Türkiye'nin Muhasebe Rehberi   I  Yayınlanan En Son Mevzuatlar  I  2010 Vergi Takvimi  I   2010 Yılı Muhasebe Uygulamaları  I  Beyanname Rehberi  
Ana sayfa Yasal Uyarı Künye Danışma Hattı Güncel Bilgi Arşivi

      Asgari Geçim İndirimleri

 MUHASEBE GÜNCEL BÜLTEN :  26 Mart 2010

  Vergi Rehberi 

  2010 Çalışmaları 
  2010 Pratik Bilgiler 
  Staj - Stajyer Rehberi
  Maliye Rehberi
  BEŞ DAKİKA ARA !...
  Makale Rehberi

  Kanun-Mevzuat Rehberi  

  Sosyal Güvenlik Rehberi  

 

 
   

Serbest Bölgelerde Stopaj Karmaşası

 
   
İstanbul AHL Serbest Bölgesi, Ege Serbest Bölgesi, Antalya ve Mersin Serbest Bölgeleri başta olmak üzere ülkemizde 19 tane serbest bölge vardır. Doğrudan yabancı yatırımcılar ve özellikle ihracata yönelik yerli yatırımcılar tarafından tercih edilen serbest bölgeler; başta, istihdam olmak üzere, ihracat, teknoloji, ucuz girdi ve döviz kazandırıcı faaliyetlerle ülke ekonomisine büyük katkı sağlamaktadırlar. 

 
   

Ülke ekonomisine ve gelişimine ciddi katkısı olan serbest bölgeler, Avrupa birliğine giriş süreci, iç piyasada haksız rekabet bahaneleri ve IMF’e verilen birtakım sözler neticesinde, yanlış vergi politikalarıyla, eski önemini ve cazibedarlığını kaybetti, daha doğrusu kaybettirildi. Kazanılmış müktesep haklar göz ardı edilerek, Türkiye’deki diğer şirketlerle aynı vergi politikalarına tabi tutuldu, adeta ekonominin bir ayağına kurşun sıkıldı. 

Yabancı yatırımcılar hiç alışık değil ve kabullenemiyorlar ama biz alıştık hatta zorla kabullendirildik. Onların ülkelerinde bir vergi kanunu çıkarılmadan önce, alt yapısı, mükelleflerin bilinçlendirilmesi ve adaptasyon süreci göz önünde bulundurularak ileriki bir tarihte yürürlüğe girerken; bizde, kanun bir gecede çıkar üstelik değil aynı gün yürürlüğe girmesi, kimi zaman aylar öncesinden hüküm ifade eder.  

12.03.2009 tarih ve 27167 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan 1 Seri No'lu 3218 sayılı Serbest Bölgeler Kanunu Genel Tebliği ile serbest bölgelerde istihdam edilen personelin ücretleri üzerinden kesilen gelir vergisinin, mükelleflerin ürettikleri ürünlerin %85’ini ihraç etmeleri kaydıyla istisna edilmesi sağlandı. Söz konusu tebliğe göre mükellefler ihracat hedeflerine yılsonuna kadar ulaşıp ulaşamayacaklarını ön görerek, personele ödenen gelir vergisi stopajını ödeyip ödememeyi tercih edecekler. Burada bir de Asgari Geçim İndirimi (AGİ) sorunu var ama değinmeyeceğim. Mükellefler devlete ödeyecekleri gelir vergisinden AGİ’yi mahsup ederler iken, ortada devlete verilecek vergi olmadığı halde AGİ ödeme zorunluluğu getirilerek, mükelleflerin yükü arttırılmıştır. 

Baştan ücret gelir vergisini ödemeyen fakat yılsonunda da %85 ihracat oranını tutturamayan mükellef, tahakkuk eden vergileri cezasız fakat aylık %2,5 gecikme zammı ile ödeyecektir. Şayet daha sonra mükellef %85 oranını geçerse, ödemiş olduğu vergiler kendisine iade edilecek ama gecikme zammının iadesi söz konusu olmayacaktır. Vergi idaresi elindeki kanun yapma yetkisini her zamanki gibi kendinden yana kullanarak, kendisi geç tahsilât yaparken gecikme zammı almakta ama kendisi geç öderken gecikme zammı ödememektedir. 

Söz konusu Tebliğin, bu ve bazı diğer bölümleri için dava açılması üzerine, dava sonuçlanıncaya kadar yürütmenin durdurulması talebiyle açılan dava sonucu, konu ile ilgili olarak Danıştay 4. Dairesi, 08.10.2009 tarihli ve Esas No:2009/5196 sayılı kararı ile söz konusu Genel Tebliğin "İstisna Şartlarının Gerçekleşmemesi" başlıklı 5. bölümünde yer alan ‘213 sayılı Kanun hükümlerine göre düzeltme işlemi yapılarak mükellefe gelir vergisi kesintisinin red ve iade edilmesi durumunda, tahsil edilen gecikme zammı iade konusu olmayacaktır.' şeklindeki açıklaması için yürütmenin durdurulmasına karar vermiş olup, bu karar Danıştay Vergi Dava Daireleri Kurulunun 25.12.2009 tarih ve YD İtiraz No:2009/59 sayılı kararı ile kesinleşmiştir”.Bunun üzerine Gelir İdaresi 24.03.2010 tarihinde 1 No’lu Serbest Bölgeler Kanunu Sirküleri’ni çıkararak, Danıştay’ın, yukarıda açıklanan yürütmenin durdurulması kararına göre işlem yapılması gerektiğini duyurmuştur. 

Yabancı sermaye açısından serbest bölgelerin tercih edildiği göz önünde bulundurulursa, Maliye Bakanlığı yapacağı düzenlemelerde “güven ve istikrar” unsurunu ön plana çıkararak, daha hassas davranmalı ve serbest bölgelerde sıkıntı doğuracak düzenlemelerden kaçınmalıdır.

İ.Burak OĞUZ
S.M.M.M.

burak@noktax.com
muhasebenet.net

Yasal Uyarı

Diğer makaleleri

-Tarım projelerine 200.000 TL'ye kadar hibe destek

-Kâğıt Fatura Tarih Oluyor!

-Kira Gelirlerinin Beyan Dönemi Başladı

-Ücretlerde Gelir Vergisi Düştü

-Yurt dışından kullanılan kredilerde stopaj ve KDV

-Ücretlerde Gelir Vergisi Düştü

 

    
  ▼ Yayınlanan En Son  Mevzuatlar   (Sitenize ekleyebilirsiniz)


Copyrıght  © 2005-2010 www.muhasebenet.net www.muhasebenet.com. Her hakkı saklıdır.