Türkiye'nin Muhasebe Rehberi   I  Yayınlanan En Son Mevzuatlar  I  2010 Vergi Takvimi  I   2010 Yılı Muhasebe Uygulamaları  I  Beyanname Rehberi  
Ana sayfa Yasal Uyarı Künye Danışma Hattı Güncel Bilgi Arşivi

      Kurumlar Vergisi Rehberi

 MUHASEBE GÜNCEL BÜLTEN :   13 Ocak 2011

  Vergi Rehberi 

  2011 Çalışmaları 
  Pratik Bilgiler 
  Staj - Stajyer Rehberi
  Maliye Rehberi
  BEŞ DAKİKA ARA !...
  Makale Rehberi

  Kanun-Mevzuat Rehberi  

  Sosyal Güvenlik Rehberi  

 

 
   

İhracat Bedellerini Garantiye Almanın Yolu

 
   
        Bu devirde ticaret yapmak ayrı bir maharet ve özveri istiyor, tüm sıkıntı ve zorluklarına rağmen ayakta kalabilenleri tebrik etmek lazım. İç piyasada pazar her geçen gün daralıyor. Rekabet şartları zorlaşıyor. Ayakta kalmak isteyen firmalar, daralan iç piyasa ve zorlaşan rekabet şartları nedeni ile yeni dış pazarlara açılmak zorunda kalıyor.

Dış pazarlara açılıp ihracat yapabilenler yoluna devam ediyor, diğerleri maalesef ticaretin zorlu ve stresli mücadelesi içinde eriyip gidiyorlar.

Ülkemiz son yıllarda ihracatta rekor üstüne rekor kırdı. Bu artışta Afrika ve Orta Doğu ülkelerindeki yeni pazarların önemli payı var. İhracattaki bu artış, beraberinde risk faktörünü de arttırıyor. Özellikle Afrika pazarı, bu konuda başı çekiyor. Afrika pazarındaki yüksek kar oranları cazip olsa da, henüz oturmamış devlet alt yapısı, her alanda olağan hale gelmiş rüşvet çarkları ve ihracat bedellerinin tahsilatı ve transferi ciddi problemler olarak karşımıza çıkıyor.

İhracatta ki en büyük risk, ihracat bedelinin tahsil edilmesidir. Bu nedenle ihracatta kullanılan ödeme şekilleri hakkında kısaca bilgi vermek istiyorum. İhracat bedellerinin tahsilatında, “peşin, mal mukabili, vesaik mukabili ve akreditif ödeme olmak üzere dört temel ödeme şekli vardır;
• Peşin Ödeme: ihracatçının en az risk aldığı ödeme şeklidir. Mal bedeli eşyanın teslimatından önce banka ya da finans kuruluşları aracılığı ile yapılmaktadır. Başka hiçbir zorluğu ve riski yoktur.
• Mal Mukabili Ödeme: Bu ödeme şeklinde mal önce gönderilir, ihracat işlemleri bitirilip mal gümrükten çekildikten sonra bedeli ödenir. Mal bedeli ihracatçı ile ithalatçı arasındaki anlaşmaya bağlı olarak vadeli ödenebilir. Bu ödeme şeklinde ihracatçı için büyük risk vardır. Aracı bankaların ihracat bedelinin ödenmesinde hiçbir garantisi yoktur.
• Vesaik Mukabili Ödeme: Uluslararası ticarette en yaygın kullanılan ödeme şekillerindendir. İhracatçı mal bedelini tahsil etmeden, ithalatçı malı gümrükten çekemez. İhracatçı için en az riskli ödeme şeklinden biridir.
• Akreditif Ödeme: ihracatta en yaygın ve en risksiz ödeme şeklidir. En önemli özelliği ihracatçı ile ithalatçı arasındaki ödeme şekline bankalar garantör olur. Böylece ihracatçı, ihracat bedelini bankadan her hâlükârda tahsil eder.

Sonuç olarak, ihracat yaparak dış pazarlara açılmak firmalar için hayati öneme sahiptir. Ancak, bunu yaparken ihracat bedelinin tahsili konusunda riski en aza indirmek gerekir. Bunun içinde uluslar arası ticarette kullanılan ödeme şekillerinden en doğru olanı seçmek anlaşmaları buna göre yapmak gerekir. Aksi halde daha önce Rusya pazarına “mal mukabili” ihracat yapan firmaların uğradığı akıbete uğramak kaçınılmazdır.

İ.Burak OĞUZ
S.M.M.M.

burak@noktax.com
muhasebenet.net

Diğer makaleleri

-Muhasebeciler Gülümsemeye Başladı

-Şirket ortağına verilen borç para KDV’ye tabidir

-İş Kazalarında İşverenlerin Sorumluluğu

-Faturalar Kaybolursa Vergi Ödersiniz

-Yurtdışından satın alınan yazılımların vergisel durumu

-Hırsızlık veya yangında zayi olan malların Katma Değer Vergisi indirilebilir mi?

-Belgesiz Gider Yazılır mı?

-SGK İdari Para Cezaları Can Yakıyor

-İstirahat raporu alan işçiyi işten çıkarabilir misiniz?

-Ceza Olarak Ücret Kesintisi Yapılır mı?

-Devredilen iş yerinde kıdem tazminatını kim öder

-Fırsatınız Varken Bol Bol Masaj Yaptırın

 

 
    Yasal Uyarı
 
 

    
  ▼ Yayınlanan En Son  Mevzuatlar   (Sitenize ekleyebilirsiniz)


Copyrıght  © 2005-2011 www.muhasebenet.net www.muhasebenet.com. Her hakkı saklıdır.