TÜRK PARASI KIYMETİNİ KORUMA HAKKINDA 32 SAYILI KARAR'A İLİŞKİN TEBLİĞ

TEBLİĞ NO: 91-32/5
R.Gazete No : 20907 R.G.Tarihi : 20.6.1991

BİRİNCİ BÖLÜM

Genel Esaslar

Madde 1- Türk Parası Kıymetini Koruma Hakkında 32 sayılı Karar gereğince tesbiti Bakanlığa bırakılan konularda ve diğer hususlarda uyulması gereken usule ve esasa ilişkin hükümler bu Tebliğ'de açıklanmıştır.

İKİNCİ BÖLÜM

Türk Parası, Döviz ile Kıymetli Maden, Taş ve Eşyalara İlişkin Hükümler

Türk Parası ve Döviz

Madde 2- Merkez Bankası Türk parasının değerini piyasa şartlarına göre belirleyebilmek için gerekli önlemleri alır.
Merkez Bankası ve bankalar uluslararası piyasalarda döviz ve Türk parası ile ilgili işlemleri yapabilir ve gerektiğinde Türk Lirası banknotları ihraç edebilirler.

Madde 3- Konvertibl ve konvertibl olmayan dövizler Merkez Bankası'nca tespit edilir.

Madde 4- Vadeli döviz alım-satım işlemlerine ilişkin esaslar Merkez Bankası'nca belirlenir.

Madde 5- Bankalar, özel finans kurumları, yetkili müesseseler ve PTT,

a) Kendilerine ibraz edilen dövizi natık çekler karşılığında bankacılık teamüllerine uygun olarak kısmen Türk parası ve kısmen efektif veya tamamen efektif ödemesinde bulunabilirler.

b) Efektif veya dövizi natık çekleri bankacılık teamüllerine uygun olarak aynı ve ayrı cins efektiflerle değiştirebilirler. Bankalar, özel finans kurumları ve PTT bunları döviz olarak da yurt dışına havale edebilirler.

c) Efektifleri daha küçük veya daha büyük kupürlerle değiştirebilirler.

Madde 6- Bankalar, özel finans kurumları, yetkili müesseseler ve PTT, iştiraya aldıkları muhabirlerince veya diğer yabancı bankalarca veyahut çek düzenlemeye yetkili kuruluşlarca düzenlenmiş çekler ile seyahat çeklerinin tutarlarını teşkil eden dövizlerin yurda getirilmesini temin etmekle yükümlüdürler. İştira edilmeyerek tahsile alınan çeklerin tahsil edilmemesinden doğan sorumluluk ilgililere aittir.

Madde 7- Bankaların, özel finans kurumlarının, yetkili müesseselerin ve PTT'nin döviz mevcutlarının Merkez Bankası'na devrine ilişkin oran ve esaslar ile bankalar ve özel finans kurumlarının taahhütleri dikkate alınarak nezdlerinde bulundurabilecekleri döviz mevcutlarının tesbitine ilişkin usuller Merkez Bankası'nca belirlenir.

Kıymetli Maden ve Taşlar

Madde 8- Türkiye'de yerleşik kişiler, yurt dışına ihraç etmek üzere imal ettikleri veya ettirdikleri kıymetli maden ve taşlardan mamul kıymetli eşyaların üzerine markaları ile mamulün ayarını gösteren bir damgayı basmak ve kıymetli eşyaya ilişkin sertifikayı düzenlemek zorundadırlar. Ancak, ithalatçı firmaların yazılı taleplerinin bulunması halinde mamulün markasını gösteren damganın basılması zorunlu değildir. Kıymetli maden ve taşlardan mamul eşyaların ihracında Darphane ve Damga Matbaası Genel Müdürlüğü'nden ekspertiz raporu alınabilir.

İşlenmiş veya işlenmemiş kıymetli maden ve taşların geçici ithali ile işlendikten sonra mamul veya yarı mamul kıymetli eşya ve taş halinde ihracında, kıymetli eşya yapımında kullanılmak üzere gelen işlenmiş veya işlenmemiş kıymetli maden ve taşlar ilgililerin talebi üzerine Gümrük idareleri tarafından yalnızca Darphane ve Damga Matbaası Genel Müdürlüğü veya emrine teslim edilir. Bu şekilde yapılan geçici ithalde, ekspertize, ihraç izin belgesi ve ihracat işlemine, ihracat karşılığı gelen kıymetli maden ve taşların teslimine, geçici ithale, fire ve işçilik bedelleri ile sair hususlara ilişkin ayrıntılar Müsteşarlığın uygun görüşü alınarak Darphane ve Damga Matbaası Genel Müdürlüğü'nce belirlenir. Gümrük idareleri, Darphane ve Damga Matbaası Genel Müdürlüğü'nce düzenlenen ihraç izinlerine dayanarak yaptıkları çıkış işlemlerinde gümrük çıkış beyannamesi ile ihraç izninin onaylı birer örneğini ihracatçıya verir, diğer örneğini ise Darphane ve Damga Matbaası Genel Müdürlüğü'ne gönderirler.

Ziynet ve süs eşyası dışındaki işlenmiş altının geçici ihracı gümrük idarelerine başvurmak suretiyle gerçekleştirilir. Ziynet ve süs eşyası dışındaki işlenmiş altının geçici ihracı karşılığında işlenmemiş altın ithal talepleri, geçici ihracat yapılan yurt dışındaki ilgili rafineri veya kuruluşun belgesine istinaden gümrük idarelerince sonuçlandırılır.

