Muhasebe  

Maliye

Vergi

Sigorta

İletişim

  MUHASEBE GÜNCEL BÜLTEN :   13.07.2007
    

                                           Ana Sayfa 

                             Muhasebe Forum 

                                      SSK Mevzuat

                                    Danışma Hattı 

                      2007 Yılı Uygulamaları

                         Staj-Stajyer Rehberi

                     2007 Yılı Pratik Bilgiler

 

 

 


Mali tatil sonrası vergi kaybı ve ihtilafları yaşanabilir

Bilindiği üzere, 5604 sayılı Mali Tatil İhdas Edilmesi Hakkında Kanun, 3 Temmuz 2007 tarihinden itibaren uygulanmaya başladı. Mali Tatil Kanunu'nun yeterliliği tartışma konusu olmakla birlikte, düzenlenme mali yapının çalışma esasları yönünden, milat niteliğinde bir başlangıç olmuştur.

5604 sayılı Mali Tatil İhdas Edilmesi Hakkında Kanunu'nun, mali hayata etkileri ve oluşması muhtemel aksaklıklar ve çözüm önerileri bu yazının konusunu oluşturmaktadır.

Kanunun hukuki yönü

Anayasal dayanaklar;

Mali tatili düzenleyen 5604 sayılı yasasının gerekçelerinde, meslek mensupların yorucu çalışma koşulları ve Anayasa'nın Çalışma Şartları ve Dinlenme Hakkını Düzenleyen 50. maddesinin 3. ve 4. paragraflarına, "Dinlemek çalışanların, hakkıdır", "Ücretli hafta ve bayram tatili ile ücretli yıllık izin hakları ve şartları kanunla düzenlenir." hükümlerine atıfta bulunularak kanun gerekliliği belirtilmiştir. Anayasa; kanunların da temel dayanağı olduğundan, hazırlanacak kanunların anayasaya uygun olması hukuki bir zorunluluktur.

Meslek mensuplarının yürütmüş olduğu faaliyet bir kamu hizmeti olduğundan çalışma zamanları ve yükümlükleri kanunlarla düzenlenmiştir. Bundan dolayı da meslek mensuplarının tatil ve dinlenme hakkının da yasalarla düzenlenmesi ve yapılan yasal düzenlemelerin de Anayasanın 50. maddesinde belirtilen şartları temin eder nitelikte olmasını gerektirmektedir.

Mali Tatil Kanunu'nun genel yapısı

Her yıl temmuz ayının birinden yirmisine kadar (yirmisi dahil) malî tatil uygulanacaktır. Ancak; haziran ayının son gününün tatil günü olması halinde, malî tatil, temmuz ayının ilk iş gününü takip eden günden itibaren başlayacağından 2007 yılında mali tatil uygulanması 3 Temmuz'da başlayacak ve 18 gün sürecektir.

Gümrük idareleri, özel idareler ve belediyelerce hesaplanarak tahsil edilen vergiler ve diğer yükümlülükler, normal sürelerinde işlemlerinin tamamlanmasına ve vergilerinin ödenmesine devam edilecektir. Noterlerce tahsil edilen damga vergileri ve harçlar daha önce olduğu gibi, her ayından 15. gününden ve ay sonundan itibaren 7 gün içinde beyan edilmesine devam edilecektir.

İşçi ve işverenlerce bildirimi zorunlu olan iş kazalarını ve meslek hastalıkların normal sürelerinde bildirilmeye devam edilecektir.

Ayrıca; mükellefler dilerlerse uzlaşma içinde talepte bulunabileceklerdir. Beyannameleri ise mali tatil süresinde verilebilecektir.

Mali tatilin bitim tarihinden itibaren yedi gün içinde beyannamelerin verilmesi ve beyan tarihinden itibaren üç gün içinde ise ödemelerinin "aynı ay içerisinde kalmak kaydıyla" yapılması gerekmektedir. Temmuz ayında mükellefler ödemlerini 30 Temmuz kadar yapacağından Maliye Bakanlığı'nın beyan sürelerine ilişkin bir düzenleme yapması olası değildir.

Meslek mensupları yönünden irdelenmesi

Yapılan bu düzenlemeye göre meslek mensuplarınca yasada belirtilen yükümlülerin 21 Temmuz ile 27 Temmuz tarihleri arasında kayıt ve işlemlerin tamamlanarak beyan ve bildirimlerin yapılması, ayrıca; usulsüzlük cezalarına indirim talepleri ile uzlaşma talep ve işlemleri, incelenme amaçlı defter ve belgelerin teslimi ve dava açma işlemleri ile genel muhasebe işlemlerinin de yedi gün içinde tamamlanması gerekiyor.

