Türkiye'nin Muhasebe Rehberi   I  Yayınlanan En Son Mevzuatlar  I  2011 Vergi Takvimi  I   2011 Muhasebe Uygulamaları  I  Beyanname Rehberi  
Ana sayfa Yasal Uyarı Künye Danışma Hattı Güncel Bilgi Arşivi

      Çalışma Hayatı Rehberi

 MUHASEBE GÜNCEL BÜLTEN :   11 OCAK 2011

  2011 Çalışmaları 

  Mükellef Rehberi 
  Pratik Bilgiler 
  Staj - Stajyer Rehberi
  Maliye Rehberi
  BEŞ DAKİKA ARA !...
  Makale Rehberi

  Kanun-Mevzuat Rehberi  

  Sosyal Güvenlik Rehberi  

 

 
 
   

MUHASEBE MESLEĞİ ve ÇÖZÜMLENEMEYEN TAHSİLAT SORUNUNA BİR BAKIŞ
 

 
   
       Uzun yıllardır muhasebe mesleğinin en temel sorunu olan tahsilat konusu ile ilgili Türmob, Mali Müşavirler Odaları ve meslek mensupları, bu güne kadar farklı çözüm önerileri ve görüşlerini her ortamda kamu oyu ile paylaşmışlar, ancak, konuya ilişkin bugüne kadar bir arpa boyu yol alınamadığı gibi, gelecekte somut yöntemler ve çözüm öneri geliştirilemezse sorun dünden bugüne ve akabinde yarınlara çok daha büyümüş olarak devir olacaktır. 

Ankara, İstanbul, İzmir, Bursa, Antalya, Kayseri, Kocaeli, Adana, Konya, Gaziantep, Afyonkarahisar, Çanakkale, Ordu, Bilecik, Çankırı, Keşan, Akşehir, Bartın, Bodrum, Alanya, ……. ve diğer illerimizin SMMMO Odaları internet siteleri ve forum siteleri aracılığı ile Oda Kurulları ve kayıtlı üyelerinin konuyla ilgili yaptıkları paylaşımlarda ve Alo Maliye bilgilendirme paylaşım sitesinde yapılan yazı ve paylaşımlarda meselenin çözümüne yönelik; 

-Muhasebe ücretlerinin, müşterilerin banka mevduat hesaplarına getirilecek otomatik sistem üzerinden ödenmesi,

-Banka, K.Kartı veya çek yoluyla tahsilat şartı getirilmesi,

-Maliye Bakanlığı tarafından tahsil edilmesi,

-Odalar tarafından tahsil edilmesi,

-Maliye Bakanlığı tevkifatı yoluyla tahsil edilmesi,

-3568 Sayılı yasa ile çözülmesi,

-Bankacılık sistemi ile otomatik ödeme mecburiyetinin getirilerek tahsil edilmesi,

-Ücretin nakden ve peşinen alınması halinde hizmetin verilmesi,

-Meslek mensuplarının ücretlerinin vergi daireleri tarafından açılacak bir vergi kodu ile tahsil edilmesi ve meslek mensuplarının vergi dairesine sunacağı resmi liste ile paralarını maliyeden almalarının sağlanması,

-Borcu olan mükelleflere borcunu ödemezsen işlem yaptıramazsın denilmesi,

-Tüm ücret ödemelerinin odalar bünyesinde kurulacak banka hesaplarına yatırılarak odalarca tahsil edilmesi,

-Sorunun Maliye Bakanlığı tarafından yasal düzenleme yapmadan çözümlenemeyeceği 

gibi temelde birbirine benzeyen pek çok çözüm önerileri olduğu görülmektedir. 

Bir an için, tahsilat sorununun muhasebe mesleğinin dışında Avukatlık mesleği, mühendislik mesleği, hekimlik mesleği, mimarlık mesleği gibi hizmet sektöründe faaliyet gösteren diğer sektörlerde nasıl çözümlendiğine bir bakalım; 

-          Hiçbir avukat, müvekkilinden tahsil edemediği alacağını tahsil etmek maksadıyla;  

-Baro yada Adalet Bakanlığı’ nın yardımına başvurmaz.

-Tahsil edemediği alacağını Baro tahsil etsin, Adalet Bakanlığı tahsil etsin, demez.

-Müvekkileri bankada otomatik ödeme talimatı versinler demez. 

-          Aynı şekilde, Hiçbir mühendis, hiçbir hekim, hiçbir mimar da;  

-Tahsil edemediği alacağının tahsili için odası yada bağlı bulunduğu ilgili bakanlık aracılığı

 ile tahsil yollarına başvurmaz, 

-          Yine, Ticaret yapan bir işletme de;  

-Müşterisinden tahsil edemediği alacağı için, bağlı bulunduğu oda ya da Sanayi ve Ticaret Bakanlığı’ nın yardımını talep etmez. 

