Muhasebe  

Maliye

Vergi

Sigorta

İletişim

  MUHASEBE GÜNCEL BÜLTEN :   09.08.2007
    

                                           Ana Sayfa 

                             Muhasebe Forum 

                                      SSK Mevzuat

                                    Danışma Hattı 

                      2007 Yılı Uygulamaları

                         Staj-Stajyer Rehberi

                     2007 Yılı Pratik Bilgiler

 

 

 


 

İndirimli orana tabi mal teslimi ve hizmet ifalarına ilişkin katma değer vergilerinin iadesi

Bilindiği üzere, KDVK'nın 29/2. maddesi uyarınca, bir vergilendirme döneminde indirilecek katma değer vergisi toplamı, mükellefin vergiye tabi işlemleri dolayısıyla hesaplanan katma değer vergisi toplamından fazla olduğu takdirde, aradaki fark sonraki dönemlere devrolunmakta ve iade edilmemektedir. Ancak, KDVK'nun 28. maddesi uyarınca, Bakanlar Kurulu tarafından vergi nispeti indirilen teslim ve hizmetlerle ilgili olarak yüklenilip aynı dönem (aynı ay) içinde indirilemeyen ve tutarı Bakanlar Kurulu'nca tespit edilecek sınırı aşan katma değer vergileri yıl içinde belli borçlara mahsup suretiyle, ertesi yıl ise yine belli borçlara mahsup edilmek suretiyle ya da nakit olarak iade edilebilmektedir.

İadelerde geçerli sınır:

Bakanlar Kurulu bu iadelerde geçerli olacak sınırları her yıl belirlemekte olup, 2007 yılı için belirlenmiş olan sınır tutarı 10.800,00 YTL'dir. Dolayısıyla, 2007 yılı içinde yapılan indirimli orana tabi mal teslimi ve hizmet ifaları nedeniyle yüklenilmiş ancak indirilemeyip yük olarak kalmış katma değer vergilerinin 10.800,00 YTL'yi aşan kısmının mahsuben ya da nakten geri alınabilmesi mümkün olacaktır.

Cari yıl içinde mahsuben iade ve elektrik ve doğalgaz borçlarına mahsup:

Bakanlar Kurulu'nca belirlenen sınırı aşan tutar yılın tamamlanması beklenmeksizin (cari yıl içinde), bu mükelleflerin,

- Kendi vergi borçlarına (ithalde alınan vergilere ilişkin borçlar dahil),

- Sosyal sigorta prim borçlarına,

- Genel ve katma bütçeli idareler ile belediyelere olan borçlarına

- Döner sermayeli kuruluşlar ile sermayesinin yüzde 5l'i veya daha fazlası kamuya ait olan veya özelleştirme kapsamında bulunan işletmelerden temin ettikleri mal ve hizmet bedellerine ilişkin borçlarına,

- Organize sanayi bölgelerinden temin ettikleri mal ve hizmet bedellerine ilişkin borçlarına

mahsuben ödenir.

Bu kapsamda, anılan katma değer vergisi alacaklarının, 01/10/2006 tarihinden itibaren, elektrik ve doğalgaz borçlarına da mahsubu talep edilebilmektedir. Daha önce, elektrik ve doğalgaz alımlarından kaynaklanan borçlara mahsup talep edilebilmesi, ancak elektrik ve doğalgazın yüzde 51 veya daha fazla hissesi kamuya ait kuruluşlardan temin edilmesi halinde mümkündü. Organize sanayi bölgelerinde ise, elektrik ve doğalgaz dağıtım yetkisi, bu bölgelerin yönetimini üstlenen ve ilgili kanununda "özel hukuk tüzel kişisi" olarak tanımlanan kuruluşlara ait olduğu için, organize sanayi bölgelerinde faaliyette bulunan ve elektrik ve doğalgazını bu bölge yönetimlerinden satın alan mükellefler bu imkândan yararlanamamakta idiler. Ancak, 5615 sayılı kanunla yapılan ve 04.04.2007 tarihinde yürürlüğe giren yasal değişiklikten sonra organize sanayi bölgelerinden temin edilen elektrik ve doğalgaz borçlarına da mahsup mümkün hale gelmiştir.

