Türkiye'nin Muhasebe Rehberi   I  Yayınlanan En Son Mevzuatlar  I  2010 Vergi Takvimi  I   2010 Yılı Muhasebe Uygulamaları  I  Beyanname Rehberi  
Ana sayfa Yasal Uyarı Künye Danışma Hattı Güncel Bilgi Arşivi

      Asgari Geçim İndirimleri

 MUHASEBE GÜNCEL BÜLTEN :  12 OCAK 2010

  Vergi Rehberi 

  2010 Çalışmaları 
  2010 Pratik Bilgiler 
  Staj - Stajyer Rehberi
  Maliye Rehberi
  BEŞ DAKİKA ARA !...
  Makale Rehberi

  Kanun-Mevzuat Rehberi  

  Sosyal Güvenlik Rehberi  

 

 
 
İLKER AKTAŞ
Serbest Muhasebeci Mali Müşavir
ilkeraktas217@hotmail.com

12.01.2010
 
   

SAĞLIK HİZMETLERİNDEN FAYDALANMANIN YOLLARI


I – GİRİŞ

Kişilerin öncelikle sağlıklarının korunmasını, sağlık riskleri ile karşılaşmaları halinde ise oluşan harcamaların finansmanını sağlayan sigortaya genel sağlık sigortası denilmektedir. Hayatımızda birçok değişikliğe imza atan 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanununu 01.10.2008 tarihinde yürürlüğe girmesine karşın bazı hükümleri 01.07.2008 tarihinden itibaren uygulamaya konulmuştur. Genel Sağlık Sigortasına ilişkin bir çok hüküm de bu tarih itibariyle bürokratik evrakların ortadan kaldırılması ve işleyemeyen hantal yapının en aza indirgenmesi adına bir an önce vatandaşların hizmetine sunulmuştur. Bu makalemizin konusunu sağlık kurumlarından faydalanmanın yolları oluşturacaktır.

II – YASAL DÜZENLEME

Yasada tüm kurumlar tek çatı altında toplandığından sosyal güvenlik kurumuna tabi çalışanlara da “sigortalı” ortak adı verilmiştir. 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanununun 60.Maddesinde kimlerin genel sağlık sigortası kapsamında olduğuna kapsamlıca anlatılmıştır. Sigortalı sayılanlardan, burada daha çok toplumun genelini ilgilendiren kısma yer vermeye çalışacağız.
 Kanunun 4.Maddesinin A bendinde yer verilmesinden ötürü 4/A’lılar adı verilen Hizmet akdi ile bir veya birden fazla işveren tarafından çalıştırılanlar (eski adıyla SSK’lılar) ,
 Kanunun 4.Maddesinin B bendinde yer verilmesinden ötürü 4/B’liler adı verilen Köy ve mahalle muhtarları ve hizmet akdine bağlı olmaksızın kendi adına ve hesabına bağımsız çalışanlar (eski adıyla Bağ-kur’lular) ,
 Kanunun 4.Maddesinin C bendinde yer verilmesinden ötürü 4/C’liler adı verilen kadrolu olarak çalışmakta olan ve 657 sayılı Devlet Memurları Kanununa tabi çalışan kamu personeli (eski adıyla Emekli Sandığı Mensupları) ,
 İsteğe bağlı sigortalı olanlar,
 Yeşil Kart sahipleri,
 İşsizlik Sigortası Kanunu gereğince işsizlik ödeneğinden yararlandırılan kişiler,
 Gelir veya aylık bağlanmış olan kişiler genel olarak genel sağlık sigortası kapsamındadırlar.

