Türkiye'nin Muhasebe Rehberi   I  Yayınlanan En Son Mevzuatlar  I  Vergi Takvimi  I   Muhasebe Uygulamaları  I  Beyanname Rehberi  
Ana sayfa Yasal Uyarı Künye Danışma Hattı Güncel Bilgi Arşivi

      Kurumlar Vergisi Rehberi

 MUHASEBE GÜNCEL BÜLTEN :   02 HAZİRAN  2011

  Vergi Rehberi 

  2011 Çalışmaları 
  Pratik Bilgiler 
  Staj - Stajyer Rehberi
  Maliye Rehberi
  BEŞ DAKİKA ARA !...
  Makale Rehberi

  Kanun-Mevzuat Rehberi  

  Sosyal Güvenlik Rehberi  

 

 
   

 Türkiye Muhasebe Standartlarının Anayasası

 
   

Bu Makalemde; Muhasebe otoritelerince, Türkiye Muhasebe Standartlarının Anayasası olarak adlandırılan, Kavramsal Çerçeve konusunu irdelenmeye çalışacağım Kavramsal Çerçeve; Türkiye Muhasebe Standartlarına göre hazırlanacak finansal tabloların tabi olacakları usul ve esasları belirler ve finansal tabloları düzenlerken karşımıza çıkan bir sorunla ilgili muhasebe standartlarında bir düzenleme yoksa bu soruna ilişkin çözüm üretilmesine rehberlik eder.      

       Bu işlevler dışında, Kavramsal Çerçeve; standartların geliştirilmesinde, bağımsız denetçilerin görüş beyan etmelerinde ve finansal tablo kullanıcılarının tabloda yer alan bilgileri yorumlamasında yardımcı olur.
Kavramsal çerçeve her bir işletme için Tam finansal tablo seti olarak adlandırılan 5 adet finansal tablonun hazırlanmasını öngörmektedir. Bunlar; Dönem sonu finansal durum tablosu(bilanço), döneme ait kapsamlı gelir tablosu, döneme ait özkaynaklar değişim tablosu, döneme ait nakit akış tablosu, önemli muhasebe politikalarını özetleyen dipnotlar ile finansal tabloların ayrılmaz bir parçası olan açıklama kısımlarıdır.
Kavramsal Çerçeve Finansal tablolarda yer alan bilgilerin işe yaraması için anlaşılabilir, ihtiyaca uygun, güvenilir ve karşılaştırılabilir özelliklerine sahip olması gerektiğini, bu özelliklere sahip olmayan bilgilerin Finansal tablo kullanıcılarının işine yaramayacağını belirtmektedir.
Kavramsal Çerçevede finansal tabloların düzenlenmesi ile ilgili olarak tahakkuk esası ve işletmenin sürekliliği varsayımlarına yer verilmiştir. Bu varsayımlardan Tahakkuk Esası İşlem ve olayların gerçekleştiği anda kayıt altına alınmasını, süreklilik varsayımı ise aksi bir hüküm olmadığı sürece, işletme faaliyetlerinin sonsuza dek süreceğini ifade eder.
Kavramsal Çerçevede Bilanço olarak bildiğimiz Finansal durum tablosunu üç ana unsura ayırmıştır. Bunlar varlık, borç ve öz kaynaklardır.
Kavramsal Çerçeve kapsamlı gelir tablosunu iki ana unsura ayırmıştır. Bunlar gelir ve giderdir.
Kavramsal Çerçeve, finansal tabloları oluşturan unsurların tahakkuk ettirilebilmesi için yani bilançoda gösterilebilmesi için aşağıdaki belirtilen şartları taşıması gerektiğini ifade etmektedir.
•Varlıkların, tahakkuk ettirilebilmesi için gelecekte işletmeye ekonomik yarar sağlamalı ve maliyetinin ya da değerinin güvenilir bir şekilde ölçümlenmelidir.
• Borçların tahakkuk ettirilebilmesi için, mevcut bir borcun olması ve bu borcun ödenmesi sırasında işletmenin kaynaklarında çıkış olacağının tahmin edilmesi ve maliyetinin ya da değerinin güvenilir bir şekilde ölçümlenmelidir.
•Gelirin, tahakkuk ettirilebilmesi için varlıklarda bir artış ya da borçlarda azalış nedeni ile ekonomik fayda da bir artış olması ve güvenilir bir şekilde ölçümlenmelidir.
•Giderin, tahakkuk ettirilebilmesi için varlıklarda bir azalış ya da borçlarda artış nedeni ile ekonomik fayda da bir azalış olması ve güvenilir bir şekilde ölçümlenmelidir.
Kavramsal Çerçeve finansal tablolarda yer alacak kalemlerin parasal tutarlarının belirlenmesi için dört ölçüm esasına yer vermiştir. Bunlar Tarihi Maliyet Cari Maliyet, Net Gerçekleşebilir Değer,Bugünkü Değerdir.
Kavramsal Çerçeve sermayeyi Finansal ve Fiziki açıdan iki ayrı şekilde tanımlamıştır. Finansal açıdan sermaye yatırılan para veya yatırılan satın alma gücünü, Fiziki açıdan sermaye ise üretim kapasitesini ifade etmektedir.
Özellikle unutulmaması gereken bir husus Kavramsal Çerçeve de yer alan bir kural Muhasebe standartlarında yer alan bir kuralla çelişiyorsa Muhasebe standartlarında yer alan kuralın dikkate alınması gerekmektedir.
Özetle Türkiye Muhasebe Standartlarının anlayabilmek için öncelikle kavramsal çerçevenin İyice özümsenmesi gerekmektedir.

SMMM Sedat ERYÜREK
ASMMMO
Danışma Meclisi Sekreteri
eryureksedat@yahoo.com  

02.06.2011

Diğer makaleleri

-2011 yılında kamu ihalelerine katılacaksanız?

-2011 Yılına girerken unutmamanız gerekenler

-Yıl sonunda fatura sayımı

-İşletmenizin mali hafızası var mı?

-Yeni Yatırımlara Yelken Açmak

-İşletmelerde performans analizi

-Sahte fatura kullanımı ve cezası

-Kasa hesabında özellik arz eden hususlar

-Sevk irsaliyesi ve dikkat edilmesi gereken hususlar

-Konsinye malın hukuki boyutu ve avantajları

-Kamu ihalelerine giriyorsanız ?

 

 
    Yasal Uyarı
 
 

    
  ▼ Yayınlanan En Son  Mevzuatlar   (Sitenize ekleyebilirsiniz)


Copyrıght  © 2005-2010 www.muhasebenet.net www.muhasebenet.com. Her hakkı saklıdır.