Muhasebe  

Maliye

Vergi

Sigorta

İletişim

  MUHASEBE GÜNCEL BÜLTEN :   14.08.2007
    

                                           Ana Sayfa 

                             Muhasebe Forum 

                                      SSK Mevzuat

                                    Danışma Hattı 

                      2007 Yılı Uygulamaları

                         Staj-Stajyer Rehberi

                     2007 Yılı Pratik Bilgiler

 

 

 


 

İhracatçıya KDV'siz mal tesliminde kapsam
 

Katma Değer Vergisi Yasası'nın 11/1-c maddesi uyarınca "İhraç edilmek şartıyla imalatçılar tarafından kendilerine teslim edilen mallara ait katma değer vergisi ihracatçılar tarafından ödenmez. Mükelleflerce tahsil edilmeyen, ancak ilgili dönem beyannamesinde beyan edilecek olan vergi, vergi dairesince tarh ve tahakkuk ettirilerek tecil olunur. Söz konusu malların, ihracatçıya teslim tarihini takip eden ay başından itibaren üç ay içinde ihraç edilmesi halinde, tecil edilen vergi terkin olunur.

Tecil-terkin işlemleri Sanayi ve Ticaret Bakanlığı'nca tanımı yapılan imalatçı kapsamına giren mükelleflerin (imalatcıların) ihraç kaydıyla satışını yaptıkları, mal teslimlerine uygulanmaktadır. Diğer bir anlatımla imalatçıların ihraç kaydıyla satışını yaptığı malın,ihraç- edilen nihai mamul niteliğinde olması gerekmektedir.

Katma değer vergisi uygulamasına yönelik olarak yayımlanan 27 Seri numaralı genel tebliğin 7'inci bölümünde yer alan açıklamalara göre "imalatçının ihraç kaydıyla da olsa satışını yaptığı mal, aynen ihraç edilen nihai mamul değilse, bu teslimde tecil-terkin işlemi uygulanmayacaktır."

Bilahere yayımlanan 87 seri numaralı genel tebliğ ile yapılan yönlendirme gereği olarak "ihraç edilecek mal ile bu malın eklentisi veya ayrılmaz parçası niteliğindeki malların ihraç kaydıyla teslim edilmesi ve bunların ihracının tek bir mal olarak gerçekleştirilmesi halinde,asıl malın yanı sıra eklenti veya ayrılmaz parça niteliğindeki malların yurt dışındaki müşteriye kesilen faturada ve gümrük beyannamesinde ayrıca yer almasına bağlı olarak tecil-terkin sistemi kapsamında işlem yapılması mümkündür."

Bu şekilde gerçekleşen işlemlere ait gümrük beyannamesinde ihracatçılara ihraç kaydıyla mal teslim eden imalatcı-tedarikci firmaların isim ve unvanlarının yer alması gerekmektedir.

Örneğin, ihracatçı (A)'nın yurt dışındaki müşterisinin siparişi üzerine (B) fabrikasından ihraç kaydıyla teslim aldığı şasi kamyona, (C) fabrikası tarafından da ihraç kaydıyla teslim edilen kasa monte edilmiş ise böyle bir durumda ihracatçı (A)'mn yurt dışındaki müşterisi adına düzenlediği faturada şasi kamyon ile kasanın ayrı ayrı gösterilmesi ve bu malların gümrük beyannamesinde belirtilen şekilde ve imalatçı-tedarikçi ad ve ünvanı ile yer alması halinde, söz konusu malların Katma Değer Vergisi Yasası'nın 11/1-c maddesi kapsımında işlem görmesi mümkün görülmüştür.

Daha sonra Katma Değer Vergisi 91 seri numaralı genel tebliğinin (L) bölümünde yapılan açıklamalar uyarınca tecil-terkin sistemi kapsamında teslim alman malların ihracında ambalaj maddesi veya malzemesi olarak kullanılan ve ihracat faturası ile gümrük beyannamesinde yer alan veya beyanname eklerinde gümrük makamlarınca doğruluğu konusunda meşruhat verilen mallarında aynı kapsamda işlem görmesi kabul edilmiştir.

Daha sonra 104 seri numaralı genel tebliğ ile yapılan yönlendirme uyarınca da "eklenti veya ayrılmaz parça mahiyetindeki malların tesliminde tecil-terkin uygulanabilmesi için asıl malın tecil-terkin uygulanarak satın alınması gerekmektedir."

Bu bağlamda işlem görmeden oldukları gibi ihraç edilecek malları tecil-terkin sistemi kapsamında satın alanlar ile istisna nedeniyle bu sisteme göre işlem yapamayanlar arasında farklılık yaratılmaması amacıyla Katma Değer Vergisi Yasası'nın 11 inci maddesinin (2) numaralı fıkrasının Maliye Bakanlığı'na vermiş olduğu yetki uyarınca, Maliye Bakanlığınca "ihraç edilecek asıl malın istisna kapsamında satın alınması halinde, ambalaj maddeleri ve malzemeleri de dahil olmak üzere bu malın eklentisi veya ayrılmaz parçası niteliğindeki malların alımında, Katma Değer Vergisi Yasası'nın 11/1-c maddesi kapsamında" işlem yapılabilmesi uygun görülmüştür.

Mevcut düzenlemeler çerçevesinde tecil-terkin sistemine ilişkin olarak Katma Değer Vergisi Genel Tebliğlerinde belirtilen koşullar ile kapsam, usul ve esaslar geçerli bulunmaktadır.

Diğer yandan yasal düzenleme gereği olarak ihracatın süresi içersinde gerçekleşmemesi halinde tecil olunan vergi tahakkuk, ettirildiği tarihten itibaren Amme Alacaklarının Tahsil Usûlü Hakkındaki Yasa'nın 51'nci madde sinde belirtilen gecikme zammıyla birlikte tahsil edilmektedir. Ancak, ihraç edilmek şartıyla teslim edilen malların Vergi Usul Yasası'nda belirtilen mücbir sebepler nedeniyle ihraç edilmemesi halinde tecil edilen vergi, tecil edildiği tarihten itibaren ilgili dönemler için geçerli olan tecil faizi ile birlikte tahsil olunmaktadır.

Veysi Seviğ / Yorum

referans / 14.08.2007

 

 


Copyrıght © 2005 -2007  www.muhasebenet.net- www.muhasebenet.com - Türkiye'nin muhasebe rehberi. Her hakkı saklıdır.