Türkiye'nin Muhasebe Rehberi   I  Yayınlanan En Son Mevzuatlar  I  2011 Vergi Takvimi  I   2011 Yılı Muhasebe Uygulamaları  I  Beyanname Rehberi  
Ana sayfa Yasal Uyarı Künye Danışma Hattı Güncel Bilgi Arşivi

      Kurumlar Vergisi Rehberi

 MUHASEBE GÜNCEL BÜLTEN :   24 OCAK 2011

  Vergi Rehberi 

  2011 Çalışmaları 
  Pratik Bilgiler 
  Staj - Stajyer Rehberi
  Maliye Rehberi
  BEŞ DAKİKA ARA !...
  Makale Rehberi

  Kanun-Mevzuat Rehberi  

  Sosyal Güvenlik Rehberi  

 

 
   

   Şubat Ayında Çalışan İşçilere Ait Aylık Prim ve Hizmet Belgelerinin SGK’ya Verilmesinde Dikkat Edilecek Hususlar  

 
   

 Sigortalının işe başlama, işten ayrılma tarihi ile çalışılan ayın kaç gün çektiği, Prim ödeme gün sayısının tespitinde belirleyici olmaktadır. Prim ödeme gün sayısının yanlış belirlenmesi ve bunun daha sonra SGK tarafından tespit edilmesi halinde işverenlere idari para cezası uygulanması yanında 1 yıl süreyle 5 puanlık prim indirimi yasağı getirilmektedir

Bu nedenle sigortalıların Prim Ödeme Gün sayısı ile, hak ettikleri ücretleri gösterir Prime Esas Kazanç tutarının SGK ya bildirilmesinin ayrı bir önemi bulunmaktadır.

 

Ay/dönem içindeki çalışmaları tam olan sigortalıların, prim ödeme gün sayılarının Hesaplanması

 

Ay/dönem içindeki çalışmaları tam olan sigortalıların prim ödeme gün sayıları, ay/dönemin kaç gün olduğuna bakılmaksızın (ay/dönemin 28, 29, 30 veya 31 gün çektiği üzerinde durulmaksızın) 30 gün olarak sisteme girilecektir.

 

Örnek - (A) sigortalısının, özel sektöre ait bir işyerinde 2011/ şubat ayının tamamı için ücret almaya hak kazanmış olduğu varsayıldığında, 2011/ şubat ayındaki prim ödeme gün sayısı, şubat ayının 28 gün çektiği üzerinde durulmaksızın 30 gün olarak sisteme girilecektir.

 

Ay/dönem içinde işe başlayan sigortalıların, prim ödeme gün sayılarının hesaplanması

 

Ay/dönemin ilk gününde işe giren ve o ayda tam çalışan sigortalılar hariç, ay/dönem içinde işe giren sigortalıların prim ödeme gün sayıları, işe giriş tarihleri ve ay/dönemin kaç gün olduğuna bakılarak parmak hesabı yapılmak suretiyle hesaplanacaktır.

Ay/dönemin ilk gününde işe başlamış ve ayın tamamı için ücret almaya hak kazanmış olan sigortalıların, ilgili ay/dönemdeki prim ödeme gün sayıları 30 gün olarak girilecektir.

 

Örnek - (B) sigortalısının, özel sektöre ait bir işyerinde 12/2/2011 tarihinde işe başladığı ve işe başladığı tarihten itibaren ayın kalan günlerinin tamamı için ücret almaya hak kazanmış olduğu varsayıldığında, söz konusu sigortalının 2011/ şubat ayındaki prim ödeme gün sayısı 17 gün olarak, işe başlama tarihi ise 12/2/2011 olarak sisteme girilecektir.

 

Örnek- (C) sigortalısının, özel sektöre ait bir işyerinde 01/02/2011 tarihinde işe başladığı ve işe başladığı tarihten itibaren ayın kalan günlerinin tamamı için ücret almaya hak kazanmış olduğu varsayıldığında, söz konusu sigortalının 2011/ şubat ayındaki prim ödeme gün sayısı 28 gün olarak değil 30 gün olarak, işe başlama tarihi ise 01/2/2011 olarak sisteme girilecektir.

 

Ay/dönem içinde işten ayrılan sigortalıların, prim ödeme gün sayılarının hesaplanması

 

Ay/dönemin son gününde çalıştıktan sonra işten ayrılan sigortalılar hariç olmak üzere, ay içinde işten ayrılan sigortalıların prim ödeme gün sayıları, işten çıkış tarihleri ve ay/dönemin kaç gün olduğuna bakılarak parmak hesabı yapılmak suretiyle hesaplanacaktır.

Ay/dönemin son gününde çalıştıktan sonra işten ayrılmış ve ayın tamamı için ücret almaya hak kazanmış olan sigortalıların ilgili ay/dönemdeki prim ödeme gün sayıları ise, 30 gün olacaktır.

