Türkiye'nin Muhasebe Rehberi   I  Yayınlanan En Son Mevzuatlar  I  2011 Vergi Takvimi  I   2011 Yılı Muhasebe Uygulamaları  I  Beyanname Rehberi  
Ana sayfa Yasal Uyarı Künye Danışma Hattı Güncel Bilgi Arşivi

      Kurumlar Vergisi Rehberi

 MUHASEBE GÜNCEL BÜLTEN :   07 MART  2011

  Vergi Rehberi 

  2011 Çalışmaları 
  2011 Pratik Bilgiler 
  Staj - Stajyer Rehberi
  Maliye Rehberi
  BEŞ DAKİKA ARA !...
  Makale Rehberi

  Kanun-Mevzuat Rehberi  

  Sosyal Güvenlik Rehberi  

 

 
       
   

Kamil ÖZYANIZ

SMMM Staja Başlama Sınavı hazırlık Kitabı Yazarı

 

SMMM Aracılık ve sorumluluk sözleşmelerinde damga vergilerinin akibeti

Bir önceki makalemizde “ 19 Şubat 2011 Tarihli ve 27851 Sayılı Resmî Gazetede yayımlanan Vergi usul kanunu genel tebliği (Sıra No:: 405) meslek mensupları ve mükellefler açısından çeşitli sorumluluklar ve akabinde cezalar getirmektedir” demiştik ve akabinde soru yağmuruna tutulmuştuk. Bu vesile ile tarafıma sorusu ulaşıp ta cevaplayamadığım arkadaşlarım varsa (malum iş yoğunluğunda) anlayışla karşılayacağınızı ümid ediyorum.
Konunun sonunda ceza olunca ister istemez tüylerimiz ürperiveriyor, ne de olsa bakanlığımız kesenin ağzını açtığımızı gördü.  Neden mi böyle söylüyorum ? Her uygulamanın sonuna “VUK 352- VUK 355. e göre işlem yapılacaktır “ ibaresine alıştık. Mesleğimiz icabı mali haber siteleri, mali forumlar ve sosyal paylaşım alanlarında konuyla ilgili birçok mağduriyet okumak zorunda kalıyorum. Korkuyorum ki, böyle devam ederse meslekdaşlarımız geceleri ya uyuyamayacak ya da rüyalarında tebligatlar görmeye başlayacaklar.
Olayın zerzeniş bölümünü burada keseyim ve mart döneminde yoğun olacağınızı bildiğimden dolayı, aracılık ve sorumluluk sözleşmeleri ile ilgili tarafıma ulaşan ve genel olarak çerçevesi de belli olan sorulara cevap bulmaya çalışalım.
Meslek mensupları VUK . 405 nolu tebliğe göre aracılık ve sorumluluk sözleşmelerini, sadece aracılık yapanlar aracılık sözleşmelerini tebliğin yürürlüğe girdiği tarihten önce yapılanları 15 Mart 2011 tarihine kadar, tebliğin yürürlüğe girdiği tarihten sonra yapılanları 30 gün içinde https://intvd.gib.gov.tr/ adresinden kendi şifresi ile giriş yapacaktır. Yasal süre içerisinde giriş yapılmayan sözleşmeler için ceza uygulanmaktadır. (Ceza tutarları. VUK. 355 bkz)
Süresi sona eren ya da iptal/fesih edilen sözleşmelerde bildirim süreleri
Süresi Sona Eren ya da İptal/Fesih Edilen Sözleşmelerin Elektronik Ortamda Bildirilme süresi 15 gündür.
Sözleşmelerde damga vergisi zorunlu mu ?
Sözleşmelerde damga vergisi tahakkuk ettirilmesi zorunludur. Damga vergisi tahakkuk ettirilmeyen sözleşmelerin geçerliliği yoktur. Bu nedenle yapmış olduğunuz ticari, hizmet vb sözleşmeler için damga vergisi beyannamesi vermelisiniz.
Biraz daha özete inersek, meslek mensupları aracılık sözleşmeleri ve aracılık sorumluluk sözleşmelerini ilk defa yapıyorlarsa sözleşme tutarı/sözleşme süresi/ sözleşme adedine bakarak damga vergisi beyannamesi vermelidir. Damga vergisi mükellefiyeti açık olmayanlar sözleşme tarihinden itibaren 15 gün içinde beyanname vermek zorundadır. Meslek mensubu mükellefleri ile aralarında yaptıkları özel sözleşmeye istinaden https://intvd.gib.gov.tr/ adresinden Ek-3 / Ek-4 sözleşmelerini sisteme girmelidir.
Sözleşme yenilenemeyen meslek mensuplarının durumu ?
Uygulamada gördüğümüz, meslek mensubu mükellefi ile aralarında işi aldığı/açılış yaptığı tarihte bir sözleşme yapar ve sözleşmeye ilişkin damga vergisini tahakkuk ettirir. Ancak, sonraki yıllarda sözleşme yenilemez ve hizmet vermeye devam eder. Birçok arkadaşımızın merak ettiği konu.
Aracılık ve sorumluluk sözleşmeleri için her yıl damga vergisi ödeyecek miyiz ?
Sözleşmelerinizde, örneğin, “ bu sözleşme x gün önceden haber verilmediği tarihte kendiliğinden uzar” vb ibare yer alıyorsa, sözleşmede bir değişiklik olmayacağından dolayı her yıl damga vergisi beyannamesi verme zorunluluğu bulunmamaktadır. Özetleyecek olursak, bir defaya mahsus damga vergisini ödediğiniz sözleşme yeniden düzenlenmiyorsa (kendiliğinden yenileniyorsa) her sözleşme bitiş tarihinde yeniden damga vergisi ödeme zorunluluğu yoktur.