Geçici olarak ihraç edilen ziynet ve süs eşyası dışındaki işlenmiş altının ihraç tarihinden itibaren 180 (yüzseksen) gün içinde işlenmemiş altın olarak ithal edilmemesi halinde bedelinin genel esaslar dahilinde yurda getirilmesi zorunludur.

Gümrük idareleri geçici ihraç ve ithal işlemlerine ilişkin belgelerin birer örneğini ilgili Kambiyo Müdürlüğüne intikal ettirirler.

 

ÜÇÜNCÜ BÖLÜM

Yetkili Müesseseler

Madde 9

Madde 10

Madde 11

Madde 12

Madde 13

Madde 14

Yukarıda yer alan maddeler 10.09.1993 tarih, 21694 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan 93-32/10 sayılı Tebliğ ile yürürlükten kaldırılmıştır.

DÖRDÜNCÜ BÖLÜM

İhracata İlişkin Hükümler

İhracat Bedellerinin Yurda Getirilmesi

Madde 15-

a) Türkiye'den ihracat, İhracat Rejimi Karar ve Yönetmelikleri ile Türk Parası Kıymetini Koruma Hakkında Kararlar ve bu kararlara ilişkin tebliğler ve talimatlar ile bankacılık teamüllerine göre yürütülür.

b) İhracat bedelleri, peşin ödeme, akreditifli ödeme, vesaik mukabili ödeme, mal mukabili ödeme ve kabul kredili ödeme şekillerinden birine göre yurda getirilerek bir bankaya veya özel finans kurumuna satılır. Alıcıdan temin edilen prefinansman peşin döviz hükmünde olup, döviz alışı peşin döviz olarak yapılır.

c) İhracatta ödeme şekilleri ile transit ticarete ilişkin usul ve esaslar Merkez Bankası'nca belirlenir.

d) İhracat bedellerinin beyan edilen Türk parası veya döviz üzerinden yurda getirilmesi esas olup, Türk parası üzerinden yapılan ihracat karşılığında döviz getirilmesi mümkündür.

e) İşlenmemiş altın ihracatında ihracat bedellerinin yurda getirilmesi yükümlülüğü aranmaz.

f) İhracat bedeli ile transit ticarette satış bedelinin yolcu beraberinde efektif olarak yurda getirilmesi halinde gümrük idarelerine beyan edilmesi esastır.

Ancak,

-Türkiye'de İkamet Etmeyenlere Özel Fatura ile Yapılan Satış Bedelini,
-Yabancı taşıtlar ile yabancı ülkelere sefer yapan yerli taşıtlara verilen yağ, yakıt, temizlik maddeleri ve kumanya bedellerini
oluşturan efektiflerde beyan yükümlülüğü aranmaz.

g) Irak'a gerçekleştirilen ve tutarı 50.000,- ABD Doları veya eşitine kadar olan ihracat veya transit ticarete ilişkin mal bedellerini oluşturan efektiflerde 30.06.2005 tarihine kadar beyan yükümlülüğü aranmaz.

Vesaikin İbrazı

Madde 16- Yürürlükten kaldırıldı.

Peşin Döviz

Madde 17- Peşin döviz karşılığında ihracatın 18 ay içinde gerçekleştirilmesi zorunludur. Ancak, gemi inşa ve ihraç (hazır gemi hariç) bedeli olan peşin dövizlerde bu süre 24 aydır. Dahilde İşleme İzin Belgesi ve Vergi, Resim ve Harç İstisna Belgesi kapsamında ihracat, ihracat sayılan satış ve teslimler ile döviz kazandırıcı hizmet ve faaliyetlerle ilgili olarak sağlanan peşin dövizlerin kullanım süresi belge süresi (ek süreler dahil) kadardır.

İade edilen veya süresi içinde ihracatı gerçekleştirilemeyen peşin dövizler prefinansman hükümlerine tabi olur. Prefinansman hükümlerine tabi hale gelen peşin dövizlerin, ihracat taahhüt sürelerinin ilgili mevzuat hükümleri çerçevesinde uzatılması halinde, alıcının muvafakat etmesi kaydıyla kullanım süreleri de verilen ek süre kadar uzatılmış sayılır.

Özelliği Olan İhracat

Madde 18-

a) Yurtdışına müteahhit firmalarca yapılacak ihracat ile kitap, gazete, mecmua, pul ihracında bedellerinin 365 gün içinde,

b) Konsinye veya müşterek hesap yoluyla yapılacak ihracatta kesin satışını,
Uluslararası fuar, sergi ve haftalara bedelli olarak satılmak üzere gönderilen malların bedellerinin gönderildikleri fuar, sergi veya haftanın bitimini,
Serbest bölgelere veya gümrüksüz antrepolara yapılacak ihracatta mal bedelinin fiili ihracını,
müteakip 180 gün içinde,

yurda getirilerek bir bankaya veya özel finans kurumuna satılması zorunludur.

Ticari geçici ihracata ait hesaplar bankalar veya özel finans kurumlarınca mukabil ithalata ait ithal belgelerine istinaden kapatılır. Yurt dışına ticari geçici ihracı yapılan malların verilen süre veya ek süre içinde yurda getirilmemesi halinde, bedellerinin süre bitiminden itibaren 90 gün içinde yurda getirilerek bir banka veya özel finans kurumuna satılması zorunludur.

