Türkiye'nin Muhasebe Rehberi   I  Yayınlanan En Son Mevzuatlar  I  2010 Vergi Takvimi  I   2010 Yılı Muhasebe Uygulamaları  I  Beyanname Rehberi  
Ana sayfa Yasal Uyarı Künye Danışma Hattı Güncel Bilgi Arşivi

      Asgari Geçim İndirimleri

 MUHASEBE GÜNCEL BÜLTEN :  15 Şubat 2010

  Vergi Rehberi 

  2010 Çalışmaları 
  2010 Pratik Bilgiler 
  Staj - Stajyer Rehberi
  Maliye Rehberi
  BEŞ DAKİKA ARA !...
  Makale Rehberi

  Kanun-Mevzuat Rehberi  

  Sosyal Güvenlik Rehberi  

 

 
   

Ücretlerde Gelir Vergisi Düştü

 
   
Ülkemizde gerçek gelirler üzerinden artan oranlı vergi alınmaktadır. 2010 yılı gelir vergisi tarifesine göre, 8.800 TL’ sına kadar %15, 22.000 TL’ sının 8.800 TL’si için 1.320 TL, fazlası için %20, 50.000 TL’ sının 22.000 TL’si için 3.960 TL’si, fazlası için %27 ve 50.000 TL’sini aşan gelirler için de %35 oranında gelir vergisi alınmaktadır

 
    2006 yılına kadar ücret gelirleri için uygulanan en üst vergi dilimi farklı iken, 30 Mart 2006’da çıkarılan 5479 sayılı Gelir Vergisi Kanunu, Amme Alacaklarının Tahsil Usulü Hakkında Kanun, Özel Tüketim Vergisi Kanunu ve Vergi Usul Kanunu’nda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun’un 1. Maddesi ile Gelir Vergisi Kanunu’nun 103. Maddesinde yapılan değişiklik sonucu bu ayrım ortadan kaldırılarak, gelirin ticari kazanç, ücret vb. elde edilme türüne bakılmaksızın hepsi için aynı oranlarda gelir vergisi uygulanmaya başlanmıştı.
Anayasa Mahkemesi 8 Ocak 2010’da aldığı karar ile yapılan bu düzenlemeyi Anayasa’ya aykırı bularak iptal etti. Buna göre çalışanlar bundan sonra en fazla % 27 oranında gelir vergisi ödeyecek. Bu iptal kararı aynı zamanda 2006’dan sonra çalışanların ödediği yüzde 35’lik gelir vergisi için dava açıp fazla ödedikleri gelir vergisini geri alma hakkını da doğurdu. Her ne kadar ücret gelir vergileri işverenler tarafında ödeniyorsa da söz konusu iade için çalışanların bireysel olarak dava açmaları gerekiyor.
Anayasa Mahkemesi’nin iptal kararı, çalışanların ücret sözleşmelerinin brüt ya da net ücret üzerinden olmasına göre çalışan ya da işverene fayda sağlayacak. Şayet iş sözleşmesi brüt ücret üzerinden ise işveren açısından herhangi bir değişiklik olamayacak fakat çalışanın eline daha fazla para geçecektir. Tam aksi durumda ise yani is sözleşmeleri net ücret üzerinden ise bu kez de çalışanın eline geçen para değişmeyecek fakat işverenin ödeyeceği gelir vergisi yükü hafifleyecektir.
Anayasa'nın 153/3 fıkrasına göre kanunlar iptal kararlarının Resmî Gazete’de yayımlandığı tarihte yürürlükten kalkar. Fakat iptal kararının oluşturduğu hukuksal boşluğun kamu düzeni ihlal etmesi durumunda Anayasa Mahkemesi iptal hükmünün yürürlüğe gireceği tarihi ayrıca kararlaştırabilir. Bu tarih, kararın Resmî Gazete’de yayımlandığı günden başlayarak bir yılı geçemez. Anayasa Mahkemesi de iptal kararının yürürlük tarihini 6 ay sonrası olarak belirlemiştir. Bu süre zarfında yeni bir düzenleme yapılarak meydana gelen hukuksal boşluğun doldurulması gerekmektedir.

İ.Burak OĞUZ
S.M.M.M.

burak@noktax.com
www.muhasebenet.net
 

    
  ▼ Yayınlanan En Son  Mevzuatlar   (Sitenize ekleyebilirsiniz)


Copyrıght  © 2005-2010 www.muhasebenet.net www.muhasebenet.com. Her hakkı saklıdır.