Muhasebe  

Maliye

Vergi

İletişim

Vergi Takvimi

  MUHASEBE GÜNCEL BÜLTEN :   11 Kasım 2009

   Ana sayfa

   2010 Yılı Çalışmaları

   Pratik Bilgiler

   Staj - Stajyer Rehberi

   Kanun-Mevzuat Rehberi

   Sosyal Güvenlik Rehberi

   Muhasebe Bilgi Rehberi

  Tekdüzen Hesap Planı

 

 

 


BELEDİYELERİN BORÇLANMASI

1- GİRİŞ

Belediyeler görev ve hizmetlerinin gerektirdiği giderleri karşılamak amacıyla, merkezi yönetimin gözetimi altında halktan ve piyasalardan borçlanma yoluna gidebilmektedir.

Belediyelerin görev ve hizmetlerinin gerektirdiği finansmanı karşılamak için usul ve esasları başta 5393 sayılı Belediye Kanunu olmak üzere, 4749 sayılı Kamu Finansman ve Borç Yönetiminin

Abdullah Ekinci Mali Müşavir

Düzenlenmesi Hakkındaki Kanun ve ilgili yılın bütçe kanunu ve bu kanunlara istinaden düzenlenen yönetmelikler düzenlenmektedir. Bu bağlamda çalışmamızın konusu yukarıda ismi zikredilen mevzuat ve yönetmelikler çerçevesinde belediyelerin borçlanmalarında gözetilmesi gereken yasal sınırlar ve borçlanma kaynakları hakkında bilgi sunmaktır.



2- BELEDİYELERİN BORÇLANMA SINIRI
Belediyeler borçlanmada sınır 5393 Sayılı Belediye Kanunu 68/d maddesine tanımlamış olup, ilgili maddeye göre belediyelerin faiz dâhil iç ve dış borç stok tutarı, en son kesinleşmiş bütçe gelirleri toplamının 213 sayılı Vergi Usul Kanununa göre belirlenecek yeniden değerleme oranıyla artırılan miktarını aşamaz. Bu miktar Büyükşehir belediyeleri için bir buçuk kat olarak uygulanır. Bu durumun bir istisnai hali var olup, oda 5393 sayılı Belediye Kanunu 68/f maddesinde düzenlenmiş olup, ilgili bende Belediyelerin ileri teknoloji ve büyük tutarda maddî kaynak gerektiren alt yapı yatırımlarında Devlet Plânlama Teşkilatı Müsteşarlığının teklifi üzerine Bakanlar Kurulunca kabul edilen projeleri için yapılacak borçlanmalar yukarda belirttiğimiz sınıra tabi olmayıp, dış kaynak gerektiren projelerde Hazine Müsteşarlığının görüşü alınır denilerek istisnai durumu belirtmiştir.
Belediyelerin borçlanmalarına 5393 sayılı belediye kanunu 18/d maddesine göre belediye meclisi karar merciidir. Belediyelerin en son kesinleşmiş bütçe gelirlerinin, 213 sayılı Vergi Usul Kanununa göre belirlenecek yeniden değerleme oranıyla artırılan miktarının yılı içinde toplam yüzde onunu geçmeyen iç borçlanmayı belediye meclisinin kararı; yüzde onunu geçen iç borçlanma için ise meclis üye tam sayısının salt çoğunluğunun kararı ve İçişleri Bakanlığının onayı ile yapabılabilmektedir.