III – SAĞLIK KURUMLARINDAN YARARLANMA ŞARTLARI VE GEREKEN İŞLEMLER

Yeni yasanın belki de en sevindirici taraflarından biri de sağlık hizmetlerinden yararlanma süresinin herkes için “30 gün”e düşürülmesi olmuştur. Sigortalının iş kazası ve meslek hastalığı halinde 30 günlük süre de aranmamaktadır. Acil hallerde ise kişinin genel sağlık sigortalısı olup olmadığına bakılmaksızın ilk müdahale yapılmaktadır.4/A’lı sigortalılar son 1 yıl içerisinde geriye dönük 90 gün prim günleri var ise işten ayrıldıktan sonraki 100 gün boyunca sağlık hizmetlerinden faydalanmaları mümkündür. Eğer sigortalının son 1 yıl içerisinde geriye dönük 90 günü yok ise işten ayrıldıktan sonra yalnızca 10 gün boyunca sağlık hizmetlerinden yararlanabilmektedirler.4/B sigortalılarında ise geriye dönük 2 aya kadar prim borçları olsa dahi sağlık hizmetlerinden yararlanmaları mümkün bulunmaktadır.
Genel sağlık sigortası işe giriş bildirgesini ilgili kurumun verme yükümlülüğü bulunduğu gibi kişinin kendisin de vermesi mümkündür. Genel sağlık sigortası kapsamına giren tüm sigortalılar bakmakla yükümlü bulunduğu yakınlarının gss* tescillerini nüfus müdürlüğünden alınmış vukuatlı nüfus kaydı ile (yoksa kimlik, sürücü belgesi veya evlenme cüzdanları ile) yaptıracakları bilgisini verdikten sonra yukarıda yer verdiğimiz genel sağlık sigortalıların her birinin ne şekilde aktivasyon kaydının yapması gerektiğine yer vermeye çalışacağız.
4/A’ ya tabi sigortalılar bir iş akdine bağlı olarak çalışmaya başladıkları tarihten itibaren 30 günlük sürenin sgk veritabanına işlendiği anda sağlık hizmetlerinden yararlanmaları mümkündür. Ay ortasında işe giren 4/A’lı sigortalılar için e-bildirge sisteminden sigortalı hesap fişi onaylanmasıyla da aylık bildirge onayının derhal yapılma zorunluluğu da ortadan kalkmaktadır. Onay akabinde 4/A’lı sigortalının sağlık hizmetlerinden faydalanmaya müstahak olup olmadığını internet üzerinden aşağıda verilen linkten sorgulanması da mümkündür.
http://www.sgk.gov.tr/wps/portal/Portletler/Mustehaklik

