Muhasebe  

Maliye

Vergi

Sigorta

İletişim

  MUHASEBE GÜNCEL BÜLTEN :   01.08.2007
    

                                         Ana Sayfa 

                           Muhasebe Forum 

                                    SSK Mevzuat

                                  Danışma Hattı 

                    2007 Yılı Uygulamaları

                      Staj-Stajyer Rehberi

                   2007 Yılı Pratik Bilgiler

 

 

 


Şirket kuruluşunda işyeri tescili

04.05.2006 tarihinde bir Ltd. Şti. kuruluşu yaptık. Ticaret odasına verilen belgelerde SSK için başvuru yapılmış olduğundan orada SSK'lı işçi sayısı yerini doldurduk ve SSK'ya evet dedik. Ancak SSK ve vergi dairesi için açılış tarihi belirtmedik. Bu tarih, muhtemelen 3 gün içinde tescil olacağından, tescil tarihi geçerli olacak diye düşündük.

Vergi dairesi açısından sıkıntı yaşamadık ancak SSK tarih belirtilmediği için 1.593.- YTL idari para cezası uyguladı. Bu cezaya dava açmamız doğrumudur? Mehmet UZUN/SMMM

Sosyal Sigortalar Kanunu uyarınca işyerlerinin tescili 4 şekilde yapılmaktadır;

1) İşyeri bildirgesiyle,

2) Şirket ilk kuruluşunda ticaret sicil memurluğunca yapılan bildirim üzerine tescil,

3) SGK müfettişleri, SGK yoklama memurları ve genel bütçeye dahil daireler ve katma bütçeli idarelerin denetim elemanlarınca yapılan tespit üzerine tescil,

4) İhale makamları, ruhsata tabi işlerde (maden arama,inşaat, taşocağı vs.) ruhsat veren merciler ve diğer resmi kuruluşlardan alınan bilgilere istinaden tescil.

4884 sayılı Kanun'un 11. maddesiyle Sosyal Sigortalar Kanunu'nun 8. maddesine eklenen fıkrada; "şirket kuruluşu aşamasında, sigortalı çalıştırmaya başlayacağı tarihi ve çalıştırılacak sigortalı sayısını beyan eden şirketlerin ticaret sicili memurluklarına yaptıkları bu bildirimler, ticaret sicili memurluklarınca on gün içinde ilgili Kurum ünitesine gönderilir ve bu bildirim, işverence Kuruma yapılmış sayılır. Bildirimin bu süre içerisinde Kuruma gönderilmemesi halinde ilgili ticaret sicili memurluğu hakkında bu kanunun 140'ıncı maddesinin (a) fıkrası uyarınca işlem yapılır." hükmüne yer verilmiştir.

Bu fıkra hükmü gereğince, şirket kuruluşu aşamasında sigortalı çalıştırmaya başlayacağı tarihi ve çalıştırılacak sigortalı sayısını beyan eden şirketlerin ticaret sicili memurluklarına yaptıkları bu bildirimler, ticaret sicili memurluklarınca on gün içinde ilgili Kurum sigorta müdürlüğüne gönderilecek ve bu bildirim, işverence Kuruma yapılmış sayılacaktır.

İlk defa şirket kuruluşunda ticaret sicil memurluğuna verdiğiniz belgelerde işçi çalıştırmaya başlayacağınız tarihin belirtilmesi gerekmekteydi.

Şirketlerin kuruluş aşamasında ilgili ticaret sicil memurluklarına vermeleri gereken belgeler 25.7.2003 tarihli, 25179 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan "Anonim ve Limited Şirketlerin Kuruluşu ve Ana Sözleşme Değişikliği İşlemlerine İlişkin Esaslar Hakkında Tebliğ" ekinde yayımlanmıştır. Ayrıca, SSK Başkanlığı'nın 26.09.2003 tarih ve 16-300 sayılı Genelgesi ile de uygulama duyurulmuştur. Yapılan bu yasal düzenleme sonucunda;

1 - 6762 sayılı Türk Ticaret Kanunu'nun 136. maddesinde sayılan ticaret şirketlerinin (kolektif, komandit, anonim, limited ve kooperatif şirketlerin) kuruluş aşamasında sigortalı çalıştırmaya başlayacağı tarihi ve çalıştırılacak sigortalı sayısını beyan etmeleri durumunda, ilgili ticaret sicil memurluğuna başvurarak SSK Başkanlığı'nın 16-300 Ek Genelge ekindeki belgeleri vermeleri kaydıyla SSK'na işyeri bildirgesi vermeleri yükümlülüğü kalmamaktadır.