Madde 19- Konsinyasyon veya müşterek hesap yoluyla yapılan ihracatta, ihracatcılar, ihraç edilen malların kesin satışını müteakip;

1- Satış fiyatı, satılan miktar ve satış bedelini,

2- Depolama, bakım, fümügasyon, muhafaza ve satış masrafları ile satışa ait diğer masrafları (ambalaj malzemesi bedelleri dahil),

3- Varsa fire miktarını,

4- Satış komisyonlarının oran ve tutarını,

gösterir konsiyatörler tarafından düzenlenmiş kesin satış faturaları ile döviz alım belgelerini gümrük çıkış beyannamesinde beyan edilen ihracata aracılık edecek banka veya özel finans kurumlarına ibraz ederek hesaplarını kapatmak zorundadırlar.

Kredili veya Kiralama Yoluyla Yapılan İhracat

Madde 20- Yürürlükteki İhracat Rejimi ve Finansal Kiralama (leasing) Mevzuatı çerçevesinde yapılan kredili veya kiralama yoluyla yapılan ihracatta, ihracat bedelinin kredili satış veya kiralama sözleşmelerinde belirtilen süreleri izleyen 30 gün içinde yurda getirilerek bankalar veya özel finans kurumlarına satılması zorunludur. İhracat bedelinin tahsiline ilişkin usul ve esaslar Merkez Bankası'nca belirlenir.

İhracatçıların Sorumluluğu

Madde 21- İhraç edilen malların bedelinin süresinde yurda getirilerek, bankalar ve özel finans kurumlarına satılmasından ve ihracat hesabının süresinde kapatılmasından ihracatçılar sorumludur.

Alacak hakkının satın alınması suretiyle ticari riskin faktör kuruluşlarınca üstlenilmesi halinde, ihracat bedelinin üstlenilen risk oranında yurda getirilmesinden bu kuruluşlar sorumludur.

İhracata aracılık eden, ihracat bedelleri hesaplarına geçen ve gümrük idarelerince kendilerine gümrük beyannameleri gönderilen bankalar ve özel finans kurumları, ihracat bedellerinin yurda getirilmesini ve satışının yapılmasını izlemekle yükümlüdürler.

Ek Süre ve Mücbir Sebep Halleri

Madde 22- İhracat bedelinin süresi içerisinde yurda getirilmesi ve bir bankaya veya özel finans kurumuna satılmasına engel olan ve aşağıda belirtilen mücbir sebep hallerinde mücbir sebebin devamı müddetince ilgili Kambiyo Müdürlüğünce ihracatçıya 3'er aylık dönemler itibariyle ek süre verilir.

Aşağıda belirtilen mücbir sebep halleri dışında kalan haklı durumların varlığı halinde, ihracat bedelinin yurda getirilmesine ilişkin ek süre talepleri Müsteşarlıkca incelenip sonuçlandırılır,

Mücbir sebep kabul edilebilecek haller:

i) İthalatçı veya ihracatçı firmanın infisahı, iflası, ithalatçı firmanın konkordato ilan etmesi ve şahıs firmalarında firma sahibinin ölümü,

ii) Grev, lokavt, avarya hali,

iii) İthalatçı memleket resmi makamlarının karar ve işlemleri dolayısıyla ihracat bedellerinin gelmemesi,

iv) Tabii afet, harp ve abluka hali,

v) Malların kaybı, hasara uğraması veya imha edilmesi,

vi) İhtilaf nedeniyle dava açılması veya tahkime başvurulması.

Mücbir sebep hallerinin tevsiki

(i) ve (vi) halinin yetkili mercilerden, (ii) ve (iv) halinin ithalatçının bulunduğu memleketin resmi makamlarından veya mahalli odaca tasdik edilmiş olmak kaydıyla alıcı veya ithalatçı firmadan (harp ve abluka hali hariç), (iii) halinin ithalatcının bulunduğu memleketin resmi makamlarından, (v) halinin ise sigorta şirketlerinden, uluslararası gözetim şirketlerinden veya ilgili ülke resmi makamlarından alınmış belgelerle tevsik edilmesi şarttır.
Mücbir sebep halleri ile ilgili olarak yurtdışından temin edilecek belgelerin dış temsilciliklerimizce veya Lahey Devletler Özel Hukuku Konferansı çerçevesinde hazırlanan Yabancı Resmi Belgelerin Tasdik Mecburiyetinin Kaldırılması Sözleşmesi hükümlerine göre onaylanmış olması gerekir.

Terkin

Madde 23- Her bir ihracat partisindeki;

a) Haklı ve mücbir sebeplerin varlığı aranmaksızın, 50.000 ABD Doları veya eşitine kadar noksanlıklarda aracı banka veya özel finans kurumlarınca,

b) Tebliğin 22 nci maddesinde belirtilen mücbir sebep halleri gözönünde bulundurulmak suretiyle 100.000 ABD Doları veya eşitine kadar noksanlıklarda Kambiyo Müdürlüklerince,

c) İlgili ihracatçının bir önceki takvim yılında veya cari yılda getirdiği döviz tutarının yüzde birine kadar noksanlıklarda mücbir sebeplerin varlığı aranmaksızın Kambiyo Müdürlüklerince,

ihracat hesapları kapatılır.

