Muhasebe  

Maliye

Vergi

Sigorta

İletişim

  TÜRKİYE' NİN MUHASEBE REHBERİ. "GÜNCEL MALİ MEVZUATLAR, YORUM, HABER"

 

 

 

-Muhasebe, Mevzuat, Yorum, Haber-26.04.2007-

--------------------------------------------------------------------

 
 

 Vergi mükelleflerine ait bilgiler açıklanabilir mi ?

(Vergi mahremiyeti ve istisnalar)
 


Bilindiği gibi ülkemizde gelir vergisi mükellefleri gelirlerini mart ayında kurumlar vergisi mükellefleri kazançlarını nisan ayında yıllık beyanname ile beyan ederler. Beyanlar üzerine vergilerin tarh ve tahakkuku işlemi tamamlanır. Günlük gazetelerde gelir vergisi mükelleflerinden en yüksek gelir beyan eden ve vergi ödeyenlerden ilk elliye veya yüze girenlerin listesi yayınlanır. Yazılan yazılarda meslekler itibariyle de vergi bilgileri açıklanır. Mayıs ayında da kurumlar vergisi mükelleflerinden beyan ettiği kurum kazancı ve tahakkuk eden vergisi yüksek olan ilk 100 kurumun listesine gazetelerde yer verilir.

Ancak mükelleflerin vergileme ile ilgili bilgilerinin herhangi bir sınırlama olmaksızın gerek yayın organlarında gerekse diğer şekillerde açıklanması söz konusu değildir. Aksi halde iş ve meslek sahiplerinin güvenli bir iş ortamında çalışmaları mümkün olmazdı. Bununla beraber güvenli bir iş ortamı yanında devletçe vergi güvenliğinin sağlanması da önem taşır. Bugün yazımızda vergi mahremiyeti ve vergileme konusunda kamuya açıklanabilecek bilgilere yer vereceğiz.

Vergi Mahremiyeti

İş ortamının güven içinde olmasının önemi göz önünde tutularak, 1950 yılından itibaren Vergi Usul Kanunu'muzda (5'inci madde) vergi mahremiyetine yer verilmiştir. Gerek verginin tarh, tahakkuk ve tahsil aşamasında gerekse vergi incelemeleri ve yoklamalar sırasında vergi kanunlarının uygulamasında görev alan kişilerin, mükellefin ve mükellefle ilgili kimselerin şahıslarına, muamele ve hesap durumlarına, işlerine, işletmelerine, servetlerine veya mesleklerine ilişkin olmak üzere öğrendikleri sırları veya gizli kalması gereken diğer hususları açıklamaları veya üçüncü kişiler menfaatine kullanmaları kanuni müeyyideye bağlanarak yasaklanmıştır. Bu yasak, bu kişiler görevlerinden ayrılsalar dahi devam edecektir. Açıklama yasağı getirilenler;

-Vergi muameleleri ve incelemeleri ile uğraşan memurlar,

-Vergi mahkemeleri, bölge idare mahkemeleri ve Danıştay'da görevli olanlar,

-Vergi kanunlarına göre kurulan komisyonlara iştirak edenler,

-Vergi işlerinde kullanılan bilirkişiler.

Ayrıca 3568 sayılı Kanuna göre, yetki alan serbest muhasebeci, serbest muhasebeci mali müşavir ve yeminli mali müşavirlerle bunların yanında çalışanlar işleri dolayısıyla öğrendikleri bilgileri ve sırları ifşa edemezler, çeşitli kanunlarla muhbirlere tanınan hak ve menfaatlerden faydalanamazlar.

Mahremiyetin ihlali halinde ceza

Yukarıda sayılan kişilerin görevleri sırasında öğrendikleri sırları açıklamaları yasaktır. Bu yasağa uyulmaması halinde, Vergi Usul Kanunu'nun 362'nci maddesine göre 5237 Türk Ceza Kanunu'nun 134 ve 137'nci maddelerinde yazılı hapis cezasının iki katı uygulanır. Bu ceza iki aydan az olamaz. 134'ncü maddede öngörülen ceza 6 aydan iki yıla kadar hapistir. Maddede bu cezanın kamu görevlileri için % 50 oranında artırılarak uygulanacağı hükme bağlanmıştır.

Söz konusu yasağı ikinci defa ihlal eden devlet memurları bir daha devlet hizmetinde kullanılmazlar. Memuriyetten çıkarılırlar.

Hangi vergiler açıklanabilir ?

