Muhasebe  

Maliye

Vergi

Sigorta

İletişim

  MAKALE-YORUM :   22.02.2008
    

                                           Ana Sayfa 

                             Muhasebe Forum 

                                      SSK Mevzuat

                                    Danışma Hattı 

                      2008 Yılı Uygulamaları

                         Staj-Stajyer Rehberi

                     2008 Yılı Pratik Bilgiler

 

 

 

 


Fehmi GÜNAY
Maliye Bakanlığı
Gelirler Başkontrolörü
Adana Vergi Dairesi Başkanlığı
Gelir İdaresi Grup Müdür V.
 

 

VERGİ KAÇAKÇILIĞI SEBEBİYLE KESİLEN CEZA VE TARH EDİLEN VERGİLERİN UZLAŞMA KAPSAMINDA OLMADIĞI NETLEŞTİ

 

Çeşitli yazarların çalışmalarına konu olduğu üzere, 5479 sayılı yasayla Vergi Usul Kanununa eklenen geçici 27’nci madde ve 5728 sayılı yasayla Vergi Usul Kanununun 344’üncü maddesinde yapılan değişiklikler sonrasında 359’uncu maddede yazılı suçlar sebebiyle tarh edilen vergiler ve kesilen cezaların uzlaşma kapsamında olup olmadığı tartışılmıştı.

Hatırlanacağı üzere, 344’üncü maddenin birinci ve ikinci fıkraları “341 inci maddede yazılı hallerde vergi ziyaına sebebiyet verildiği takdirde, mükellef veya sorumlu hakkında ziyaa uğratılan verginin bir katı tutarında vergi ziyaı cezası kesilir.” şeklinde birleştirilerek yeniden düzenlenmiş, bunun üzerine, 344’üncü maddenin fıkra sayısı ve numaraları değiştiği ileri sürülerek, 359’uncu maddede yazılı fiiller sebebiyle tarh edilecek vergi ve kesilecek cezaların uzlaşma kapsamına girdiği yönünde görüşler ortaya atılmış idi. Öte yandan geçici 27’nci maddeye istinaden kesilen ceza ve bu cezanın ilgili olduğu vergilerin de uzlaşma kapsamında olması gerektiği yönünde görüşler ileri sürülmüştü.

Konuyla ilgili olarak tarafımdan kaleme alınan ve 13.2.2008 tarihinde www.muhasebenet.net sitesinde yayımlanan çalışmamda da ortaya çıkan tereddütlere dikkat çekilmiş, yasa koyucunun kaçakçılık fiilleri sebebiyle kesilen cezaları ve bunların ilgili olduğu vergileri uzlaşma kapsamında kabul etmediği düşüncesi belirtilerek tereddütlerin giderilmesine ilişkin çözüm önerilerinde bulunulmuştur.

Kamu oyunda tartışılan bu konuda ortaya çıkan tereddütler, Maliye Bakanlığı tarafından dikkate alınmış ve son zamanlarda gündemde kalan, ihtilaflı kamu alacaklarının uzlaşma yoluyla tahsiline ilişkin kanun tasarısında yapılan bir teknik düzenlemeyle giderilmiştir. Tasarının Türkiye Büyük Millet Meclisine sunulan metninde olmayan bu husus sonradan tasarıya eklenmek suretiyle Mecliste kabul edilen metinde 6’ncı madde olarak yer almıştır.

5736 sayılı Bazı Kamu Alacaklarının Uzlaşma Usulü ile Tahsili Hakkında Kanun Tasarısının 6’ncı maddesiyle uzlaşma müessesesini düzenleyen Ek 1 e Ek 11’nci maddelerdeki parantez içindeki hükümlerin “(359’unucu maddede yazılı fiillerle vergi zıyaına sebebiyet verilmesi halinde tarh edilecek vergi ve kesilecek ceza ile bu fiillere iştirak edenlere kesilecek ceza hariç)” şeklinde değiştirilmesi öngörülmüştür.

Kanunun bu şekliyle Cumhurbaşkanınca onaylanması ve Resmi Gazetede yayımlanmasıyla yürürlüğe girmesi durumunda bu konuda yaşanan tereddütler ortadan kaldırılmış olacaktır. Diğer bir ifadeyle 359’uncu maddede yazılı kaçakçılık suçu sayılan fiiller sonucunda mükellefler adına tarh edilen vergiler ve kesilen vergi zıyaı cezaları ile iştirak edenler adına kesilen vergi zıyaı cezalarının, tarhiyat öncesi ve sonrası uzlaşma kapsamı dışında olduğu kesin ve net bir şekilde belirlenmiştir.

 

 

 


Copyrıght © 2005 -2008  www.muhasebenet.net- www.muhasebenet.com - Türkiye'nin muhasebe rehberi. Her hakkı saklıdır.