 

Örnek - (D) sigortalısının, özel sektöre ait bir işyerinde 21/2/2011 tarihinde çalıştıktan sonra işten ayrıldığı ve işten ayrıldığı tarihe kadar olan sürelerin tamamı için ücret almaya hak kazanmış olduğu varsayıldığında, söz konusu sigortalının 2011/ şubat ayındaki prim ödeme gün sayısı 21 gün olacak ve işten çıkış tarihi olarak 21/2/2011 tarihi sisteme girilecektir.

 

Örnek - (E) sigortalısının, özel sektöre ait bir işyerinde 28/2/2011 tarihinde çalıştıktan sonra işten ayrıldığı ve işten ayrıldğı tarihe kadar olan sürelerin tamamı için ücret almaya hak kazanmış olduğu varsayıldığında, söz konusu sigortalının 2011/ şubat ayındaki prim ödeme gün sayısı 30 gün olacak ve işten çıkış tarihi olarak 28/2/2011 tarihi sisteme girilecektir.

 

İşe başladığı ay/dönem içinde işten ayrılan sigortalıların, prim ödeme gün sayılarının hesaplanması

 

İşe başladığı ay/dönem içinde işten ayrılan sigortalıların ilgili ay/dönemdeki prim ödeme gün sayıları (ay/dönemin ilk günü işe başlayıp son günü işten ayrılanlar hariç), sigortalının işe giriş tarihi ve işten çıkış tarihleri dahil kaç gün olduğuna bakılarak, parmak hesabı yapılmak suretiyle hesaplanacaktır.

Ay/dönemin ilk günü işe başlayıp son günü işten ayrılan ve ayın tamamı için ücret almaya hak kazanmış olan sigortalıların ilgili ay/dönemdeki prim ödeme gün sayıları ise, 30 gün olacaktır.

 

Örnek - (F) sigortalısının, özel sektöre ait bir işyerinde 17/3/2011 tarihinde işe başlayıp 28/3/2011 tarihinde işten ayrıldığı ve işe başlayıp ayrıldığı sürelerin tamamı için ücret almaya hak kazanmış olduğu varsayıldığında, söz konusu sigortalının işe başlama tarihi 17/3/2011 olarak, işten ayrılış tarihi 28/3/2011 olarak, 2011/Mart ayındaki prim ödeme gün sayısı ise 12 gün olarak sisteme kaydedilecektir.

 

Örnek - (G) sigortalısının, özel sektöre ait bir işyerinde 01/3/2011 tarihinde işe başlayıp 31/3/2011 tarihinde işten ayrıldığı ve işe başlayıp ayrıldığı sürelerin tamamı için ücret almaya hak kazanmış olduğu varsayıldığında, söz konusu sigortalının işe başlama tarihi 01/3/2011 olarak, işten ayrılış tarihi 31/3/2011 olarak, 2011/Mart ayındaki prim ödeme gün sayısı ise 30 gün olarak sisteme kaydedilecektir.

 

Ay Dönem İçinde Bazı Günlerde Çalışmamış ve Çalışmadığı Günler İçin de Ücret Almamış Sigortalıların Prim Ödeme Gün Sayılarının Hesaplanması

 

Ay/dönem içinde işe girişi veya işten çıkışı bulunmayan sigortalılar yönünden;

 

Ay/dönem içinde işe girişi veya işten çıkışı bulunmayan, çeşitli nedenlerle (istirahat, ücretsiz izin, disiplin cezası gibi) ay/dönemin baz günlerinde çalışmayan ve çalışmadığı günler için de ücret almayan sigortalıların ilgili ay/dönemdeki prim ödeme gün sayıları, ilgili ay/dönemdeki gün sayısından, ücret almaya hak kazanılmamş gün sayısı çıkartılmak suretiyle hesaplanacaktır.

 

Örnek - Özel sektöre ait bir işyerinde çalışan (H) sigortalısının, 2011/ şubat ayında 10 gün ücretsiz izinli olduğu ve ayın kalan günlerinin tamamı için ücret almaya hak kazanmış olduğu varsayıldığında, söz konusu ayda 28 gün bulunması ve sigortalının 10 gün eksik çalışmış olması nedeniyle, bahse konu sigortalının 2011/şubat ayındaki prim ödeme gün sayısı 18 olacaktır.

 

Ay/dönem içinde işe girişi veya işten çıkışı bulunan sigortalılar yönünden;

 

Ay/dönem içinde işe başlayan veya işten ayrılan sigortalıların, aynı zamanda çeşitli nedenlerle (istirahat, ücretsiz izin, disiplin cezası gibi) ay/dönem içinde hak kazanılmış hafta tatili dışında, çalışmadığı ve çalışmadığı günler için de ücret almadığı günlerin bulunması durumunda, ilgili ay/dönemdeki prim ödeme gün sayısı, ücret alınan gün sayıs esas alınmak suretiyle, başka bir ifade ile ilgili ay/dönemdeki gün sayısından, işe başladığı tarihten önceki gün sayısı, işten ayrıldığı tarihten sonraki gün sayısı ve ücret alınmayan gün sayısı çıkartılmak suretiyle hesaplanacaktır.

