Muhasebe  

Maliye

Vergi

Sigorta

Muhasebe Forum

   Muhasebe, Güncel Mevzuat, Haber, Yorum, Duyuru  - 29.06.2007-

 

 

 
 

Bağ-Kur’a prim borcu bulunanlara müjde var
 

Yıllardır kanayan bir yara daha başkanlığını B.Aydemir’in yaptığı SGK Başkanlığı’nca yayınlanan 2007/47 sayılı genelge ile ortadan kaldırıldı. 5458 sayılı Kanun beş yıldan fazla borcu olan Bağ-Kur’lulara para ödeme daha doğrusu borcunu ödeme zorunluluğu kaldırılmıştı ama ortada genelge olmayınca uygulama da olmuyordu. Yeni genelge ile;

1479 sayılı Kanun’un Ek 19’uncu maddesinde “Bu Kanun ve 2926 sayılı Kanuna göre kayıt ve tescili yapıldığı halde, beş yıl ve daha fazla süreye ilişkin prim borcu bulunan sigortalıların bu sürelere ilişkin prim borçlarının Kurumca yapılacak bildirimde belirtilen süre içerisinde ödenmemesi halinde, daha önce prim ödemesi bulunan sigortalının ödediği primlerin tam olarak karşıladığı ayın sonu itibariyle, prim ödemesi bulunmayan sigortalının ise tescil tarihi itibariyle, sigortalılığı durdurulur. Prim borcunun ait olduğu süreler sigortalılık süresi olarak değerlendirilmez ve bu sürelere ilişkin Kurum alacakları takip edilmeyerek, Kurum alacakları arasında yer verilmez. Ancak, sigortalı veya hak sahipleri daha sonra sigortalının en son bulunduğu basamağın başvuru tarihindeki değeri üzerinden hesaplanacak borç tutarlarını, tebliğ tarihinden itibaren üç ay içinde ödedikleri takdirde bu süreler sigortalılık süresi olarak değerlendirilir...” demektedir. Yine buna benzer bir şekilde 1479 sayılı Bağ-Kur Kanunu’nun Geçici 26’ncı maddesinde ise “Bu Kanun ve 2926 sayılı Kanuna göre kayıt ve tescili yapıldığı halde, 31/3/2005 tarihi itibariyle beş yıl ve daha fazla süreye ilişkin prim borcu bulunan sigortalılar veya hak sahiplerinden bu sürelere ilişkin prim borçlarını yeniden yapılandırma talebinde bulunmayanlar veya yeniden yapılandırma talebinde bulundukları halde yapılandırma haklarını kaybedenler hakkında Ek 19’uncu madde hükmü uygulanır” denilmektedir. Bu hükümlerin uygulanması ile uzun süre Kurumla bağlantısı olmayan ve prim ödemesinde bulunmayanların sigortalılık sürelerinin durdurulması ve bunlara ilişkin alacakların Kurum alacakları içerisinde gösterilmemesi amaçlanmıştı ama şimdi bu genelge ile uygulamaya da başlanmış oldu.

Doğum izni için nikâh gerekmez

Hayati tehlikeden dolayı acilen doğum yaptırılan Emekli Sandığı çalışanı bir memur doğum yaptığı zaman resmi nikâhlı değilse çocuğun ve annenin hastane (resmi üniversite araştırma hastanesi) masraflarının karşılanmasında bir sorun yaşanır mı? Hastane ve diğer malzemeleri sosyal güvenlik kurumunuz karşılamıyor diye ekstra ücret talebi ve dışardan malzeme talebinde bulunabilir mi? Doğum öncesi ve sonrası izinlerin hemen hemen tamamı zaten resmi tatil olan yaz tatiline denk gelmekte dolayısıyla işlevini yitirmektedir annenin sezeryan doğum yaptığı için 10 gün hastanede yatış yaptığı gelişimini tamamlamayan bebeğin inşallah gelişimini tamamlayacağı belirsiz bir süre daha annenin refakatçi olarak hastanenin ağır koşularında refakatçi olarak kalması gerektiği düşünüldüğünde iznini kullanması gerektiği zaman diliminde yıpranan anneye mevcut sosyal güvenlik koşullarında doğum sonrası iznin dışında eğitim öğretim sezonunda (yani çalışması gereken zaman diliminde) ne miktarda ücretli izin daha kullandırılabilir mi?

İsmi Mahfuz

Sayın okurum, insanın doğası gereği nikah olmadan hamile kalabileceği gibi nikah olmadan doğum da yapabilir. Sağlık sistemimiz de insanları nikahlı doğum yapanlar veya nikahsız doğum yapanlar diye ayırmamış olup ayırmış olsaydı insan haklarına aykırı hareket etmiş olurdu. Bu nedenle halen memur olarak çalışan öğretmen hanım doğumunu sosyal güvenlik şemsiyesi altında gerçekleştirebilir. İzin durumuna gelince, yine doğum sonrası 8 hafta izin hakkı olacak olan bu hanımın bu izni okulların kapalı olduğu zaman değil de daha sonra kullanması diye bir şey olamaz. Doğumun gerçekleştiği günün ertesi gününden itibaren 56 gün yani 8 haftalık izni başlar. 56 gün tamamlandıktan sonra isterse 1 yıla kadar ücretsiz izin kullanma hakkı da var.

60 yaşına gelince paralarınızı alabilirsiniz

02.04.1949 doğumluğum. 1975 yılında sigortalı oldum. Toplam 2822 günüm var. Bugünlerimin 890 gününü çalışarak, geriye kalan 1932 günü ise isteğe bağlı ve askerliğimi borçlanarak ödedim. Şu anda emekli olamıyorum. İsteğe bağlı olarak ödeme yapmak imkanı da bulunmuyor. Acaba emekli olabilmem için ne yapabilirim? Ya da ödediğim günlerimi bedelini dilekçe verip geri almam mümkün mü? Böyle bir uygulama var mı?

A.O.Azman

Beyefendi, verdiğiniz bilgilerle emekli olabilmeniz için var olan 2822 günü mutlaka 3600 güne tamamlamanız şart. Bunun için de sizin de bildiğiniz üzere ya çalışarak ya da isteğe bağlı olarak prim ödeyebilirsiniz. Bu arada 60 yaşını tamamlayacağınız 02.04.2009 günü 3600 gününüz olmazsa iki tercihiniz olacak. İsterseniz 3600 günden az olan prim ödeme günlerinizin emeklilik için ödenenlerini SGK’dan toptan ödeme şeklinde isteyebilirsiniz ama herhangi bir faiz işletilmeyeceği için sanırım bir paket sigara parası alabilirsiniz. İsterseniz de prim ödemeye devam edip 3600 günü tamamlayıp emekli de olma tercihini de kullanabilirsiniz. muhasebenet.net
 

Ali TEZEL

Akşam Gazetesi

ali.tezel@aksam.com.tr

29.06.2007

muhasebenet.net

 

                                                                                                                                              

Copyrıght © 2005-2007  www.muhasebenet.net- Türkiye'nin Muhasebe Rehberi. Her hakkı saklıdır.