Bunun dışında kalan ihracat taahhüt hesabının kapatılmasına ilişkin terkin talepleri, Tebliğin 22 nci maddesinde belirtilen mücbir sebepler ile haklı durumlar gözönünde bulundurulmak suretiyle Müsteşarlıkça incelenip sonuçlandırılır.

İhracat Bedelinden İndirimler

Madde 24- a) İhracatla ilgili navlun, sigorta primi, komisyon, ardiye, depolama, antrepo, gümrük resmi, harç ve faktoring masrafları ile uluslararası para piyasalarında geçerli faiz oranlarını geçmemek üzere iskonto giderleri gibi masraflar için yapılacak indirimler ile konsinyasyon veya müşterek hesap yoluyla ihraç edilen mallarla ilgili nakil, muhafaza, bakım ve fümügasyon, rafa, satış ve benzeri masrafların,

b) Ticari teamüllerin gereği olarak satış akdinde veya akreditiflerde ayrıca varış yerinde tartı ve analiz yapılması şartı bulunuyorsa, tartı ve analiz sonucunda tespit edilen vezin noksanlığı veya kalite farkı ile ekspertiz ve tahkim ücretleri ve rafa (maniplasyon) masraflarının (hariçteki gözetme şirketleri ücretleri dahil),

mal bedelinden mahsubu veya görünmeyen işlemlere ilişkin hükümler çerçevesinde döviz transferi talepleri bankalar veya özel finans kurumlarınca incelenip sonuçlandırılır.

c) Fiili ihraç tarihinden itibaren 180 gün içinde yurda getirilen ihracat bedelleri, bağlı muamele hükümleri saklı kalmak kaydıyla, ihracatçının ithalat bedelleri ve görünmeyen işlemlere ilişkin giderleri ile mahsup edilebilir.

Dışticaret mevzuatı hükümleri çerçevesinde gerçekleştirilen mal ihraç ve ithalinde, tarafların aynı kişiler olması ve ihraç bedellerinin yurda getirilme süresi içinde kalınması kaydıyla, mal ihraç ve ithal bedellerinin mahsubu mümkündür.

Bunun dışında kalan talepler Müsteşarlıkça incelenip sonuçlandırılır.

İhracat bedellerinden mahsuba izin verilen hallerde, ihracat bedelleri süresi içinde yurda getirilmiş sayılır. Mahsuba tabi tutulan kısım için mahsup tarihinde geçerli döviz alış kuru üzerinden döviz alım ve satım belgeleri düzenlenir.

Hesap Kapatma ve İhbar

Madde 25- Genel olarak yurtdışına ticari amaçla mal ihracında, bedelleri yurda getirilme süresi içinde gelen ihracat ile ilgili hesaplar aracı bankalar veya özel finans kurumlarınca kapatılır.

Süresi içinde kapatılmayan hesaplar aracı bankalar veya özel finans kurumlarınca on işgünü içinde muamelenin safhalarını belirten taahhütlü bir mektup göndermek veya makbuz mukabili teslim etmek suretiyle ilgili Kambiyo Müdürlüğüne ihbar edilir.

Kambiyo Müdürlüklerince, ihbarı müteakip 20 iş günü içinde ilgililere ihracat hesaplarının kapatılmasını teminen 90 gün süreli ihtarname gönderilir. Bu süre içinde hesapların kapatılması veya mücbir sebep halinin belgelenmesi gereklidir.

Kur Farkı Devri

Madde 26- Yürürlükten kaldırıldı.

BEŞİNCİ BÖLÜM

İthalata İlişkin Hükümler

İthalat Bedellerinin Ödenmesi

Madde 27- İthalat bedelleri, bankalar ve özel finans kurumlarının kendi kaynaklarından veya döviz tevdiat hesaplarından bankacılık teamüllerine ve alıcı ile satıcı arasındaki sözleşmelere uygun şekilde Türk Parası veya döviz olarak ödenir.

Bağlı muamele yoluyla yapılacak ithalat hükümleri saklıdır.

İthalatta ödeme şekillerine ilişkin esas ve usuller Merkez Bankasınca belirlenir.

İstisnai İthalat

Madde 28- Geçici olarak veya muafen yurda girmiş bulunan vasıta, mal ve eşyaların;
1918 sayılı Kaçakçılığın Men ve Takibine Dair Kanun'a muhalefetten yurt içinde kaçak zannıyla yakalanan ve mahkemelerce gümrük mevzuatı dahilinde iadesine hükmolunan vasıta, mal ve eşyaların,

İstisnai olarak ithaline, Toplu Konut Fonu'na CIF bedellerinin % 100'üne kadar ek prim tahsili suretiyle Müsteşarlıkca izin verilebilir.

Hesap Kapatma

Madde 29- Bedeli fiili ithalden önce ödenen veya ödeneceği taahhüt edilen ithalata ilişkin hesapların ödeme tarihini izleyen 180 gün içinde kapatılması zorunludur.

Mal bedelinin fiili ithalden sonra ödendiği ithalatta ithalat taahhüt hesaplarının takibi yapılmaz.
Dışticaret mevzuatı çerçevesinde bağlı muamele yoluyla yapılacak ithalatta, verilecek süre (ek süreler dahil) sonundan itibaren 90 gün içinde hesabın kapatılması zorunludur.

