Muhasebe  

Maliye

Vergi

Sigorta

İletişim

  MUHASEBE GÜNCEL BÜLTEN :   06.07.2007
    

   Ana Sayfa 

   Muhasebe Forum 

   SSK Mevzuat

   Danışma Hattı 

   2007 Yılı Uygulamaları

   Staj-Stajyer Rehberi

   2007 Yılı Pratik Bilgiler

 

 

 


 

SSK idari para cezasına itiraz
 

Şirketimiz tarafından SSK'ya verilen işe başlama bildiriminde işe başlama tarihi sehven 10 Mayıs yerine 01 Mayıs olarak yazılmıştır. Durum ertesi gün fark edilmiş ve düzeltilmesi amacıyla SSK'ya dilekçe verilmiştir. İşe başlama tarihi 10 Mayıs olduğundan çalışacak kişilerin işe girişleri de 10 Mayıs olarak yapılmıştır. SSK'dan geçen hafta buna bağlı olarak hem işe başlama tarihinden sonra işyeri bildirgesi verildiği hem de işe başlayan personelin işe giriş bildirgeleri zamanında verilmediği gerekçeleri ile ciddi tutarda bir idari para cezası şirketimize tebliğ edilmiştir. Fakat zaten bu personel 9 Mayıs tarihine kadar bir başka işyerimizde çalışmış ve 10 Mayıs tarihinde bu yeni işyerine girişleri yapılmıştır. Yani fiili olarak 10 Mayıs tarihinden önce bu işyerinde çalışmış olma ihtimalleri yoktur ve herhangi bir şekilde hak kaybı söz konusu değildir. Konu ile ilgili SSK'ya bu hafta içerisinde bir itiraz dilekçesi vereceğiz. Bu durumda idarenin bu itirazımızı dikkate alma durumu nedir? İtirazın reddi halinde mahkemede bu olayın lehimize sonuçlanma ihtimali ne kadardır? Hakan Kural

İşverenler tarafından zaman zaman maddi hatalar sonucu bildirim tarihlerinde yanlışlıklar yapılabilmektedir. Bu durumda, uygulanan idari para cezalarına karşı öncelikle Sosyal Güvenlik Kurumu'nun ilgili sigorta müdürlüğüne onbeş gün içinde itiraz edilmesi gerekmektedir. Gerçekten maddi hata olduğunun Kurum müfettişi veya yoklama memuru tarafından saptanması halinde idari para cezaları kaldırılmaktadır.

Sosyal Sigortalar Kanunu'nun 140. maddesine göre, Sosyal Sigortalar Kurumu idari para cezaları ilgiliye tebliğ edilmekle tahakkuk eder ve tebliğ tarihinden itibaren onbeş gün içinde Kuruma ödenir veya aynı süre içinde Kurumun ilgili ünitesine itiraz edilebilir. İtiraz takibi durdurmaktadır.

Tebliğ tarihinden itibaren onbeş gün içinde Kuruma ödenmeyen idari para cezaları, bu Kanun'un 80'inci maddesi hükmü gereğince hesaplanacak gecikme cezası ve gecikme zammı ile birlikte tahsil edilmektedir. İdari para cezalarının, Kuruma itiraz ve yargı yoluna başvurulmaksızın tebliğ tarihinden itibaren onbeş gün içinde ödenmesi halinde, bunun dörtte üçü tahsil edilir. Peşin ödeme, idari para cezalarına karşı Kuruma itiraz etme veya yargı yoluna başvurma hakkını etkilemez.

Sosyal Sigortalar Kanunu uyarınca uygulanan idari para cezaları ile ilgili itirazı reddedilenlerin, kararın kendilerine tebliğ tarihinden itibaren 30 gün içinde idare mahkemesine başvurmaları gerekmektedir. Ancak, Kurumca itirazın reddedilmesi veya mahkemece Kurum lehine karar verilmesi halinde, daha önce tahsil edilmemiş olan dörtte birlik ceza tutarı tahsil edilecektir. Mahkemede ibraz edeceğiniz delillerin inandırıcılığı ölçüsünde kazanma ihtimaliniz bulunmaktadır.

İşyeri birleşmelerinde kıdem tazminatı ödenir mi?

İşyeri birleşmelerinde işçi yeni kurulacak olan şirkette çalışmak istemediğini belirterek kıdem tazminatını talep edebilir mi? Eşin şehir değiştirmesi durumunda kıdem tazminatı talep edilebilir mi? B. Tütüncü

İşyerinin devri, intikali, birleşme veya işveren değişikliğinde, tamamıyla şahsa bağlı olarak yapılmış iş sözleşmesi olmadıkça akdin feshi gerekmemektedir. Kaldı ki 4857 sayılı Kanunda işyerinin devri, intikali, birleşme veya işveren değişikliğinde iş sözleşmesinin feshini gerektiren bir neden bulunmamaktadır. Dolayısıyla, işyerinin devri veya el değiştirmesi halinde kıdem tazminatı ödenmesini gerektiren bir durum ortaya çıkmaz. Sadece, eski işverenin yerini yeni işveren alır ve iş sözleşmesi devam eder. İşyeri devrinde, devreden işverenin devir tarihinden itibaren 2 yıl süreyle, eski işçilerine kıdem tazminatı borcu sadece çalıştırdığı süre ve devir anındaki ücretle sınırlıdır. Ancak, işyerini devralan işverenin sorumluluğu ise kıdem tazminatına hak kazanan işçinin tüm çalışma süresi ve son ücretiyledir.

Hangi durumlarda kıdem tazminatı ödenmesi gerektiği 1475 sayılı İş Kanunu'nun 14. maddesinde düzenlenmiş olup, buna göre eşin şehir değiştirmesi nedeniyle işten ayrılmanız halinde kıdem tazminatına hak kazanılması söz konusu olmaz.

Resul KURT

Resulkurt.com

06.07.2007

 


Copyrıght © 2005 -2007  www.muhasebenet.net- www.muhasebenet.com - Türkiye'nin muhasebe rehberi. Her hakkı saklıdır.