Muhasebe  

Maliye

Vergi

Sigorta

İletişim

  MUHASEBE GÜNCEL BÜLTEN :   05.10.2007
    

                                           Ana Sayfa 

                             Muhasebe Forum 

                                      SSK Mevzuat

                                    Danışma Hattı 

                      2007 Yılı Uygulamaları

                         Staj-Stajyer Rehberi

                     2007 Yılı Pratik Bilgiler

 

 

 


 

Sponsorluk harcamalarının matrahtan indirimi
 

“Gençlik ve Spor Genel Müdürlüğü'nün Teşkilat ve Görevleri Hakkındaki Yasa” ile “Türkiye Futbol Federasyonu Kuruluş ve Görevleri Hakkındaki Yasa” kapsamında yapılan sponsorluk harcamalarının sözü edilen yasalar çerçevesinde tespit edilen amatör spor dalları için tamamı, profesyonel spor dalları için ise yüzde 50’si Gelir Vergisi Yasası’nın 89/8, Kurumlar Vergisi Yasası’nın 10/1-b maddeleri uyarınca beyanname üzerinde indirim konusu yapılabilmektedir.

Gerçekte sponsorluk harcamaları, ticari kazancın elde edilmesi ile doğrudan ilişkisi olmayan veya ilişkisi ölçülemeyen, sosyal amacı öne çıkan harcamalar olup, ticari kazancın elde edilmesi ile doğrudan ilişkisi olan reklam harcamalarından farklılık arz etmektedir.

Sponsor olan kurumun adının duyurulması ve daha açıkçası tanıtılması ve anılması koşuluyla;

* Resmi spor organizasyonları için yapılan saha, salon ve tesis kira bedelleri,

* Sporcuların iaşe, seyahat ve ikamet giderleri,

* Spor malzemesi bedelleri,

* Gençlik ve Spor Genel Müdürlüğü’nün uygun göreceği spor tesisleri için yapılan ayni ve nakdi harcamalar,

* Sporcuların transfer edilmesini sağlayacak bonservis bedelleri,

* Spor müsabakaları sonucuna göre sporculara veya spor adamlarına prim mahiyetinde ayni ve nakdi ödemeler gibi harcamalar sponsorluk harcaması olarak değerlendirilmektedir.

Kurumlar Vergisi (1) seri numaralı Genel Tebliği’nde de yapılan açıklamalar çerçevesinde sponsorluk faaliyetinin yanında reklam ve tanıtım amacını da içeren işlemler nedeniyle yapılan harcamaların, sözleşmede belirtilmek ve emsaline uygun olmak şartıyla reklam ve sponsorluk harcamaları olarak ayrıştırılabilmesi mümkündür. Örneğin bir kurumun, bir kulübe bonservis bedelini karşılayarak transfer ettiği bir sporcuyu aynı zamanda şirketin veya ürünlerinin tanıtımına yönelik reklamlarda kullanması durumunda, reklam faaliyetine ilişkin harcamalar, bonservis bedelinden sözleşmede belirtilmek ve emsallerine uygun olmak koşuluyla ayrıştırılarak ve reklam gideri olarak dikkate alınacaktır.

Sponsorluk uygulamasına yönelik usul ve esaslar “Gençlik ve Spor Genel Müdürlüğü Sponsorluk Yönetmeliği” ile belirlenmiş bulunmaktadır. Buna göre gerçek ve tüzelkişiler, federasyonlara, gençlik ve spor kulüplerine veya sporculara, spor tesisleri ve faaliyetlerine ilişkin olarak anılan yönetmelikte belirtilen usul ve esaslar dahilinde sponsor olabilmektedirler.

Sponsorluk ve reklam hizmet ve işlemlerine yönelik olarak yapılan ödemelerin çoğu kez Vergi Usul Yasası hükümlerine göre düzenlenmesi zorunlu belgelere bağlanarak kanıtlanması mümkün değildir. Bu nedenle sponsorluğa konu hizmet ve işle ilgili yüklenilen sponsorluk bedelinin sponsor tarafından bizzat harcanabileceği gibi bu bedelin sponsorluğu alanın hesabına yatırılması mümkündür. Bu bağlamda sponsorluk hizmeti alan kişi, kurum ve kuruluşlar tarafından nakdi bir destekte bulunulması ve bu desteğin ve hizmeti alanlar adına açılmış bir banka hesabına yatırılmış olması halinde, sponsorlara yatırılan tutarlar için bankalar tarafından verilen makbuz ve dekont yapılan bağışın tevsik edici belgesi olarak kabul edilmektedir. Ancak banka dekontu veya makbuzunda paranın “sponsorluk amacıyla” yatırıldığına dair bir ifadeye yer verilmesi gerekmektedir.

Söz konusu nakdi desteğin; sponsorluk hizmeti alanlara nakden elden teslim edilmiş olması halinde ise hizmeti alan kişi, kurum ve kuruluşlarca düzenlenecek alındı makbuzu, bağışa ilişkin tevsik edici belge olarak kabul edilmektedir.

Eğer sponsorluk desteği ayni olarak yapılıyorsa bu takdirde;

* İşletmenin varlıklarında ayni olarak yapılan desteğin sponsorluk hizmeti alan kişi, kurum ve kuruluşlara teslim edilmesi halinde, teslimi yapılan değerler için fatura düzenlenmesi; faturada teslimin sponsorluk maksatlı olduğuna, teslimi yapılan değerlerin cinsi, nev’i ve miktarına ilişkin olarak duraksamaya mahal bırakmayacak bilgilere yer verilmesi; faturanın hizmeti alanlar adına düzenlenmiş olunması, faturanın arka yüzünün de hizmeti alan kişilere veya kanuni temsilcilerine imzalattırılmış olunması,

* Ayni değerlerin, mükellefler tarafından dışarıdan sağlanarak sponsorluk hizmeti alanlara bağışlanmış olması durumunda da hizmeti alanlarca teslim alınacak bu değerler için alındı makbuzunun düzenlenmesi ve makbuzda, bağışlanan kıymetlerin değerlerinin, cinsinin, miktarlarının, adedinin ve benzeri hususların duraksamaya mahal bırakmayacak şekilde yer alması gerekmektedir.

Bunun dışında ayrıca bağışlanan değerlere ilişkin olarak mükellefler adına düzenlenmiş olan faturaların arka yüzünün de yukarıda belirtilen açıklamalar dahilinde hizmeti alan kişi veya kanuni temsilcilere imzalatılmış olması gerekmektedir.

Kaynak: Referans Gazetesi

Veysi Seviğ / Yorum

 


Copyrıght © 2005 -2008  www.muhasebenet.net- www.muhasebenet.com - Türkiye'nin muhasebe rehberi. Her hakkı saklıdır.