Türkiye'nin Muhasebe Rehberi   I  Yayınlanan En Son Mevzuatlar  I  2010 Vergi Takvimi  I   2010 Yılı Muhasebe Uygulamaları  I  Beyanname Rehberi  
Ana sayfa Yasal Uyarı Künye Danışma Hattı Güncel Bilgi Arşivi

      Kurumlar Vergisi Rehberi

 MUHASEBE GÜNCEL BÜLTEN :   08 ARALIK  2010

  Vergi Rehberi 

  2010 Çalışmaları 
  2010 Pratik Bilgiler 
  Staj - Stajyer Rehberi
  Maliye Rehberi
  BEŞ DAKİKA ARA !...
  Makale Rehberi

  Kanun-Mevzuat Rehberi  

  Sosyal Güvenlik Rehberi  

 

 
   

ENVANTER İŞLEMLERİ

 
   
İşletmenin sürekliliği kavramı uyarınca sınırsız kabul edilen ömrünün, belli dönemlere bölünmesi ve her dönemin faaliyet sonuçlarının diğer dönemlerden bağımsız olarak saptanır.

Gelir ve giderlerin tahakkuk esasına göre muhasebeleştirilmesi, hasılat, gelir ve karlarının aynı döneme ait, maliyet, gider ve zararlarla karşılaştırılması bu sonuçların başta işletme sahip ve ortaklar ile diğer ilgili kurum ve kuruluşlar açısından bilgilendirilmesi, faaliyet sonuçlarının belli dönemler itibariye tespit edilmesi dönem sonu işlemlerini önemli kılmaktadır. Güncel mevzuatımızda dönem sonu işlemleri genelde üç temel mevzuat ( Vergi Usul Kanunu, Türk Ticaret Kanunu ve Sermaye Piyasası Kanunu) göz önünde bulundurularak hazırlanır. Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu tarafından belirlenen ilkeler doğrultusunda mali tablolarda dikkate alınması gereken ilkeler Bankalar Yasası uyarınca da desteklenmektedir.
Ayrıca işletmelerin yıllık faaliyetleri sonucu işletmeye dahil borçların, alacakların ve mevcutların tespit edilerek oluşturulacak mali tablolar dönem sonunda yapılacak envanterler ve değerlemelerle belirlenmektedir.
VUK kanunu uyarınca envanter çıkartmak, bilanço günündeki mevcutları alacakları ve borçları saymak, ölçmek, tartmak ve değerlemek suretiyle kesin bir şekilde ve müfredatlı olarak tespit etmektir. Ticari teamüle göre tartılması, sayılması ve ölçülmesi mutad olmayan malların değeri tahminen tespit olunur.1
"Envanter çıkarmak, bilanço günündeki mevcutları, alacakları ve borçları saymak, ölçmek, tartmak ve değerlemek suretiyle kesin bir şekilde ve müfredatlı olarak tespit etmektir." (Vergi Usul Yasası, madde: 186) Envanter çıkarmak bilançonun düzenlenmesine ortam hazırlar. Çünkü bilanço kayıtlara göre çıkarılmaz. Fiili ölçülerek tartılarak yapılan sayımla yapılan envanter üzerinden bilanço çıkartılır. Diğer yandan "Bilanço, envanterde gösterilen kıymetlerin tasnifli ve karşılıklı olarak değerleri itibarıyla tertiplenmiş özetidir.2
Amortismana tabi kıymetlerin ayrı olarak envantere alınması gerekmektedir. Ayrı envantere alınmak, envanter defteri veya listesinin ayrı bir yerinde gösterilmesi şeklinde olabileceği gibi, ayrı amortisman defteri tutulması şeklinde de olabilir.
Dönem sonunda envanter işlemlerinde özellikle dikkat edilmesi gereken işlemleri ise öncelikle stoklar fiilen sayılarak mevcut emtia değerlemesi yapılır. Sayım sonunda mevcutla kayıt arasında fark varsa nedeni araştırılır. Söz konusu farkın nedeni bulunamıyorsa, mevcut yazılı kayıtlar fiili envantere göre KDV’yi göz ardı etmedengerekli düzeltme kayıtları yapılır. Satılan malın maliyeti tespit edilip, kayıtlara alınır. Stoklarda değer düşüklüğü varsa bununla ilgili olarak takdir komisyonuna başvurup Vergi Usul Kanunu hükümlerine göre takdir komisyonuna başvurup takdir Komisyonunca tespit edilecek değeri esas alınacaktır.
Murat_DEMİRKOL _/_ANTALYA Sj.S.M._Mali_Müşavir TİDE_Türkiye_İç_Denetim_Enstitüsü_Üye demirkolmurat@yahoo.com
Kaynakça:
1. Vergi Usul Kanunu md. 186
2. Vergi Usul Kanunu md. 192
3. Vergi Usul Kanunu md. 189

Yazarın izni olmaksızın yayının bir kısmı yada tamamı yayımlanabilir, alıntı yapılabilir, Kısmen veya tamamen çoğaltılabilir. Sadece bu metindeki ifadelerden hareketle yazılı uzman görüşü alınmaksızın işlem tesisi halinde oluşabilecek herhangi bir zarardan dolayı hiçbir sorumluluk kabul edilmez.

Murat DEMİRKOL /ANTALYA
TİDE-Türkiye İç Denetim Enstitüsü Üyesi
Sj.Serbest Muhasebeci Mali Müşavir
demirkolmurat@yahoo.com

Diğer makaleleri

-Denetimin önemi ve denetim türleri

 

 
    Yasal Uyarı
 
 

    
  ▼ Yayınlanan En Son  Mevzuatlar   (Sitenize ekleyebilirsiniz)


Copyrıght  © 2005-2010 www.muhasebenet.net www.muhasebenet.com. Her hakkı saklıdır.