3- BELEDİYELERİN 5393 SAYILI KANUNUNDA SAYILAN BORÇLANMA KAYNAKLARI

3.1. Dış Borçlanma
Dış borçlanma, 4749 sayılı Kamu Finansmanı ve Borç Yönetiminin Düzenlenmesi Hakkında Kanun hükümleri çerçevesinde sadece belediyenin yatırım programında yer alan projelerinin finansmanı amacıyla yapılabilir. Belediyeler yatırım programlarında olmayan projeler için dış finansman kaynaklarına müracaat edemezler. Belediye borçlanmasını düzenleyen temel hüküm gereğince (BK, md.68) belediyelerin uluslararası piyasalarda tahvil ihraç ederek borçlanmaları önünde herhangi bir engel bulunmamaktadır. Bu hükmün paralelinde 5216 sayılı Büyükşehir Belediyelerinin Yönetimi Hakkında KHK’ nin Değiştirilerek Kabulü Hakkında Kanun’un 18. Maddesinin (h) fıkrasında da iç ve dış borçlanmalar ile tahvil, büyük şehir belediyesi gelirleri arasında sayılmıştır. Borçlanma mevzuatımızı düzenleyen ve 2002 yılında kabul edilen 4749 Sayılı “Kamu Finansmanı ve Borç Yönetiminin Düzenlenmesi Hakkında Kanun” dikkate alındığında belediye dış borçlanmasını hazine garantili olup olmamasına göre ayırmaktadır.
Belediyelerin dış borçlanmaları ile ilgili hükümlerden bazılarına “4749 Sayılı kanuna istinaden çıkarılan 12.4.2002 tarihli “Hazine Garantileri Verilmesi, İzlenmesi, Bütçeleştirilmesi ve Raporlanmasına İlişkin Esas ve Usullere Dair Yönetmelik”in 6. maddesinde “herhangi bir mali yıl içerisinde hazine garantileri altında sonuçlandırılan garantili finansman imkânlarının toplam tutarı o yıl Bütçe Kanununda belirtilen garanti limitini aşamaz” denilerek garanti limiti hüküm altına alınmıştır. Aynı kanunun 7.maddesinde de Hazine geri ödeme ve yatırım garantisi verilirken uygulanacak usul ve esaslar belirtilmiştir. Buna göre belediyenin borç için müsteşarlığa başvurduğu dönemde müsteşarlığa borcu olmayacak, borcu ödeyebilmek için yeterli mali yapıya sahip olduğu anlaşılacak, borç servisini yürütecek Proje Koordinasyon Birimi kurulacaktır.

Kamu Finansmanı ve Borç Yönetiminin Düzenlenmesi Hakkında Kanun 8/5 maddesi ile Hazine Garantileri Verilmesi, İzlenmesi, Bütçeleştirilmesi ve Raporlanmasına İlişkin Esas ve Usullere Dair Yönetmelik 9/2. maddesi Büyükşehir belediyeleri ve belediyeler ile kendilerinin ve/veya kendilerine ait tüzel kişilerle kendilerine bağlı tüzel kişiliği haiz kuruluşların sermayesinin yarıdan fazlasına sahip olduğu belediye iktisadi kuruluşlarının dış finansman kaynağı olarak Hazine garantisi adı altında sağladıkları borçlar adan müteselsilen sorumludurlar.

Belediyelerin borç ödeme konusunda yetersiz olmaları durumunda “21.12.2002 tarihli Hazine Garantileri Kapsamında Yapılacak Ödemelerin Üstlenilmesinde Uygulanacak Usul ve Esaslar Hakkında Yönetmelik” uyarınca nakit akışlarında ortaya çıkabilecek aksamalara bağlı olarak Hazine tarafından borçların kısmen ya da tamamen üstlenilmesi söz konusu olabilir (madde 6). Bu durumda Hazine, borçlu belediyeden gelir ve giderlerin gösterildiği nakit akım tablosu isteyerek borçlunun “Kredi Devralma ve İkraz Anlaşması”nı imzalamasını sağlayacaktır.

