Muhasebe  

Maliye

Vergi

Sigorta

İletişim

  MUHASEBE GÜNCEL BÜLTEN :   28.07.2007
    

                                           Ana Sayfa 

                             Muhasebe Forum 

                                      SSK Mevzuat

                                    Danışma Hattı 

                      2007 Yılı Uygulamaları

                         Staj-Stajyer Rehberi

                     2007 Yılı Pratik Bilgiler

 

 

 


 

Kanuna aykırı sözleşme mahkemede geçerli değil
 

Holdinge bağlı bir şirkette çalışıyorum. İşe girerken bize imzalatılan hizmet sözleşmesinde, "4857 sayılı kanunun 17 ila 21. maddelerinden kaynaklanan bütün talep ve dava haklarından feragat ettiğimiz" yazıyor.
Bu sözleşmeye göre işten çıkarılsak dava açamayacak mıyız? İsmi Mahfuz

Önce 4773 sayılı kanun ile daha sonra da 4857 sayılı kanun ile ülkemizde uygulanmaya başlanılan 'İş Güvencesi' öyle sözleşmelerle falan ortadan kaldırılamaz. Zira, İş Kanunu'nun bazı maddeleri emredici mahiyettedir ve kanunun emredici hükümleri sözleşmelerle işçinin elinden alınamaz. Hatta bu konuyla ilgili hem de tam da sizin çalıştığınız holdinge bağlı başka bir şirketin işçiye imzalattığı protokolle ilgili Yargıtay tarafından verilmiş bir kararı da aşağıda size veriyorum.

Yargıtay 9. Hukuk Dairesi

Esas No: 2004/32713, Karar No: 2005/1005, Tarih: 27/12/2004

ÖZET: İşçinin, feshin geçersizliğini ileri sürerek işe iade davası açma hakkı, anılan 4857 sayılı İş Kanunu'nun 21. maddesinde düzenlenmiş olup, aynı yasanın 21. maddesinin son fıkrasına göre yasa ile getirilen bu hakkın değiştirilmesini veya ortadan kaldırılmasını öngören sözleşme hükümleri geçersizdir.

Memur yetimi şirketi de olsa aylık alabilir

Üniversite 3. sınıf öğrencisiyim. Emekli Sandığı'ndan yetim maaşı alıyorum. Yaşım 24. İki ortakla beraber bir şirket kurmak istiyoruz. Şirkete ortak olacağım için Emekli Sandığı'ndan aldığım yetim maaşı kesilir mi? Sait Arık

Emekli Sandığı'ndan erkek çocukların vefat etmiş anneleri veya babaları üzerinden kanun gereğince erkek çocukların;

Ölüm tarihinde 18 yaşını ortaöğrenim yapmakta iseler 20, yükseköğrenim yapmakta ise 25 yaşını doldurmamış olmaları gerekir.

Ölüm tarihinde 18 yaşını doldurmuş olması sebebiyle yetim aylığı alamamış olanlar okumaya başlarlarsa yukarıdaki yaşlara kadar öğrenim durumlarına göre aylık alabilirler.

Öte yandan ölüm tarihinde iyileştirilmesi imkânsız hastalıklarının veya sakatlıklarının çalışmalarına engel olduğu sağlık kurulunca onaylanacak raporla tespit edilenlere muhtaç olmaları şartıyla yaşları ne olursa olsun malul ve muhtaç çocuklara yetim aylığı verilir.

Bağlanan bu yetim aylıkları da; yaşın doldurulması, öğrenimin sona ermesi, evlenilmesi ve memuriyete girerek Emekli Sandığı iştirakçisi olunması halinde kesilir. Görüldüğü gibi size bağlanan yetim aylığı şirket kurmanız veya kurulu bir şirkete ortak olmanız sebebiyle kesilmez.