Vergi güvenliğini sağlamak amacıyla gelir vergisi mükelleflerinin yıllık gelir vergisi, sermaye şirketlerinin kurumlar vergisi beyannamesinde gösterdikleri vergi matrahları (zarar dahil ) ve beyanları üzerinden tarh olunan gelir vergileri ile mükelleflerin ad ve unvanları açıklanabilir.

Vergi incelemeleri sonucunda ortaya çıkan ve kesinleşen vergi ve cezaları ile vadesi geçtiği halde ödenmemiş vergiler ve cezalar Maliye Bakanlığı'nca açıklanabilir.

Sahte veya muhteviyatı itibariyle yanıltıcı belge düzenledikleri veya kullandıkları vergi incelemeleri sırasında ortaya çıkarılanlar kanunla kurulmuş birlik ve meslek odalarına bildirilebilir. Bu bildirim mahremiyet ihlali sayılmaz.

Gelir ve kurumlar vergisi dışında diğer vergiler konusunda vergi mahremiyetine istisna getirilmemiştir. Örneğin katma değer vergisi, emlak vergisi mükellefleri ile ilgili açıklama yapılamaz. Birliklere ve meslek odalarına bilgi verilmesi de söz konusu değildir.

Vergi mahremiyetine getirilen istisnalar

Vergi güvenliğini sağlamak amacıyla gelir ve kurumlar vergisi beyannamelerinde gösterilen kazançlarla, vergilerin vergi dairelerinde ilanı, vergi levhası asılması, sahte veya yanıltıcı belge kullananların meslek odalarına bildirilmesi, kesinleşen ancak zamanında ödenmeyen vergi ve cezaları ödemeyenlerin ilanı mahremiyet hükmünün ihlali sayılmaz. Ancak açıklanan bu bilgiler ele alınarak mükelleflerin haysiyet, şeref ve haklarına tecavüz edilemez. Aksine hareket halinde Türk Ceza Kanunu'nun 480-482'nci maddesine göre cezalandırılır.

Vergi levhası asılması zorunluluğu

Gelir vergisi mükellefleri ile sermaye şirketleri her yıl mayıs ayının son gününe kadar vergi tarhına esas olan kazanç tutarları ile bunlara isabet eden vergi miktarlarını gösteren levhayı merkezlerine, şubelerine, satış mağazalarına iş sahipleri ile mükellefler tarafından kolayca okunup görülecek şekilde asmak zorundadırlar. İlan ve levhalara ilişkin diğer hususlar Maliye Bakanlığı'nca hazırlanan tebliğlerle düzenlenmektedir. Vergileme dönemi olarak özel hesap dönemi izni almış mükellefler vergi levhalarını beyanname verme süresini izleyen bir ay içinde asacaklardır.

Vergi levhası, mükelleflerin sadece merkezlerine değil, tüm işyerlerine asılmalıdır. Levhalar

-merkezlerine,

-şubelerine,

-satış mağazalarına, her bir kat ve reyonlara

-taşımacılık yapanların taşıtlarına, asılmalıdır.

Vergi levhası asma zorunluluğu olanlar

Vergi levhası asma mecburiyeti ticari ve mesleki kazançları dolayısıyla gerçek ve basit usulde vergilendirilen gelir vergisi mükellefleri, zirai faaliyetlerinin yürütülmesi için yazıhane açan zirai kazanç sahipleri, kurumlar vergisi mükellefi anonim, limited ve eshamlı komandit şirketlerdir. Kooperatiflerin ve iktisadi kamu müesseselerinin vergi levhası asmalarına gerek yoktur. Kolektif şirket, adi komandit şirket ve adi ortaklık gibi şahıs ortaklıklarında, ortakların her birinin ayrı ayrı vergi levhası asmaları zorunludur. İşe yeni başlayanların da vergi levhası asmaları gerekli görülmüştür.

Vergi levhalarının tasdiki

İşyerlerine asılacak vergi levhasının mükelleflerce hazırlanarak bağlı bulundukları vergi dairelerine tasdik ettirilmesi zorunludur. Vergi levhası tasdiki için vergi dairesine başvuran yükümlülerin delikçe hazırlamalarına gerek yoktur.

Vergi levhaları başlangıçta sadece vergi dairelerince tasdik edilirken, 272 sayılı Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği ile mükelleflere kolaylık sağlanmıştır. Buna göre dileyen mükellefler;

-defterlerini tutmak üzere sözleşme düzenledikleri veya işletmelerinde bağımlı olarak çalışan serbest muhasebeci veya serbest muhasebeci mali müşavirlere,

-beyannamelerini imzalattıkları meslek mensuplarına,

-beyannamelerini tasdik eden yeminli mali müşavirlere tasdik ettirebilirler.

