Türkiye'nin Muhasebe Rehberi   I  Yayınlanan En Son Mevzuatlar  I  2010 Vergi Takvimi  I   2010 Yılı Muhasebe Uygulamaları  I  Beyanname Rehberi  
Ana sayfa Yasal Uyarı Künye Danışma Hattı Güncel Bilgi Arşivi

      Kurumlar Vergisi Rehberi

 MUHASEBE GÜNCEL BÜLTEN :   20 ARALIKL  2010

  Vergi Rehberi 

  2011 Çalışmaları 
  Pratik Bilgiler 
  Staj - Stajyer Rehberi
  Maliye Rehberi
  BEŞ DAKİKA ARA !...
  Makale Rehberi

  Kanun-Mevzuat Rehberi  

  Sosyal Güvenlik Rehberi  

 

 
   

BELEDİYE ŞİRKETLERİNİN SAYIŞTAY TARAFINDAN DENETİMİNİN İÇERİĞİ NEDİR

 
   
1- KAPSAM

Sayıştay Kanunu 4 maddesi; a) Merkezi yönetim bütçesi kapsamındaki kamu idareleri ile sosyal güvenlik kurumlarını, mahallî idareleri, sermayesindeki kamu payı doğrudan veya dolaylı olarak % 50’den fazla olan özel kanunlar ile kurulmuş anonim ortaklıkları (% 50’den az olması halinde ortaklık hakları yönüyle),

diğer kamu idarelerini (kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşları hariç), b) (a) bendinde sayılan idarelere bağlı veya bu idarelerin kurdukları veya doğrudan doğruya ya da dolaylı olarak ortak oldukları her çeşit idare, kuruluş, müessese, birlik, işletme ve şirketlerin hesaplarını denetler ifadesiyle belediye şirketlerini de kamu kurumu olarak tanımlamış ve Sayıştayın denetim kapsamına alınmıştır.

2- DENETİMİN İÇERİĞİ

Yeni Sayıştay Kanununda; Sayıştay denetiminin kapsamı düzenlilik ve performans denetimini olarak tanımlamıştır.


Düzenlilik denetimi ikiye ayrılmakta olup; Mali denetim ve uygunluk denetimini kapsamaktadır. Sayıştayın mali denetim; Kamu idarelerinin hesap ve işlemleri ile mali faaliyet, mali yönetim ve kontrol sistemlerinin değerlendirme sonuçları esas alınarak, mali rapor ve tabloların güvenilirliği ve doğruluğuna ilişkin denetimini kapsamaktadır. Uygunluk denetimi ise; Kamu idarelerinin gelir, gider ve mallarına ilişkin hesap ve işlemlerinin kanunlara ve diğer hukuki düzenlemelere uygunluğunun incelenmesine ilişkin denetimi kapsamaktadır.

Yeni kanunda Performans denetimi; Hesap verme sorumluluğu çerçevesinde idarelerce belirlenen hedef ve göstergeler ile ilgili olarak faaliyet sonuçlarının ölçülmesini kapsamaktadır.

Yukarıda belirlenen kıstaslar çerçevesinde hesap yargılaması yaparak kanunlarla belirlenen sorumluların hesap ve işlemlerinin mevzuata uygun olup olmadığını yargılama yoluyla kesin hükme bağlanmasını ve bununla ilgili uygulamaları yapar.

3- SONUÇ

2011 yılı faaliyetleri Sayıştay denetimine tabi olan belediye şirketlerinin kanunen olmasa da pratikte yapması gereken stratejik planlar ve performans kriterleri belirlenip, bunların pratiğe dökülmesi ve ciddi bütçeleme uygulamalarının yapılması gerekmektedir. Bu çerçevede dışsal denetime hazır bir kurum konsepti oluşturmaları kanuni zorunluluk olduğunu söylemeye gerek bile yoktur.

SMMM Abdullah Ekinci
Abdullahekinci25@gmail.com

muhasebenet.net

Diğer makaleleri

-Belediye şirketlerine Sayıştay şoku

-Dönem sonu envanter işlemleri

-Son Danıştay kararı çerçevesinde Belediyelerin hibe yoluyla şirket kurmaları

-Sermaye şirketlerinde hisse devrinde dikkat edilmesi gereken hususlar

 

 
    Yasal Uyarı
 
 

    
  ▼ Yayınlanan En Son  Mevzuatlar   (Sitenize ekleyebilirsiniz)


Copyrıght  © 2005-2011 www.muhasebenet.net www.muhasebenet.com. Her hakkı saklıdır.