3.2 İller Bankasından Borçlanma
5393 sayılı belediye kanunu 68/b maddesine göre belediyeler ihtiyaç duyduklarında, iller bankasından yatırım kredisi ve nakit kredi kullanabilecekleri, bu kredileri kullanabilmek içinse İller Bankasına geri ödeme planı sunmak zorunda olduklarını hüküm altına almıştır. Belediyelerin İller Bankasından kullanılacak kredilere bir çerçeve çizilmiş olup,bu çerçeve belediyeler tarafından İller Bankasına hazırlanan geri ödeme planları eksik ve yeterli olmadığında kredi talepleri reddedileceğini düzenlemektedir.
Türkiye’deki yerel yönetim yatırım ve nakit ihtiyaçlarında en çok kullanılan banka İller Bankasın dır. 4759 Sayılı İller Bankası Kanunu’nun 7. Maddesinin A bendi uyarınca banka, belediyelerin yapacağı yerel kamu hizmetleri ile ilgili tesis ve yapılar ile diğer işlerini kolaylaştırmak; imar plan ve programlarının gerçekleştirilmesini desteklemek için kredi sağlamaktadır. Uygulama esasları 25.3.1946 tarihli tüzükle belirlenmiş, tüzüğün yerini 9.3.1990 tarihli “İller Bankası Kanunu Uygulama Yönetmeliği” almıştır. Söz konusu yönetmelik uyarınca Banka, belediyelere kısa ve uzun vadeli krediler sağlamakta, ayrıca kefillik ve aracılık da yapmaktadır. İller Bankası, uzun vadeli kredileri belediyelerin genel bütçe vergi gelirleri tahsilâtı toplamı üzerinden aldıkları kanuni payların yıllık (kesinleşmiş) tutarına göre 5 ile 20 yıl vadeli olmak üzere vermektedir. Banka tarafından uzun vadeli kredilerin açılabilmesi için, yapılacak işin İller Bankasının yıllık yatırım programında yer alması veya bankanın bütçesinde cari ve yatırım ödeneğinin olması şarttır. Belediye meclisi kararının, mülki amirin tasdiki ile bankaya gönderilmiş olması da gerekmektedir. İller Bankası aynı esaslar dahilinde, yıllık yatırım programında yer alan işler için yıl içi yatırımı karşılığında belediyelere avans da vermektedir. İller Bankası, belediyelere kısa vadeli kredi de açmaktadır. Banka tarafından belediyelerin hakkı olan kanuni paydan belediyenin özellikle bankaya olan borçları dikkate alındıktan sonra kalan kısım ölçüsünde, kredinin açıldığı yıl veya bir sonraki yıl belediyenin kanuni payından karşılanmak üzere kısa vadeli kredi verilmektedir. Kısa vadeli kredinin kaynağı bankanın öz kaynakları olabileceği gibi banka dışındaki diğer kredi kuruluşlarından sağlanacak kaynaklar da olabilir. Krediler yine meclis kararı ve mülki amir onayı ile araç, gereç ve bazı işler için banka yönetim kurulu kararı ile verilmektedir. Kredilerin tahsilinde tespit edilen vadelerde taksitler ödenirken, kredi masrafları yıl içinde, faizleri ise yılsonunda kanunu paylardan kesilir.
3.3 Tahvil Çıkararak Borçlanma
5393 sayılı belediye kanunu 68/c maddesi belediyelerin yatırım programında yer alan projelerin finansmanı için ilgili mevzuat hükümleri uyarınca tahvil çıkararak finansman sağlayacaklarını düzenlemektedir. Belediyelerin tahvil çıkararak hem dış piyasalardan hem de iç piyasalarda borçlanmaları mümkündür. Ancak iç finans kaynaklarının yeterli dinamizme kavuşamadığı düşünüldüğünde bu tür bir borçlanmanın dış kaynaklardan daha olanaklı gözüktüğü aşikâr olup, uygulamadaki gelişmeler de bunu desteklemektedir. Yurt içi kaynaklardan tahvil çıkararak borçlanma yoluna İstanbul ve Ankara belediyeleri başvurmuşlar ancak tahvillere rağbet olmaması nedeniyle sonuç istendiği şekilde gerçekleşmemiştir. Yurt dışı tahvil ihracı ise ilk defa Ankara Büyükşehir Belediyesince başarılı bir şekilde gerçekleştirilmiştir. 1990 ve 1991 yıllarında Ankara Büyükşehir Belediyesi Alman sermaye piyasasına ve Tokyo sermaye piyasasına tahvil ihraç ederek borçlanmıştır. Belediyelerin tahvil ihraç ederek iç kaynaklardan borçlanmalarına ilişkin 2499 Sayılı Sermaye Piyasası Kanunu ise çeşitli hükümler içermektedir. Kanunun 3. Maddesinin (h) bendinde mahalli idareler ile bunlarla ilgili özel mevzuatları uyarınca faaliyet gösteren kuruluş, idare ve işletmeler ihraççı olarak nitelendirilmiştir. “Tahvil ve diğer borçlanma senetleri ihracı” başlıklı 13. madde de ihraç limitlerinin Bakanlar Kurulunca belirleneceği bu durumda özel kanunlarda belirlenen limitlerin uygulanmayacağına işaret edilmektedir. Ayrıca Hazine garantisini ihtiva eden ihraçlarda, mevzuatta öngörülen ihraç limitlerine uyulmayacağı da hüküm altına alınmıştır. 1992 yılına kadar mahalli idarelerce çıkarılacak menkul kıymetlerin halka arzı için Sermaye Piyasası Kurulundan izin alınması gerekmezken, yapılan değişiklikle Kurul kaydı zorunlu tutulmuştur. Kamu Finansmanına ilişkin Kanun (Madde 8) ile belediyelerin hazine garantisi olmaksızın herhangi bir dış finansman kaynağından sağlayacağı her türlü dış imkan da Hazine Müsteşarlığının iznine bağlanmıştır. Buna ilişkin çıkarılan “12/4/2002 tarihli Kamu Kurum ve Kuruluşlarınca Hazine Garantisi Olmaksızın Temin edilen Kredilere İzin Verilmesi ve İzlenmesi Esas ve Usullerine İlişkin Yönetmelikte” de hazine izni verilirken uygulanacak usul ve esaslarda; kamu kurum ve kuruluşlarının yurt dışından her türlü nakdi kredi sağlaması ve uluslararası sermaye piyasalarında tahvil ve borçlanma aracı ihraç etmeleri ile bahse konu kuruluşların diğer kurum ve kuruluşlar lehine garanti vermeleri Müsteşarlığın iznine bağlıdır. Müsteşarlığın izni alınmadan sağlanan krediler ile tahvil ve diğer borçlanma aracı ihraçları Dış Finansman Bilgi Sistemine kaydedilmez ve bunlara ait anapara , faiz ve diğer masrafların transferi yapılmaz. Hazine garantisi olmaksızın dış finansman temini talebi ile kamu kurum veya kuruluşu tarafından Müsteşarlığa müracaat edilir. Müsteşarlık, makine teçhizat alımı ve yapım projeleri gibi yatırım projelerinin Yıllık Yatırım Programında yer alması ve DPT’nin yatırımın Yıllık Yatırım Programı’ndaki yeri ve önceliğine ilişkin uygun görüşünün olması ile kredi temin edilecek yatırım projelerinin yapım işleri ile ilgili olarak 4734 sayılı Kamu İhale Kanunu Hükümleri gereği yapılması öngörülen durumlarda 4 21.12.2002 Tarih 24970 Sayılı Resmi Gazete Dış piyasalara Hazine Müsteşarlığının garantisi olmaksızın tahvil ihracı konusunda Ankara Büyükşehir Belediyesi 1990 ve 1991 yıllarında olmak üzere iki uygulama yapmıştır. 1990 yılında Alman sermaye piyasasına 150 milyon Alman markı, 1991 yılında ise Tokyo sermaye piyasasına 8,5 milyar Japon yeni tutarında tahvil ihraç etmiştir.
3.4 Özel Bankalardan Borçlanmalar