Elektrik ve doğalgaz borçlarına mahsupta usul ve esaslar:

101 seri nolu Katma Değer Vergisi Genel Tebliği'nde söz konusu alacakların elektrik ve doğalgaz borçlarına mahsubuna ilişkin usul ve esaslar belirlenmiştir. Anılan belirlemelere göre;

Elektrik ve doğalgazı, yüzde 51 veya daha fazla hissesi kamuya ait kuruluşlardan ya da organize sanayi bölgelerinden temin eden iade hakkı sahipleri, bu kuruluşlara başvurarak fatura bedellerini KDV iade alacaklarına mahsup suretiyle ödemek istediklerini belirtecekler ve bağlı oldukları vergi dairesine ibraz etmek üzere fatura bedellerinin yatırılacağı bir banka hesap numarası talep edeceklerdir.

Satıcı kuruluşlar, yüzde 51 ve daha fazla hisselerinin kamuya ait olduklarını ya da organize sanayi bölgesi olduklarını da belirtmek suretiyle fatura bedellerinin yatırılacağı banka hesap numarasını gösteren yazıyı mükellefe vereceklerdir. Mükellefler, satıcılardan alacakları yazı veya yazıları, bir defaya mahsus olmak üzere, bir dilekçe ekinde bağlı oldukları vergi dairesine verecekler, dilekçede, indirimli orana tabi işlemlerinden doğan iade alacaklarını doğalgaz ve/veya elektrik borçlarına mahsup suretiyle ödemek istediklerini belirteceklerdir. Dilekçe ve eki, vergi dairesince doğalgaz/elektrik satıcısı işletmeden alınacak teyit sonrasında geçerlik kazanacaktır. Dilekçede yer alan bilgilerde değişiklik olması halinde, mükellefler tarafından değişiklikler gecikmeden vergi dairesine bildirilecektir.

Mahsup talebi, KDV beyannamesinin verilmesinden sonra bir dilekçe ile yapılacaktır. Dilekçeye, 99 seri nolu KDV Genel Tebliği'nin (1.5) bölümünde belirtilen belgelerin yanı sıra, doğalgaz/elektrik faturasının iadeyi talep eden firma yetkililerince aslına uygunluğu kaşe ve imza tatbik edilmek suretiyle onaylanmış fotokopisi eklenecektir. Bu faturada yer alacak ceza, faiz vb. unsurlar da mahsuba esas tutara dahil olacaktır.

Mahsup talebi için fatura örneğinin ibrazı zorunludur. Satıcı kuruluş yetkililerince onaylanmış da olsa, borcun miktarını gösteren fatura dışındaki belge veya yazılara dayanılarak mahsup yapılmayacaktır. Mahsup dilekçesinde doğalgaz/elektrik dağıtıcısı kuruluşun banka hesap numarası da belirtilecektir.

KDV beyannamesinde indirimli orana tabi işlemlerin yanı sıra diğer işlemlerden doğan iade alacaklarının bulunması da mümkündür. Böyle durumlarda, toplam iade alacağından öncelikle mükellefin ithalde alınanlar dışındaki kendi vergi borçlarına mahsup yapılacaktır. Bu mahsup işleminden sonra, indirimli orana tabi işlemlere ait bir KDV alacağının kalması halinde kalan tutar, mükellefin isteğine bağlı olarak kendi SSK prim borçları ile doğalgaz/elektrik borçlarına mahsup edilecektir. İndirimli orana tabi işlemler dışındaki diğer iade hakkı doğuran işlemlerden doğan KDV alacaklarının doğalgaz/elektrik borçlarına mahsubu mümkün bulunmamaktadır. Bu nedenle mahsup dilekçesinde;

- İade alacağının, indirimli orana tabi işlemler dahil, iade hakkı doğuran işlem türleri itibariyle tutarları,

- Muaccel hale gelmiş kendi vergi borçlarının toplam tutarı,

- Bu borç tutarının, iade hakkı doğuran işlemlerden hangilerine ilişkin alacağa mahsup edileceği,

- Bu mahsuptan sonra, indirimli orana tabi işlemlerden kalacak iade tutarı (A),

- Varsa, indirimli orana tabi işlemlere ait olup geçmiş dönemlerde mahsup edilemeyen iade alacağı (B),

- (A+B) toplamından doğalgaz/elektrik borçları ve/veya SSK prim borçlarına mahsubu talep edilen tutar,

- İndirimli orana tabi işlemlere ait iade alacağından bu dönemde mahsup edilemeyen ve gelecek döneme aktarılan iade tutarı,

bir tablo halinde yer alacaktır.