Kanunun gerekçesinde belirtildiği üzere yoğun ve yorucu iş temposu içinde ayın tam günü çalışılarak yetiştirilmekte güçlük çekilen beyanname ve bildirimlere ait işlemlerin yedi gün içerinde hatasız ve tam olarak kayıt altına alınması, beyanname ve bildirimlerin yapılması mümkün değildir.

5604 sayılı kanun öncesi beyannamelerin verilme süreleri, değiştirilerek yeniden düzenlenmişti. Beyanname süreleriyle ilgili yasal düzenlemelere ihtiyaç duyulmasındaki temel neden, düzenleme öncesinde kanunda belirtilen sürelerin yeter sürede olmadığından gerek TÜRMOB 'un talepleri, gerekse Maliye Bakanlığı'nın konuya gösterdiği hassasiyet ile beyanname süresi sona ermeden, yayınlanan sirküler ile beyan sürelerinin 3 ile 6 gün arasında uzatılması ve bu durumun vergi ve çalışma disiplinin bozulmasına neden olmasıydı. 5604 sayılı kanun ile ise temmuz ayına mahsus olmak üzere temel beyan süreleri sadece 3 ile 4 gün uzamış bulunmaktadır.

Mali tatil başlamasına rağmen meslek mensuplarının tatile çıkamadıkları camia içerinde gözlenebilmektedir. Temel nedeni meslek mensupları da işlerin yedi günde yetişmeyeceğinin bilincinde olmalarıdır.

Sonuç

Yapılan bu düzenlemeyle meslek mensupları 20 gün boyunca tatil yapacağından "2007 Yılında 18 Gün", tatil sonunda zinde olacaklarını ve daha verimli çalışacaklarını düşünmek mümkündür. Ancak; meslek mensuplarının yedi günde yasal yükümlükleri tamamlaması, kanunların yaptırım gücü ve mali tatilin sağladığı verimliliğe rağmen mümkün olamayacağı geçmiş yıllardaki beyanname sürelerin düzenli bir şekilde uzatılmasından anlaşılmaktadır.

5604 sayılı kanunun bu haliyle, gerekçelerinde belirtilen sorunları gidermekten ve meslek mensubunun tatil ihtiyacını karşılamaktan yoksun, hukuki bir düzenlemedir.

Mali idarede, belirtilen işlerin yedi günde içinde yetiştirilemeyeceğini düşünerek meslek mensuplarına mali tatil süresincede yükümlükleri yerine getirme hakkı tanınmıştır. Diğer ifadeyle mali tatil süresi tırpanlanarak oluşacak sorunların çözümü, meslek mensuplarına yüklenmiştir.

Dar zamanda yapılacak işlemlerin içinde çıkılması güç, mali külfetler getireceği, vergi kayıplarının doğması neden olacağını açıktır. Nihayetinde oluşacak vergi ziyaları, vergi ihtilaflarına neden olacak, ve bu durum mali idare üzerindeki iş yoğunluğunu arttıracaktır.

Mali tatilin uygulanmasıyla ilgili olarak Maliye Bakanlığı ile Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'nın süreleri belirlemede etkiliğinin arttırılması, TÜRMOB'un taraf olarak görülmesi aksaklıkların çözümüne katkı sağlayacaktır.

Mali tatilin uygulanabilir hale getirilmesi açısından defter kayıtları ile beyanname ve bildirimlerin ilgili yasalarda belirtilen sürelerin bitim tarihinden itibaren 20 gün süreyle ertelenmesi, bunlar dışında kalan yükümlüklerin ise 1 ay süreyle ertelenmesi daha doğru bir uygulama olacaktır.

Mali tatilin ilgili uygulanabilir yasal düzenlemelerin yapılması ümidiyle,

Mali Tatilimiz kutlu olsun.

 

Vahit MENTER

Serbest Muhasebeci Mali Müşavir

vahitmenter@turmob.org.tr

Adana SMMMO - 1850

 

 


Copyrıght © 2005 -2007  www.muhasebenet.net- www.muhasebenet.com - Türkiye'nin muhasebe rehberi. Her hakkı saklıdır.