Muhasebe  

Maliye

Vergi

Sigorta

İletişim

  MUHASEBE GÜNCEL BÜLTEN :   16.08.2007
    

                                           Ana Sayfa 

                             Muhasebe Forum 

                                      SSK Mevzuat

                                    Danışma Hattı 

                      2007 Yılı Uygulamaları

                         Staj-Stajyer Rehberi

                     2007 Yılı Pratik Bilgiler

 

 

 


 

15 yılı doldurmayan işçi kıdem

tazminatı alabilir mi?

 

Benim ilk sigortalı işe giriş tarihim 16.09.1991’dir. 06/04/1995 tarihinde girmiş olduğum iş yerimden 07/04/2006 yılında istifa ederek kıdem tazminatımı alamadan ayrıldım. ‘Yaşları ne olursa olsun 15 yıllık sigortalılık süresi ile en az 3600 gün sayısını toplayanlarda işyerlerinden kıdem tazminatı ile ayrılabilirler’ ifadesi benim şu anda geriye dönük tazminat alma hakkımı doğurur mu? Çünkü ben işyerimden ayrıldığımda bu kanun değişikliğinden haberim yoktu. 11 yıl çalıştığım bu işyerinden ayrılırken toplam sigorta prim gün sayım 4142 gün idi ve 14 yıl 7 aylık sigortalılık sürem vardı. Yani 15 inci yılımı 5 ay sonra şu andaki işyerimde doldurdum. Ayrılmış olduğum firma Türkiye’nin önde gelen kurumsal firmalarından biri ve kendi isteğiyle ayrılarak tazminatını alan birçok kişinin olduğunu biliyorum. Tazminatımı alamasam bile almak için şansımı denemek istiyorum. Ne yapmamı önerirsiniz? A. Dere

Kimlerin kıdem tazminatı alabileceği konusu 1475 sayılı İş Kanunu’nun 14. maddesinde düzenlenmiştir. Normal şartlarda istifa edene kıdem tazminatı verilmemektedir. Ancak kademeli emeklilikle ilgili 4447 Sayılı Kanun’la 1999 yılında yapılan yasa değişikliğiyle emeklilik için gereken sigortalılık süresi ile prim gün sayısını doldurup yaşını doldurmayı bekleyen sigortalılara kıdem tazminatı verilmesi gerekmektedir. Buna ilişkin düzenlemede ‘506 Sayılı Kanunun 60 ıncı maddesinin birinci fıkrasının (A) bendinin (a) ve (b) alt bentlerinde öngörülen yaşlar dışında kalan diğer şartları veya aynı Kanunun Geçici 81 inci maddesine göre yaşlılık aylığı bağlanması için öngörülen sigortalılık süresini ve prim ödeme gün sayısını tamamlayarak kendi istekleri ile işten ayrılmaları nedeniyle feshedilmesi halinde işçilere kıdem tazminatı ödenir’ hükmü getirilmiş olup, bir çok mahkeme kararında 15 yıl ve 3600 gün sayısını doldurup yaşını bekleyen işçilerin kıdem tazminatı alabileceklerine hüküm verilmektedir. Ancak, sigorta müdürlükleri mahkeme kararı olmaması halinde 15 yıl ve 3600 gün sayısını doldurup yaşını bekleyen sigortalılara bu şekilde bir belge vermemektedir.

Sizin durumunuza gelince, ayrıldığınız tarihte 15 yılı da doldurmadığınız için dava açsanız bile yukarıda açıklanan yasal düzenlemeden yararlanarak kıdem tazminatı almanız mümkün olmayacaktır.

Çocuk işçileri kaç saat çalıştırabiliriz?

İş Kanunu’nda çocuk ve genç işçilerin yaş sınırları belirtilmektedir. Ancak, çalışma süreleri ve ara dinlenme ile ilgili olarak çocuk işçilerin günde yedi ve hafta da 35 saat çalışabilecekleri, ancak 15 yaşını doldurmuş olanların hafta da 40 saate kadar çalıştırılabilecekleri belirtilmektedir. Genç işçilerin (15 yaşını doldurmuş 18 yaşını doldurmamış) hafta da 40 saat mi yoksa 45 saat mi çalıştırılması gerekir? Yavuz Öztürk

İş Kanunu’nda, 15 yaşını tamamlamış ancak 18 yaşını tamamlamamış kişiler
genç işçi, 14 yaşını bitirmiş fakat 15 yaşını doldurmamış ve ilköğretimini tamamlamış kişiler de çocuk işçi olarak tanımlanmaktadır.

İş Kanunu’na göre, onbeş yaşını doldurmamış çocukların çalıştırılması yasaklanmıştır. Ancak, ondört yaşını doldurmuş ve ilköğretimi tamamlamış olan çocuklar, bedensel, zihinsel ve ahlaki gelişmelerine ve eğitime devam edenlerin okullarına devamına engel olmayacak hafif işlerde çalıştırılabileceklerdir. Çocuk ve genç işçilerin işe yerleştirilmelerinde ve çalıştırılabilecekleri işlerde güvenlik, sağlık, bedensel, zihinsel ve psikolojik gelişmeleri, kişisel yatkınlık ve yetenekleri dikkate alınacaktır. Çocuğun gördüğü iş onun okula gitmesine, derslerini düzenli bir şekilde izlemesine zarar vermemesi ve mesleki eğitiminin devamına engel olmaması gerekmektedir.

Temel eğitimi tamamlamış ve okula gitmeyen çocukların çalışma saatleri günde yedi ve haftada otuzbeş saatten fazla olamaz. Ancak, onbeş yaşını tamamlamış çocuklar için bu süre günde sekiz ve haftada kırk saate kadar artırılabilir. Bu durumda, işyerinizdeki 15 yaşını doldurmuş fakat 18 yaşını doldurmamış ve temel eğitimi tamamlayıp okula devam etmeyen genç işçileri haftada en fazla 40 saat çalıştırabilirsiniz.
 

Resul KURT

resulkurt.com / 16.08.2007

 

 


Copyrıght © 2005 -2007  www.muhasebenet.net- www.muhasebenet.com - Türkiye'nin muhasebe rehberi. Her hakkı saklıdır.