Levha tasdikinin zamanında yapılmaması, vergi levhasının kanuni süreden sonra tasdik ettirilmesi ya da işyeri incelemelerinde levha asılmadığının anlaşılması halinde özel usulsüzlük cezası kesilir. Her tespit için kesilecek ceza 139 YTL'dir.

Vergilerin ilanı ve bildirimi

Gelir vergisi mükelleflerinin yıllık gelir vergisini, sermaye şirketlerinin kurumlar vergisi beyannamelerinde gösterdikleri matrahları ve tarh olunan vergilerle mükelleflerin ad ve unvanları, bağlı oldukları vergi dairelerince, beyannamelerin verildiği yıl içinde dairenin münasip bir yerine asılacak cetvellerle ilan olunur. Mükellefin bağlı bulunduğu teşekkül varsa, bu ilan orada da yapılır.

Mükelleflerin vergi tarhına esas olan beyanları yanında kesinleşen vergi ve cezaları ile vadesi geçtiği halde ödenmemiş bulunan vergi ve ceza miktarları Maliye Bakanlığı'nca açıklanabilir. Ayrıca kamu görevlilerince sürdürülen adli ve idari soruşturmalarla ilgili olarak talep edilen bilgi ve belgeler ilgililere verilebilir. Bankalara da yapacakları vergi tahsilatına ilişkin bilgi verilmesi mahremiyet ihlali sayılmaz.

Sahte ve yanıltıcı belge kullananların meslek odalarına bildirilmesi

Sahte veya muhteviyatı itibariyle yanıltıcı belge düzenledikleri veya kullandıkları vergi inceleme raporu ile tespit olunanların kanunla kurulmuş meslek kuruluşlarına ve 3568 sayılı Kanunla kurulan birlik ve meslek odalarına bildirilmesi de vergi mahremiyetinin ihlali sayılmayacaktır.

Bu düzenleme ile kamuoyunda naylon fatura olarak bilinen, gerçek bir işleme dayanmayan veya işlemleri gerçeğinden farklı olarak gösteren belgeler düzenleyen veya kullananların mesleki teşekküllerine bildirilmesi suretiyle mali sistemin tahrip olması engellenmek istenmiştir. Bu kişi ve kuruluşların kendi mesleki kuruluşlarına bildirilmesi ile kötü niyetli kişilere karşı ticari müeyyidelerden yararlanılarak iyi niyetli üçüncü kişilerin korunması amaçlanmaktadır.

Bildirimde bulunulacak kuruluşlar sadece kanunla kurulmuş olan Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği, Esnaf ve Sanatkârlar Konfederasyonu, Bankalar Birliği ve 3568 sayılı Kanunla kurulan Türkiye Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler ve Yeminli Mali Müşavirler Odaları Birliği'dir (TURMOB).

-Kamu görevlilerince yapılacak adli ve idari soruşturmalarla ilgili bilgilerin verilmesi

Kamu görevlilerince adli ve idari soruşturmalarla ilgili olarak talep edilen bilgi ve belgelerin verilmesi mahremiyeti ihlal sayılmayacaktır. Bu düzenleme ile ilgili kanun gerekçesinde daha şeffaf bir kamu yönetimi anlayışı içinde yolsuzlukların önlenmesinin amaçlandığı ifade edilmektedir. Vergi mahremiyetine getirilen bu istisna ile örneğin Sosyal Sigortalar Kurumu veya Gümrük idareleri bünyesinde yapılan inceleme ve soruşturmalar dolayısıyla, denetim elemanlarının talep edebilecekleri bilgi ve belgeler verilebilecektir.

Bu düzenlemeye dayanarak bilgi ve belgeleri alan kişilerin vergi mahremiyetine ilişkin zorunluluklara uymaları gereklidir. Yasaklara uymamanın müeyyidesi o kişiler bakımından da geçerli olacaktır.


Akif Akarca
akif.akarca@alfaymm.com

Dr.Mehmet Şafak
mehmet.safak@alfaymm.com
Dünya online / 26.04.2007

 

MuhasebeNet.Net

 

                                                                                                                                              

Copyrıght © 2005-2006  www.muhasebenet.net- Türkiye'nin Muhasebe Rehberi. Her hakkı saklıdır.