 

Örnek - Özel sektöre ait bir işyerinde, 8/3/2011 tarihinde işe başlamış olan (G) sigortalısının, 2011/Mart ayında işe başladığı tarihten sonra 3 gün istirahatli bulunduğu ve hak kazanılmış hafta tatili dışında söz konusu ayın diğer günlerinin tamamında çalışmış olduğu varsayıldığında, ilgili aydaki prim ödeme gün sayısı 31 - 7 - 3 = 21 olacaktır.  

 

İşverenlerce, SGK dan geçici işgöremezlik ödeneği alan sigortalılara, istirahatli oldukları süreler için ücret ödenmesi halinde prim ödeme gün sayısının hesaplanması

 

SGK dan geçici işgöremezlik ödeneği alan (ay/dönem içinde istirahatli olan) sigortalıların prim ödeme gün sayıları, ücret aldığı günler dikkate alınmak suretiyle hesaplanmaktadır.

İşverenlerce SGK dan geçici işgöremezlik ödeneği alan sigortalılara, SGK tarafından ödenen geçici işgöremezlik ödeneği ile normal günlük kazançlar arasındaki fark ücretleri veya SGK

tarafından ödenen geçici işgöremezlik ödeneği dikkate alınmaksızın ayrıca normal günlük ücretlerinin ödendiği durumlarda, geçici işgöremezlik ödeneği alan sigortalılara istirahatli bulunduklar süreler için işverenlerince yapılan bu ödemeler, prime tabi tutulacaktır.

Prime tabi tutulan bu ödemelerin sigorta primine esas günlük kazanç alt sınırının altında kalması halinde, prime esas günlük kazanca tamamlanarak, iş kazası ve meslek hastalığı sigortası primi de dahil olmak üzere prime tabi tutulması ve bu primlerin ilişkin olduğu sürelerin aylık prim ve hizmet belgesinde prim ödeme gün sayısına ilave edilmesi gerekmektedir.

 

Örnek - Özel sektöre ait bir işyerinde çalışmakta iken 13/3/2011 - 22/3/2011 döneminde

istirahatli olması nedeniyle SGK dan geçici işgöremezlik ödeneği alan bir sigortal için, işvereni

tarafından bu süreler için SGK tarafından ödenen geçici işgöremezlik ödeneği dikkate alınmaksızın (iyilik kabilinden) tam ücretinin ödendiği varsayıldığında, söz konusu sigortalının 2011/Mart ayındaki prim ödeme gün sayısı 30 olacaktır.

 

SONUÇ

 

Çalışan sigortalıya ilişkin sigorta primine esas kazanç tutarı ile çalışma gün sayılarının hata ile olsa bile doğru bildirilmemesinin müeyyidesi ağırlaştırılmıştır. Böylesi bir hatalı işlemin SGK tarafından tespiti halinde işveren hakkında hem idari para cezası uygulanmakta hem de işveren bir yıl süreyle 5 puanlık prim indiriminden yararlanamamaktadır. Bu nedenle sigorta primine esas kazanç tutarı ile çalışma gün sayılarının girilmesi esnasında gerekli titizliğin gösterilmesi işverenlerin lehine olacaktır.

Şubat ayında, tam ay çalışanlar için ay/dönemin kaç gün olduğuna bakılmaksızın (ay/dönemin 28, 29, 30 veya 31 gün çektiği üzerinde durulmaksızın) 30 gün olarak SGK na bildirimı yapılacaktır.

Yine tam ay çalışan sigortalının 28 Şubatta işten ayrılması halinde SGK gün sayısı 30 olarak

bildirilecektir. Ücretsiz izin, rapor vb nedenlerle eksik gün olması halinde ay içinde çalışılan gün sayısı kadar SGK na bildirim yapılacaktır.

Mehmet Fatih Geleri

İş ve Sosyal Güvenlik Uzmanı

İş ve Sosyal Güvenlik&Tazminat Hesaplama/Bilirkişi

fatihgeleri@gmail.com

Diğer makaleleri

-Kadın işçinin gece postasında çalıştırılma koşulları

-Çalışanların Yıllık İzin Süreleri

-Yeni Borçlar kanunu işçi işveren yükümlülükleri

-2011 Yılında sigorta primine tabi tutulmayacak ödemeler

-Özürlü çalışanlarla ilgili olarak İşkur'a onaylatılacak belge ve fazla çalışma onayı

-Özel Eğitim Kurumlarında İhbar ve Kıdem Tazminatı

-İkale Sözleşmesi İle Fesih Ve Sonuçları

Sigorta primine esas olan ve olmayan kazançlar

15 Yıl 3600 günle kıdem tazminatı alabilme şartları

Özel Eğitim Kurumlarında görev yapan öğretim elemanlarının SGK uygulamaları

 
    Yasal Uyarı
 
 

    
  ▼ Yayınlanan En Son  Mevzuatlar   (Sitenize ekleyebilirsiniz)


Copyrıght  © 2005-2011 www.muhasebenet.net www.muhasebenet.com. Her hakkı saklıdır.