Muhasebe   Maliye Vergi Sigorta İletişim
  MUHASEBE MAKALELER :   27 EYLÜL 2010

  Ana sayfa

  2010 Yılı Çalışmaları

  Pratik Bilgiler

  Staj - Stajyer Rehberi

  Kanun-Mevzuat Rehberi

  Sosyal Güvenlik Rehberi  

  Muhasebe Bilgi Rehberi 

 Tekdüzen Hesap Planı

 

 

 


Kazım Güzeller
Mali Müşavir

kazim@guzellermusavirlik.com

İstanbul
27.9.2010

 

Özel İstihdam Büroları Hakkında Bilinmesi Gerekenler 2


Özel İstihdam Büroları ile ilgili 2009 yılında yazmış olduğumuz makale neticesinde tarafımıza birçok sorular geldi ki gelmesi de kaçınılmazdı çünkü sistem ülkemizde tam anlamıyla yerleşmemiş ilgili kanun ve tebliğlerle açıklığa kavuşturulamamıştı.

Birinci yazımızda Özel İstihdam Büroların kuruluş işleyiş ve dikkat edilmesi gereken birkaç önemli konular hakkında kısaca bilgi vermiştik. 4875 Sayılı İş Kanunu 4904 sayılı Türkiye İş Kurumu Kanunu ve RG.01.08.2008-26954 yönetmelik iş ve işçi bulmaya aracılık eden Özel İstihdam Büroları hakkında eksikleriyle de olsa yol haritamızdır.

Özel İstihdam Büroları ile ilgili tarafımıza yönetilen 2 can alıcı soruyu açıklamaya çalışacağız.

Soru1: Yurtdışı hizmet elamanı temin edebilirmiyiz? Ücreti nasıl tahsil edeceğim ? Faturayı nasıl tanzim edeceğim ve en önemlisi bu bir ihracatmıdır?

Çok güzel bir soru ve ardı sıra birçok konu birbiriyle ilintili öncelikle ilgili yönetmelik madde 5 özel istihdam büroları yurtiçi ve YURT DIŞINDA iş ve işçi bulmaya aracalık hizmetlerinde bulunabilir. Öyleyse yurtdışı için elaman temin edebiliriz. Fatura ve ödemeyi önce bu bir ihracatmıdır sorusuna cevap vererek netleştirebiliriz. Bu bir ihracat ise HİZMET İHRACATI dir. Hizmet İhracatı kdv istisnasının şartları sıralamak gerekirse;

Hizmet Türkiye’de, yurtdışındaki bir müşteri için yapılmış olmalıdır

Fatura veya benzeri belge yurtdışındaki müşteri adına düzenlenmiş olmalıdır

Hizmetin bedeli döviz olarak Türkiye’ye getirilmelidir

Hizmetten yurtdışında yararlanılmalıdır.

diyerek aynı zamanda faturanın yurt dışındaki müşteri adına düzenleneceği hizmetin bedelinin döviz olarak Türkiye'ye getirilmesi ile yaptığımız tamda hizmet ihracatı olup kdv istisnasından fayadalanabilmeliyiz.

Soru2: Kanun gereği işçiden ücret alamıyoruz işveren ise devamlı bir bahane ile ücrette indirime gidiyor kimden ücret alacağız ve ne yapmalıyız?

Yine ilgili yönetmelik Madde 13 Özel İstihdam Büroları profosyenel sporcu,teknik direktör,manken,fotomodel,sanatçı ve genel müdür veya bu göreve eş üst düzey yöneticilerden ücret alabilir. Bunun dışında iş arayanlardan ücret alamayacağı açıkca belirtilmiş olup burda açıkca belirtilmeyen ve geçici bir madde ile olsada eklenmesi gereken bir nüans atlanmış kimler üst düzey yönetici ve bu sayılanlardan ne ücret alınacak bunlarda belirtilirse Özel İstihdam Bürolarımız bilgilendirilmiş olacaktır. Bu durumda iş arayandan ücret alamıyoruz işverende kesinti yapıyor diyorsanız elaman temin işlemini gerçekleştirmeden önce muhakkak YAZILI SÖZLEŞME yapınız ki alacağınız ücreti hukuki yollardan tam olarak almanız mümkün olsun. Bu konuda İstanbul Özel İstihdam Büroları Derneği web sayfasından sözleşme örneklerini ve dernek yetkililerinden gerekli bilgileri alabilirsiniz.

 

Kazım Güzeller
Mali Müşavir

İstanbul

muhasebenet.net

kazim@guzellermusavirlik.com
 

Diğer makaleleri;

 

-Siz çalıştırın Devlet ödesin!

-Malulen emekli olamayanlar özürlü emekliliğinden haberdar mısınız?

-Dernek Beyannamelerinde Son Gün 30 Nisan

-Kurumların bağış ve yardımları

-Menkul sermaye iratlarının vergilendirilmesi

-Buharlaşan yazar kasa fişleri

-Özel inşaatlarda KDV iadesi

-Yıllara yaygın inşaat işlerinde ortak giderler

-Ciro primleri ve yevmiye kaydı

-Özel inşaatlarda arsa maliyetleri ve arsa sahiplerinin durumu

-Dönem Sonu Kayıtları...

 
  ▼ Yayınlanan En Son  Mevzuatlar   (Sitenize ekleyebilirsiniz)


Copyrıght © 2005 -2010  www.muhasebenet.net- www.muhasebenet.com - Türkiye'nin muhasebe rehberi. Her hakkı saklıdır.