Muhasebe  

Maliye

Vergi

Sigorta

İletişim

  MUHASEBE GÜNCEL BÜLTEN :   08.08.2007
    

                                           Ana Sayfa 

                             Muhasebe Forum 

                                      SSK Mevzuat

                                    Danışma Hattı 

                      2007 Yılı Uygulamaları

                         Staj-Stajyer Rehberi

                     2007 Yılı Pratik Bilgiler

 

 

 


 

İş Kanunu ve vergi uygulaması

 

İşçi ve işveren kuruluşları tarafından yapılan tüm araştırmalara göre, kayıtdışı istihdamda patlama yaşanıyor. Türkiye’de neredeyse her iki çalışandan biri kayıtdışı çalışıyor. Diğer bir anlatımla, çalışanların yarısı sosyal güvenlik primi ve vergi ödemeden çalışıyor ya da çalıştırılıyorlar. Bu durumda üç temel sorun karşımıza çıkıyor:

1- SSK ve Bağ-Kur gibi sosyal güvenlik kurumları yeterince prim toplayamadıkları için, bunların gelir-gider açıkları giderek büyüyor.

2- Maliye İdaresi, hem vergiyi toplayamadığı için hem de sosyal güvenlik kurumlarının sözünü ettiğimiz açıkları yüzünden bütçeyi denkleştirmede sorunlar yaşıyor.

3- Çalışanların yarısı sosyal güvenlik ve emeklilik haklarından mahrum olarak çalıştıkları için, sosyal devlet kurumsallaşamıyor.

4- Kayıtdışında çalışanlar nedeniyle toplanamayan prim ve vergiler, kayıtdışında olmayanlara yüklenerek telafi edilmeye çalışılıyor. Bu kez de, istihdam üzerindeki mali yüklerde (Brüt ücretin yüzde 50’si ile) OECD ülkeleri arasında birinci sıraya yerleşiyoruz.

Bütün bunların sonucunda, doğrudan sabit sermaye yatırımlarını ve istihdamı olumsuz etkileyen önemli bir temel sorunla karşı karşıya bulunuyoruz. Aşağıdaki tabloya baktığımızda; Ağustos 2007 itibariyle net asgari ücret 419.15 YTL olmasına rağmen, bu ücretin işverene toplam maliyeti 710.78 YTL’ye geliyor. Çünkü aradaki 291.63 YTL devlete ödeniyor. Türkiye ekonomisinin içinde bulunduğu bugünkü koşullarda, özellikle KOBİ’ler ve sanayi kuruluşları, bu mali yükleri taşımakta zorlanıyorlar. Ayrıca ücretler üzerindeki bu mali yükün, yüksek ücretlerde daha da arttığını görüyoruz. (2 bin YTL’lik brüt ücrette yüzde 54 oluyor)

Bugün için, kayıtdışı istihdamın önemli nedenlerinden birini de çalışma mevzuatındaki katılıklar oluşturuyor. Çalışma yaşamı; işveren ve işçi arasındaki ihtilaflarla, farklı uygulama ve yargı kararıyla içinden çıkılmaz bir hal almıştır. Dolayısıyla çalışma yaşamındaki sorunları ve kayıtdışı istihdam sorununu, sadece istihdam üzerindeki mali yükleri aşağı çekerek de çözemeyiz. Yeni hükümetten beklenen, sosyal güvenlik ve çalışma yaşamında ihtiyaç duyulan yapısal reformlara öncelikle el atmasıdır. Açıktır ki; ancak, birbirini tamamlayan çağdaş düzenlemelere gidilerek, kronikleşmiş olan bu sorunlar aşılabilir.

Söz gelmişken; hiç olmazsa mevcut sorunlara doyurucu cevaplar veren, bu alandaki yeni bir yayından söz etmek istiyorum. Maliye Hesap Uzmanları Derneği tarafından yayınlanan “İş Kanunu ve Vergi Uygulaması” adlı eser, benzerlerinden farklı olarak, çalışma mevzuatı alanında, İş Kanunu ve İş Kanunu ile ilgili vergi uygulamalarını birlikte ele alıyor. Maliye Bakanlığı Baş Hesap Uzmanı Turgut Özcan ve Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı eski Çalışma Genel Müdürü Ömer Benokan tarafından kaleme alınan bu kitapta; işyerinin kurulmasından, işyerinde karşılaşılabilecek her türlü soruna kadar geniş bir kapsam, derlenip toparlanarak uygulamacılara sunuluyor. Ayrıca bu kitapta, birçok ihtilaflı konuda idarenin görüşüne ve ilgili yargı kararlarına yer vererek, en zor konular etraflıca inceleniyor. Kitabın; muhasebeciler, mali müşavirler, avukatlar ve işletmelerdeki insan kaynakları yöneticileri için çok yararlı olacağını düşünüyorum.

Ağustos Ayı Asgari Üc. Diğer Ör

Brüt Ücret 585.00 2.000.00

SSK Primi İşçi P. % 14 81.90 280.00

İşsiz Sig. İşçi P. % 1 5.85 20.00

GV. Matrahı % 15-35 497.25 1.700.00

Gelir Ver. 74.59 340.00

Damga Ver. % 0.6 3.51 12.00

Net Ücret 419.15 1.348.00

SSK Primi İşv.P. % 19.5 114.08 390.00

İşsiz. Sig. İşv. P. % 2 11.70 40.00

İşv. Top. Mal. 710.78 2.430.00
 

İ.Hüseyin Yıldız

Akşam / 08.08.2007

 

 


Copyrıght © 2005 -2007  www.muhasebenet.net- www.muhasebenet.com - Türkiye'nin muhasebe rehberi. Her hakkı saklıdır.