5393 sayılı Belediye Kanununda Belediyelerin özel bankalardan boçlanmasına bir kısıtlama getirilmemiş olup, 1986 yılından bu yana özel bankalardan borçlanma, İller Bankasından borçlanmanın önüne geçmiştir. 1985–1995 dönemi itibariyle yerli ticari bankalardan borçlanma iller bankasından borçlanmanın iki katını aşmıştır.

5393 sayılı Belediye Kanunu, 4749 sayılı Kamu Finansman ve Borç Yönetiminin Düzenlenmesi Hakkındaki Kanun, 5018 sayılı Kamu Mali Yönetimi ve Kontrol Kanunu ve ilgili yılın bütçe kanunu gözetilerek bankacılık sisteminden borçlanmanın hantal belediye bürokrasisine olumlu katkı sunacağı düşünülmektedir.
3.5 Gerçek Kişilerden Veya Firmalardan Borçlanmalar
Belediyeler piyasa verilerini dikkate alarak şahıs ve ticari firmalardan kendine verilen sınırlar dahilinde borçlanabilirler. Piyasa verileri para kullandıran yurt içi ve yurt dışı finans çevrelerinde oluşan faiz oranının çok üstünde bir borçlanma bu borçlanmaya yetki veren meclis ve borçlanmayı yapan harcama yetkilisini hukuken sıkıntıya sokabilir. Bunun yanında belediyeler 5393 sayılı Belediye kanunu 71 maddesine göre kurulan bütçe içi işletmelerden ve aynı kanunun 70 maddesine göre belediye meclisince kurulacak belediye şirketlerinden de borçlanmalarında herhangi bir engel bulunmamaktadır.

