Türkiye'nin Muhasebe Rehberi   I  Yayınlanan En Son Mevzuatlar  I  2010 Vergi Takvimi  I   2010 Yılı Muhasebe Uygulamaları  I  Beyanname Rehberi  
Ana sayfa Yasal Uyarı Künye Danışma Hattı Güncel Bilgi Arşivi

      Asgari Geçim İndirimleri

 MUHASEBE GÜNCEL BÜLTEN :  14 NİSAN 2010

  Vergi Rehberi 

  2010 Çalışmaları 
  2010 Pratik Bilgiler 
  Staj - Stajyer Rehberi
  Maliye Rehberi
  BEŞ DAKİKA ARA !...
  Makale Rehberi

  Kanun-Mevzuat Rehberi  

  Sosyal Güvenlik Rehberi  

 

   
Mustafa BAYGIN
SMMM, Emlak Müşaviri
mustafabayginyh@hotmail.com
muhasebenet.net
 
   

 

GELİR VE KURUMLAR VERGİSİ DÖNEMLERİ


Adana ve Mersin Vergi Daireleri Başkanı Serdar AKSOY, Gelir Vergi’si Rekortmenlerini açıkladı.
Kazançlarını gerçek usulde beyan eden Gelir Vergisi mükellefleri içerisinde 2009 yılına ait beyanname Matrah ve tahakkuklarına göre ilk 100’e giren mükelleflerle ilgili genel bilgilendirmede bulundu.
Başkan Aksoy, kamuoyunu bilgilendirme adına yaptığı toplantıda mükelleflere ilişkinde açıklamalarda ve çağrılarda bulundu.
Adana Vergi Dairesi Başkanlığı verilerine göre 2009 yılındaki vergilendirme döneminde bir önceki (2008) yıla oranla Matrah ve Tahakkukta artış olduğu görüldü.
Yıllık Gelir Vergisi Beyannamesi verenlerin toplamda Beyan Edilen Matrahta %9.8’lik bir artış gözlenirken, hesaplanan vergideki artış %11,6 olarak gerçekleşmiştir.
Adana’daki kayıt dışılığa da dikkat çeken Serdar Aksoy, kayıt dışılığın boyutlarının dikkate alındığında, gerçekleşen, tahakkuk ve tahsilat artışlarının daha üst seviyelerde olması gerektiğini hatırlatmakla beraber alınan sonuçların kayıt dışılığın önlenmesi ve verginin tabana yayılması bakımından son derece önemli olduğunu belirtti. Gelir Vergisi dilimlerindeki indirimlerinde kayıt dışı ile mücadelede önelmiş rol aldığını belirten Aksoy, son yıllarda yapılan bu olumlu çalışmalarının gelecekte yapacakları çalışmalara da ışık tutması yönünde olumlu gelişme olduğunu belirtti.
Özellikle Gayrimenkul Kira Gelirleri başta olmak üzere tüm Gelir Vergisi mükelleflerin, eksik beyanda bulunmuş olması veya hiç beyanda bulunmamış olması halinde, cezalı işleme muhatap olmadan pişmanlıkla beyanname vermelerinin mümkün olduğunu hatırlatan Aksoy, Mükelleflerin zaman geçirmeden ilgili vergi dairesine müracaat ederek beyan vermelerini hatırlattı.
Özellikle Meskenlerini kiraya veren ve kira geliri elde eden vatandaşların, 2009 yılında elde ettiği gelirinin 2.600 TL’lik kısmının beyana konu edilmeyeceğini dikkate alarak, bu rakamdan arta kalan kısmın tutarının beyan edilmesi gerektiğine vurgu yaptı. Meskeninde kira geliri elde edenlerin kira gelirlerini beyan etmemesi durumunda, istisna tutarı olan 2.600 TL’lik muafiyette ortadan kalkmaktadır.
Gelir İdaresi Başkanlığı, mükelleflere ilişkin bilgileri nereden elde ediyorlar?
