Türkiye'nin Muhasebe Rehberi   I  Yayınlanan En Son Mevzuatlar  I  2011 Vergi Takvimi  I   2011 Yılı Muhasebe Uygulamaları  I  Beyanname Rehberi  
Ana sayfa Yasal Uyarı Künye Danışma Hattı Güncel Bilgi Arşivi

      Çalışma Hayatı Rehberi

 MUHASEBE GÜNCEL BÜLTEN :   16 ŞUBAT  2011

  Mükellef Rehberi 

  Vergi Rehberi 
  Pratik Bilgiler 
  Staj - Stajyer Rehberi
  Maliye Rehberi
  BEŞ DAKİKA ARA !...
  Makale Rehberi

  Kanun-Mevzuat Rehberi  

  Sosyal Güvenlik Rehberi  

 

 
 

BİR SANATÇININ VEFATINDAN SONRA  SOSYAL GÜVENLİK ANLAMINDA HAK SAHİPLERİNE NELER VERİLİR?

    02.Şubat.2011 Tarihinde aramızdan ayrılan Ekranların renkli kişiliği, sempatik sunucu Defne Joy Foster'ı Türk halkının önce DJ olarak tanıdığı daha sonra da diziler ve sunduğu televizyon programları ile tanıyıp sevdiği sempatik sunucuydu.Kabına sığmayan hiper aktif kişiliği ile yediden yetmişe herkesin sevgi ve beğenisini kazanmıştı.

İlk olarak Kral TV’de DJ olarak ekran başına geçen Foster, daha sonra çeşitli kanallarda müzik programı sundu. Ardından dizi oyunculuğuna başladı. Uzunca bir süre Sihirli Annem (2003-2006) adlı dizide Eda karakterini canlandıran Foster, Ruhsar (1997), Beyaz Yalanlar (2000), Selena (2008), Hayal ve Gerçek (2007) adlı televizyon dizilerinde de oyuncu olarak yer aldı.

TRT’deki "Çeyiz Şov"u ile TV8’deki "Bir İş İçin Lazım" adlı programları da sunan Foster, son olarak Acun Ilıcalı’nın sunup, yapımını üstlendiği "Yok Böyle Dans" adlı programda yarışmacı olarak katılmıştı.

2008’de İlker Yasin Solmaz ile evlenen ve bu evlilikten 13 Haziran 2009’da Can Kılıç dünyaya geldi.

Renkli sanat camiasının çalışanları gerek bir hizmet akdi ile bir yada birden fazla işveren nezdinde 4-1(a)'lı sigortalı olurken,bazende serbest makbuz düzenleyerek vergi mükellefi olarak 4-1(b)'li sigortalı olabiliyorlar.

Sosyal Güvenlik Hukukumuza göre vefat edenlere Sosyal Güvenlikden doğan bir takım haklarda veriliyor.

Olayın magazinel tarafı da bizi ilgilendirmiyor.

Vefat eden Defne Joy Foster 5510 SS ve GSSK göre kayıt altında çalışmış ise bazı haklara sahip olduklarını yakınları biliyorlar mı?

Bazen bir yetim çocuğa verilen vaatler olay sıcaklığını kaybettiğinde unutulur gider.Fakat Devletin sunduğu Sosyal Güvenlik imkanları Yasal çerçevede unutulmaz hak sahibine her zaman ulaşır.

Ölüm Sigortasında Sağlanan Haklar Şunlardır:

a) Ölüm aylığı bağlanması.

b) Ölüm toptan ödemesi yapılması.

c) Cenaze ödeneği verilmesi(5510/32.Md.)

Ölüm Aylığı Bağlanması:

Hak sahiplerine ölüm sigortasından aylık bağlanmasında sigortalıların öldüğü tarihte geçerli olan mevzuat esas alınır. Sigortalının ölümü halinde, öncelikle aylıktan yararlanma şartlarının gerçekleşip gerçekleşmediği araştırılır.

4-1(a) Eski SSK'lı sigortalılar için ölüm aylığı koşulu:

En az 1800 gün malullük, yaşlılık ve ölüm sigortaları primi bildirilmiş veya 4 üncü maddesinin birinci fıkrasının (a) bendi kapsamında sigortalı sayılanlar için, her türlü borçlanma süreleri hariç en az 5 yıldan beri sigortalı bulunup, toplam 900 gün malûllük, yaşlılık ve ölüm sigortaları primi bildirilmiş olması koşulu ile aylık bağlanır.