Hesap Kapatmayanlar Hakkında Yapılacak İşlem

Madde 30- Bedeli fiili ithalden önce ödenen ya da ödeneceği taahhüt edilen ithalata ilişkin hesapların ödeme tarihini izleyen 180 gün içinde kapatılmaması halinde, aracı banka ve özel finans kurumlarınca 10 işgünü içinde ilgili Kambiyo Müdürlüğüne ihbarda bulunulur.

Kambiyo Müdürlüklerince ilgililere tanınan 90 günlük ihtar süresi içinde ithalat hesabının kapatılması veya 32 nci maddede belirtilen mücbir sebeplerin belgelenmesi gereklidir.

Mücbir sebeplerin varlığı halinde, mücbir sebebin devamı müddetince 3 er aylık dönemler itibariyle ilgili Kambiyo Müdürlüğünce ithalatçıya ek süre verilir.
Bunun dışında kalan ithalat taahhüt hesaplarının kapatılmasına ilişkin ek süre talepleri, haklı durumlar gözönünde bulundurulmak suretiyle Müsteşarlıkça incelenip sonuçlandırılır.

Terkin

Madde 31- Her bir işlem itibariyle;

a) Mücbir sebeplerin varlığı dikkate alınmaksızın 50.000.- ABD Doları veya eşitine kadar noksanlığı olan (sigorta bedellerinden kaynaklanan noksanlıklar dahil) ithalat hesapları doğrudan bankalar veya özel finans kurumlarınca ödeme şekline bakılmaksızın terkin edilir.

b) 32 nci maddede belirtilen mücbir sebep halleri gözönünde bulundurulmak suretiyle 100.000.- ABD Doları veya eşitine kadar açık ithalat hesapları Kambiyo Müdürlüklerince terkin edilmek suretiyle kapatılır.

Bunun dışında kalan ithalat taahhüt hesabının terkin edilmesine ilişkin talepler Tebliğin 32 nci maddesinde belirtilen mücbir sebepler ile haklı durumlar gözönünde bulundurulmak suretiyle Müsteşarlıkca incelenip sonuçlandırılır.

Mücbir Sebep Halleri

Madde 32- Mücbir sebep kabul edilebilecek haller:

i) İthalatçı veya ihracatçı firmanın infisahı, iflası veya faaliyetlerini daimi olarak tatil etmesi, şahıs firmalarında firma sahibinin ölümü,

ii) Grev, lokavt ve avarya hali,

iii) Resmi makam ve yetkili mercilerimiz veya ihracatçı memleket resmi makamlarının karar ve işlemleri ya da muhabir bankaların muameleleri dolayısıyla ithalatın imkansız hale gelmesi,

iv) Tabii afet, harp ve abluka hali,

v) Malların kaybı, hasara uğraması veya imha edilmesi,

vi) İhtilaf nedeniyle dava açılması,

Mücbir sebep hallerinin tevsiki;

(i) ve (vi) halinin yetkili mercilerden, (ii) ve (iv) halinin, ihracatçının bulunduğu memleketin resmi makamlarından veya mahalli odaca tasdik edilmiş olmak kaydıyla satıcı veya ihracatçı firmadan (harp ve abluka hali hariç), (iii) halinin resmi makamlarımızdan, ihracatçının bulunduğu memleketin resmi makamlarından veya muhabir bankalardan, (v) halinin ise sigorta şirketlerinden, uluslararası gözetim şirketlerinden veya ilgili ülke resmi makamlarından alınmış belgelerle tevsik edilmesi şarttır.

Mücbir sebep halleri ile ilgili olarak yurtdışından temin edilecek belgelerin dış temsilciliklerimizce veya Lahey Devletler Özel Hukuku Konferansı çerçevesinde hazırlanan Yabancı Resmi Belgelerin Tasdik Mecburiyetinin Kaldırılması Sözleşmesi hükümlerine göre onaylanmış olması gerekir.

İthalatın Yapılmaması

Madde 33- Her ne suretle olursa olsun, süresi içinde ithal edilmeyen malların ödenmiş bulunan bedellerinin fiili ithal için tayin edilen sürelerin (ek süre veya imal süresi dahil) bitiminden itibaren en geç 90 gün içinde yurda getirilerek bir bankaya veya özel finans kurumuna satılması, döviz alışlarının bankalar veya özel finans kurumlarınca cari alış kurlarından yapılması ve bu miktarlar üzerinden ilgililere ödenmesi gerekir.

Madde 34- Dışticaret mevzuatına göre gümrüğe gelen malların faturalardaki transfere esas kıymeti, gümrük beyannamesinde kayıtlı tutarı geçemez.

Bankalar ve Özel Finans Kurumlarının Sorumluluğu

Madde 35- Bu Tebliğ veya İthalat Rejimi'nde belirtilen esas ve/veya usullere ithalatçılarca uyulmuş olmasına rağmen bankalar ve özel finans kurumlarınca uyulmaması halinde, ithalatçıların hakları haleldar olmaz. Ancak, bu suretle esas ve usullere uymayan bankalar ve özel finans kurumları hakkında gerekli işlem yapılmak üzere Merkez Bankası veya yetkili mercilerce Müsteşarlığa bildirilir.

