Türkiye'nin Muhasebe Rehberi   I  Yayınlanan En Son Mevzuatlar  I  2010 Vergi Takvimi  I   2010 Yılı Muhasebe Uygulamaları  I  Beyanname Rehberi  
Ana sayfa Yasal Uyarı Künye Danışma Hattı Güncel Bilgi Arşivi

      Asgari Geçim İndirimleri

 MUHASEBE GÜNCEL BÜLTEN :  15 Nisan 2010

  Vergi Rehberi 

  2010 Çalışmaları 
  2010 Pratik Bilgiler 
  Staj - Stajyer Rehberi
  Maliye Rehberi
  BEŞ DAKİKA ARA !...
  Makale Rehberi

  Kanun-Mevzuat Rehberi  

  Sosyal Güvenlik Rehberi  

 

 
 
İLKER AKTAŞ
Serbest Muhasebeci Mali Müşavir
ilkeraktas217@hotmail.com
 
 

 

MALUL ÇOCUĞU BULUNAN KADIN SİGORTALILARDA PRİM AVANTAJI


Soru : İlker bey yazılarınızı ilgiyle takip ediyorum.Bir sigortalı olarak çalışan bayan yakınımın özürlü bir çocuğu var.Duyduğum kadarıyla bunlarda prim avantajı varmış. Böyle bir uygulama var mı ? Eğer varsa 15 yıldan bu yana aralıksız prim yatıran kadın sigortalının ne kadar prim avantajı olur,saygılar.
Cevap : Hikmet Bey, Malul çocuğu bulunan kadın sigortalılar için prim avantajı 5510 sayılı Kanunla getirilen yeni bir düzenleme olup,yaşlılık aylığı bağlanması talebinde bulunan kadın sigortalılardan başka birinin sürekli bakımına muhtaç derecede malul çocuğu bulunanların,Kanunun yürürlüğe girdiği tarihte sonra geçen prim ödeme gün sayılarının dörtte biri,prim ödeme gün sayıları toplamına ekleneceği gibi emeklilik yaş hadlerinden de indirilecektir.
Söz konusu ilavenin yapılabilmesi için kadın sigortalının bu durumunu belgelendirmesi koşuluna bağlı bulunmaktadır.Başka birinin sürekli bakımına muhtaç derecede malul çocuğun varlığı sağlık kurulu raporu ile belgelenecek,kadın sigortalılara bu hak Kanunun yürürlük tarihinden sonraki süreler için verilecektir.
Burada SGK ülkemizin içinde bulunduğu ekonomik krizde artık kadınlarında çalışma hayatında yer bulmaları gerçeği karşısında evin geçimini idame ettirme görevinden dolayı sosyal devlet anlayışı çerçevesinde çalışma sürelerine ¼ oranınca katkı sağlamıştır.
Yakınınızın 15 yıllık hizmeti olmasına karşın yalnızca 01/10/2008 tarihinden sonra geçen hizmetler için prim avantajı sağlamaktadır. Eylül 2008 – Mart 2010 dönemleri arasında geçen 540 gün 675 olarak dikkate alınacak,hizmet dönemi de 18 ay yerine 22,5 ay olarak değerlendirilecektir.

İSTİRAHAT PARASI
Soru : İlker bey ben geçtiğimiz ay bir rahatsızlık geçirdim.Hastaneden iş göremezlik belgesi diye bir kağıt verdiler. Bununla çalışmadığım günlerin parasını alabileceğimi söylediler. Evde dinlenerek geçirdiğim 12 Martta başlayan istirahatim 27 martta bitti. Asgari ücretle çalışmaktayım,ne kadar istirahat parası alabilirim,teşekkürler.
Cevap : Mümtaz bey öncelikle geçmiş olsun diyelim.Geçici iş göremezlik ödeneğine hak kazanabilmek için son 1 yıl içinde geriye dönük 90 gün kısa vadeli sigorta kollarında prim ödenmiş olması gerekmektedir.Toplam 16 gün istirahat süreniz bulunmaktadır.SGK bu sürenin ilk 2 gününü de ödemeyecek kalan 14 gün için ise prime esas kazanç tutarınızın yatarak tedavilerde ½’si ayakta tedavilerde ise 2/3’si kadarını ödeyecektir.Asgari ücretten hesaplayacak olursak 24,30*0,67*14 = 226.80 TL geçici iş göremezlik ödeneği alacaksınız.Bunun için SGK’ya başvurmanıza da gerek yok.İşyeriniz internet üzerinden istirahat süreleri için bildirimde bulunacak akabinde en yakın ptt şubesinden ödeneğinizi alabileceksiniz.

İLKER AKTAŞ
Serbest Muhasebeci Mali Müşavir
Sorularınız İçin
ilkeraktas217@hotmail.com
Yasal Uyarı

-Diğer makaleler

-1 Gün bile sigortanız olsa emekli olabilirsiniz

-Ne Zaman Emekli Olabilirim ?

-İsteğe bağlı prim ödeyenler dikkat!

-Ba-Bs bildirim formları kalkıyor !

-Tüm yönleriyle isteğe bağlı sigortalılık

-Sağlık hizmetlerinden faydalanmanın yolları

-2010 Yılı Asgari geçim indirimi uygulaması

 
     

    
  ▼ Yayınlanan En Son  Mevzuatlar   (Sitenize ekleyebilirsiniz)


Copyrıght  © 2005-2010 www.muhasebenet.net www.muhasebenet.com. Her hakkı saklıdır.