Mal ve hizmet teslimlerinde tahsil edilemeyen alacakların ne şekilde tahsil edileceği yasalarla açıkça belirlenmiştir

Peki, muhasebe mesleği dışındaki hiçbir sektör ve alanda benzeri görülmeyen bir talep ve arayışlara girilmesinin nedeni ve manası nedir. Bunu tüm meslek mensuplarının ciddi ciddi düşünmeleri gerekmektedir. 

Maliye Bakanlığımız, kendi alacaklarının tahsilinde sıkıntı yaşarken, birde bizlerin alacaklarını ne şekilde tahsil eder. Tahsil etse de bize bunun geri dönüşü ne şekilde ve ne kadar zamanda olur. Vergi Dairelerinde İade ve mahsup işlemlerine ilişkin işlerin ne kadar sürede sonuçlandığı hususundaki değerlendirmeyi bu mesleği yapan meslek mensuplarına bırakıyorum. 

Alacağımızın tahsilinin bizim dışımızdaki başka kişi ve kurumlarca yapılmasını beklemek yerine, oturup biz bu günlere nasıl geldik, bu sorunu nasıl ve neden yaşıyoruz sorusunu kendimize hep birlikte sormalıyız. 

-Benim bu hususdaki şahsi değerlendirmem, meslek mensuplarının yoğun iş temposu ve angaryalar nedeniyle ofislerinden çıkamamaları, müşterilerine tahsilat için gidememeleri sorunun kaynağını oluşturduğu şeklindedir. 

Nasıl mı,  

Bir düşünelim, çok uzaklara gitmeye hiç gerek yok, kısa bir süre öncesine kadar;  

-Tüm beyannameler devlet malzeme ofislerince basılıp odalar ve vergi daireleri aracılığı ile meslek mensuplarına dağıtılmıyor muydu,      

-Ve dağıtılan beyannamelerin sadece içeriği meslek mensuplarınca doldurulduktan sonra, tahakkuk işlemlerinin ilgili vergi dairelerince yapıldığını hepimiz dün gibi hatırlarız, 

Peki, bu ne anlama geliyor,  

-Devlet kendi memurunun yaptığı tarh ve tahakkuk işini meslek mensuplarına yaptırarak, bir yandan beyannamelerin kırtasiye maliyetinden,  tahakkuk fişlerinin kırtasiye maliyetinden ve diğer yandan ise, beyannamelerin tahakkuk işleminin yapılması ile beyanname ve tahakkuk fişlerinin alınması işlemleri ile ilgili işçilik maliyetinden kurtularak bu yükü de meslek mensuplarının üzerinde bırakmıştır.  

-Gelir Vergi Beyannamesi ile birlikte yılda bir kez tahakkuk ettirilen geçici vergi, daha sonra altı aya, sonrasında da ise 3’er aylık dönemlere dönüştürülerek bir yandan yıl içerisinde verilen toplam beyanname sayısı, diğer yandan yılda bir kez yaptığımız gelir vergisi hesaplama işlemleri yılda 4 keze çıkartılmadı mı, 

-Yine, yılda bir kez verilen ba ve bs formaları, daha sonra aylık döneme dönüştürülerek her ay verilen beyanname sayısı 3’e çıkartılmış ve KDV beyannamesinden çok daha fazla zaman alan ba bs formlarının aylık beyana dönüştürülmesi ve cezai yaptırımlarının da ağırlaştırılması ile iş yükümüzün ne derece arttığı ortadadır,  

-Son dönemde ise, 2011 yılında verilmesine ilişkin kanun tasarısı hazır olan kesin mizan beyanlarının ise her bir beyannamede ön hazırlığı ile birlikte ne kadar zaman gerektirdiğini ve verilecek tüm beyanların birer çıktılarının alınmasını hesaba kattığınızda tüm bu iş ve işlemlerin kırtasiye maliyeti, işçilik maliyeti ve tüm bunlara ilaveten ve en önemlisi ise zaman kıtlığı çeken meslek mensuplarını nasıl bir zaman fakiri yaptığını ve bu zaman yokluğunda hangi arada müşterisine giderek alacağını tahsil edeceğini varın siz düşünün. 