ALTINCI BÖLÜM

Bağlı Muamele veya Takas

Hesap Kapatma

Madde 36- İhracat ve ithalat, bağlı muamele veya takas ödeme şekline göre gerçekleştirilebilir. Bağlı muamele veya takas yoluyla yapılacak ihracat, İhracatın Düzenlenmesi ve Desteklenmesine İlişkin Karar ve İhracat Yönetmeliği ile buna ilişkin Tebliğ çerçevesinde yürütülür.

Bu tür ihracatta;

a) İhracat bedelinin mal veya kısmen nakit ve/veya ölçülebilir olması kaydıyla hizmet olarak yurda getirilmesi ve yapılacak ithalat karşılığında yukarıda belirtilen esaslar dahilinde ihracatın gerçekleştirilmesi gereklidir.

b) Mukabil ihracat ve ithalatın yapılmaması halinde Türk Parası Kıymetini Koruma Hakkındaki Karar ve bu Karara ilişkin Tebliğ hükümleri uygulanır.

YEDİNCİ BÖLÜM

Sermaye Hareketlerine İlişkin Hükümler

Yabancı Sermaye Mevzuatı ve Petrol Kanun'u Dışında Ticari Faaliyette Bulunma

Madde 37- Dışarıda yerleşik kişilerin, Türkiye'de, yabancı sermaye mevzuatına ve Petrol Kanunu'na göre şirket kurmaları ve şube açmaları dışında, ticari faaliyette bulunmalarına Hazine Müsteşarlığı'nca izin verilir.
Dışarıda yerleşik kişilerin Hazine Müsteşarlığı'nca verilen izinler çerçevesindeki ticari faaliyetlerden sağladıkları karları ile satış ve tasfiye bedellerinden vergi, resim ve benzeri yükümlülükler düşüldükten sonra kalan kısmı bankalar ve özel finans kurumlarınca transfer edilir.

Adi Ortaklık Tesisi

Madde 38- Dışarıda yerleşik kişilerin Türkiye'de, uluslararası ihaleler için oluşturulan adi ortaklıklar dışında, belirli bir işi gerçekleştirmek ve bu iş süresi ile sınırlı olmak üzere adi ortaklık tesis etmelerine, ortaklık sözleşmesinde aksine bir hüküm bulunmadıkça kar ve zarara eşit oranda ortak olmak, iş bitimine kadar yabancı ortak tarafından herhangi bir şekilde yurtdışına kar ve benzeri transfer talebinde bulunmamak kaydıyla Hazine Müsteşarlığı'nca izin verilir.

İş bitiminde ortaklığın kar etmesi halinde kardan, vergi, resim ve benzeri yükümlülükler düşüldükten sonra kalan kısımdan yabancı ortağın payı, mevzuattaki hükümlere uyulmak kaydıyla bankalar ve özel finans kurumlarınca transfer edilir.

Lisans ve Temsilcilik Sözleşmeleri

Madde 39- Türkiye'de yerleşik kişilerin yurtdışında yerleşik kredi kartı kuruluşları ile yapacakları lisans ve temsilcilik sözleşmeleri için gerekli izin alınmak üzere sözleşme taslakları ile Hazine Müsteşarlığı'na başvurulur.
Alınan izinler çerçevesinde, sözleşme kapsamında yurtdışındaki kredi kartı kuruluşlarına yapılacak ödemeler bankalarca transfer edilir.

Sermaye İhracı ve Servet Transferi

Madde 40- a) Türkiye'de yerleşik kişilerin, yurt dışına yapacakları nakdi sermaye transferi yerine mal ihraç ederek bedelinin yurt dışında kurulacak şirket veya şubelerin sermayesine mahsup edilmesine ilişkin talepleri,

b) Türkiye'de yerleşik kişilerin, özel kanunlarla ithali yasak veya izin verilmeyen mallardan olmaması, yeni ve kullanılmamış olması kaydıyla Türkiye'ye yapacakları servet transferi talepleri ile yurt dışına yapacakları servet transferine ilişkin talepleri,

c) Göçmen ve mültecilerin İskan Kanununun 31 inci maddesi, Bedelsiz İthalat Kararı ve Gümrük Mevzuatı dışında kalan ve beraberlerinde veya kendilerinden en çok iki ay önce ya da altı ay sonra gelen eşya ve mallarının ithaline ilişkin talepleri,

Müsteşarlıkca incelenip sonuçlandırılır.

Krediler

Madde 41- Bankalar ile özel finans kurumları, Türk Parası Kıymetini Koruma Hakkında 32 sayılı Karar'ın 17 nci maddesi gereğince kredi teminine garanti vererek ya da vermeksizin aracılık edebilirler.

Yurtdışındaki işleriyle ilgili olarak yurtdışından kredi sağlayan Türkiye'de yerleşik kişiler dışında kalan Türkiye'de yerleşik kişiler, yurt dışından sağladıkları kredileri bankalar veya özel finans kurumları aracılığı ile kullanırlar. Ancak ihracat kredi kurumlarından veya ihracat kredisi garanti kuruluşlarının garantisi kapsamında sağlanan yurtdışındaki ihracatçı firmaya ödenecek olan krediler için bu şart aranmaz.

Döviz kredilerinin alınma ve verilmesinde lehte ve aleyhte doğacak kur farkları ilgililere aittir. Ancak, Dış Krediler Kur Farkı Fonu'nun tesisine dair Türk Parası Kıymetini Koruma Hakkında 31 sayılı Karar hükümleri saklıdır.

