Muhasebe  

Maliye

Vergi

Sigorta

İletişim

  MUHASEBE GÜNCEL MAKALELER :   20 Ekim  2008

  Ana sayfa

  2008 Yılı Çalışmaları

  Pratik Bilgiler

  Staj - Stajyer Rehberi

  Kanun-Mevzuat Rehberi

  Sosyal Güvenlik Rehberi  

  Muhasebe Bilgi Rehberi 

 Tekdüzen Hesap Planı

 

 

 


Hüseyin BOZKURT

Yeminli Mali Müşavir

huseyinbozkurt@firatymm.com

20.10.2008


BİLGİ
 

Değişen dünyada önem kazanan en önemli olgulardan biri de bilgidir. Bilgi nedir? Ne işe yarar? Nasıl elde edilir? Niçin önemlidir? Sorularının yanıtlarını arayacağız bu yazıda.

Bilgiyi iyi anlamak için anlamına bakmak lazım. Bilginin sözlükteki anlamı; İnsan aklının erebileceği olgu, gerçek ve ilkelerin bütünü, bili, malumat. Bir diğer anlatımla öğrenme, araştırma veya gözlem ve insan zekası yolu ile elde edilen gerçek, malumat, vukuf olarak karşımıza çıkar. Kısaca yaşamımızda işimize yarayan ve evrendeki her olay, tespit, durum, enformasyon, hareket, oluş, düşünce bilgidir.

Bilgi; teknoloji, iletişim, haberleşme, baskı teknolojileri, internet gibi olaylarda meydana gelen hızlı gelişmeden dolayı çok üretilmeye, yayılmaya ve kolay ulaşılmaya başlanılmıştır.

İnsanlık tarihi boyunca öğrenilen veya üretilen bilginin her yıl tahmini ikiye katlandığı çeşitli yazarlarca ifade edildiği dikkate alındığında, yaşanan değişim, bilgi üretimi, bilgi akışı ve enformasyon artış hızının ürkütücülüğü ve bilginin önemi daha iyi anlaşılacaktır.

Bilgi, dünyayı tanıma, dünya ve evrendeki olay, buluş, tecrübe, kod, işaret ve anlayış gibi somut ve soyut şeylerdir. Aklımızın alıp işleyebildiği her şey bilgidir. Bilgi canlı ve akıcıdır. Bir şeyi öğrendiğimizde ve bildiğimizde diğer bir bilgiye geçiş yaparız. Bilgi saklanabilen bir şeydir. Genellikle akılda saklanır. Aklın bulduğu bir çok ortamda da bilgiyi saklamak mümkün.

Amacımız bilgiyi tanımlamak değil, bilginin iş hayatımızda, özel yaşamımızda, kariyer hayatımızda bizim için ne kadar önemli olduğudur. Bilgi donanımından yoksun bir insan hiçbir şeydir. Bir şey yönetemez, karar alamaz.

Bilgiyi kullanmak da ayrı bir maharettir. Bir şeyi öğrenmek önemli değil, önemli olan öğrenilen bilgiyi insanlık için faydalı olarak kullanmaktır.

Bilgilerin bir kısmı kendiliğinden oluşur. Bir kısmı keşif ve araştırmalar ile ortaya çıkar. Bir kısmı ise bilim adamlarınca üretilir. Üretilen bilgileri çok hızlı bir şekilde tüketiriz. Bilgiler ya demode olur ya da yenisini ürettiğimizden eskisi yok olur. Bazı bilgiler ise yüz yıllar içinde elde edilir. Bilgiyi faydalı ve zararlı bilgi olarak düşünebiliriz. İnsan olarak bilginin faydalısını kullanmalıyız. Zararlısını da bilip uzak durmalıyız.

Var olan bir bilgi mutlaka bir kişi, bir yer, bir kurum veya bir nesne ile ilgilidir. İlgisi olmayan bilgi yoktur. Bilgiyi bir bütün olarak görmek lazım. Bazı bilgiler eksik olursa diğer bilgiler işe yaramayabilir. Mesela havanın varlığını, sıcak ve soğuk havayı bilmek yetmez. Soğuk havanın bizi hasta edeceğini, bunun için kalın giysi giyilmesini ve böylece kendimizi hastalanmaktan koruyacağımızı da bilmemiz lazım.

Bilgi insana güç ve cesaret verir. Kişileri önemli kılar. İş hayatında ve yaşamın diğer alanlarında insana farklılık katar. İnsanı daime ön plana çıkarır. Bilgiyi paylaşmak gerek. Zira paylaşılmayan bilginin varlığından bahsetmek zordur. Paylaşılan bilgi gelişir, varsa eksik ve hataları giderilir. Bilgi daha güvenli ve gerçekçi olur. Hemen hemen her şeyi biri ile paylaştığınızda miktarı ve dozu azalır. Ama bilgi paylaşıldıkça çoğalan bir özelliğe sahiptir. Bilginin kaynağının sağlıklı ve güvenli olması lazımdır. Gereksiz, yanlış ve yalan bilginin atılması gerektiği gibi kirletilmemesi de lazım. Ayrıca bazı bilgilerin eskimeden kullanılması halinde o kişiye fayda sağlayacağı gibi eskidikçe değeri anlaşılan ya da gelişen bilgilerde vardır.

Bilginin yerinde ve zamanında kullanılması da bir o kadar önemlidir. Herkesin düşünerek, araştırarak, geliştirerek bilgisini arttırması ve kendini donanımlı hale getirmesi gerekir. Öğrendiğimiz bilgileri iyi analiz edebilmeliyiz. Bilgiden geri durmamalı ve onu kullanarak iş ve yaşamımıza katkıda bulunmalıyız. Bunun için öğrenen,araştıran, düşünen, üreten, okuyan, yorumlayan ve paylaşan biri olmalıyız.

Hüseyin Bozkurt

Yeminli Mali Müşavir

Fırat YMM Gaziantep

20.10.2008
 

-Güven

-ŞARTLAR

-Yazarın diğer makalelerini okumak için tıklayınız

 

  ▼ Yayınlanan En Son  Mevzuatlar   (Sitenize ekleyebilirsiniz)


Copyrıght © 2005 -2008  www.muhasebenet.net- www.muhasebenet.com - Türkiye'nin muhasebe rehberi. Her hakkı saklıdır.