Türkiye'nin Muhasebe Rehberi   I  Yayınlanan En Son Mevzuatlar  I  2010 Vergi Takvimi  I   2010 Yılı Muhasebe Uygulamaları  I  Beyanname Rehberi  
Ana sayfa Yasal Uyarı Künye Danışma Hattı Güncel Bilgi Arşivi

      Asgari Geçim İndirimleri

 MUHASEBE GÜNCEL BÜLTEN :  12 Mart 2010

  Vergi Rehberi 

  2010 Çalışmaları 
  2010 Pratik Bilgiler 
  Staj - Stajyer Rehberi
  Maliye Rehberi
  BEŞ DAKİKA ARA !...
  Makale Rehberi

  Kanun-Mevzuat Rehberi  

  Sosyal Güvenlik Rehberi  

 

 
   

Kâğıt Fatura Tarih Oluyor!

 
   
Maliye Bakanlığı uzun süredir konuşulmakta olan “e-fatura” sistemine geçiş için düğmeye bastı.  5 Mart 2010 tarihli 27512 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan Vergi Usul Kanunu(VUK) Sıra No:397 Genel Tebliğ ile gelişen teknolojiden mükelleflerin faydalandırılması amacı ile öncelikle Anonim ve Limited şirket statüsüne haiz mükelleflerin faturalarını, elektronik belge olarak düzenlemesi, müşteriye elektronik ortamda iletmesi ve elektronik ortamda muhafaza ve ibraz edilmelerine ilişkin düzenlemeler getirdi.

 
   

Her şeyden önce “e-fatura, yeni bir belge türü olmayıp, kâğıt fatura ile aynı hukuki niteliklere sahiptir.” Fatura düzenlemek zorunda olan mükellefler, eskisi gibi kâğıt fatura düzenleyebilecekleri gibi bu Tebliğde yer alan şartlar çerçevesinde e-fatura da düzenleyebilirler. Dikkat edilmesi gereken husus; aynı mal veya hizmet satışı işleminde hem kâğıt faturanın hem de elektronik faturanın aynı anda kullanılamayacağıdır. Mükellef birini tercih etmek zorundadır. Ancak, müşterinin talep etmesi durumunda ise genel hükümler çerçevesinde sadece kâğıt fatura verilmesi zorunludur.

e-fatura kullanmak isteyen anonim ve limited şirketler aşağıdaki yolu izleyeceklerdir;

"e-Fatura Uygulaması Başvuru Formu ve Taahhütnamesi (Tüzel Kişiler İçin)" ile “Mali Mühüre” ilişkin "Elektronik Mali Mühür Sertifika Sahibi Taahhütnamesi" doldurularak yetkili kişilerce imzalanacaktır. Buna ilaveten, şirket kuruluş sözleşmesinin yer aldığı ticaret sicil gazetesinin noter onaylı örneği (Sonradan unvan değişikliği yapılması halinde en son unvanın ilan edildiği ticaret sicil gazetesinin noter onaylı örneğinin de eklenmesi gerekmektedir.) ve başvuru formunu imzalayan kişi veya kişilerin yetkili olduğunu gösteren şirket imza sirkülerinin noter onaylı örneği ile başvuruda bulunacaklardır.

Gelir İdaresi Başkanlığı (GİB)  tarafından yapılan değerlendirme sonrasında başvuruları uygun bulunanların kullanıcı hesapları tanımlanarak “ Mali Mühür” leri aktive edilecektir. Başvuruları kabul edilip onaylanan mükellefler, sistem üzerinde tanımlanan kullanıcı hesabı aracılığı ile e-Fatura gönderme ve/veya alma işlemleri gerçekleştirilebilecektir.

İlk aşamada sadece Anonim ve Limited şirket statüsünde olan mükellefler  e-fatura uygulamasından yararlanabilecek  olmakla birlikte, gerçek kişi olmayanlar ile anonim ve limited şirket statüsünde bulunmayanlardan  e-Fatura göndermek ve/veya almak isteyen kurum, kuruluş ve işletmelerin uygulama karşısındaki durumu ve uygulamadan yararlanma prosedürleri, yapacakları yazılı başvuru üzerine Başkanlık tarafından belirlenecektir.

e-Faturanın, geçerli olabilmesi için, düzenlenmesi, gönderme veya alma işlemlerinin e-Fatura Uygulama sistemi aracılığı ile yapılması zorunludur. Yani e-fatura’dan ,  faturanın exel/word ortamında hazırlanıp e-mail ile karşı tarafa ulaştırılması anlaşılamamalıdır. Bu da olurmu demeyin, olur!

Yazımızın başında her ne kadar bu uygulamanın amacının “mükelleflerin teknolojiden yararlandırılması” olduğunu söylesek de, Maliye Bakanlığının almış olduğu yetki ile bu uygulamayı yakın bir tarihte kademe kademe zorunlu hale getirmesi ile denetim ve kontrolü arttıracağı aşikârdır.

e-fatura uygulaması hakkında daha ayrıntılı bilgilere  http://www.efatura.gov.tr/ internet adresinden ulaşabilirsiniz.

İ.Burak OĞUZ
S.M.M.M.

burak@noktax.com
www.muhasebenet.net

Yasal Uyarı

Diğer makaleleri

-Kira Gelirlerinin Beyan Dönemi Başladı

-Ücretlerde Gelir Vergisi Düştü

-Yurt dışından kullanılan kredilerde stopaj ve KDV

-Ücretlerde Gelir Vergisi Düştü

 

    
  ▼ Yayınlanan En Son  Mevzuatlar   (Sitenize ekleyebilirsiniz)


Copyrıght  © 2005-2010 www.muhasebenet.net www.muhasebenet.com. Her hakkı saklıdır.