Muhasebe  

Maliye

Vergi

Sigorta

İletişim

  MUHASEBE GÜNCEL BÜLTEN :   15.08.2007
    

                                           Ana Sayfa 

                             Muhasebe Forum 

                                      SSK Mevzuat

                                    Danışma Hattı 

                      2007 Yılı Uygulamaları

                         Staj-Stajyer Rehberi

                     2007 Yılı Pratik Bilgiler

 

 

 


 

Elektronik belge düzenleme ve defter tutma yaygınlaştırılmalıdır

Vergi Usul Kanunu'nun mükerrer 242. maddesi ile Maliye Bakanlığı'na elektronik defter, belge ve kayıtların oluşturulması, kaydedilmesi, iletilmesi, muhafaza ve ibrazı ile defter ve belgelerin elektronik ortamda tutulması ve düzenlenmesi uygulamasına ilişkin usul ve esasları belirleme yetkisi verilmiştir. Aynı maddede, elektronik ortamda tutulmasına ve düzenlenmesine izin verilen defter ve belgelerde yer alması gereken bilgilerin Maliye Bakanlığı'na veya belirleyeceği gerçek veya tüzel kişilere aktarma zorunluluğu getirmeye ve bu hususlarla ilgili uygulamaya ilişkin usul ve esasları tespit etme yetkisi de verilmiş bulunmaktadır.

Maliye Bakanlığı kanunla kendisine verilen yetkisini kullanarak 11.07.2006 tarihinde 361 sıra nolu Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği'ni yayımlamış ve uygulama esaslarını belirlemiştir. Tebliğ ile yapılan belirlemelere göre mükellefler belgelerini elektronik ortamda düzenleyip, kayıtlarını tutabilecekler ve yasal defterlerini elektronik ortamda oluşturabileceklerdir.

Müşteri sayısı ve işlem hacmi yüksek olan şirketlerde mal veya hizmet satışları için düzenlenmesi zorunlu olan fatura ve sevk irsaliyesi ile tutulması zorunlu yasal defterlerin sayfa sayıları önemli büyüklüklere ulaşabilmektedir. Dolayısı ile bu tür işletmelerde düzenlenen yasal belgelerin ve tutulması zorunlu defterlerin kağıt ortamında basılı hale getirilmesi ve arşivlenip muhafaza edilmesi firmalar için önemli bir maliyet unsuru olmaktadır. Uygulamadan faydalanacak işletmeler defter ve belgelerini notere tasdik ettirmeksizin veya anlaşmalı matbaaya bastırmaksızın işlem yapabilecekleri gibi, kağıt ortamında müşterilerine vermeleri gereken belgelerin nüshalarını da elektronik ortamda elektronik belge olarak muhafaza edebileceklerdir.

Uygulamadan faydalanmak isteyen işletmelerin Maliye Bakanlığı'na müracaat edip izin almaları gerekmektedir. Bu işletmelere izin verilmesi için işletmelerin bilanço esasına göre defter tutmaları ve elektronik ortamda tutulacak defter ve belge sistemi donanım, yazılım, personel ve diğer açılardan Maliye Bakanlığı tarafından uygun bulunmaları gerekmektedir.

Maliye Bakanlığı'na izin almak için müracaat eden işletmeler ile bakanlık arasında bir protokol yapılarak uygulama öncesi hazırlık dönemi başlayacaktır. Hazırlık dönemi mükellefler için yeterli olmaması halinde bakanlık tarafından uzatılabilecektir. Ancak, bu dönem her halükarda 5 yıldan fazla sürmeyecektir. Hazırlık dönemi içinde mükellefler, elektronik ortamda tutmak istedikleri defter ve belgelerini hem elektronik ortamda hem de kağıt ortamında tutacaklardır. Hazırlık dönemini başarı ile geçiren mükelleflere, elektronik defter ve belge uygulaması için bakanlıkça izin belgesi verilecektir. Mükellefler, yapılan protokolde belirlenen tarihten itibaren defter ve belgelerini yalnızca elektronik ortamda tutabileceklerdir.

Mükellefler elektronik ortamda tutmuş oldukları kayıtlarını bakanlığın belirteceği formatta DVD'ye kaydederek verilerin ait olduğu dönemi takip eden ayın en son günü akşamına kadar elden veya iadeli taahhütlü posta ile bakanlığa göndermek zorundadırlar. Elektronik defter ve belge sistemine ilişkin bilgisayar kayıtlarının zarar görmesi halinde, mükellefler bu durumu bakanlığa 15 gün içinde bildirerek zarar gören kayıtlarını ayrıntılı olarak açıklamak ve bu kayıtları nasıl tamamlayacağına ilişkin ayrıntılı bir plan sunmak zorundadırlar. Ancak mükelleflerin, sistemde değişiklik yaratmayan hususları bildirmelerine gerek bulunmamaktadır.

Maliye Bakanlığı elektronik defter ve belge kullandırılmasına ilişkin yetkisini yaklaşık 1 yıl önce kullanıp uygulama esaslarını bir tebliğ ile belirlemiş olmasına rağmen uygulamanın henüz yaygınlaşmadığı görülmektedir. Bunun en önemli sebeplerinden birisi mükelleflerin ve muhasebe mesleğini icra eden meslek mensupların uygulamaya ihtiyatlı yaklaşımları ve tereddütleridir. Bakanlığın tereddütleri ortadan kaldırarak işlemleri basitleştirmesi ve kademeli bir şekilde belli büyüklükteki işletmeleri ve altyapısı uygulama için hazır olduğu belli olan sektördeki mükellefleri zorunlu olarak bu uygulama kapsamına alması uygulamanın yaygınlaşmasını sağlayacaktır.

Halen başarılı bir şekilde uygulanmakta olan beyannamelerin elektronik ortamda (e-beyanname) bakanlığa gönderilmesi uygulaması ile sağlanan avantajlar dikkate alındığında konunun önemi somut bir şekilde ortaya çıkmaktadır. Çağdaş bir uygulama olarak mükelleflere sağlayacağı kolaylıklar ve mali idarenin etkinliğine yapacağı katkı göz önüne alındığında hızlı bir şekilde uygulamanın yaygınlaştırılması gerekmektedir.

 

Ülkü Aksakal

Serbest Muhasebeci Mali Müşavir

Aksakal Serbest Muhasebe Mali Müşavirlik Ltd. Şti.

uksakal@ttnet.net.tr

 

 

 


Copyrıght © 2005 -2007  www.muhasebenet.net- www.muhasebenet.com - Türkiye'nin muhasebe rehberi. Her hakkı saklıdır.