Türkiye'nin Muhasebe Rehberi   I  Yayınlanan En Son Mevzuatlar  I  2011 Vergi Takvimi  I   2011 Yılı Muhasebe Uygulamaları  I  Beyanname Rehberi  
Ana sayfa Yasal Uyarı Künye Danışma Hattı Güncel Bilgi Arşivi

      Çalışma Hayatı Rehberi

 MUHASEBE GÜNCEL BÜLTEN :   10 OCAK 2011

  Mükellef Rehberi 

  Vergi Rehberi 
  Pratik Bilgiler 
  Staj - Stajyer Rehberi
  Maliye Rehberi
  BEŞ DAKİKA ARA !...
  Makale Rehberi

  Kanun-Mevzuat Rehberi  

  Sosyal Güvenlik Rehberi  

 

 
 

SGK HİZMET STANDARTLARI TABLOSU

I-Giriş:

Kamu hizmetlerinde vatandaş odaklı hizmet standardına gidilmesi için  31.07.2009 tarihinde RG 27305 sayısında ''Kamu Hizmetlerinin Sunumunda Uyulacak Usul ve Esaslara İlişkin Yönetmelik'' yayınlanmıştır.

Yönetmeliğin amacı; etkin, verimli, hesap verebilir, vatandaş beyanına güvenen ve şeffaf bir kamu yönetimi oluşturmak; kamu hizmetlerinin hızlı, kaliteli, basitleştirilmiş ve düşük maliyetli bir şekilde yerine getirilmesini sağlamak üzere, idarelerin uyması gereken usul ve esasları düzenlemektir. 

II-Yönetmelik Neleri Esas Almıştır:

Kamu hizmetlerinin ilk kademede ve vatandaşa en yakın yerde sunulması;

İdare, başvuruların, doğrudan kamu hizmetini sunan birime yapılmasını ve ilk kademede sonuçlandırılmasını sağlamak için gerekli tedbirleri alır.

Vatandaş için hizmetleri hızlandırma adına bürolar açılmasına karar alınmıştır.

İdare, sunduğu hizmetlerin her birini yerine getirecek birim ve görevlileri tespit eder. Taşra teşkilatı, tespit edilen birim ve görevlileri bulundukları yerin en büyük mülkî idare amirine bildirir. www.muhasebenet.net

Kamu hizmetlerinin elektronik ortamda sunulması;

İdare, başvuruların elektronik ortamda da yapılmasına, sürecin başvuru sahibince izlenebilmesine ve sonucun ilgilisine elektronik ortamda iletilmesine yönelik tedbirleri alır ve hizmetin e-Devlet Kapısına entegrasyonunu sağlar.

Vatandaşın bilgilendirilmesi;

Sunduğu hizmetlere ilişkin bilgileri ve mevzuatı, basılı ya da elektronik ortamda duyurur.

Hizmet envanteri yapılacak, kurumsal internet sayfasında ve e-Devlet Kapısında en güncel şekli ile yayınlar.

Hizmet standartları oluşturma;

Hizmet standartları tablosunda; hizmetin adı, başvuruda istenen belgeler, hizmetin ne kadar sürede tamamlanacağı ve şikâyet mercilerine ilişkin bilgiler yer alır. kurumsal internet sayfalarında ve e-Devlet Kapısında duyurulur. İdarenin danışma masalarında da istenilen belgeleri gösteren dokümanlar bulundurulabilir ve talep edenlere ücretsiz olarak verilir.

Engeli vatandaşlarla ilgili tedbirler;

İdare, sunduğu kamu hizmetlerinin engeliler tarafından kolayca erişilebilir olması için gerekli tedbirleri alır.

Vatandaştan  bilgi ve belge istenmesine ilişkin uygulamalar;

a) Düzenlemeler beyan esas alınacak şekilde hazırlanır.

b) Zorunlu olmadıkça, işlemin tekemmülü aşamasına kadar belge talep edilmez.

c) İdarenin görevi gereği kendisinde bulunan bilgi ve belgeler ile daha önce başvuru sahibinden alınarak kurum kayıtlarına aktarılan ve değişmediği başvuru sahibi tarafından beyan edilen belgeler yeniden istenmez.