4-1(b) Eski Bağ-Kur'lu sigortalılar için ölüm aylığı koşulu:

Kendi adına ve hesabına çalışan 4 (b) sigortalıları için sigortalılık süresi koşulu aranmaksızın en az 1800 gün prim ödeme gün sayısının bulunması ölüm aylığı bağlanması için yeterlidir. Ancak, 4 üncü maddenin birinci fıkrasının (b) bendine göre sigortalı sayılanların hak sahiplerine aylık bağlanabilmesi için ölen sigortalının genel sağlık sigortası primi dahil kendi sigortalılığından dolayı prim ve prime ilişkin her türlü borcunun olmaması veya ödenmesi şarttır.

Vefat eden Defne Joy Foster yukarıdaki koşullara göre tescil edilmiş bir sigortalı ise bu şartları tamamladığında geride kalan hak sahipleri aylık alacaktır.

Eş;Sigortalının ölümü ile dul kalan eş'e aylık bağlanabilmesi, ölüm tarihinde sigortalı ile Türk Medeni Kanununa uygun olarak evlilik ilişkisinin bulunmasına bağlıdır. Eşin, 5510 sayılı Kanuna veya yabancı ülke mevzuatına tabi çalışması veya buralardan aylık veya gelir alması aylık bağlanmasına engel oluşturmaz.

Geride kalan yetim çocuk( Erkek olduğundan), Ölüm aylığı bağlanması için erkek çocukların 5510 sayılı Kanun veya yabancı bir ülke mevzuatı kapsamında çalışmama veya kendi sigortalılığı nedeniyle gelir veya aylık bağlanmamış olması şartı dışında, öğrenci değilse 18, orta öğrenim görmesi halinde 20, yüksek öğrenim görmesi halinde 25 yaşını doldurmamış olması şarttır. Orta öğrenimin 20, yüksek öğrenimin ise 25 yaşından önce  bitirilmesi halinde, ölüm aylıkları bu yaşlar beklenmeden kesilir.

Erkek çocukların evlenmesi halinde aylıkları kesilmez.

Ölüm aylığının hak sahiplerine paylaştırılması:

Dul eşine % 50'si; aylık bağlanmış çocuğu bulunmayan dul eşine ise bu Kanun kapsamında veya yabancı bir ülke mevzuatı kapsamında çalışmaması veya kendi sigortalılığı nedeniyle gelir veya aylık bağlanmamış olması halinde % 75'i,

Erkek çocuk için; 18 yaşını, lise ve dengi öğrenim görmesi halinde 20 yaşını, yüksek öğrenim yapması halinde 25 yaşını doldurmayanların %25'i,

Anne ve Baba için; Hak sahibi eş ve çocuklardan artan hisse bulunması halinde her türlü kazanç ve irattan elde etmiş olduğu gelirinin asgari ücretin net tutarından daha az olması ve diğer çocuklarından hak kazanılan gelir ve aylıklar hariç olmak üzere gelir ve/veya aylık bağlanmamış olması şartıyla ana ve babaya toplam % 25'i oranında; ana ve babanın 65 yaşın üstünde olması halinde ise artan hisseye bakılmaksızın yukarıdaki şartlarla toplam % 25'i,

oranında aylık bağlanır.(5510/34.Md.)

Yukarıdaki ölüm aylığı Bağlama Şartları oluşmamış ise ödenen sigorta primleri iade alınır.

 Ölüm Toptan Ödemesi:

Ölüm toptan ödemesi, sigortalının ölümü ile ölüm aylığı bağlanmasına ilişkin şartların oluşmaması durumunda, 4 -1(a)  kapsamında sigortalı ise kendi adına bildirilen, 4-1 (b) bendi kapsamında ise ödediği malullük, yaşlılık ve ölüm sigortaları primlerinin güncellenerek hak sahiplerine ödenmesidir.

5510 sayılı Kanunun 36 ncı maddesi gereğince,  ölen sigortalıların hak sahiplerine ölüm aylığı bağlanamaması durumunda, ölüm tarihi esas alınmak kaydıyla 31 inci maddenin birinci fıkrasına göre hesaplanan tutar, sigortalının eşine, çocuklarına, ana ve babasına yine Kanunda belirtilen hisseler oranında paylaştırılır.