2 - Sigortalı çalıştıran ticaret şirketleri (adi şirketler hariç) tarafından kuruluş aşamasında örneği SSK tarafından hazırlanan"Şirket Kuruluş Dilekçesi ve Bildirim Formu"nun ilgili ticaret sicil memurluğuna verilmesini müteakip, bu formun ticaret sicil memurluğunca şirkete ait işyerinin işlem görmesi gereken SSK'nun ilgili ünitesine on gün içinde gönderilmesi gerekmektedir. Sözü geçen dilekçe ve bildirim formu, işyeri bildirgesi yerine geçtiğinden, işveren şirketlerden ayrıca işyeri bildirgesi ve Sosyal Sigorta İşlemleri Yönetmeliği'nin 10. maddesinde belirtilen belgelerin verilmesi istenilmeksizin işyerinin tescil işlemi yapılarak durum, işveren şirkete tebliğ olunacaktır.

Şirketin mükellefiyet kaydının tesisi talebini içeren formdaki "TASDİK EDENİN" bölümünde yer alan tarih ile "işyeri ile ilgili bilgiler" adlı formda işçi çalıştırılmaya başlanacak tarih karşılaştırılacak, bu karşılaştırma sonucunda, sigortalı (işçi) çalıştırılmaya başlanılacak tarihin, "tasdik edenin" bölümündeki tarihten önceki bir tarih olduğunun anlaşılması durumunda, başvurunun zamanında yapılmamış olması, başka bir anlatımla en geç sigortalı çalıştırılmaya başlanılan tarihte ticaret sicil memurluğuna başvurulmaması nedeniyle işveren şirkete 506 sayılı Kanun'un değişik 140'ıncı maddesinin (a) fıkrasının 1'inci bendi uyarınca (ticaret şirketlerinin tümünün bilânço esasına göre defter tutma yükümlülüğü bulunduğundan) asgari ücretin üç katı tutarında idari para cezası verilecektir. Sigortalı (işçi) çalıştırılmaya başlanacak tarihin, tasdik tarihi ile aynı veya sonraki bir tarih olması halinde ise şirketlere idari para cezası uygulanmayacaktır.

3 - "Şirket Kuruluş Dilekçesi ve Bildirim Formu"nun ilgili ticaret sicil memurluğunca tasdikini müteakip, tasdik tarihini izleyen günden başlanarak on günlük süre içinde Kurumun ilgili ünitesine gönderilmesi halinde idari para cezası uygulanmayacak, söz konusu bildirim formunun on günlük süre dışında intikal etmesi durumunda ise işveren şirkete değil, 506 sayılı Kanun'un

140'ıncı maddesinin (a) fıkrasının 1'inci bendine istinaden bu defa ilgili ticaret sicili memurluğuna idari para cezası verilecektir.

4- Ticari şirketlerin kuruluş aşamasında örneği SSK tarafından hazırlanan "İşyeri ile İlgili Bilgiler" belgesinde sigortalı (işçi) çalıştırılmaya başlanacak tarih belirtilmemiş ise şirket kuruluş dilekçesi ve bildirim formu ticaret sicil memurluğunca SSK'na gönderilmiş olsa bile işyeri tescil edilmeyecek, ancak anılan şirketlerce daha sonra sigortalı çalıştırılması halinde işveren tarafından işyeri bildirgesi ile diğer belgelerin ilgili sigorta müdürlüğüne en geç sigortalı çalıştırılmaya başlanan tarihte verilmesi gerekecek.

Dava açabilmeniz için öncelikle 15 gün içinde sigorta müdürlüğüne itiraz etmelisiniz. İtirazınızın reddi halinde de 30 gün içinde idare mahkemesine dava açmanız gerekmektedir.

Resul Kurt

info@resulkurt.com

resulkurt.com

03.08.2007

 


Copyrıght © 2005 -2007  www.muhasebenet.net- www.muhasebenet.com - Türkiye'nin muhasebe rehberi. Her hakkı saklıdır.