4- BELEDİYE LERE BAĞLI KURULUŞLARI İLE BUNLARIN SERMAYESİNİN YÜZDE ELLİSİNDEN FAZLASINA SAHİP OLDUKLARI ŞİRKETLERİN BORÇLANMALARI
5393 sayılı kanunun 68/d maddesine göre Belediyelere bağlı kuruluşları ile bunların sermayesinin yüzde ellisinden fazlasına sahip oldukları şirketlerin, faiz dâhil iç ve dış borç stok tutarı, en son kesinleşmiş bütçe gelirleri toplamının 213 sayılı Vergi Usul Kanununa göre belirlenecek yeniden değerleme oranıyla artırılan miktarını aşamaz. Bu miktar Büyükşehir belediyeleri için bir buçuk kat olarak uygulanır.
5393 sayılı belediye kanunu 68/e bendinde Belediye ve bağlı kuruluşları ile bunların sermayesinin yüzde ellisinden fazlasına sahip oldukları şirketlerin borçlanabilmesi için gerekli çerçeve şu şekilde çizilmiştir. Belediyelerin ve belediyelerin bağlı ortaklık ve işletmelerin en son kesinleşmiş bütçe gelirlerinin, 213 sayılı Vergi Usul Kanununa göre belirlenecek yeniden değerleme oranıyla artırılan miktarının yılı içinde toplam yüzde onunu geçmeyen iç borçlanmayı Belediye Meclisinin Kararı, yüzde onunu geçen iç borçlanma için ise meclis üye tam sayısının salt çoğunluğunun kararı ve İçişleri Bakanlığının onayı ile yapabilir.

SONUÇ

Belediyelerin borçlanmada uymaları gereken usul ve esasları Belediye Kanununun 68. maddesinde açık bir şekilde tadat edilmiştir. Belediye kanununun ilgili maddesi giriş cümlesi şöyledir. “Belediye, görev ve hizmetlerinin gerektirdiği giderleri karşılamak amacıyla aşağıda belirtilen usul ve esaslara göre borçlanma yapabilir ve tahvil ihraç edebilir” yani belediyenin görevlerinin tanımlandığı 5393 sayılı kanunun 14 maddesi ile çerçevelendirmiştir. Mefhumu muhalifinden hareketle Belediyelerin görev alanına girmeyen konulara ilişkin yatırımlara yönelik borçlanma yapamayacağı belirtilmiştir.

5393 sayılı belediye kanunu 68 maddesi belediye ve belediyelere bağlı bütçe içi işletme ve sermayesinin yarısından fazlasına sahip olduğu şirketlerin borçlanma esas ve usulleri yanı sıra borçlanma kaynaklarından ne şekilde kaynak bulacaklarını da düzenlemiş bulunmaktadır. Belediyelerin borçlanabilme sınırları ve hangi prosedürlerin izleneceğini ve hangi kriterlerin gözetilmesi gerektiği vazedilmiş bulunmaktadır. Bu çerçevede Belediyelerin borçlanmasına ilişkin temel dayanak 5393 Sayılı Belediye Kanunu (BK) dur. Belediye kanununun 68. maddesi çerçevesinde yapılacak borçlanmalara karar merci aynı kanunun 18 maddesine göre belediye meclisi olup, bir önceki yıl kesinleşen gelirin yeniden değerleme oranında artırılan tutarının %10 ‘u aşan borçlanmalarda içişleri bakanlığı onayına da gerekmektedir.
 

Abdullah Ekinci

Serbest muhasebeci mali müşavir

Gopaş mali ve İdari işler koordinatörü


abdullahekinci25@gmail.com

www.muhasebenet.net

11.11.2009

-Diğer makaleler

 

-Belediye şirketlerinin özelleştirilmesi üzerine bir modelleme

 

-Belediye şirketlerinin özelleştirilmesi....

 

-Memurlar esnaf ve tacir olabilir mi ?

 

-Bitlerin mevzuattaki yeri ve önemi

 

-KURUMLAR VERGİSİ HAZIRLANMASINDA DİKKATE ALINACAK MATRAHI ARTIRICI VEYA AZALTICI KALEMLER YASAL DAYANAKLARI VE ÖRNEK KURUMLAR VERGİSİ DÜZENLEME REHBER ÖZETİ  (02.04.2009)

 

 
  ▼ Yayınlanan En Son  Mevzuatlar   (Sitenize ekleyebilirsiniz)


Copyrıght © 2005 -2009  www.muhasebenet.net- www.muhasebenet.com - Türkiye'nin muhasebe rehberi. Her hakkı saklıdır.