Muhasebe  

Maliye

Vergi

Sigorta

İletişim

  MUHASEBE MAKALELER :   26 Haziran  2009

  Ana sayfa

  2009 Yılı Çalışmaları

  Pratik Bilgiler

  Staj - Stajyer Rehberi

  Kanun-Mevzuat Rehberi

  Sosyal Güvenlik Rehberi  

  Muhasebe Bilgi Rehberi 

 Tekdüzen Hesap Planı

 

 

 


Mahmut SUÇİÇEK

Vergi Denetmeni
mahmutsucicek@gmail.com

www.vergisigorta.com

 

Bireysel Emeklilik Sistemindeki Handikap
 

Bireysel emeklilik sistemi (BES) 07.04.2001 tarih ve 24366 sayılı resmi gazetede yayınlanan 'Bireysel Emeklilik Tasarruf ve Yatırım Sistemi Kanunu' ile hayatımıza girmiştir.

Yapılan düzenleme ile kamu sosyal güvenlik sisteminin tamamlayıcısı olarak, bireylerin emekliliğe yönelik tasarruflarının yatırıma yönlendirilmesi ile emeklilik döneminde ek bir gelir sağlanarak refah düzeyinin yükseltilmesi, ekonomiye uzun vadeli kaynak yaratarak istihdamın artırılması ve ekonomik kalkınmaya katkıda bulunulmasını amaçlanmıştır.

Vergi kanunlarımızda BES'i teşvik etmek için çeşitli vergisel avantajlar getirilmiştir. BES'ten yararlanan kişinin ücretli veya beyana tabi vergi mükellefi olması halinde aşağıda yer alan bir takım avantajlardan yararlanmaktadır.

Katılımcı katkı payı ödemesi aşamasında;
- Ücretliyse, aylık brüt maaşının % 10’unu ve yıllık bazda asgari ücretin yıllık tutarını aşmamak suretiyle elde ettikleri ücrete ilişkin gelir vergisi matrahından,
- Beyana tabi vergi mükellefi ise, yıllık brüt gelirinin % 10’unu ve asgari ücretin yıllık tutarını aşmamak şartıyla elde ettikleri gelire ilişkin gelir vergisi matrahından,

ödemiş oldukları katkı payını indirim konusu yapabilirler.

Yukarıda bahsettiğimiz ve katılımcı katkı payı ödemesi aşamasında sağlanan bu avantajlar, ücretliler ve beyana tabi vergi mükellefleri için uygulanmaktadır. Ücretli veya beyana tabi vergi mükellefi dışındaki katılımcılar için bu avantajdan bahsedilemez.

Diğer taraftan katılımcıların sistemden ayrılması aşamasında ise;
-10. yıldan önce sistemden ayrılanlara yapılan ödemelerden %15 oranında vergi kesintisi yapılacaktır. (GVK 94/15-a)
- 10 yıldan sonra ancak emeklilik hakkı kazanmadan sistemden ayrılanlara yapılan ödemelerden % 10'luk bir istisna düşüldükten sonra geriye kalan %90'lık kısım üzerinden %10 oranında vergi kesintisi yapılacaktır. (GVK/15-b)
- Emeklilik hakkı kazananlar ile bu sistemden vefat maluliyet veya tasfiye gibi zorunlu nedenlerle ayrılanlara yapılan ödemelerden %25 bir istisna düşüldükten sonra geriye kalan %75'lik kısım üzerinden %5 oranında vergi kesintisi yapılacaktır. (GVK/15-c)

Burada dikkatinize çekecek husus, yapılan vergi kesintileri katılımcılara yapılan ödemelerin tamamı üzerinden yapılmaktadır. Yani katılımcının parasının değerlendirilmesi suretiyle elde ettiği gelir üzerinden değil; BES'e yatırmış olduğu tüm para üzerinden vergilendirilmektedir.

