Türkiye'nin Muhasebe Rehberi   I  Yayınlanan En Son Mevzuatlar  I  2010 Vergi Takvimi  I   2010 Yılı Muhasebe Uygulamaları  I  Beyanname Rehberi  
Ana sayfa Yasal Uyarı Künye Danışma Hattı Güncel Bilgi Arşivi

      Asgari Geçim İndirimleri

 MUHASEBE GÜNCEL BÜLTEN :  08 EKİM 2010

  Vergi Rehberi 

  2010 Çalışmaları 
  2010 Pratik Bilgiler 
  Staj - Stajyer Rehberi
  Maliye Rehberi
  BEŞ DAKİKA ARA !...
  Makale Rehberi

  Kanun-Mevzuat Rehberi  

  Sosyal Güvenlik Rehberi  

 

   
Mustafa BAYGIN
SMMM, Emlak Müşaviri
mustafabayginyh@hotmail.com
muhasebenet.net
 
   

 

TÜRKİYE’DE YABANCILARA TAŞINMAZ SATIŞLARI KOLAYLAŞTIRILDI

       Özelleştirme, Arz Sıkıntısından Kurtarmıyor. Hazine Gelirini Arttırmak İçin Mülkiyet  Verelim!

“Yabancı Sermayeli Şirketlerin Taşınmaz Mülkiyeti Ve Sınırlı Aynî Hak Edinimine İlişkin Yönetmelik” yürürlüğe girdi.

Bayındırlık ve İskân Bakanlığı Tarafından yabancı sermayeli şirketlerin mal edinimlerinin kolaylaştırılmasına yönelik hazırlanan yönetmelik 6 Ekim 2010 gün ve 27721 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girmiş oldu.

Yabancı sermaye şirketlerinin gayrimenkul alımında önlerine konulan formalitelerin azaltılması ve sorgu süresinin kısaltılmasını da amaçlayan yönetmelikle, “yabancı yatırımcı” olarak tanım değişikliği kapsamında yer alan şirketin,  Arazi, tapu kütüğünde ayrı sayfaya kaydedilen bağımsız ve sürekli haklar ile kat mülkiyeti kütüğüne kayıtlı bağımsız bölümlerin mülkiyetine sahip olmak için ana sözleşmesinde yer alan faaliyet konusu uygunluğuna ilişkin taahhütname yeterli sayılacak. Eskiden istenen bir çok belgenin de istenmesine son verilmiş oldu.

Bakanlığın hazırladığı yönetmeliğin yürürlüğe girmesinden sonra sağlanan kolaylıkların daha ileriye götürülebilmesi için, yeni bir hazırlık safhasına girildiği bilgileri de kulislere yansımaya başladı. Söz konusu çalışma, daha önce sağlanan yabancı şirketlerin mülk edinimlerindeki kolaylıklara ilaveten mütekabiliyet yasası nedeniyle mülk sahibi olamayanların da mülk edinimlerine kolaylık verilmesi için mütekabiliyet(karşılıklılık) yasasında da değişiklik yapılacağı çalışmalar olduğudur.

İzin Süresi 15 Güne İndirildi

Resmi gazetede yayımlanarak yürürlüğe giren “Yabancı Sermayeli Şirketlerin Taşınmaz Mülkiyeti ve Sınırlı Aynî Hak Edinimine İlişkin Yönetmelik”le, taşınmaz malların özel güvenlik bölgesi içerisinde olup olmadığını Valilik, İl Emniyet Müdürlüğünden veya İl Jandarma Komutanlığından talep edecek. Bu talebin cevabı en geç 15 gün içinde verilmiş olacaktır. Böylece bekleme süresi de en fazla 15 güne indirilmiş olmaktadır. Şayet valiliğe ilgili yazı cevabı gelmemiş olma durumu söz konusu olursa, Valilik talep edilen taşınmazın özel güvenlik bölgesi içinde olmadığına hükmederek işlem yapılmasına onay verecek. Söz konusu izin bilgisi mütekabiliyet yasası içerisinde sadece şahıslara yönelik olanlar için uygulanıyor ve askeriyeden izin çıkmadıkça, yazı gelmedikçe, işlem yapılamıyor ve satış gerçekleşmiyordu. Şimdi bu yönetmeliğin yürürlüğe girmesi ile izinler sadece yabancı şahıslar değil yabancı şirketlere de mülk edinim hakkı tanımış oluyor. Yabancılara mülk satışına izin tanımak için askeriyeden izin gelmesi için gereken 15 günlük süre aşılamayacak.

