Türkiye'nin Muhasebe Rehberi   I  Yayınlanan En Son Mevzuatlar  I  Vergi Takvimi  I   Muhasebe Uygulamaları  I  Beyanname Rehberi  
Ana sayfa Yasal Uyarı Künye Danışma Hattı Güncel Bilgi Arşivi

      Kurumlar Vergisi Rehberi

 MUHASEBE GÜNCEL BÜLTEN :   11 NİSAN 2011

  Vergi Rehberi 

  2011 Çalışmaları 
  Pratik Bilgiler 
  Staj - Stajyer Rehberi
  Maliye Rehberi
  BEŞ DAKİKA ARA !...
  Makale Rehberi

  Kanun-Mevzuat Rehberi  

  Sosyal Güvenlik Rehberi  

 

 
   

SSK ve Bağ-Kur Prim Ödemesinde Hizmet Değerlendirilmesi

 
   
Kanunun 4 üncü maddesinin birinci fıkrasının SSK ve Bağ-kur a tabi sigortalılığın çakışması nedeniyle ssk kapsamındaki sigortalılığı esas alınanlar 1/3/2011 tarihinden sonra yazılı talepte bulunarak ve belirlenen prime esas kazanç alt sınırı ve üst sınırına ilişkin hükümler saklı olmak kaydıyla, Bağ-kur çalışmasından dolayı talep tarihinden itibaren bağkur içinde prim ödeyebileceklerdir.

Ancak, ssk ve bağkur için ödenecek primlerin toplamı prime esas kazancın üst sınırından fazla olamayacaktır.

Sigortalılık hallerinin çakışması nedeniyle ssk kapsamındaki sigortalılığı esas alınanlardan bağkur kapsamında prim ödemek isteyenler iş kazası ve meslek hastalığı sigortasından sağlanan haklar yönünden bağkur kapsamında, kısa vadeli sigorta kollarından sağlanan diğer yardımlar ile uzun vadeli sigorta kollarından sağlanan yardımlar yönünden ise ssk kapsamında sigortalılık statüsünde değerlendirilecektir.
Ssk ve bağkur a tabi sigortalılık halleri çakışanlardan bağkur kapsamında ayrıca prim ödemek için talepte bulunanlara, bağkur statüsünde iş kazası ve meslek hastalıkları yönünden Kanunun 16 ncı maddeside belirtilen ‘‘Sigortalıya, geçici iş göremezlik süresince günlük geçici iş göremezlik ödeneği verilmesi, Sigortalıya sürekli iş göremezlik geliri bağlanması, İş kazası veya meslek hastalığı sonucu ölen sigortalının hak sahiplerine, gelir bağlanması, Gelir bağlanmış olan kız çocuklarına evlenme ödeneği verilmesi, İş kazası ve meslek hastalığı sonucu ölen sigortalı için cenaze ödeneği verilmesi.’’ yardımlar yapılacaktır. Bu yardımların yapılmasında bağkur statüsünde ödenen primler esas alınacaktır.

Bağ-kur kapsamında ödenecek primler uzun vadeli sigorta kolları yönünden Malullük, Yaşlılık ve Ölüm sigortasından sağlanan haklar ve yardımlar da ssk ya tabi hizmetlerle birlikte dikkate alınacaktır.

Ancak, hizmetin değerlendirilmesinde ay 30 günü, prime esas kazançlar ise Kanunda belirlenen azami kazancı geçemeyecektir. Bu sigortalılara kısa vadeli sigorta kollarından hastalık ve analık sigortasından geçici iş göremezlik ödeneği ödenmesinde de sigortalılık statüsü ssk lı olarak değerlendirilecektir.

Ssk ve Bağkur a tabi sigortalılıkları çakışanlardan Ssk lı kapsamındaki sigortalılığı esas alınmakla beraber bağkur kapsamındaki çalışmalarından dolayı prim ödeyenlerin ait olduğu ayı izleyen ayın sonuna kadar bağkur kapsamındaki primlerini ödememeleri halinde o aya ait primin ödeme imkanı ortadan kalkacağından, söz konusu ay için hesaplanacak Ssk kapsamında prime esas kazanca dahil edilmeyecek ayrıca o ayda iş kazası geçirmesi veya meslek hastalığına tutulması halinde iş kazası ve meslek hastalığı hükümlerinde de yararlandırılmayacaktır.

Kısmi süreli olarak 30 günden az çalışılan sürelerde hizmetlerin çakışması

4857 sayılı Kanuna göre kısmi süreli iş sözleşmesiyle, ev hizmetlerinden 30 günden az veya puantaj kaydıyla çalışıp eksik gün nedeni 06 (Kısmi istihdam), 07 (Puantaj kayıtları) ve 17 (Ev hizmetlerinde 30 günden az çalışma) olan sigortalıların aynı zamanda bağkur lu sayılan sigortalılık hallerinin bulunması durumunda, Ssk kapsamında sigortalılığı sona ermedikçe ay içerisinde eksik kalan günlerinde bağkur sigortalısı sayılmayacaklardır. Ay içerisinde eksik kalan süreleri için isteğe bağlı sigortaya müracaat edebilecekleri gibi 41 inci maddenin (i) bendi kapsamında borçlanabileceklerdir. Bu şekilde kazanılan süreler Ssk kapsamında sigortalılık süresi olarak değerlendirilecektir. Ancak, kısmi süreli çalışması nedeniyle ssk kapsamında sigortalı sayılanların devam eden bağkur kapsamındaki çalışması nedeniyle de prim ödemek istenmesi durumunda bağkur kapsamında 30 gün üzerinden prim tahakkuk ettirilecektir.

Mehmet Fatih Geleri
İş ve Sosyal Güvenlik Uzmanı
İş ve Sosyal Güvenlik&Tazminat Hesaplama/Bilirkişi
fatihgeleri@gmail.com

 

 Diğer makaleleri

-Çalışma koşullarında esaslı değişiklik ve iş sözleşmesinin feshi

-SGK Borç yapılandırmaları İnternetten Yapılabilir

-6111 Sayılı Kanunla getirilen ilave istihdam teşviki ve kısa çalışma ödeneği

-SGK Borç Yapılandırmasında İhya

-Malulen Emekli Olan Çalışabilir mi?

-İşverenin İşçisine Karşı Görev ve Sorumlulukları

-Emzirme ödeneği ve cenaze yardımı alabilme şartları ve tutarları

-Kadın işçinin gece postasında çalıştırılma koşulları

-Çalışanların Yıllık İzin Süreleri

-Yeni Borçlar kanunu işçi işveren yükümlülükleri

-2011 Yılında sigorta primine tabi tutulmayacak ödemeler

-Özürlü çalışanlarla ilgili olarak İşkur'a onaylatılacak belge ve fazla çalışma onayı

-Özel Eğitim Kurumlarında İhbar ve Kıdem Tazminatı

-İkale Sözleşmesi İle Fesih Ve Sonuçları

Sigorta primine esas olan ve olmayan kazançlar

15 Yıl 3600 günle kıdem tazminatı alabilme şartları

Özel Eğitim Kurumlarında görev yapan öğretim elemanlarının SGK uygulamaları

 

 
    Yasal Uyarı
 
 

    
  ▼ Yayınlanan En Son  Mevzuatlar   (Sitenize ekleyebilirsiniz)


Copyrıght  © 2005-2011 www.muhasebenet.net www.muhasebenet.com. Her hakkı saklıdır.