Muhasebe  

Maliye

Vergi

Sigorta

İletişim

  MUHASEBE MAKALELER :   09 Şubat 2009

  Ana sayfa

  2009 Yılı Çalışmaları

  Pratik Bilgiler

  Staj - Stajyer Rehberi

  Kanun-Mevzuat Rehberi

  Sosyal Güvenlik Rehberi  

  Muhasebe Bilgi Rehberi 

 Tekdüzen Hesap Planı

 

 

 


Aykut AYDIN
Vergi Denetmeni

aykut.aydin@vergianaliz.net
09.02.2009

 

V.U.K’daki Yıllık Sınıf Değiştirme Aylık Olacak Şekilde Yeniden Düzenlenmelidir

 

Vergi Usul Kanunun 176. maddesine göre tüccarlar defter tutma bakımından iki sınıfa ayrılmış olup, I. sınıf tüccarlar bilânço esasına göre, II. sınıf tüccarlar ise işletme hesabı esasına göre defter tutmak zorundadırlar. Aynı kanunun müteakip maddeleri ise I. sınıf tüccarlar ile II. sınıf tüccarlar kapsamına giren mükellefleri belirlemiştir.

Bu çerçevede I. sınıf tüccarlar; yıllık alımları, satışları veya gayri safi iş hâsılatı tutarlarından herhangi biri ayrı ayrı belirlenen tutarları aşan mükellefler ile her türlü ticaret şirketleri, Kurumlar Vergisine tabi olan diğer tüzel kişiler ve İhtiyari olarak bilânço esasına göre defter tutmayı tercih edenler şeklinde belirlenmiştir.

II. sınıf tüccarlar ise; yukarıda sayılan mükellefler dışında kalanlar ile Kurumlar Vergisi mükelleflerinden işletme hesabı esasına göre defter tutmalarına Maliye Bakanlığınca müsaade edilenler şeklinde belirlenmiştir.

Defter tutma bakımından sınıflara ayrılmış olan mükelleflerin bir sınıftan diğerine geçme esasları ise yine aynı kanunun 179 ve 180. maddelerinde Sınıf Değiştirme başlığı ile açıklanmıştır.

Sınıf değiştirme, İş hacmi bakımından kendi sınıfına göre 177. maddede belirlenen hadlerin %20 oranında fazlalık veya düşüklük göstermesi halinde ortaya çıkmaktadır.
Sınıf değiştirme şartları oluşan mükellefler, bu şartların tahakkukunu takip eden hesap döneminden başlayarak ilgili sınıfa geçerler.

Ancak sınıf değiştirmedeki temel sorun, mükelleflerin sınıf değiştirme şartlarının oluştuğu ay değil bir sonraki hesap döneminden itibaren sınıf değiştirmelerinden kaynaklanmaktadır. Bu ise bir kısım suiistimallere sebebiyet vermektedir.

Şöyle ki; Ahmet Bey 01.02.2008 tarihinde şarküteri açmış ve gelir vergisi yönünden mükellefiyet tesis ettirmiş olup işletme hesabı esasına göre defter tutmaktadır. Ahmet Bey her ay ortalama 300.000-TL KDV matrahı beyan etmekte, 01.02.2008 – 31.12.2008 döneminde toplam hâsılatı ise 3.300.000-TL olmuştur. Mükellef bilanço esasına ancak 01.2009 döneminden itibaren geçecektir. Oysa sınıf değiştirmede 2008 yılı için belirlenen satış tutarı limiti 150.000-TL’dir. Mükellef bu satış tutarı limitini daha ilk ayda aşmıştır.

Olayın suistimal boyutuna gelindiğinde ise Ahmet Beyin Sahte Fatura düzenlemek amacıyla mükellefiyet tesis ettirdiğini düşündüğünüzde Ahmet Beyin Ba-Bs verme yükümlülüğüne tabi olmadığından bu mükellef üzerinde Ba-Bs analizi yapmak imkânsızlaşacağından dolayı devletin çok ciddi olarak vergi kaybı söz konusu olacaktır.
Oysa sınıf değiştirme esaslarını düzenleyen V.U.K. 179-180. maddelerindeki;

“...Bu şartların tahakkukunu takip eden hesap döneminden başlayarak, …sınıfa geçebilirler.” Hükmü “...Bu şartların tahakkukunu takip eden ay başından başlayarak, … sınıfa geçebilirler.” Şeklinde olsaydı böyle bir sorunla karşılaşılmayacak ve mükellef suiistimallerinin önüne geçilmiş olunacaktır.

Son dönemlerde iyice artan sahte fatura düzenleme olaylarının önüne geçebilmek adına böyle bir düzenlemenin yapılması, dürüst mükelleflerin haklarının korunmasına yönelik olarak atılmış önemli bir adım olacaktır.

Aykut AYDIN
Vergi Denetmeni

aykut.aydin@vergianaliz.net
09.02.2009

www.muhasebenet.net

-Diğer makaleleri

-Sahte Belge Kullanımının Katma Değer Vergisi İadesi Karşısındaki Durumu  (19.01.2009)

-Kayıtdışı Eylem Planında Ba-Bs Yok Mu ? (05.01.2009)

-Matrah artırım çalışmaları vergi sistemimize güveni zedeliyor (29.12.2008)

-Mükelleflere ve Vatandaşlara Ağır Yaptırım (22.12.2008)

-E-Beyanname Sisteminde KDV Kontrolü ..(06.12.2008)

-Beyan esaslı vergi sisteminde formlar beyannamenin önüne geçmemeli (24.11.2008)

-Ba-Bs formları için çözüm önerileri (17.11.2008)

-Kayıtdışı Ekonomi ve Ba-Bs (II) (13.11.2008)

 

  ▼ Yayınlanan En Son  Mevzuatlar   (Sitenize ekleyebilirsiniz)


Copyrıght © 2005 -2008  www.muhasebenet.net- www.muhasebenet.com - Türkiye'nin muhasebe rehberi. Her hakkı saklıdır.