Türkiye'nin Muhasebe Rehberi   I  Yayınlanan En Son Mevzuatlar  I  2010 Vergi Takvimi  I   2010 Yılı Muhasebe Uygulamaları  I  Beyanname Rehberi  
Ana sayfa Yasal Uyarı Künye Danışma Hattı Güncel Bilgi Arşivi

      Asgari Geçim İndirimleri

 MUHASEBE GÜNCEL BÜLTEN :  03 KASIM 2010

  Vergi Rehberi 

  2010 Çalışmaları 
  2010 Pratik Bilgiler 
  Staj - Stajyer Rehberi
  Maliye Rehberi
  BEŞ DAKİKA ARA !...
  Makale Rehberi

  Kanun-Mevzuat Rehberi  

  Sosyal Güvenlik Rehberi  

 

   
Mustafa BAYGIN
SMMM, Emlak Müşaviri
mustafabayginyh@hotmail.com
muhasebenet.net
 
   

 

BARIŞ İÇİNDE SAVAŞ ÇIKARTIYORLAR

Hükümet Mali Konuda Yepyeni Bir Barış Reformuna Hazırlanırken Gizli Bir Zam Uygulamasını Yürürlüğe Girdirdi.

Kaynak kullanımını Destekleme Fonu (KKDF) kesintisi yüzde 10’dan yüzde 15’e çıkartıldı.

Çıkan kanunlar vatandaş lehine uygulanacağı için bu tür artırım kararlarında vatandaş aleyhine durum söz konusu olduğundan geriye dönük işlemesi gereken bir konu ile karşı karşıya kalınmaktadır.

Bakanlar Kurulu Kararı ile Remi Gazete’de yayımlanarak Yürürlüğe giren KKDF kesintisi oranının arttırılması ile kararın alındığı tarihten önce tüketici kredisi kullanan kişilerden de zamlı olarak hemen tahsil edilmeye başlandı. 2009 yılının Mart ayında Yüzde 15’ten Yüzde 10’a düşürülen KKDF Oranının tekrara yüzde 15’e çıkartılması vatandaşları mağdur etmiş oldu.

KKDF oranının yükseltilmesi ile ilgili çıkartılan Bakanlar Kurulu Kararı’nda, Ticari amaçla kullanılmamak kaydıyla gerçek kişilere kullandırılan kredilerde kesinti oranı artışı yapılmayacağı ifade edilmektedir. Ticari kredi kullanmayanlarda Bankalar ve Finansman şirketlerinin artışı hemen uygulaması Anayasaya aykırılık teşkil edecek türdendir.

Futbolda maçın ortasından sonra, özelliklede 90. dakikada kural değişikliği yapılamayacağı gibi kullanılan kredilerde sonradan KKDF ve diğer ödeme oranlarında da vatandaş aleyhine yönelik kural ve karar değişiklikleri yapılamaz.

Vatandaş 3-5 yıllık kredi kullanmış. 6 aydan fazladır geri ödemsine başlamış ve alınan aleyhte bir kararla geri ödeme taksitlerinin zamlandığını ödemeye gittiğinde öğreniyor. Bazı alacaklı banka veya finans şirketleri tarafından önceden hiçbir haber, uyarı, ikaz verilmemesine rağmen ödeme anında borçların arttığını söylemek.

Hem de tüm vatandaşıyla barışmak üzere tüm vergi, prim, amme alacaklarının tahsili usulü hakkında kanun kapsamında cezalı duruma düşenlerle ilgili af/barış/uzlaşı/yapılandırma kararının alınması arifesinde.

