Muhasebe  

Maliye

Vergi

Sigorta

İletişim

  MUHASEBE MAKALELER :   20 Ocak 2009

  Ana sayfa

  2008 Yılı Çalışmaları

  Pratik Bilgiler

  Staj - Stajyer Rehberi

  Kanun-Mevzuat Rehberi

  Sosyal Güvenlik Rehberi  

  Muhasebe Bilgi Rehberi 

 Tekdüzen Hesap Planı

 

 

 


Ramazan AKTAŞ

Vergi Denetmeni
ramazan.aktas@vergianaliz.net

20.01.2009

 

E-ticarette Kayıtdışılık Önlenebilir mi ?
 

Bilişim teknolojilerinin gelişmesiyle birlikte ticari faaliyetlerin yapısında büyük değişimler yaşanmaya başlamıştır. Klasik ve bilinen yapısıyla “Ticari Faaliyet”, üretilen mal ve hizmetlerin tezgâh, dükkân, mağaza ve benzeri işyerlerinde alım satımından ziyade artık sanal ortamda yapılmaya başlanmıştır.

Sanal ortamlarda yapılan ticari faaliyetler herkesin kolaylıkla ulaşabildiği “Sanal Pazarları” ortaya çıkarmıştır. Alıcı ve satıcılar için büyük kolaylıklar ve olanaklar sağlayan bu sanal pazarlar, “E-ticaret” denen olguyu da beraberinde getirmiştir.

E-ticaret, üretilen mal ve hizmetlerin tanıtımı ve satışı ile ödeme ve dağıtıma yönelik sayısallaştırılmış yazılı metin, ses ve görüntünün internet üzerinden firma, müşteri ve tedarikçilere iletilmesini sağlayan her türlü ticari işlemleri ifade eder.

E-ticarette taraflar, sadece alıcı ve satıcılar değil aynı zamanda üreticileri, bankaları, komisyoncuları, sigorta şirketlerini, nakliye firmalarını ve bilişim şirketlerini de kapsamaktadır.

E-ticaret, elde edilen kar bakımından satıcılar için faydaları oldukça fazladır. Her şeyden önce alım satım işlemlerinin sanal ortamda olması nedeniyle, malın fiziki olarak bir yerde stoklanmasına gerek kalmaz. Müşteri tarafından talep edilen mal çoğunlukla, ya üretici firmalara sipariş verilerek ya da üreticinin stoklarından temin edilerek müşteriye ulaştırılır. Satıcı sattığı ürünü tezgâh üstünde veya herhangi bir işyerinde sergilemek zorunda değildir. Bunu sanal ortamda kendisine ait web sitesinde binlerce ürününü aynı anda sayısallaştırılmış görüntüsünü sergiler, bunun için ayrıca işyeri tutmak gibi bir maliyete katlanmak zorunda kalmaz. Diğer yandan, ödemeler fiziki paraların kullanılmasından ziyade daha güvenilir olan kredi kartlarından dolayısıyla bankalar üzerinde tahsilât yapılır. E-ticaret sayesinde günlük olarak binlerce müşteriyle alış veriş işlemi yapabilme kapasitesine sahiptir. Dolayısıyla, satılan her bir ürün üzerinden elde edilen karlar oldukça yüksektir.

Diğer yandan, ticari faaliyetlerin sanal ortamda yapılması nedeniyle satıcıların, her hangi bir işyerine ihtiyaç duymamaları, satıcıların kayıtdışı faaliyetlerine devam etmek için kimliklerini gizli tutmaları ve bunun için sanal ortamda oluşturdukları web sitelerine ait server’ların ülke dışında bulunmaları, ticari faaliyetler sonucu tahsil edilecek olan malın bedeli için bankaların başka bir ülkedeki şubelerinde hesaplar açılması gibi sebeplerle, e-ticaret faaliyetinde bulunanların vergisel denetimi oldukça zor görünmektedir. Bu gibi sebeplerle söz konusu satıcıların faaliyetleri de kayıtdışı kalmaktadır.

Günümüzde, e-ticarette kayıtdışı kalanların sayısı oldukça yüksektir. Fiziki ortama göre sanal ortamda kayıtdışı kalmanın kolay olması, takip ve tespit edilebilirlik olasılığının da çok düşük olması nedeniyle sanal ortamda ticari faaliyet gösterenler gönül rahatlığı içinde (!) vergisel ödevlerini yerine getirmemektedirler.

Dolayısıyla, kayıtdışılıkla mücadele de bilindik yöntemlerle, e-ticaretteki kayıtdışılığa karşı mücadele etmek mümkün değildir. E-ticaret amacıyla kurdukları web siteleri sayesinde aylık yüz milyonlarca lira cirolara ulaşabilen kişilerin, kayıt altına alınması ve vergi kayıp kaçağının önlenmesi için vergisel denetimin bilgi teknolojilerinden faydalanılarak yapılması ve bunun için bilişim teknolojisine dayalı denetim tekniklerinin geliştirilmesi gerekmektedir.

Diğer yandan, söz konusu kayıtdışılığın ortadan kaldırılması amacı ile gelir idaresinin bünyesinde, denetime yönelik bilişim teknolojilerinin kullanılmasında deneyimli ve uzman ekiplerini oluşturması, hem vergi hem de gümrük kanununda gerekli düzenlemelerin yapılması, ayrıca uluslar arası düzeyde iş birliğinin ve bilgi paylaşımının geliştirilmesi gerekmektedir.

Sonuç olarak, sanal âlemin şifreleri “1” ve “0” sayılarında gizlidir! Sanal ortamlarda “1” ve “0”a hâkim olabilen sanal ortamlara hâkim demektir.

Ramazan AKTAŞ

Vergi Denetmeni
ramazan.aktas@vergianaliz.net

20.01.2009

www.muhsebenet.net

-Diğer makaleleri

-POS cihazlı satışlarda her daim gözaltı ! ..(30.12.2008)

-Beyanname mi, Bildirim mi ? (17.12.2008)

-Ücretlilerde Beyan Usulüne Geçiş Mümkün müdür ? (17.11.2008)

-Stopaj Vergi Sizi Aldatmasın ! (14.11.2008)

 
  ▼ Yayınlanan En Son  Mevzuatlar   (Sitenize ekleyebilirsiniz)


Copyrıght © 2005 -2008  www.muhasebenet.net- www.muhasebenet.com - Türkiye'nin muhasebe rehberi. Her hakkı saklıdır.