Elektrik ve doğalgaz borçlarına mahsupta yaşanan sorun ve çözüm önerisi:

Anılan 101 seri nolu Katma Değer Vergisi Genel Tebliği'nde, mahsubun yapılabilmesi için mahsup dilekçesi ve eklerinin en geç fatura son ödeme (vade) tarihinden 10 gün önce vergi dairesi kayıtlarına intikal etmesi gerektiği; dilekçe, fatura örneği ve diğer eklerin bu tarihten sonra verilmesi halinde mahsup talebinin yerine getirilmeyeceği belirtilmekte ve bu durum iadenin zamanında istenememesi ya da gerçekleşememesi gibi sonuçlara yol açmaktadır. Vergi daireleri tebliğdeki bu düzenleme nedeniyle, faturaların ödeme vadelerinden 10 gün önce kendilerine ibraz edilmesinde ısrar etmektedirler. Halbuki anılan idarelerce faturaların düzenlenmesi ile ödeme süresi arasındaki süre kısa tutulduğu için, çoğu zaman faturaların temin edildiği tarihte, ödeme vadesine 10 günden kısa süre kalmaktadır. Bu sorunun ya Maliye Bakanlığı tarafından yayımlanacak bir tebliğle "faturanın ödeme vadesinden en az 10 gün önce ibrazı" şartındaki süre kısaltılarak ya da anılan idarelerin ödeme süresi ile faturanın düzenlenme tarihi arasındaki süreyi daha uzun tutarak sorunu çözümlemesinde fayda vardır.

Elektrik ve doğalgaz borçlarına mahsupta diğer hususlar:

Mahsup talebinin usulüne uygun olarak yapılmasından sonra mahsup tutarı, vergi dairesi tarafından faturayı düzenleyen kuruluşun banka hesap numarasına vade tarihine kadar aktarılacaktır. Herhangi bir nedenle faturadaki tutardan fazla bir aktarma yapılmışsa fark, faturayı düzenleyen kuruluş tarafından gecikmeden vergi dairesine iade edilecektir. Bu farkın faturayı düzenleyen kuruluş tarafından, borçluya nakden veya daha sonraki fatura bedellerinden mahsup suretiyle iadesi mümkün değildir.

Mahsup talebinin usulüne uygun olarak yerine getirilmemesi, belgelerin eksik ya da hatalı olması gibi nedenlerle mahsup işleminin faturanın vadesine kadar yapılamaması halinde, faturayı düzenleyen kuruluş fatura borcunu, adına fatura düzenlenen alıcıdan talep edecektir. Ayrıca, mahsup tutarının fatura bedelini karşılamaması halinde, mahsup sonrasında kalan fatura borcu da faturayı düzenleyen kuruluş tarafından adına fatura düzenlenen mükelleften aranacaktır.

Öte yandan, 84 seri nolu KDV Genel Tebliği'nde belirlenen özel esaslar kapsamına giren ve indirimli orana tabi işlemlerden doğan iade alacaklarını kendi vergi, SSK ve doğalgaz/elektrik borçlarına mahsubunu isteyen mükelleflerin bu talepleri genel esaslara göre yerine getirilecektir.

Yıl içindeki mahsup taleplerinin yerine getirilmesi:

Mahsup talebi bir dilekçe ile yapılacaktır. Dilekçeye aşağıdaki belgeler eklenecektir:

a) Takvim yılı başından mahsup hakkının doğduğu döneme kadar yapılan alışlara ilişkin fatura ve benzeri belgeler ile aynı dönemde yapılan indirimli orana tabi satışlara ilişkin fatura ve benzeri belgelerin listesi (bu listelerde fatura düzenleme haddinin altında kalan tutarlar ile aynı mükelleften yapılan alımların toplamı tek tutar olarak belirtilebilecektir).

b) Takvim yılı başından mahsup hakkının doğduğu döneme kadar iade edilecek vergi tutarının hesaplanmasına ilişkin olarak dönemler itibariyle hazırlanacak tablo.

c) Mahsup hakkının doğduğu dönemden itibaren sadece mahsup talep edilen vergilendirme dönemine ait olmak üzere; indirilecek KDV listesi, indirimli orana tabi işlemlere ait satış faturaları ve yüklenilen KDV tablosu.

Vergilendirme dönemleri itibariyle 4 bin YTL'yi aşmayan mahsup talepleri inceleme raporu ve teminat aranılmaksızın yerine getirilecek, 4 bin YTL ve üstündeki mahsup talepleri vergi inceleme veya YMM tasdik raporu karşılığında yerine getirilecektir. Talep tutarının 4 bin YTL'yi aşan kısmı kadar teminat gösterilmesi halinde ilgili belgelerin tamamlanıp teminatın verildiği tarih itibariyle mahsup talebi geçerlik kazanacak, teminat vergi inceleme veya YMM tasdik raporu ile çözülebilecektir.