ç) İstenen belgenin aslının getirilmesi hâlinde, belgenin fotokopisi, aslına uygunluğu kontrol edildikten sonra ilgili görevli tarafından isim ve unvan yazılarak tasdik edilir.

d) Diğer idarelerin elektronik ortamda paylaşıma açtığı bilgi ve belgeler, başvuru sahibinden istenmez. Ancak, bu bilgi ve belgelere kolayca erişim için gerekli bilgiler istenebilir.

e) Başvuruda istenen belgeler, idarece sayma suretiyle belirtilir. İstenen belgeler arasında, idare tarafından istenecek diğer belgeler veya benzeri belgeler gibi muğlâk ibarelere yer verilmez.

f) Başvuru sırasında istenen formlar idarenin internet sayfasında da yayımlanır.

Kurum içi ve kurum dışı yazışma

Kurum içi ve kurum dışı görüş, bilgi ve belge talep yazıları günlü yazılır. İlgili mevzuatındaki özel hükümler saklı kalmak kaydıyla, idareler belge taleplerini en geç beş gün, bilgi ve görüş taleplerini ise en geç on beş gün içinde yerine getirir. İdare, bilgi ve görüş yazıları için on beş günü geçmemek üzere ek süre kullanabilir. Bu yazışmalar elektronik ortamda da yapılabilir.www.muhasebenet.net

Gerçeğe aykırı belge verilmesi veya beyanda bulunulması;

İdare, gerçeğe aykırı belge verenler ya da beyanda bulunanlar hakkında yasal işlem yapılacağı hususunda başvuru sahiplerinin bilgilendirilmesi için gerekli tedbirleri alır.

Kurum içi ve kurum dışı yazışma;

Kurum içi ve kurum dışı görüş, bilgi ve belge talep yazıları günlü yazılır. İlgili mevzuatındaki özel hükümler saklı kalmak kaydıyla, idareler belge taleplerini en geç beş gün, bilgi ve görüş taleplerini ise en geç on beş gün içinde yerine getirir. İdare, bilgi ve görüş yazıları için on beş günü geçmemek üzere ek süre kullanabilir. Bu yazışmalar elektronik ortamda yapılabilinir.www.muhasebenet.net

Başvurunun kabulü ve sonuçlandırılma;

1.) Bizzat yapılan başvurular sırasında başvuru incelenir, anında giderilebilecek eksiklikler yazışmaya gerek kalmadan tamamlatılır. Talebi hâlinde başvuru sahibine alındı belgesi verilir. Sonradan tespit edilen eksiklikler başvuru sahibine bildirilir.

2) Başvurular hizmet standartlarında belirtilen süre içinde sonuçlandırılır.

3) Başvuru sonucunun olumsuz olması durumunda ilgiliye gerekçesi bildirilir, varsa itiraz mercii ve süresi gösterilir.

III-SGK Hizmet Standartları:

sgk.gov.tr’den

Ana sayfa’dan Hizmet standartlarımızdan tıklayarak Kamu Hizmetleri Standartları aşağıdaki seçenekler gelecektir.

Sigortalılar bu seçenekleri inceleyerek özellikle uygulamalarda hangi belgelere ihtiyaç duyulduğunu,İl Müdürlerinin isimlerini,mail adreslerini irtibat tel numaralarını,bağlı oldukları Vali Yardımcılarını,ne kadar süre de işlemlerinin tamamlanacağını detaylı olarak göreceklerdir.www.muhasebenet.net

-Sosyal Güvenlik Kurumu Hizmet Envanteri için tıklayınız.

 

-MERKEZ Kamu Hizmet Standartları Tablosu için tıklayınız.  

 

-TAŞRA Kamu Hizmet Standartları Tablosu[1]

 

 

 

 

 

 

Sonuç:

SGK vatandaş odaklı ve şeffaflık  adına ''Kamu Hizmetlerinin Sunumunda Uyulacak Usul ve Esaslara İlişkin Yönetmelik'' de yazılı esasları yerine getirmek adına düzenlemeye gidilmiştir. Düzenleme de yönetmelik esas alınmıştır. Standart işlemler düzenlenmesinde işçi ve işveren adına bürokratik tüm işlemler için hangi belgelere ihtiyaç duyulacağını,bu belgelere göre işlemler için ne kadar süre de tamamlanacağına kadar miat süreler belirlenmiştir.

