KDV beyannamesi ile beyan edip ödeyecek ve aynı dönem indirilecek KDV olarak dikkate alacaktır. www.muhasebenet.net

Sonuç olarak; yurtdışında mukim firmalardan bilgisayar programı alındığı takdirde, KDV sorumlu sıfatıyla mutlaka ödenecek, vergi kesintisi ise yukarıdaki açıklamalara göre değerlendirilecektir. Ayrıca, ülkeler arası mevcut çifte vergilendirmeyi önleme anlaşmaları varsa dikkate alınması gerektiği de unutulmamalıdır.

İ.Burak OĞUZ
S.M.M.M.

burak@noktax.com
muhasebenet.net

Yasal Uyarı

Diğer makaleleri

-Hırsızlık veya yangında zayi olan malların Katma Değer Vergisi indirilebilir mi?

-Belgesiz Gider Yazılır mı?

-SGK İdari Para Cezaları Can Yakıyor

-İstirahat raporu alan işçiyi işten çıkarabilir misiniz?

-Ceza Olarak Ücret Kesintisi Yapılır mı?

-Devredilen iş yerinde kıdem tazminatını kim öder

-Fırsatınız Varken Bol Bol Masaj Yaptırın

-Mali Tatilde Dava Açılabilir mi?

-Serbest Bölgelerde kapasite raporu sorunu çözüldü

-Vergi Dairesinin Haciz Önceliği Varmıdır?

-Dışarıdan temin edilen işçilikte KDV tevkifatı

 

 
    Yasal Uyarı
 
 

    
  ▼ Yayınlanan En Son  Mevzuatlar   (Sitenize ekleyebilirsiniz)


Copyrıght  © 2005-2010 www.muhasebenet.net www.muhasebenet.com. Her hakkı saklıdır.