Türkiye'nin Muhasebe Rehberi   I  Yayınlanan En Son Mevzuatlar  I  2010 Vergi Takvimi  I   2010 Yılı Muhasebe Uygulamaları  I  Beyanname Rehberi  
Ana sayfa Yasal Uyarı Künye Danışma Hattı Güncel Bilgi Arşivi

      Çalışma Hayatı Rehberi

 MUHASEBE GÜNCEL BÜLTEN :   04 AĞUSTOS 2010

  Vergi Rehberi 

  2010 Çalışmaları 
  2010 Pratik Bilgiler 
  Staj - Stajyer Rehberi
  Maliye Rehberi
  BEŞ DAKİKA ARA !...
  Makale Rehberi

  Kanun-Mevzuat Rehberi  

  Sosyal Güvenlik Rehberi  

 

 
   

KDV AÇISINDAN; TESLİM, İNDİRİM VE BEYAN ÇELİŞKİSİ

 
   

I- GİRİŞ 

            Teslim ve Hizmetler de irsaliye&fatura düzenleme zamanının irdelenerek, KDV beyannamesine konu olacak işlemler de özellik arz eden genel durumlar, bu yazımızın konusunu oluşturmaktadır. 

3065 sayılı KDV Kanunu'nun 10/a [1]maddesine göre mal teslimi ve hizmet ifası hallerinde, malın teslimi veya hizmetin ifası ile KDV yönünden vergiyi doğuran olay meydana gelmekte, bu işlemlere ait KDV'nin ise vergiyi doğuran olayın meydana geldiği tarihin ait olduğu dönem KDV beyannamesi ile beyan edilmesi gerekmektedir.

            Ancak uygulamada özellikle ayın son günlerinde yapılan satışlarda faturanın;  VUK'un 231/5. md.[2] de belirtilen 7 günlük süre dikkate alınarak, teslim ve hizmetin verildiği aydan bir sonraki aya sarkarak düzenlene bileceği  durumlarda, KDV’nin teslim ve hizmeti sunan tarafından hangi dönemde beyan edileceği, teslim ve hizmeti alan tarafından ise hangi dönemde indirim konusu yapılabileceği konularında sıkıntılar yaşana bilmektedir. 

II-TESLİM VE HİZMETLERDE KDV ‘DE BEYAN VE İNDİRİM 

A-TESLİM VE HİZMETLERİ VEREN AÇISINDAN  KDV BEYANI DURUMU? 

Yukarıda da ifade edildiği üzere, mal teslimleri ve hizmet ifası hallerinde KDV yönünden vergiyi doğuran olay, malın teslimi ve hizmetin yapılması anında meydana gelmektedir.  

            VUK'nun 229. md de fatura; "satılan emtia veya yapılan iş karşılığında müşterinin borçlandığı meblağı göstermek üzere emtiayı satan veya işi yapan tüccar tarafından müşteriye verilen ticari vesika" olarak tanımlanmış, 231/5. md de ise faturanın, malın teslimi veya hizmetin yapıldığı tarihten itibaren azami 7 gün içinde düzenleneceği hükme bağlanmıştır. 

Bu hükümlere göre, mal teslimi ve hizmet iflası hallerinde, işleme ait faturanın düzenlenmesi için VUK'un  231/5. md.de belirlenen 7 günlük süre mükelleflere kolaylık sağlamak amacıyla verilmiş olup, faturanın düzenlenmesi için her durumda mutlak suretle bu 7 günlük sürenin beklenilmesine gerek bulunmamaktadır. Dolayısıyla, faturanın malın teslimi ve hizmetin iflası anında düzenlenmesi de mümkün bulunmaktadır. www.muhasebenet.net

            KDV malın teslimi ve hizmetin yapılması anında doğduğundan,  faturanın 7 gün içinde düzenlenmesi vergiyi doğuran olayın meydana gelme tarihini ve vergini bu tarihin ait olduğu dönemde beyanını etkilememektedir. Bu nedenle, mal teslimi ve hizmet ifalarına ait KDV'nin, vergiyi doğuran olayın meydana geldiği ay KDV Beyannamesi ile beyan edilmesi gerekmektedir.  

            Ayın son günlerinde yapılan satışlarda mükellefler, 7 günlük süreyi dikkate alarak satışa ait faturaları izleyen ayları düzenleyebilmektedirler.  

Örneğin, 28.01.2010 tarihinde teslim edilen mala ait faturanın 7 günlük sürede dikkate alınarak 04.02.2010 tarihinde düzenlenmesi gibi. Bu satışta vergiyi doğuran olay, 28.01.2010  tarihinde meydana geldiğinden, satışa ait KDV'nin Ocak 2010 dönemi KDV beyannamesiyle beyan edilmesi gerekmektedir. Faturanın Şubat ayında düzenlenmesi, verginin  Ocak ayında beyan edilmesi zorunluluğu değiştirmemektedir. Aksi halde, diğer bir ifade ile verginin Ocak değil, faturanın düzenlendiği Şubat ayında beyan edilmesi, vergi ziyaını ve beraberinde çeşitli cezai yaptırımları gündeme getirebilecektir.

B- TESLİM VE HİSMETİ ALAN AÇISINDAN KDV İNDİRİM DURUMU? 

