Muhasebe  

Maliye

Vergi

Sigorta

İletişim

  MAKALE/YORUMLAR :   15 Ağustos 2008
    

  Ana Sayfa 

  Muhasebe Forum 

  2008 Çalışmaları

  Asgari Geçim İndirimi Rehberi

  Transfer Fiyatlandırması Reh.

  Staj-Stajyer Rehberi

  2008 Pratik Bilgiler

 Yasal Uyarı

 

 

 


MALİ MÜŞAVİRLİK VE BİLİRKİŞİLİK

Yargıya intikal eden uyuşmazlıklarda her alanda bilirkişiye ihtiyaç duyulabileceği gibi mali müşavirlerinde bilirkişiliğine uzmanlığına ihtiyaç duyulmaktadır. Hemen hemen oluşabilecek uyuşmazlıkların bir çoğu ekonomiye yada finansal mali konulardan olacağını düşünürsek mali müşavirlere ne kadar ihtiyaç olacağı açıktır. Mali müşavirler nasıl bilirkişi listelerine girerler kendileri başvurabilecekleri gibi bağlı oldukları odalarda üyelerinin adına Adalet komisyonu bilirkişi listelerine başvurabilirler.
Yargıç bilirkişileri listeye girenlerden seçebileceği gibi liste dışındanda bir mali müşavir bilirkişi atayabilir. Bu işi meslek olarak yapanlar yargı organlarınca atandıklarında bilirkişilik yapmak zorundadırlar işte bu yüzden meslek mensupları kendilerini alanlarında uzmanlaştırmalıdırlar. Çünkü bilirkişi uzman olmalıdır. Bilirkişiler özel ve teknik bir konuda belirli bir uzmanlık alanında mahkemelerce görüşüne başvurulan kişi olduğu için bilirkişinin mutlaka konunun uzmanı olması gerekir. Uzmanı olunmayan bir alanda yada o konu üzerinde kendini eksik gördüğü bir dosya gelebilir işte bu dosyayı mahkemeye iade etmeli ve bu konuda eksik olduğunu belirtmelidir. Bilirkişilik yılların tecrübesi ve bilgi birikimi ile yapılan bir kamu işi hizmetidir. Mali müşavirlerin kendi alanlarının dışında Türk ceza kanununu da iyi bilmeleri gerekir bilirkişinin yasayı bağlayıcılığı nasıldır Kesin kararı veren yine yüce Türk mahkemeleridir bilirkişi raporu ancak bir delil niteliğindedir. Davalara tarafların isteği ile de bilirkişi atanır bu bilirkişi kaç kişi olur bir kişide 2 yada 3 kişide olur rapor tek bir tane olur ama bilirkişilerin içinde tamamıyla farklı bir görüş var ise o bilirkişi ayrı bir rapor sunabilir.

BİLİRKİŞİ LİSTESİNE GİREBİLME KOŞULLARI

Yönetmeliğin 5.maddesine göre komisyonlar bilirkişi olarak görev yapmak isteyenlerin komisyon başkanlığına müracaat ederler.Listeye girenler ilan edilir İlanda listeye kabul edilenlerin yemin için hazır bulunmaları ve tarihleri gösterilir.(5271 sayılı ceza muhakemeleri kan.64.mad.5.fıkrası)
Listelere kaydedilen bilirkişiler, il adlî yargı adalet komisyonu huzurunda “Görevimi adalete bağlı kalarak, bilim ve fenne uygun ola¬rak, taraf¬sızlıkla yerine getireceğime namusum ve vicdanım üzerine yemin ederim.” sözlerini tek¬rarlayarak yemin ederler. Bu bilirkişilere görev¬lendirildikleri her işte yeniden yemin verilmez.

LİSTEYE KAYIT OLABİLMEK İÇİN

1-) Gerçek Kişiler
a-) T.C vatandaşı olması
b-) Başvuru tarihinde yirmi beş yaşından küçük olmaması
c-) Bilirkişilik yapacağı alanda en az 3 yıllık mesleki deneyime sahip olması
d-) Affa uğramış olsalar dahi yada ertelenmiş olsalar bile devlete karşı işlenen suçlar ile basit ve nitelikli zimmet,irtikap, rüşvet, hırsızlık, dolandırıcılık, sahtecilik, güveni kötüye kullanma, hileli iflas gibi bir suçtan veya kaçakçılık, resmi ihale ve alım satımlara fesat karıştırma, gerçeğe aykırı bilirkişilik yapama yalan tanıklık suçlarından biriyle hükümlü bulunmaması
e-) Disiplin yönünden meslekten yada memuriyetten çıkarılmamış veya sanat icrasından geçici olarak yasaklanmamış olması
f-) Komisyonun bağlı bulunduğu il çevresinde oturması veya mesleki faaliyeti icra etmesi
g-) Başka bir komisyonun listesinde kayıtlı olmaması

2-) Tüzel Kişiler
a-) Halen faaliyetine devam ediyor olması
b-) Listeye kabul edilen tüzel adına incelemeyi yapacak olan gerçek yada kişilerin listeye kabul şartlarını taşımaları gerekir.
Listeye kaydolmak isteyenler her yıl 31 ekim tarihine kadar komisyon abir dilekçe ile başvurur bu tarihten sonra gelen dilekçeler dikkate alınmaz.

BAŞVURU DİLEKÇESİNE EKLENECEK BELGELER
a-) Nufus cüzdanı örneği
b-) Komisyonun bulunduğu il çevresinde oturduğu yada bu ilde mesleki faaliyetini yürüttüğüne dair belge
c-) Adli sicil kaydı
d-) Uzmanlık alanına ilişkin diploma, ruhsatname sertifika gibi belgelerin onaylı örneği
e-) Bilirkişilik yapacağı alanda en az üç yıllık mesleki deneyime sahip olduğu gösteren belge
f-) 2 adet vesikalık fotoğraf
Bir önceki yılda listeye kayıtlı ise a,d,e, ve f şıklarında sayılanlar istenmez.
KAYNAK: A.İNAN – R.KUMKALE Bilirkişilik raporu
Ceza Muhakemeleri Kanunu

ERCAN ÇALIŞKAN
SERBEST MUHASEBECİ MALİ MÜŞAVİR
ASMMM Odası Vergi Mevzuatı Kom.Üyesi
ercancaliskan1@hotmail.com

15.08.2008
 

-Diğer makaleleri

-İŞÇİ ÖZLÜK DOSYASI (06.08.2008)

-YILLIK ÜCRETLİ İZİN ..(23.07.2008)

 

 

 


Copyrıght © 2005 -2008  www.muhasebenet.net- www.muhasebenet.com - Türkiye'nin muhasebe rehberi. Her hakkı saklıdır.