4/B’ye tabi sigortalılardan ticarî kazanç veya serbest meslek kazancı nedeniyle gerçek veya basit usulde gelir vergisi mükellefi olanlar vergi dairesindeki mükellefiyet başlangıç tarihleri itibariyle sigortalı sayılmaktadırlar. Sigortalıların idari para cezasına maruz kalmamak adına 3 ay içerisinde işe giriş bildirgesi ile (ikametgâh, n.cüzdan örneği ve vergi levhası ekleriyle) bağlı bulunulan sosyal güvenlik merkezine başvurması gerekmektedir. Online sisteme geçilmesiyle daha önceden vergi dairesinden yapılan ib formu tasdikleri de uygulamadan kalkmış oldu. Anonim şirketlerin kurucu ortakları veya yönetim kurulu üyesi olan ortakları, sermayesi paylara bölünmüş komandit şirketlerin komandite ortakları, diğer şirket ve donatma iştiraklerinin ise tüm ortakları ise ticaret siciline kaydoldukları tarihte sigortalı sayılırlar.01.10.2008 tarihinden sonra kurulan şirketlerin ortaklık bilgilerine sosyal güvenlik merkezlerinin ticaret odası kayıtlarına online bağlanabilmesinden dolayı ticaret odası ib formu onayı da kalkmış oldu.
4/C’ye tabi sigortalılar bağlı bulunduğu sosyal güvenlik merkezlerince göreve başladıkları tarihten itibaren gss* tescilleri yapılmaktadır.
İsteğe bağlı sigortalı olan kişiler, önceki uygulamadan farklı olarak zorunlu olarak ödedikleri % 12 gss* primi ile herhangi bir bildirimde bulunmaksızın isteğe bağlı sigortalılık başlangıç tarihlerinden itibaren gss* kapsamında yer almaktadırlar.01.10.2008 tarihinden itibaren isteğe bağlı sigortalılığın 4/B kapsamında değerlendirilmesinden dolayı müracaat ve işlemlerin de eski bağ-kur hizmet binalarından yapıldığının belirtmemizde fayda var.
Yeşil Kart sahiplerinin de ikametgâhlarının bağlı bulundukları sosyal güvenlik merkezlerinde gss* işe giriş bildirgesi ile tescillerini yaptırmaları gerekmektedir.
İşsizlik Sigortası Kanunu gereğince işsizlik ödeneğinden yararlandırılan kişiler, İş-Kur müdürlüğünce verilen gss* işe giriş bildirgesi ve işsizlik ödeneğini aldığına dair belge ile sosyal güvenlik merkezine başvurarak gss* tescilini yaptıracaklardır.
Gelir veya aylık bağlanmış olan kişiler, gelir veya aylık bağlanma tarihinden itibaren herhangi bir bildirimde bulunmaksızın kurumca gss* tescilleri yapılmaktadır. Bakmakla yükümlü olduğu yakınları için ise gelir veya aylık bağlanan kurumca gss* tescili yapılacaktır.
Hiçbir sosyal güvencesi olmayan vatandaşların ise kaymakamlıktan alacakları gelir durumunu gösteren belgeyi gss* işe giriş bildirgelerine ekleyerek sosyal güvenlik merkezine başvurmaları gerekmektedir. Tespit edilen gelire yalnızca % 12,5 gss* prim oranı uygulanacaktır.
Aylık kazancı asgari ücretin aylık faaliyet gelirlerinden bu faaliyetine ilişkin masraflar düşüldükten sonra kalan tutara göre hesaplanan aylık ortalama gelirinin prime esas günlük kazancın altında kalması durumunda ilgili oda ve kuruluşlarca onaylanacak sigortalı muafiyet belgesi ile yapılan müracaatla birlikte gss* masrafları devlet tarafından karşılanacaktır.
Daha önce topluluk sigortasına tabi bulunan avukat ve noterler de artık 4/B kapsamına alınmışlardır. Ferdi olarak, avukat ve noterler gss* tescilleri bağlı bulundukları sosyal güvenlik merkezlerinden yaptırmaları gerekmektedir.


IV- SONUÇ

Her şeyin başının sağlık olduğu düşünüldüğünde sağlıklı bir toplum için de sosyal güvenlik kurumunun toplum bireyleri için gereken önlemleri alması gerekmektedir. Genel sağlık sigortasının uygulanabilir ve makul olması sigortalılar yönünden elzem bir durumdur. Bu bağlamda son 1,5 yıl içerisindeki uygulamalar gerçekten de memnuniyet verici düzeylere ulaşmıştır. Bürokrasinin minimum düzeylere çekilmesi gayretinde bulunan sosyal güvenlik kurumunun mevcut aksaklıklar için de zaman içerisinde çözüm bulacağını ümit ediyoruz.

* Genel Sağlık Sigortası

İLKER   AKTAŞ

Serbest Muhasebeci Mali Müşavir

ilkeraktas217@hotmail.com

KAYNAK

* 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanununu
* 2008–86 Sayılı SGK Genelgesi
* SınavKolik.Com Yeterlilik Notları
 

-Diğer makaleler

-2010 Yılı Asgari geçim indirimi uygulaması

 
     

    
  ▼ Yayınlanan En Son  Mevzuatlar   (Sitenize ekleyebilirsiniz)


Copyrıght  © 2005-2010 www.muhasebenet.net www.muhasebenet.com. Her hakkı saklıdır.