Kredi kullanmışlar zaten zor durumda olduğundan tüketici kredisi kullanmıştır. Parası olmayanı daha fazla mağdur etme kararı almak, hükümetin vatandaşını düşünmesi olarak yorumlanabilir mi? Adalet sağlanacaksa şayet, kararın alındığı tarihten önce kredi kullananların bu artıştan etkilenmesi gerekirdi. Şayet uygulama adaletli ve doğrudur deniyorsa, o halde Bankaların kredi kullanım faizleri düştüğünde neden aynı düşüş ödemeler yansımıyor? Alınan ve Resmi Gazete’de yayımlanan Bakanlar Kurulu Kararında, “Bu karar önceden kredi kullananlarında geri ödemelerine yönelik uygulanacaktır” ifadesine yer verilmekte midir? Şayet böyle bir ibare söz konusu var ise, geriye dönük işlemlerde vatandaş aleyhine uygulama olmayacağı için Anayasa’ya aykırı olmayacak mıdır? Yani Karar metninde, ‘kararın alındığı/ yayımlandığı tarihten önce kullanılmış kredilerde uygulanır’ ibaresi yoksa nasıl uygulanıyor, varsa da bu uygulama vatandaş aleyhine olduğu için Anayasa’ya aykırı ve hükümsüz değil midir?  

İŞİN ÖZÜ NEDİR?

“Bakanlar Kurulu Kararı

Resmi Gazete; 28 Ekim 2010 Perşembe Gün ve 27743 Sayıda yayımlanmıştır.

Karara Sayısı: 2010/973

Özel Tüketim Vergisi Kanununa Ekli (III) Sayılı listenin (A) cetvelinde yer alan malların vergi oranları ile asgari maktu vergi tutarlarının yeniden belirlenmesine ilişkin ekli kararın yürürlüğe konulması; Maliye Bakanlığının 20/10/2010 tarihli ve 960 Sayılı yazısı üzerine, adı geçen Kanunun 12. Maddesine göre, Bakanlar Kurulu’nca 25/10/2010 tarihinde kararlaştırılmıştır.” denilmektedir. 

“4760 Sayılı Özel Tüketim Vergisi Kanununa Ekli (III) Sayılı Listenin (A) Cetvelinde Yer Alan Malları” sıralayan liste içerisinde banka ve finans şirketlerinde kullanılan krediler bulunmamaktadır.

O halde Bakanlar Kurulu Kararı içeriğinde olmayan bir kalem nasıl oluyor da kurum ve kuruluşlar kendilerince uygulayabiliyorlar?

Listeyi görmek isteyen buraya  baksın.

Mustafa BAYGIN

SMMM, Emlak Müşaviri

    mustafabayginyh@hotmail.com

    muhasebenet.net

     Yasal Uyarı

 

-Diğer makaleleri

 

-IMF'ye ne gerek var

-Para Harekâtı Başlayabilir

-Türkiye'de yabancılara taşınmaz satışları kolaylaştırıldı

-Tapuda online randevu uygulaması başladı

-Gelir İdaresi Başkanlığından uyarı!

-Referandum kimin işine yarıyor?

-Türkiye'de 1 Ekim devrimi

-Tam gün yasası

-Gelir ve Kurumlar vergisi dönemleri

-Rüşvet 'etik'leşti mi ?

-Ev ve işyeri olanlar dikkat !

-Yatırım karları dışarı kaçtı

-Ekonomi İyi İse Bu Neyin Artışı?

-Domuz gribi !

-Sağlık ve Maliye Bakanlığı kendi aralarında problemi çözerek, bir an önce mukteza yayınlamalıdır

-Türkiye kanunen kendi gömleğini giyemez mi?

-Muhasebeci misin derdin var !...

-Hedef Adana ekonomisini batırmak mı?

-Ramazan’a Veda Günleri

-Çağrımız ses getirdi...

-Varlık barışını bırak İsviçre'ye bak !

-Kira bedelini vekiller nasıl tahsil edecek?

 

 

    
  ▼ Yayınlanan En Son  Mevzuatlar   (Sitenize ekleyebilirsiniz)


Copyrıght  © 2005-2010 www.muhasebenet.net www.muhasebenet.com. Her hakkı saklıdır.