Muhasebe  

Maliye

Vergi

Sigorta

İletişim

  MUHASEBE MAKALE-YORUM :   21.07.2008
    

  Ana Sayfa 

  Muhasebe Forum 

  2008 Çalışmaları

  Asgari Geçim İndirimi Rehberi

  Transfer Fiyatlandırması Reh.

  Staj-Stajyer Rehberi

  2008 Pratik Bilgiler

 MuhasebeNet Yasal Uyarı

 

 

 


AYTAÇ ACARDAĞ

SMMM STAJYERİ
Lüleburgaz Hürfikir Gazetesi

Ekonomi Yazarı / Kırklareli
aytacacardag@hotmail.com
21.07.2008

 

VERGİYİ DOĞURAN OLAY
 

Çağdaş Türkiye Cumhuriyeti’nin kurulmasıyla birlikte devlet ve toplum yapısını düzene koyan kanunlar yeniden düzenlenmiş ve bunlar düzenlenirken o dönemin en çağdaş kanunları örnek alınmıştır. Örneğin Medeni Kanunumuz düzenlenirken İsviçre örnek alınırken, vergi kanunlarımız ise o dönemin en çağdaş vergi kanunlarına sahip ülke olan Almanya örnek alınmıştır.

Vergi kanunları oluşturulurken bazı kriterler konmuş ve bunlar olmadan vergi kanunlarının geçerliliğinin olmayacağı belirtilmiştir. Vergi kanunlarının taşıması gereken asgari şartlar şunlardır;

• Verginin konusu
• Verginin oranı
• Vergiyi doğuran olay
• Muafiyet ve istisnaları
• Yürürlüğe giriş tarihi.

Vergi usul kanununda vergiyi doğuran olay 19. madde de açıklamış ve bize şöyle demiştir;

“Vergi alacağı, vergi kanunlarının vergiyi bağladıkları olayın vukuu veya hukuki durumun tekemmülü ile doğar. Vergi alacağı mükellef bakımından vergi borcunu teşkil eder.” Bir başka deyişle vergiyi doğuran olayın meydana gelmesiyle birlikte devletin vergi alacağıda meydana gelir. Vergiyi doğuran olay bu bakıma devlet için çok önemlidir ve üzerinde hassasiyetle durulan bir konudur.

Ülkemizde her verginin bir konusu bulunmaktadır. Bunların örneklerini kısaca şöyle görebiliriz; Gelir üzerinden alınan vergilerde “Gelir”, Harcamalar üzerinden alınan vergilerde “harcamaya konu olan mal”, Servet üzerinden alınan vergilerde ise “Servete konu olan değerler”’ dir.

Gelir Üzerinden Alınan Vergilerde Vergiyi doğuran olay

Türk Vergi sisteminde gelir üzerinden alınan vergiler Gelir Vergisi ve Kurumlar Vergisi’dir. Ülkemizde uygulanan Gelir Vergisi Kanun’unda 7 adet gelir unsuru mevcuttur. Bunlardan ticari kazanç ve zirai kazanç tahakkuk esasına bağlanmış, Serbest Meslek Kazancı ve Gayrı Menkul Sermaye iradı gibi kazanç unsurları ise tahsil esasına bağlanmıştır. Dolayısıyla ticari ve zirai kazança vergiyi doğuran olay paranın ödenip ödenmemesine değil, gelir meydana gelip gelmemesine bakılır. Diğer kazanç unsurlarında ise tahsil esası geçerli olup bunların elde edilmesi esnasında vergiyi doğuran olay gerçekleşecektir.

Katma Değer Vergisinde Vergiyi Doğuran Olay

Katma Değer Vergisinde verginin konusu “mal ve hizmet teslimi”dir. Zira Katma Değer Vergisi Kanun’ una göre “Yurt içinde yapılan her türlü mal ve hizmet teslimi Katma Değer Vergisi’ ne tabidir” denmektedir. Katma Değer Vergisi ülkemizde harcamalar üzerinden alınan vergilerdendir ve her türlü harcama durumunda Katma Değer Vergisi doğacaktır.

Damga Vergisinde Vergiyi Doğuran Olay

Vergiye tabi kâğıtların düzenlenmesi, damga vergisinde vergiyi doğuran olaydır. Damga vergisinin doğabilmesi için düzenlenmiş bir kâğıdın varlığı gerekmektedir. Başka bir ifadeyle vergiyi doğuran olay işlemin varlığı değil, işleme ilişkin kâğıdın düzenlenmesidir. Bir nüshadan fazla olarak düzenlenen kâğıtların varlığı halinde her bir nüshanın düzenlenmesiyle yeni bir vergiyi doğuran olay ortaya çıkmış olur. Ancak kâğıt üzerinde birden fazla imza bulunması halinde vergi bir defa alınır. Başka bir deyişle imza adedine göre vergi alınmaz.

Veraset ve İntikal Vergisinde Vergiyi doğuran olay

Veraset ve İntikal vergisinde vergiyi doğuran olay karşılıksız iktisaplardır. Veraset yoluyla mal intikali, bir kişinin ölümüne, gaipliğine veya ölüm karinesine göre mal varlığının başka birine geçmesidir. Veraset dışındaki yollarla mal intikali ise sağlar arasında bir kişinin diğerine karşılıksız (ivazsız) mal intikal ettirmesidir. Bu durumlar sonucunda karşılık vermeden zenginleşen kişi verginin mükellefidir.

Emlak Vergisinde Vergiyi doğuran olay

Emlak vergisinde vergiyi doğuran olay, emlaka sahip olma, emlak üzerinde intifa hakkının kurulması veya emlakın kullanılmasıdır.

Motorlu Taşıtlar Vergisinde Vergiyi doğuran olay

Bu vergide vergiyi doğuran olay, taşıtların gerçek veya tüzel kişiler adına ilgili trafik, belediye, liman veya sivil havacılık siciline kayıt ve tescil ettirilmesidir. Dolayısıyla kayıt ve tescil işlemi yapılmadıkça motorlu taşıtlar vergisi doğmamış olur

Sonuç olarak vergiyi doğuran olay vergilendirme işlemlerinin ilk aşamasıdır. Vergilendirme bir süreçtir ve vergiyi doğuran olayın doğru tespit edilmesi gerekmektedir. Çünkü devletin vergi alacağını alması, zaman aşımı, tahsilat gibi bir çok vergilendirme adımının ilk aşaması vergiyi doğuran olayla karşımıza çıkmaktadır.



AYTAÇ ACARDAĞ

SMMM STAJYERİ
Lüleburgaz Hürfikir Gazetesi

Ekonomi Yazarı / Kırklareli
aytacacardag@hotmail.com
21.07.2008

 

-Yazarın diğer makaleleri;

-ÇALIŞMA YAŞAMINDA İŞ SÖZLEŞMESİNİN ÖNEMİ

-Sponsorluk Harcamaları

-İSKONTOLARIN KDV AÇISINDAN DEĞERLENDİRİLMESİ

 


Copyrıght © 2005 -2008  www.muhasebenet.net- www.muhasebenet.com - Türkiye'nin muhasebe rehberi. Her hakkı saklıdır.