SGK Müdürlüklerinde işlem yaptırmak isteyen vatandaşlar(İşçi ve işveren) işlem türüne göre kurumun internet sayfasına girerek tüm işlem şartlarını öğrenerek kısa zamanda sonuca ulaşacaklardır.

Bu uygulamada bilinçli bir şekilde İl Müdürlüklerinde işçi ve işveren taraflarına anlatılırsa aşırı yoğunluğun önüne geçilecektir.

Birçok kişi bu standart uygulamayı 2010/99 sayılı Genelge ile öğrendi;Kurumumuzca sigortalı ve hak sahiplerine sunulan hizmetlerde standart birliğinin sağlanması için çalışmalar yapılmış ve Kurum web sayfasında (www.sgk.gov.tr) ''Hizmet Standartlarımız'', ''Sosyal Güvenlik Kurumu Hizmet Envanteri'',''Sosyal Sigortalar Genel Müdürlüğü Hizmet Envanteri Tablosu'' bölümünde (1-21 arası satırlar) tahsis işlemlerinde sigortalı ve hak sahiplerinden her bir işlem için istenilecek belgeler belirtilmiştir. Sigortalı ve hak sahiplerinden bu belgeler dışında ayrıca bir belge istenmeyecektir.[2]www.muhasebenet.net

Şayet yazılanlar dışında gereksiz evraklar isteniyorsa yada belirtilen sürelerde işlemleri yapılmıyor bugün git yarın gel mantığı devam ediyorsa sigortalılar bulundukları ilin  İl Müdürüne elektronik posta ile  şikayetlerini bildireceklerdir. İl Müdürlerine ulaşmak bilgisayarınıza bir tık ile mümkün olacaktır.

Önümüzdeki günlerde torba yasa kanununda SGK kapsayan çeşitli af uygulamaları ortaya çıkacak, bu durumda SGK Müdürlüklerinde iş ve işlem yükü artacaktır.Kurum çalışanları afla ilgili bürokratik işlemler ile uğraşırken rutin günlük işlemleri de aksatmadan yürütecektir.

Bu kapsamda SGK çalışanlarının da iş ve işlem yükü göz önüne alınarak standart işlemler en kısa zamanda işçi ve işverenlerle paylaşılarak sıkışıklıkların önüne geçileceğini umuyorum. 

Hazırlayan:

Vedat İLKİ

Ücretlendirme, İş ve Sosyal Güvenlik  Uzmanı

Kaynak:

31.07.2009 Tarihli RG 27305 sayısında ‘’Kamu Hizmetlerinin Sunumunda Uyulacak Usul ve Esaslara İlişkin Yönetmelik’’ ww.sgk.gov.tr[1] 2010/99 sayılı Genelge[2] Not:Kademeli Emeklilikte 18 Yaş Sorunsalına Bakış makalesinde sehven  Genelge  12-177 olarak çıkmıştır.Doğrusu 12-117 Genelge olacaktır.www.muhasebenet.net

10.01.2011

Diğer makaleleri

-Kademeli emeklilikte 18 yaş sorunsalına bakış

-2011 Yılı SGK İdari Para Cezaları

-2011 Yılında SGK Primlerinde Yapılan Değişiklikler

-Çalışma hayatında ibraname

-2011 Yılı asgari ücreti, 2011 Yılı asgari ücretten net ele geçen 2011 yılı asgari ücretin işverene maliyeti

-2011 Yılı Ücretlilerin  Hesap Pusulasında Kullanılacak Bordro’ya Esas Parametreler

-SSK ve Bağ-kur usulüne uygun tahsise hazırlamaya başvurmada emekli maaşı bağlanma süreleri...

-İşyerlerinde İşin Durdurulmasına veya İşyerlerinin Kapatılmasına Dair Yönetmelikte Son Durum

-Günsüz işe girişlerde hizmet kazanımı

-Kayıtdışı çalıştırılanların tespitinde sigortalılık süresi

-Yurtdışı borçlanmada zorunlu göç

-Sigortalıların kendilerini bildirmesi

 
   
Yasal Uyarı
 
   

 
 

 

 

 
  ▼ Yayınlanan En Son  Mevzuatlar   (Sitenize ekleyebilirsiniz)


Copyrıght  © 2005-2011 www.muhasebenet.net www.muhasebenet.com. Her hakkı saklıdır.