Başkanlık, Bilgi portalı, Elektrik Dağıtım Kurumları, Tapu Sicil Müdürlükleri, Adrese Dayalı Nüfus Kayıt Sistemi (MERNİS), Su ve Kanalizasyon İşleri Müdürlükleri ile banka ve finans kurumlarından elde etmektedirler. Buralardan elde edilen bilgileri çapraz kontrole tabi tutan Gelir İdaresi Başkanlığı’nın verilerinden alınan bilgiler doğrultusunda Adana’da kiraya verilen ilave 15.000 adet ev ve işyeri tespit edilmiştir.
Adana Vergi Dairesi Başkanı Serdar Aksoy, “Başkanlığımızca, semt semt kiraya verilen gayrimenkuller (konut ve/veya işyerleri) etkin bir şekilde takip edilmektedir. Kira geliri elde ettiği halde, bu gelirlerini beyan etmeyen vatandaşlarımız, hem yasal düzenlemelerin vatandaşlarımıza sağladığı 2.600 TL tutarındaki istisnadan yararlanamayacak hem de beyan edilmeyen gelirleri için cezalı işleme muhatap tutulacaktır” açıklamasını yaptı.
Adana Vergi Dairesi Başkanlığı 2010 döneminde de kayıt dışı ekonomiyle mücadele anlamında Vergi Dairesi Müdürlükleri, Denetim Koordinasyon Müdürlüğü, Vergi Denetmenleri Büro Başkanlığı tarafından yapılan çalışmalar aralıksız devam edecektir. Aksoy, bu çalışmaların amacının, Vergide haksız rekabete neden olan kayıt dışılığın önlenmesi ve Vergide adaletin gerçekleştirilmesi temel amacına uygun olmasını temin etmek olduğuna dikkat çekti.
Kurumlar vergisine ilişkin beyan süresi 25 Nisan 2010 tarihinde sona ermektedir. Mükelleflerin beyan döneminden sonra zor durumda kalmamaları bakımından Kurumlar Vergisi Beyanlarının Vergide haksız rekabete neden olan kayıt dışılığın önlenmesi ve Vergide adaletin gerçekleştirilmesi çerçevesinde doğru olarak beyan edilmesi hem mükellef, hem de Muhasebeci Mali Müşavirler açısından son derece önemlidir.
Serdar Aksoy, Adana Vergi Dairesi Başkanlığı olarak yatırım ve istihdama en az vergi kadar önem verdiklerini, bu konuda gerekli hassasiyeti göstererek vergisini sürekli ödeyen, yatırım yapan, istihdama önemli katkıları olan işadamlarına, sanayicilere, tüm mükelleflere müteşekkir olduklarını ifade etti.


Mustafa BAYGIN

SMMM, Emlak Müşaviri

mustafabayginyh@hotmail.com

muhasebenet.net

Yasal Uyarı

 

-Diğer makaleleri

 

-Rüşvet 'etik'leşti mi ?

-Ev ve işyeri olanlar dikkat !

-Yatırım karları dışarı kaçtı

-Ekonomi İyi İse Bu Neyin Artışı?

-Domuz gribi !

-Sağlık ve Maliye Bakanlığı kendi aralarında problemi çözerek, bir an önce mukteza yayınlamalıdır

-Türkiye kanunen kendi gömleğini giyemez mi?

-Muhasebeci misin derdin var !...

-Hedef Adana ekonomisini batırmak mı?

-Ramazan’a Veda Günleri

-Çağrımız ses getirdi...

-Varlık barışını bırak İsviçre'ye bak !

-Kira bedelini vekiller nasıl tahsil edecek?

 

 

    
  ▼ Yayınlanan En Son  Mevzuatlar   (Sitenize ekleyebilirsiniz)


Copyrıght  © 2005-2010 www.muhasebenet.net www.muhasebenet.com. Her hakkı saklıdır.