Yurt dışından sağlanan prefinansman kredileri ile ihracatın finansmanı amacıyla bankalarca Türkiye'de yerleşik kişilere açılan döviz kredilerinin vadeleri 18 aydır. Gemi inşa ve ihracının finansmanı amacıyla kullanılacak kredilerde (hazır gemi hariç) bu süre 24 aydır. Dahilde İşleme İzin Belgesi ve Vergi, Resim ve Harç İstisna Belgesi kapsamında ihracat, ihracat sayılan satış ve teslimler ile döviz kazandırıcı hizmet ve faaliyetlerin
finansmanı amacıyla sağlanan kredilerin vadeleri belge süresi (ek süreler dahil) kadardır.

Uluslararası piyasalardan sağlanan prefinansman kredileri ile bankalarca ihracat ve döviz kazandırıcı faaliyetlerin finansmanı amacıyla kullandırılan döviz kredilerine ilişkin taahhüt sürelerinin ilgili mevzuat hükümleri çerçevesinde uzatılması halinde, prefinansman amirinin veya krediyi kullandıran bankanın muvafakat etmesi kaydıyla, bu kredilerin vadeleri verilen ek süreler kadar uzatılmış sayılır.

Bankalar birbirlerine, bankacılık teamülleri çerçevesinde doğrudan veya uluslararası sendikasyona katılım yoluyla, vade sınırı bulunmaksızın döviz kredisi açabilirler.

Bankalar, Türkiye'de yerleşik kişilere yatırım mallarının ithalatının finansmanı için açtıkları döviz kredilerinin üçte birine kadar işletme ihtiyaçlarının karşılanması amacıyla döviz kredisi açabilirler.

Bankalar, Türkiye'de yerleşik kişilere, kredi kartlarını yurt dışındaki harcamaları için $10.000.-lık limit içerisinde rotatif kullandırabilirler. Ancak hesap bakiyelerinde $ 10.000.- lık limit üzerinde oluşacak depasmanın 30 gün içerisinde kapatılması gerekir.

Madde 42- Büyükşehir belediyeleri, belediyeler ve bunlara bağlı kuruluşlar ile sair yerel yönetim kuruluşlarının, kamu iktisadi teşebbüsleri ve bağlı kurumlarının, sermayesinin %50'sinden fazlası kamuya ait kuruluşların, vakıf üniversitelerinin, fonların, özel ve özerk bütçeli kamu kuruluşları ile idari özerkliğe sahip kamu kuruluşu niteliğindeki kurumların, yatırım ve kalkınma bankalarının (Hazine garantisi altında), yap-işlet-devlet, yap-işlet ve işletme hakkı devri ve benzeri finansman modelleri çerçevesinde gerçekleştirilmesi öngörülen projeler tahtında ödeme yükümlülükleri garanti edilen kuruluşların yurt dışından sağladığı ithalatta vadeli ödeme şekilleri dışındaki bir yıldan (365 gün) uzun vadeli kredilere ilişkin anlaşmalar ile bu Tebliğin eki Ek:1'de yer alan Kredi Bilgi Formu ve Ek:2'de yer alan Kredi İzleme Formu'nun dış finansman numarası (DFN) alınmasını teminen kredi borçlusu tarafından anlaşma tarihinden itibaren 30 gün içinde Müsteşarlık Kamu Finansmanı Genel Müdürlüğü'ne gönderilmesi zorunludur.
Bu kredilere ait kullanımlar, ana para geri ödemeleri, faiz ve diğer ödemelere ait bilgiler ise, Kredi İzleme Formu ile işlem tarihinden itibaren 10 gün içinde bankalar ve özel finans kurumları ile kredi borçlusu tarafından Müsteşarlık Kamu Finansmanı Genel Müdürlüğü'ne gönderilir.

Madde 43- Yürürlükten kaldırıldı.

Döviz Hesapları

Madde 44- Bankalar gerek Türkiye'de gerek yurtdışında yerleşik kişiler adına döviz tevdiat veya dövize dönüştürülebilir Türk Lirası mevduat hesapları açabilirler. Bu hesapların işleyişine ilişkin usul ve esaslar Merkez Bankası'nca belirlenir.

SEKİZİNCİ BÖLÜM

Usul ve Müşterek Hükümler

Madde 45- Türk parası kıymetini koruma hakkında kararlar ve bu kararlara ilişkin tebliğler uyarınca Merkez Bankası'nca çıkarılan genelgeler tebliğ hükmündedir.

Bu Tebliğde öngörülenler dışında kalan haller Müsteşarlıkca incelenip sonuçlandırılır.

Yatırım Malları

Madde 46- Yatırım Teşvik Belgesi Kapsamındaki makina ve teçhizat, İthalat Rejiminde ithalatı doğrudan teşvik edilen yatırım malları listesinde yer alan maddeler ile kamu kuruluşlarının teşvik belgeli veya belgesiz yatırım malları 32 sayılı Kararın uygulanmasında yatırım mallarını ifade eder.
Süreler

Madde 47- Türk Parası Kıymetini Koruma Hakkındaki 32 sayılı Karar'la sözkonusu Karar'a ek olarak yayımlanacak kararlarda ve bunlara ilişkin tebliğlerde belirtilen hak doğurucu ve hak düşürücü ve uyulmaması aykırılık oluşturan sürelerin hesaplanmasında işlemin yapıldığı gün hesaba katılmaz.