Ticaret yapan memur ikramiye alamaz

Devlet memurluğunda 25 hizmet yılını doldurdum. Ancak daha önce çıkan Sosyal Güvenlik Yasası gereği emeklilik ve ikramiyeden istifade edebilmem için 47 yaşını doldurmam gerekiyor. Doğum tarihim 15 Ekim 1962. Şu anda ücretsiz izinliyim. Ticaret yapabilir miyim? Şirket ortağı olabilir miyim? Emeklilik ikramiye ve maaşımın yanması söz konusu mu? Ticari faaliyetlerde bulunurken yaşımı doldurduktan sonra müktesep hak olan ikramiyeyi alabilir miyim? Hayrullah Çetin

1999 yılında çıkarılan 4447 sayılı kanun ve bu kanunun bir kısım maddelerinin iptalinden sonra çıkarılan 4759 sayılı kanun gereğince memurların emekliliğinde erkek iseler 25, kadın iseler 20 tam yıl kesenek-prim ödemenin yanında bir de belirli bir yaşı tamamlamaları öngörülmüştür. İşte, bu kanunlarla birlikte erkekler 25, kadınlar 20 tam yılı tamamladıktan sonra emeklilik yaşlarını evlerinde beklemek amacıyla işlerinden ayrılabilirler. Emeklilik için gereken yaşı tamamlayınca da emekli aylıkları ile ikramiyelerini alabileceklerdir. Ancak, emekli ikramiyesi alınabilmesi için en son ayrıldığınız sosyal güvenlik kurumunun Emekli Sandığı ve memuriyet olması gerekir. Öte yandan memuriyetten ayrıldıktan sonra ticaret yapma, şirket kurma, ortak olma yasağınız yok; ama ticaret yaptığınız anda Bağ-Kur Kanunu gereğince sigortalı sayılacaksınız. Bağ-Kur sigortalılığınız bir gün dahi olsa emekli ikramiyenizi kaybedersiniz. Şayet, Bağ-Kur süresi 3,5 yıla (1260 güne) ulaşırsa da Emekli Sandığı'ndan değil Bağ-Kur'dan emekli olursunuz.

Okur sorularına cevaplar

Fevzi Çakmak Güler: 28 Ağustos 2006'da kapattığınız şirketten önce 2 Ocak 2006'da başlayan SSK sigortanız Bağ-Kur (şirket) kapanışına kadar geçersizdir. Hem SSK'ya hem de Bağ-Kur'a prim ödediğiniz 8 ayın SSK'ya ödenmiş primlerini 5458 sayılı kanunun 16. maddesine göre Bağ-Kur borçlarınızdan düşürebilir veya mahsup ettirebilirsiniz. Veyahut da SSK'ya ödenenlerin işçi payını siz faizsiz olarak, işveren payını da işvereniniz faizli olarak alabilir.

Hasan Yaşar: SSK priminiz ayda 30 yerine 15 gün olarak yatırılmış olsa bile işten çıkış verilmediği için SSK'nız geçerlidir, Bağ-Kur'lu olmanız gerekmez.

Faruk Aydın: Anneniz, 12 Temmuz 1958 doğum tarihi, 7 Haziran 1989 sigorta başlangıcı ve var olan 3830 gün sayısı ile 56 yaşında diğer bir ifadeyle 12 Temmuz 2014 günü SSK'dan emekli olur. Şayet bundan sonra da prim ödemeye devam eder ve toplamda 5375 günü tamamlarsa 7 Haziran 2009'dan sonra emekli olur.

A. Kulunk: 5 yıl 11 aylık Emekli Sandığı keseneklerinizi alarak 1981'de istifa ettikten sonra şimdi işçi olursanız SSK'lı veya esnaf-tüccar olursanız Bağ-Kur'lu olup sosyal güvenliğinizi yeniden başlattığınızda Emekli Sandığı'na ihya (canlandırma) dilekçesi gönderip hizmetlerinizi yeniden satın alabilirsiniz. Bu arada da 5 yıl, 11 ayı SSK'ya prim ödeyerek 23 Mayıs 2011'e kadar 10 yıla (3600 güne) tamamlamak şartıyla erkek iseniz 58 yaşında (2014 yılı), bayan iseniz 56 yaşında SSK'dan emekli olursunuz.

Ziya Perver

Zaman / 28.07.2007

 


Copyrıght © 2005 -2007  www.muhasebenet.net- www.muhasebenet.com - Türkiye'nin muhasebe rehberi. Her hakkı saklıdır.