Ticari mal alım satımı yapan bir firmanın, mallarını sattığı müşterisine satılan malın bedelini tahsil için gitmediğinde, nasıl ki müşterisi gel sana ödeme yapayım demiyorsa, bizim durumumuz da budur. Zaman borç öteleme zamanıdır, en ucuz finansman, ticari borçlanma yoluyla temin edilendir mantığıyla hareket eden işletme sahipleri, miktarı belli olan ancak ödeme zamanı borçlunun iki dudağı arasında olan yöntem ile ödemelerini yürüttüklerinden, önce gelen/ilk gelen alır, sona kalan kalır mantığında, bizlerin bu zaman yokluğunda hiçbir zaman önce gitme şansımız olamayacağına göre, telefonla da tahsilat nasıl yapılıyorsa ancak öyle yapılabiliyor.  

Demek ki bizde sorun tahsilat sorunu değil zaman sorunudur. 

Sorunu böyle görüp, Maliye Bakanlığının memurları gibi çalışıp seslerimizi çıkartmadığımızda bu durum hiçbir zaman değişmeyecektir. 

Kendimize zaman yaratacak çalışma yöntemleri ve sistemleri geliştirmeli, yeni kazanç yolları yaratmalı ve hizmet içinde ve resmi kurumlar nezdindeki üzerimizde var olan angaryaları belirleyip, en aza indirecek yasal düzenlemelerin alt yapısına ilişkin girişimleri Odalar ve Birliğimizin önderliğinde  süratle devreye sokup bir an önce angaryalardan kurtulmalıyız.  

Yoksa, mali durumu iyi olanlar ayakta kalacak diğer meslek mensupları borç yükleri ile bürolarını birer birer kapatmak zorunda kalacaklardır. 

Maalesef kabul etsek de etmesek de sorun bu kadar basit, sorunu doğru tespit edemediğiniz sürece çözüm yollarınızda daima yanlış olacaktır.                                                 

Bilgi birikimi, deneyim, tecrübe ve enerjimizi daha faydalı alanlarda kullanabilmemiz için, önce zaman yaratabilmeli, müşterilerimize daha çok zaman ayırmalı, mükelleflerimizi, bir yandan mali mevzuat konusunda, diğer yandan meslek mensuplarınca yapılan iş ve işlemler hakkında bilgilendirmek suretiyle alacaklarımızı tahsil etmeliyiz. 

Bilgi, deneyim önemli, Kaliteli Mal ve Hizmet üretmek önemli, üretilen mal ve hizmetin satış, pazarlama ve dağıtımı bir o kadar önemli, ancak en önemlisi, bilginle, deneyiminle ürettiğin ve satış ve pazarlamasını yaptığın kaliteli ürünlerin bedellerini tahsil edebilmek, şayet tahsilat yoksa, üretim, satış ve pazarlamadaki başarınızda kısa süreli olmaya mahkûmdur.  

Her geçen gün mesleğimizin, meslek mensuplarına getirdiği sorumlulukların arttığı da göz önünde bulundurulduğu,  bu sorumluluğun gereklerini yerine getirebilmemiz için bizlerin asıl üzerinde durmamız gereken en önemli husus, zaman yaratmaktır.  

Bakanlığımızın bize iş olarak getirdiği yükümlülükleri nasıl gelire dönüştürebiliriz, bu yükümlülüklerin malzeme olarak, işçilik olarak maliyetlerinin finansmanında devletimiz kendi üzerinden attığı maliyetleri biz nasıl bertaraf edebiliriz. Yada bu yükümlülükleri yerine getirilmesinde iş ve işlemlerimizi nasıl kolaylaştırabiliriz.  

Bu konuda tüm meslektaşların, meslek odalarımızın ve birliğimizin taşın altına elini koymaları, çözüm önerilerini tahsilat yönünde değil de zaman konusunu çözme yönünde yoğunlaştırmaları meselenin çözümüne katkı sağlayacağı inancındayım. 

Değerlendirmelerimde varsa hatam, tüm meslek mensubu ve Yöneticilerimizin engin hoşgörü ve anlayışlarına sığınıyor, saygı ve sevgilerimi sunuyor, bol kazançlı günler diliyorum. 

SMMM Recep YAŞAR 

Bursa Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler Odası Üyesi
rmmuhasebe@hotmail.com

Diğer makaleleri

-Limited şirket ortaklarını bekleyen gizli tehlike
-Müstahsil Makbuzu
-Kooperatiflerin Resmi Kapanış tasdikleri
-Mesleğimizin zorlukları - mali müşavirlerin ne sorunları varmış ki diyenlere.
-Borç Yapılandırma
-Kur Farkları

 
     Yasal Uyarı
 
 
Yasal Uyarı
 

 
 

 

 
  ▼ Yayınlanan En Son  Mevzuatlar   (Sitenize ekleyebilirsiniz)


Copyrıght  © 2005-2011 www.muhasebenet.net www.muhasebenet.com. Her hakkı saklıdır.