Ancak, hesaplanacak sürelerin son günü resmi tatile rastlarsa, süreler izleyen ilk iş günü çalışma saati sonunda biter.

a) Süreler gün olarak ifade edilmiş bulunduğu takdirde ilk gün (işlemin yapıldığı gün) hesaba katılmaz. Günler ertesi günden hesaplanmaya başlanır ve süre son günün çalışma saati sonunda biter.

b) Süreler ay olarak gösterildiği takdirde sürenin bitimi, izleyen ayların işlem tarihine tekabül eden tarihteki günün mesai saati sonudur. O ayda işlem tarihine tekabül eden bir gün bulunmuyor ise sürenin bitimi ayın son günüdür.

c) Süreler yıl olarak belirlendiği takdirde ise sürenin bitimi, izleyen yılların işlemin yapıldığı ay ve tarihe tekabül eden ay ve tarihteki günün çalışma saati sonudur.

DOKUZUNCU BÖLÜM

Çeşitli Hükümler

Geçici Madde 1- Yürürlükten kaldırılan 17 ve 25 sayılı Karar'lar kapsamındaki ihracata ilişkin kur farklarının Özel Hesaba tahsiline devam olunur. Aynı kararlar kapsamındaki ithalata ilişkin kur farkları ilgililer tarafından Merkez Bankası'na yatırılmadıkça mal bedelleri transfer edilmez.

Geçici Madde 2- 8/5854 sayılı Karar'ın yayımı tarihi olan 12/1/1983 den sonra yurda ithal edilmek istenilen hazır gemilerin bayrak şahadetnamelerinin sözkonusu tarihten önce konsolosluklarımızca onaylanmış olması halinde bu işlemlere mülga 8/5854 sayılı Karar hükümleri uygulanır.

Geçici Madde 3- Mülga 25 sayılı Karar tatbikatında nazara alınmak üzere, gümrük işlemleri sırasında ilgililer ile gümrük idareleri arasında çıkan ve ilgililer lehine sonuçlanan uyuşmazlıklarda uyuşmazlığın başlangıç tarihinde mallar fiilen ithal olunmuş sayılır ve kur farkları buna göre hesaplanır.

Geçici Madde 4- Yürürlükten kaldırılan 25 sayılı Karar'ın 4 üncü maddesiyle Merkez Bankası'nda açılan Özel Hesab'ın işleyişi, kullanılışı ve tasfiyesine ilişkin esaslar Bakanlık tarafından belirlenir.

Geçici Madde 5- Yürürlükten kaldırılan 25 sayılı Karar'ın 7 nci maddesinde sözü edilen döviz satışı yapılmış işlemlerle ilgili olup, fiili ithali 28/12/1983 tarihinden sonra sonuçlandırılacak mallara ilişkin ithalat işlemleri için 29/12/1983 tarihine kadar oluşan kur farkları tahsil edilerek Özel Hesab'a devredilir.

Geçici Madde 6- KALDIRILMIŞTIR.

Geçici Madde 7- Yürürlükten kaldırılan tebliğler hükümlerine göre başlamış olup henüz sonuçlanmamış işlemler, ilgili tebliğ hükümlerine tabidir. Ancak aksine bir hüküm olmadıkça bu Tebliğ'in ilgililer lehine olan hükümleri uygulanır.

Geçici Madde 8- Faaliyette bulunan yetkili müesseseler ile bu Tebliğin yayımı tarihinden önce yetkili müessese olarak faaliyette bulunmak üzere Müsteşarlığa başvuruda bulunanlar ödenmiş sermayelerini 31/12/1994 tarihine kadar 5 milyar Türk lirasına yükseltmekle yükümlüdürler.

Geçici Madde 9- Bu Tebliğin yayımı tarihi itibariyle açık bulunan mal mukabili ithalat hesapları ile ilgili olarak satıcının mal bedelini istemediğine dair belgenin bankalara, özel finans kurumlarına veya ilgili Kambiyo Müdürlüklerine ibrazı halinde bu hesaplar anılan kuruluşlarca re'sen terkin edilmek suretiyle kapatılır.

Geçici Madde 10- 32 sayılı Karar'ın yayımı tarihinden önce Merkez Bankasında bloke edilmiş Türk liralarının kullanımı serbesttir.

Geçici Madde 11- Faaliyette bulunan yetkili müesseseler 31/12/1993 tarihine kadar Müsteşarlığa başvurarak bu Tebliğin 4. maddesinde belirtilen "Yetkili Müessese İzin Belgesi"ni almak zorundadırlar.

ONUNCU BÖLÜM

Yürürlük Hükümleri

Madde 48- Türk Parası Kıymetini Koruma Hakkında 32 sayılı Karara ilişkin 89-32/1, 90-32/2 ve 90-32/3 sayılı Tebliğler yürürlükten kaldırılmıştır.

18 Ocak 1992 tarih ve 21115 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan 91-32/5 sayılı Tebliğde değişiklik yapılması hakkındaki Tebliğ yürürlükten kaldırılmıştır.

Madde 49- Bu Tebliğ yayımı tarihinde yürürlüğe girer.
 

www.muhasebenet.net