Türkiye'nin Muhasebe Rehberi   I  Yayınlanan En Son Mevzuatlar  I  2010 Vergi Takvimi  I   2010 Yılı Muhasebe Uygulamaları  I  Beyanname Rehberi  
Ana sayfa Yasal Uyarı Künye Danışma Hattı Güncel Bilgi Arşivi

      Asgari Geçim İndirimleri

 MUHASEBE GÜNCEL BÜLTEN :  16 Nisan 2010

  Vergi Rehberi 

  2010 Çalışmaları 
  2010 Pratik Bilgiler 
  Staj - Stajyer Rehberi
  Maliye Rehberi
  BEŞ DAKİKA ARA !...
  Makale Rehberi

  Kanun-Mevzuat Rehberi  

  Sosyal Güvenlik Rehberi  

 

 
   

Raporlu Çalışana Ücreti Nasıl Ödenir

 
   
Çalışma hayatımızda önemli tartışma konularından biri de çalışanların raporlu olduğu döneme ait ücretlerinin nasıl ödeneceği ya da raporlu çalışana ücret ödenip ödenemeyeceği hususudur.

 
   

Hastalanan işçiye Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) tarafından işyerinde çalışmadığı günler karşılığı “geçici iş görmezlik ödeneği” ödenir. İşçinin bu ödeneğe hak kazanabilmesi için öncelikle istirahat raporunun SGK ile sözleşmeli sağlık kuruluşları tarafından düzenlenmesi şarttır. Sözleşmesiz kurumlardan alınan raporların geçerli olabilmesi için; süresi 10 günü geçmiyorsa, SGK ile sözleşmeli resmî sağlık hizmeti sunucusu hekimi tarafından, 10 günü geçiyor ise SGK ile sözleşmeli resmî sağlık hizmeti sunucusu sağlık kurulunca onaylanması gerekir.

Çalışanların raporlu olduklarında ücretlerinin nasıl ödeneceği hususu 4857 sayılı Kanun öncesinde işverenler şirket politikalarına ve çalışanlarından beklentilerine göre ;

Geçici iş göremezlik ödeneği dikkate alınmaksızın, sigortalıya normal zamanda verilen aylık ücret tutarını aynen ödemek, normal ücretini ödemeye devam edip geçici iş göremezlik ödeneğinin işçiden iade alınması veya geçici iş göremezlik ödeneği ile normal zamanda verilen ücret tutarı arasındaki farkı ödemek yöntemlerinden herhangi biri tercih edilerek ödeniyordu.

4857 sayılı İş Kanunu’nun 48. maddesinde “Hastalık nedeni ile çalışılmayan günlerde Sosyal Sigortalar Kurumu tarafından ödenen geçici iş göremezlik ödeneği aylık ücretli işçilerin ücretlerinden mahsup edilir” denilmektedir. Söz konusu düzenlemeye göre geçici iş göremezlik ödeneği alan aylık ücretli sigortalılara işverence, herhangi bir gerekçeyle normal zamandaki aylık ücreti ödenmeye devam edilmek isteniyorsa, bu tutardan geçici iş göremezlik ödeneği düşülerek ödeme yapılması gerektiği ortaya konulmuştur.

Sonuç olarak, işverenler aylık ücret esasına göre çalışan işçilerine istirahatlı olduklara döneme ait ücretlerini tam olarak ödemek istiyorlarsa, bu tutardan geçici iş göremezlik ödeneği düşülerek ödeme yapılması gerektiği ortaya konulmuştur.

İ.Burak OĞUZ
S.M.M.M.

burak@noktax.com
muhasebenet.net

Yasal Uyarı

Diğer makaleleri

-Bağış ve Yardımların Vergiden İndirilmesi

-Damga Vergisinde “Nüsha” ve “Suret” ayrımı!

-Serbest Bölgelerde Stopaj Karmaşası

-Tarım projelerine 200.000 TL'ye kadar hibe destek

-Kâğıt Fatura Tarih Oluyor!

-Kira Gelirlerinin Beyan Dönemi Başladı

-Ücretlerde Gelir Vergisi Düştü

-Yurt dışından kullanılan kredilerde stopaj ve KDV

-Ücretlerde Gelir Vergisi Düştü

 

 

    
  ▼ Yayınlanan En Son  Mevzuatlar   (Sitenize ekleyebilirsiniz)


Copyrıght  © 2005-2010 www.muhasebenet.net www.muhasebenet.com. Her hakkı saklıdır.