Muhasebe  

Maliye

Vergi

Sigorta

İletişim

  MUHASEBE GÜNCEL BÜLTEN :   22 Ekim 2008

  Ana sayfa

  2008 Yılı Çalışmaları

  Pratik Bilgiler

  Staj - Stajyer Rehberi

  Kanun-Mevzuat Rehberi

  Sosyal Güvenlik Rehberi  

  Muhasebe Bilgi Rehberi 

 Tekdüzen Hesap Planı

 

 

 


 
Şakir GÜRLÜK
Serbest Muhasebeci Mali Müşavir
sakircihangir@hotmail.com

Kastamonu SMMMO-2008
22.10.2008

 

KENDİ ŞİRKETLERİNDE SİGORTALI OLANLAR
 

01.10.2008 Tarihinde yürürlüğe giren 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanununun önemli konu başlıklarından birisi de Şirket Ortaklarının Kendi Şirketlerinde Sigortalı Olarak yeni Kanunla ( 4/a )’lı olarak gösterilemeyecekleridir.
Önceki Yıllarda, şirket ortağı olanların Bağ-Kur’lu olmaları gerekmekte iken, Bağ-Kurda emekli olma süreci kadınlar için 20, erkekler için ise 25 tam yılı gerektirdiğinden, Sigortaya göre emeklilik süreci daha uzun olduğu için SSK’lı olmak için yarış söz konusuydu. Bu durumun önüne geçmek ve bir gerekçe bularak; Bağ-Kur’lu olması gereken şirket ortaklarına bir Genelge ile Sigortalı olarak gösterilme olanağı getirildi.
Dolayısıyla, öteden beri işçi olarak çalışan Sigortalılar çalıştıkları yada başka bir şirkete ortak olduklarında, ara vermeksizin Sigortalı olarak bildirilmeye devam ettikleri süre boyunca SSK’lı, sayıldılar.
Fakat, yeni 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu bu duruma son vererek Şirket ortaklarının sigortalı olarak bildirilmesine son vermiş oldu. Ama derler ya, her kanunun bir kaçamak yolu bulunur diye, ve oldu da…
Son zamanlarda en çok sorulan ve çoğu vatandaşımızı yakından ilgilendiren sorunlara çözüm getirilerek, 28.09.2008 Tarih 27011 Sayılı Resmi Gazetede yayınlanan 5510 Sayılı Kanun Gereğince Sigortalı Sayılanlar, Sayılmayanlar, Sigortalılığın Başlangıcı, Kuruma Bildirilmesi ve Sona Ermesi Hakkında Tebliğin, V-SİGORTALILILK HALLERİNİN ÇAKIŞMASI ile ilgili, 9.Maddesinde;
‘’01.10.2008 tarihinden önce 5510 Sayılı Kanunun 4.maddesinin 1.fıkrasının (b) bendi kapsamında (yani eski kanuna göre Bağ-kur’lu) sigortalı oldukları halde, kendilerine ait veya ortak oldukları işyerlerinden bu kanunun 4.maddesinin 1.fıkrasının (a) bendine tabi pirim ödemesi (yani eski kanuna göre SSK’lı) olanların sigortalılığı kesintiye uğrayıncaya kadar devam ettirilir.’’ şeklinde tebliğle düzenleme yapılarak, bu en çok sorulan sorular cevaplanmış oldu.
Tekrarlayacak olursak,01.10.2008 tarihinden yani yeni kanun yürürlüğü girmeden önce; kendilerine ait veya ortak oldukları işyerlerinden SSK sigortalısı olarak bildirimleri yapılanların, bu nitelikteki sigortalılıkları kesintiye uğrayıncaya kadar, aynı şekilde SSK sigortalısı gibi (yeni kanunla 4/a’lı) olarak bildirilmeye devam edilebilecektir.
‘’Kesintiye Uğrayıncaya Kadar’’ dan maksat, işten çıkış, ayrılma gibi hususlar göz önünde bulundurulacak olup, Kesinti olması halinde Bağ-kur sigortalılığı (yeni kanundaki adıyla 4/b’li) olarak tesis ettirilcektir. Saygılarımla,
 

Şakir GÜRLÜK

SM.Mali Müşavir

Kastamonu SMMMO-2008,
sakircihangir@hotmail.com
 

-Yazarın diğer makaleleri;

-Sigortalı Sayılanlar ((4/a, 4/b, 4/c) (10.10.2008)

-Esnaf ve Sanatkara ‘‘0’’ Faizli Kredi Müjdesi

-ÇİFTÇİYE MAZOT VE KİMYEVİ GÜBRE MÜJDESİ (15.07.2008)

-MALİ TATİL 1 TEMMUZDA BAŞLIYOR

-ÖNCELİK ASGARİ GEÇİM İNDİRİMİNDE

 

  ▼ Yayınlanan En Son  Mevzuatlar   (Sitenize ekleyebilirsiniz)


Copyrıght © 2005 -2008  www.muhasebenet.net- www.muhasebenet.com - Türkiye'nin muhasebe rehberi. Her hakkı saklıdır.