Bir başka konu
Bir yıldan daha eski bir tarihte yapılan sözleşmeleri sisteme girebilir miyim ?
Meslek mensubu arkadaşlarımızın merak ettiği diğer bir konu , kanunun yürürlüğe girdiği tarihten önce düzenleyip damga vergisini ödediğim sözleşmelerin düzenlenme tarihine bakacak mıyım ? Sözleşme süresi bir yıllık olduğu halde kendiliğinden uzayan sözleşmelerimi sisteme 1,5-2 yıl öncesinin tarihini vererek girebilir miyim ?
Damga vergisini ödediğiniz ve kendiliğinden yenilenen sözleşmeleri 15 Mart 2011 tarihine kadar düzenlediğiniz yılı dikkate alarak sisteme kaydedebilirsiniz. (Bu soruya vermiş olduğum cevap 15 Mart 2011 tarihine kadar geçerlidir. Süre uzatılmadığı takdirde düzenlene tarihi yeni olmayan sözleşmelere VUK 355’e göre ceza uygulanır.)
Yeni makalelerde görüşmek dileğiyle,
Hazırlayan :

Kamil ÖZYANIZ
SMMM Staja Başlama Sınavı hazırlık Kitabı Yazarı
07.03.2011


Kaynaklar :
1- VERGİ USUL KANUNU GENEL TEBLİĞİ (SIRA NO: 405)
2- Bilgi vermekten çekinenler ile 256, 257 ve mükerrer 257 nci madde hükmüne uymayanlar için ceza (VUK Mükerrer 355)
3- 488 nolu damga vergisi kanunu

-Diğer makaleleri

-E-Beyanname gönderebilmek için acele edin

-Yurt dışında ev kadını olarak bulunan Türk vatandaşlarına emeklilik hakkı

-Personele nakit olarak verilen yemek bedelleri gelir vergisi  tevkifatına  tabi  tutulmalı mıdır?

-Kar Zarar Ortaklığı Muhasebe Kayıtları

-Cari hesaba mahsuben kredi kartı ile yapılan tahsilatlar KDV beyannamesi ile beyan edilmeli

-Elektronik ortamda verilmeyen beyannamelere ilişkin özel usulsüzlük cezalarında önemli indirim

-İstirahatli olan işçilerinizi 5 gün içinde SGK’na elektronik ortamda bildirmeniz gerekiyor
 

 
    Yasal Uyarı
 

 
 

 
 

    
  ▼ Yayınlanan En Son  Mevzuatlar   (Sitenize ekleyebilirsiniz)


Copyrıght  © 2005-2010 www.muhasebenet.net www.muhasebenet.com. Her hakkı saklıdır.