Hak sahiplerine yapılacak toptan ödemenin tutarı, sigortalı, 4 -1(a)  kapsamında  ise kendi adına bildirilen, 4-1(b) bendi kapsamında ise ödediği malullük, yaşlılık ve ölüm sigortaları (% 20)  primlerinin her yıla ait tutarı,

-Toptan ödemeye esas hizmet sürelerinin Kanunun yürürlük tarihinden önce olması halinde, bu Kanunla bazı maddeleri yürürlükten kaldırılan ilgili kanun hükümlerine göre bu Kanunun yürürlük tarihi itibarıyla hesaplanarak, bu Kanunun yürürlüğe girdiği tarih ile toptan ödemenin yapılmasına ilişkin yazılı istek tarihine kadar geçen yıllar için her yılın güncelleme katsayısı ile çarpılarak bulunan tutar,

- Kanunun yürürlüğe girdiği tarihten sonraki süreler için primin ait olduğu yıldan itibaren ölüm tarihine kadar geçen yıllar için, her yılın gerçekleşen güncelleme katsayısı ile güncellenerek tespit edilen tutar,

toptan ödeme şeklinde verilir.

Sigortalının, varsa hizmet borçlanmaları ile isteğe bağlı sigorta primleri tutarı da, bu toplama dahil edilir.

Toptan ödeme tutarı, sigortalının hak sahibi eş, çocuk, ana ve ölüm aylığı bağlanması sırasında uygulanan oranlara göre dağıtılır.

Hak sahibi eş ve çocuklara yapılacak toptan ödemelerin toplamı, toptan ödenecek miktarı geçemeyeceğinden, bu sınırın aşılmaması için gerekirse, hak sahibi kimselerin hisselerinden orantılı olarak indirmeler yapılır.

Ölüm Aylığı Başlangıcı:

Ölüm sigortasından sigortalının hak sahiplerine bağlanacak aylıkların, sigortalının ölüm tarihini veya hak sahibi olma niteliğinin ölüm tarihinden sonra kazanılması halinde, bu niteliğin kazanıldığı tarihi takip eden ay başından itibaren başlar.

Başvuru:

Ölen sigortalıdan dolayı hak sahiplerine ölüm aylığı bağlanabilmesi için hak sahiplerinin örneği Kurumca hazırlanan Tahsis Talep ve Beyan Taahhüt Belgesi ile Kuruma başvurması şarttır.Aynı başvuru şekli Ölüm Toptan Ödemesi içinde geçerlidir.

Cenaze Ödeneği Ödenmesi:

Kendisi için en az 360 gün malullük yaşlılık ve ölüm sigortası primi bildirilmiş iken, ölen sigortalının hak sahiplerine verilir.Cenaze ödeneğinde ölüm tarihinde sigortalı olma şartı aranmaz. Cenaze ödeneği sigortalının sırasıyla eşi, yoksa çocuklarına, o da yoksa ana veya babasına,  o da yoksa kardeşlerine  verilir. Cenazenin bu kişiler dışında gerçek veya tüzel kişiler tarafından kaldırıldığının belgelenmesi durumunda, cenaze ödeneği tutarını geçmemek üzere belgelere dayanan tutar, masrafı yapan gerçek veya tüzel kişilere ödenir.

Cenaze ödeneği için hak sahiplerince ölüm tarihini belirten bir dilekçe ile Kuruma başvurulması gerekir. Sigortalının ölüm tarihi nüfus kütüğüne kaydedilmemişse, dilekçeyle birlikte sigortalının ölüm tarihini belirten ilgili makamlarca usulüne göre düzenlenen bir belgenin Kuruma verilmesi gerekir

Cenaze ödeneği 2011 yılı için 328 TL. olarak hesaplanmıştır.  

Zamanaşımı:

Ölüm Aylığı ,Ölüm Toptan Ödeme,Cenaze Ödeneği için zamanaşımı süresi beş yıldır.

 

Değerlendirme:

Renkli Dünyaların insanları da günün birinde aramızdan ayrılırken geride kalanlarına çeşitli hatıralar bırakıyorlar.Biz Sosyal Güvenlik alanında çalışanlarda tüm Çağdaş Ülkelerde olduğu gibi sanatçılarında Sosyal Güvenlik Şemsiyesini önemsemelerini istiyoruz. Ölüm ve İş Kazaları hayatımızda ani ortaya çıkan olaylardır.