Ertesi yıla kalan iade alacaklarının nakden veya mahsuben iadesi:

Bu şekilde yapılacak mahsuplara rağmen yılı içinde mahsup edilemeyerek kalan vergi ise ertesi yıl nakden veya mahsuben iade edilebilecektir. Başka bir deyişle; indirimli orana tabi mal ve hizmetlerin teslim veya ifası ile iştigal eden mükellefler, cari yılda yüklenerek indiremedikleri ve mahsup yoluyla geri alamadıkları vergilerin 74, 76, 85 nolu KDV tebliğlerindeki esaslar çerçevesinde nakden iadesini isteyebilecekler ya da borçlarına mahsup edilmesini talep edebileceklerdir.

Buna göre, cari yıl sonu itibariyle indirim yoluyla giderilememiş vergiler izleyen yıl ocak dönemine ilişkin olarak verilecek beyannamelerde iade talep edilebilecektir. Bu şekilde iade talebi işlemleri kasım dönemine kadar (bu dönem dahil) verilecek beyannamelerin herhangi birisinde de yapılabilecektir.

Bu şekilde iade edilecek vergiler aşağıdaki şekilde hesaplanacaktır:

İndirimli orana tabi işlemlere ilişkin olup indirim yoluyla telafi edilemeyen yüklenilen vergi tutarları, yılı içinde mahsup edilen vergiler dikkate alınmadan, 74 ve 76 seri nolu KDV Genel tebliğlerindeki açıklamalar çerçevesinde işlemlerin yapıldığı yılın tamamı için yıllık olarak ve aralık dönemi sonu itibariyle hesaplanacaktır.

Bu tutardan yılı içinde mahsup edilen vergiler düşüldükten sonra kalan kısmın 10.800 YTL'yi aşan kısmı "İade Edilebilecek KDV" olarak hesaplanacaktır.

İzleyen yılın ocak dönemi ile iade talebinin yapıldığı dönem arasındaki bütün dönem beyannamelerinde devreden vergi yer alıyor ve her dönemde devreden vergi tutarları "İade Edilebilecek KDV" tutarını geçiyorsa, iade edilebilecek KDV tutarının tamamı iade edilecektir. Bazı dönemlerde devreden vergi tutarları "İade Edilebilecek KDV" tutarının altında kalıyorsa, devreden vergi tutarının en küçük olduğu tutar iadeye esas alınacaktır. Aradaki dönemlerden herhangi birisinde devreden vergi yer almıyorsa iade yapılmayacaktır.

Bu şekilde hesaplanan KDV alacağının 4 bin YTL'yi aşmaması halinde nakden ve/veya mahsuben iade talepleri inceleme raporu, teminat ve YMM tasdik raporu aranılmadan yerine getirilecektir. İade talebinin 4 bin YTL ve üstünde olması halinde 4 bin YTL'yi aşan kısmın nakden ve/veya mahsuben iadesi için vergi inceleme raporu veya YMM tasdik raporu ibraz edilmesi gerekmektedir.

4 bin YTL'yi aşan tutarlar için teminat gösterilmesi halinde, teminatın gösterilip belgelerin tamamlanmasından sonra nakden ve/veya mahsuben iade talepleri yerine getirilecek, teminat vergi inceleme raporu veya YMM tasdik raporu ile çözülecektir.

İade talebi bir dilekçe ile yapılacak, bu dilekçeye;

- İade hakkı doğuran işlemin yapıldığı yıla ait alış ve satış faturalarının listesi (bu listelerde fatura düzenleme haddinin altında kalan tutarlar ile aynı mükelleften yapılan alımların toplamı tek tutar olarak belirtilebilecektir),

- Yıllık iade tutarının hesaplanmasına ilişkin tablo,

- Yılı içinde mahsup edilen tutarları aylık olarak gösteren tablo (bu tabloda yılı içinde mahsup edilemeyen tutar da tek satır olarak gösterilecektir),

- İadenin talep edildiği yılın ilk döneminden iadenin talep edildiği döneme kadar aylar itibariyle devreden KDV tutarlarını gösteren tablo, eklenecektir.

 

Akif Akarca

akir.akarca@alfaymm.com.tr

Dr.Mehmet Şafak

mehmet.safak@alfaymm.com.tr

Dünya online / 09.08.2007

 

 


Copyrıght © 2005 -2007  www.muhasebenet.net- www.muhasebenet.com - Türkiye'nin muhasebe rehberi. Her hakkı saklıdır.