Durum böyle olunca sistemde on yıldan az kalan biri, ayrılma halinde sistemde kaldığı süre boyunca ödediği kaktı payı ve bunların getirilerin toplamından %15 oranında vergi kesintisine tabi tutulacak ve sonunda ödediği anaparadan daha az bir para alarak sistemden ayrılma durumuyla karşılaşabilecektir. Dimyata pirince giderken evdeki bulgurdan olmak bu olsa gerek. Tasarruf yapayım derken elinizdeki para gitmiş oluyor.

Doğrusu ücretlilerin veya beyana tabi vergi mükellefi olanların sistemden ayrılmaları durumunda kendilerine yapılan ödemelerin tamamı üzerinden vergi kesintisine tabi olması makul karşılanabilir. Çünkü katılımcı ödemiş olduğu aidatlarını gelir vergisi matrahından indirirek onun vergisini ödememiş oluyor. Bu nedenle sistemden ayrılmalarda katılımcıya yapılan ödemelerin tamamı üzerinden vergi alınması olayı daha önce alınmayan verginin alınması işleminden ibarettir.

BES’teki asıl handikap ücretli veya beyana tabi vergi mükellefi olmayan katılımcılar için ortaya çıkmaktadır. Çünkü bahsettiğimiz bu katılımcılar BES'teki vergisel avantajlardan yararlanamıyorlar. Yani sisteme ödemiş oldukları paraları, beyana tabi vergi mükellefi veya ücretli olmadıkları için gelir vergisi matrahlarından indirim konusu yapamıyorlar. Bu nedenle sistemden de ayrıldıkları zaman yaptıkları tüm ödemelerden vergi kesintisi yapıldığı için çok büyük bir zarara uğramaktadırlar.

Örneğin; stopaj yoluyla vergilendirilen bir çiftçinin ayda 100-TL ödeme yaparak sisteme katıldığını ve bu aidatı 2 yıl boyunca ödedikten sonra yatırdığı paradan 200-TL bir getiri elde ettikten sonra sistemden çıktığını kabul edelim.

Böyle bir durumda bu şahıs toplam 2.400-TL para yatırmıştır. Yatırdığı bu paradan 200-TL gelir elde etmiştir. İşte bu katılımcı sistemden çıkacağı zaman sisteme yatırdığı anapara ve bu paranın getirisinin tamamı 2.600-TL (=2.400+200) üzerinden yüzde 15 vergi kesintisi yapıldıktan sonra kalan 2.210-TL (=2600-390) katılımcıya ödenecektir.

Görülüceği üzere çiftçi sisteme 2.400-TL para yatırmasına rağmen bırakın gelir elde etmeyi 190-TL'yi sermayeden yemiştir. Dolayısıyla ücretliler ve beyana tabi vergi mükellefi olmayan katılımcıları sisteme çekmek ve bu handikabın ortadan kaldırılması için bunlarla ilgili bir düzenleme yapılması şarttır. Aksi takdirde bu katılımcıların sisteme girmelerinin hiçbir avantajı bulunmamakla birlikte mevcut paralarının da elden gitme ihtimali ortaya çıkmaktadır.

Netice itibariyle bireysel emeklilik şirketlerinin ifade ettiği üzere, BES her zaman kazançlı olmamaktadır. Bazen borçlu bile çıkabileceğimiz durumlar ortaya çıkabilmektedir. Onun için hesabınızı iyi yapın ve on yıldan önce sistemden çıkmayacaksanız bu sisteme katılın deriz.

Mahmut SUÇİÇEK

Vergi Denetmeni
mahmutsucicek@gmail.com

www.muhasebenet.net

www.vergisigorta.com

26.06.2009

 

Diğer makaleleri

 

 
  ▼ Yayınlanan En Son  Mevzuatlar   (Sitenize ekleyebilirsiniz)


Copyrıght © 2005 -2008  www.muhasebenet.net- www.muhasebenet.com - Türkiye'nin muhasebe rehberi. Her hakkı saklıdır.