Defne gibi enerjik bir insanın çok genç yaşta hayatını kaybetmesi de işte böyle ani oldu.Magazinel basında günlerce yer aldı.Kimsenin aklına gelmedi 20 aylık oğluna annesi nasıl bir geleceği miras bıraktığını .Yarışmanın sonucundaki birincilik kupası Can Kılıç bebeğe hediye edildi.Bu  güzel bir jest olarak düşünülmüştür.

Defne yıllarca Kayıtdışı çalıştırılmış ise 20 aylık çocuğun Sosyal Güvenlik adına annesinden kalacak mirasını kim verebilir?

Umarım Defne Sosyal Güvenlik adına kayıtlı çalışmıştır.Küçük Can Kılıç annesinden kalan sosyal güvenlik mirası ile yarınlarında huzurlu ,sağlıklı ve mutlu bir yaşam sürsün.

Umuyorum ki tüm sanat camiası bu dakikadan sonra Sosyal Güvenliğine sahip çıkar.

Hazırlayan:

Vedat İLKİ

Ücretlendirme,İş ve Sosyal Güvenlik Uzmanı

Not:İlgilenenler için Torba Yasa Semineri Var.

ALİ TEZEL "TORBA YASA"YI ANLATIYOR!

İstihdam teşviki işverenlere ne getiriyor? İşverenler için hangi teşvik türü daha avantajlı? Yeni Torba Yasayla birden fazla teşvik türünden yararlanmak mümkün mü? Borç yapılandırılınca, teşvikten yararlanmak mümkün olacak mı? Hangi sigortalılar geriye dönük borçlanma yaparak emekli olabilecek? gibi onlarca sorunun cevabını Ali TEZEL'den öğrenebilirsiniz.

Kimler Bu Eğitime Katılmalı?:
Mali Müşavirler, Muhasebeciler, Yeminli Mali Müşavirler, İnsan Kaynakları Yönetici ve Uzmanları, İşveren Temsilcileri, Sosyal Güvenlik Uzmanları, Avukatlar...

Ayrıntılı Bilgi İçin:

NİSAN Eğitim Danışmanlık
0 532 487 52 00- 0 530 317 07 51
www.nisandanismanlik.com
bilgi@nisandanismanlik.com

Eğitmen: Ali TEZEL
Tarihler:
18 Şubat 2011 16:00- 20:00
23 Şubat 2011 15:00- 19:00
Yer: Taksim Gönen Otel

16.02.2011

Diğer makaleleri

-Torba Yasada silikozislilerin kazanımı

-Hizmet Akdi ile Çalışanlarda Meslek Hastalığı

-İlk defa işe başladığım gün iş kazasına uğradım

-İşletme Belgesi

-4-a’lıarın kısmi yaşlılık aylığı incelenmesi

-Kadın işçilerin gece vardiyasında çalışma esasları

-2011 Yılında SGDP priminin değerlendirilmesi

-Çalışma Hayatında Yeni Bir Hizmet Sektörü

-4/(C) Geçici Personel’de Son Durum

-2011 Yılı SGK İdari Para Cezaları

-2011 Yılı ile ilgili katsayılar değişti

-2011 Yılında SGK Primlerinde Yapılan Değişiklikler

-Çalışma hayatında ibraname

-Yurtdışı borçlanmada zorunlu göç

-Sigortalıların kendilerini bildirmesi

-2011 Yılı Ücretlilerin  Hesap Pusulasında Kullanılacak Bordro’ya Esas Parametreler

-SSK ve Bağ-kur usulüne uygun tahsise hazırlamaya başvurmada emekli maaşı bağlanma süreleri...

-İşyerlerinde İşin Durdurulmasına veya İşyerlerinin Kapatılmasına Dair Yönetmelikte Son Durum

-Günsüz işe girişlerde hizmet kazanımı

-Kayıtdışı çalıştırılanların tespitinde sigortalılık süresi

-Yurtdışı borçlanmada zorunlu göç

-Sigortalıların kendilerini bildirmesi

 
   
Yasal Uyarı
 
   

 
 

 

 

 
  ▼ Yayınlanan En Son  Mevzuatlar   (Sitenize ekleyebilirsiniz)


Copyrıght  © 2005-2011 www.muhasebenet.net www.muhasebenet.com. Her hakkı saklıdır.