Müracaat Birimi

Yürürlüğe giren yönetmeliğe göre, Türkiye'de taşınmaz mülkiyeti edinmek isteyen şirketler, taşınmazın bulunduğu yerdeki Valilik İl Plânlama ve Koordinasyon Müdürlüğüne başvurarak işlemlerini başlatmış olacaklar.

Resmi gazete’de yayınlanan yönetmeliğe göre başvuru usulü;

     “a) Başvuru dilekçesi,

       b) Taşınmaza ilişkin tapu kayıt bilgileri ve koordinatlı çap örneği,

       c) Taşınmaz mülkiyetinin veya taşınmaz üzerinde sınırlı aynî hak tesisinin, şirketin ana sözleşmesinde belirtilen ana faaliyet konularını yürütmek üzere talep edildiğine ve taşınmazın bu amaçla kullanılacağına ilişkin taahhütname (Ek-1) ile taahhütnameyi imzalayan şirket yetkilisine ait imza sirküleri,

       ç) Şirketin taşınmaz tasarrufuna izinli olduğunu ve temsilcisini gösterir yetki belgesi,

       d) Şirket hisselerinin borsada işlem görmemesi halinde, yabancı ortaklarının isimlerini veya unvanlarını, tabiiyetlerini ve ortaklık oranlarını içeren şirket merkezinin kayıtlı bulunduğu ticaret sicil memurluğundan son bir ay içinde alınan mevcut durumu gösteren belge,

       e) Şirket hisselerinin borsada işlem görmesi halinde ise, borsada işlem gören hisselerden şirket sermayesinin %10'una veya daha fazlasına sahip yabancı ortaklar ile borsada işlem görmeyen hisselere sahip olan yabancı ortakların isimlerini veya unvanlarını, tabiiyetlerini ve ortaklık oranlarını içeren, Merkezi Kayıt Kuruluşundan alınan mevcut durumu gösteren belge.

       (2) Şirket ortakları arasında kendileri hakkındaki bilgilerin şirkete verilmemesini yazılı olarak talep eden yabancı yatırımcılar bulunması halinde, birinci fıkranın (e) bendindeki belge, Merkezi Kayıt Kuruluşu tarafından talep tarihinden itibaren 5 gün içinde doğrudan Valiliğe gönderilir” denilmektedir.

Mustafa BAYGIN

SMMM, Emlak Müşaviri

    mustafabayginyh@hotmail.com

    muhasebenet.net

     Yasal Uyarı

 

-Diğer makaleleri

 

-Tapuda online randevu uygulaması başladı

-Gelir İdaresi Başkanlığından uyarı!

-Referandum kimin işine yarıyor?

-Türkiye'de 1 Ekim devrimi

-Tam gün yasası

-Gelir ve Kurumlar vergisi dönemleri

-Rüşvet 'etik'leşti mi ?

-Ev ve işyeri olanlar dikkat !

-Yatırım karları dışarı kaçtı

-Ekonomi İyi İse Bu Neyin Artışı?

-Domuz gribi !

-Sağlık ve Maliye Bakanlığı kendi aralarında problemi çözerek, bir an önce mukteza yayınlamalıdır

-Türkiye kanunen kendi gömleğini giyemez mi?

-Muhasebeci misin derdin var !...

-Hedef Adana ekonomisini batırmak mı?

-Ramazan’a Veda Günleri

-Çağrımız ses getirdi...

-Varlık barışını bırak İsviçre'ye bak !

-Kira bedelini vekiller nasıl tahsil edecek?

 

 

    
  ▼ Yayınlanan En Son  Mevzuatlar   (Sitenize ekleyebilirsiniz)


Copyrıght  © 2005-2010 www.muhasebenet.net www.muhasebenet.com. Her hakkı saklıdır.