Yukarıda da belirtildiği üzere, ayın son günlerinde teslim edilen mallar veya yapılan hizmetlere ait faturanın 7 günlük süre dikkate alınarak izleyen ayda düzenlenmesi halinde, bu satışlara ait hesaplanan KDV'nin vergiyi doğuran olayın meydana geldiği ay (malın teslim edildiği ay) beyannamesi ile beyan edilmesi gerekmektedir. Ancak, KDV indirimi yönünden durum farklıdır. KDVK'nun 34/1.[3] md. göre, KDV'nin indirilebilmesi için; 

a)      KDV'nin fatura veya benzeri belge üzerinde ayrıca gösterilmesi,

b)     Bu belgelerin yasal defterlere kaydedilmesi, gerekmektedir. 

            Ayın son günlerinde yapılan mal teslimleri ve hizmetlere ait faturanın 7 günlük süre dikkate alınarak izleyen ayda düzenlenmesi halinde, alıcılar KDV'yi ancak bu faturaları yasal defterlerine kaydettikleri ayda  indirim konusu yapabileceklerdir. Diğer bir ifade ile, 7 günlük sürede dikkate alınarak izleyen ayda  düzenlenen faturalar alıcılar tarafından ancak düzenlendikleri ayda yasal defterlere intikal ettirilebileceğinden, bu faturalardaki KDV'de ancak bu dönemde indirilebilecektir. Görüldüğü gibi, KDV'nin beyanı açısından vergiyi doğuran olayın meydana gelmesi yeterli iken, KDV indirimi yönünden mutlak suretle fatura veya benzeri belgenin düzenlenmesi ve bu belgelerin yasal defterlere kaydedilmesi gerekmektedir.(KDVK’nun Md.34/1) 

             Örneğin, mal teslimlerinde malın teslim edildiğini gösteren sevk irsaliyesi KDV'nin beyanı açısından yeterli kabul edilirken, sevk irsaliyesine dayalı olarak KDV indirimi yapılması mümkün bulunmamaktadır .(KDVK’nun Md.34/1)

III- SONUÇ 

            Yukarıda ki dikkate sunduğumuz tespitlerimizden de anlaşılacağı üzere; ayın son günlerinde ki  teslim ve hizmetlerde vergiyi doğuran olay;  teslim ve hizmetin yapılması anında meydana geldiğinden, fatura 7 günlük süre dikkate alınarak sonraki ayda düzenlense dahi, bu satışlara ait KDV, faturanın düzenlendiği ay değil vergiyi doğuran olayın meydana geldiği ay beyannamesi ile beyan edilecektir. Bu gibi durumlar da yapılan teslim ve hizmetlerdeki  KDV,  alıcılar tarafından ancak faturanın yasal defterlere kaydedildiği ay beyannamesinde indirilebilecektir. 

NOT:  Form Ba – Bs  açısından  durum özellik arz etmekte olup, başka bir yazımızın konusunu oluşturacaktır.

[1] 3065 sayılı KDVK’nun "Vergiyi doğuran olayın meydana gelmesi" başlıklı 10. maddesinin (a) fıkrasında, mal teslimi ve hizmet ifası hallerinde, malın teslimi veya hizmetin yapılması; (b) fıkrasında da, malın tesliminden veya hizmetin yapılmasından önce fatura veya benzeri belgelerin verilmesi hallerinde, bu belgelerde gösterilen miktarla sınırlı olmak üzere fatura veya benzeri belgelerin düzenlenmesi; (c) fıkrasında ise, kısım kısım mal teslimi veya hizmet yapılması mutad olan veya bu hususlarda mutabık kalınan hallerde, her bir kısmın teslimi veya bir kısım hizmetin yapılması anında vergiyi doğuran olayın meydana geleceği hükme bağlanmıştır.  

[2] V.U.K’nun madde: 231/5.Fatura teslim ve hizmetin yapıldığı tarihten itibaren azami yedi gün içinde düzenlenir. Bu süre içerisinde düzenlenmeyen faturalar hiç düzenlenmemiş sayılır.

[3] KDVK’nun madde 34-İNDİRİMİN BELGELENDİRİLMESİ

1.Yurt içinde sağlanan v ya ithal olunan mal ve hizmetlere ait Katma Değer Vergisi, alış faturası veya benzeri vesikalar ve gümrük makbuzu üzerinde ayrıca gösterilmek ve bu vesikalar kanuni defterlere kaydedilmek şartıyla indirilebilir.

2.Katma Değer Vergisinin fatura ve benzeri vesikalarda ayrıca gösterilmesine gerek görülmeyen işlemlerde vergi indiriminin nasıl belirleneceği Maliye ve Gümrük bakanlığı’nca tespit olunur.

SMMM Harun Reşit TOKCAN

tokcan_harunresit@hotmail.com
 

Diğer makaleleri:

-Geçici vergi uygulaması
 

 
Yasal Uyarı
 
 
   

 
 

 

 

 
  ▼ Yayınlanan En Son  Mevzuatlar   (Sitenize ekleyebilirsiniz)


Copyrıght  © 2005-2010 www.muhasebenet.net www.muhasebenet.com. Her hakkı saklıdır.