Muhasebe Rehberi sayfasına gitmek için tıklayınız

Muhasebe  

Maliye

Vergi

Sigorta

İletişim

 TÜRKİYE' NİN MUHASEBE REHBERİ. "GÜNCEL MALİ MEVZUATLAR, YORUM, HABER"

 

 

 

-Muhasebe, Mevzuat, Yorum, Haber-26.01.2007-

--------------------------------------------------------------------

 
 

Emekli işçi çalıştırmanın avantajları
 

Emekli olan bir işçimizi sosyal güvenlik destek primi ödemek suretiyle (SGDP) çalıştırmaya başladık. Emekli bir işçiyi SGDP'li olarak çalıştırmanın işçi ve işverene ne gibi avantajları vardır? Yahya Yıldır

Bağ-Kur, SSK, T.C. Emekli Sandığı'ndan emekli olup da bir işyerinde sosyal güvenlik destek primi ödeyerek çalışan işçilerin prim oranı işyerinden aldıkları ücretin % 30'u kadar olup, prim oranı normal çalışan işçilerden daha azdır. Ayrıca, emekli çalışanlar için işsizlik sigortası primi de ödenmemektedir. Sosyal güvenlik destek priminin (% 30) ¨'ü işçi, Û'ü ise işveren hissesidir. Sosyal güvenlik destek primi ödenen süreler için Emekli çalışan işçinin emeklilik aylığında herhangi bir artış olmadığı gibi, toptan ödeme ya da hizmet birleştirmesi de yapılamamaktadır. Sadece, emekli işçinin iş kazası veya meslek hastalığına uğraması halinde gerekli sağlık yardımlarının ve tedavisinin yapılması, çalışılmayan sürelerde geçici iş göremezlik ödeneği ile sakatlık halinde sürekli iş göremezlik ödeneği verilmektedir.

Emeklilikten vazgeçenlere sigorta primleri iade edilir mi?

Eşim 1995-1998 yılları arasında sigortalı olarak bir şirkette çalıştı. Şu anda bir daha çalışmayı düşünmüyor. Çevreden duyduğum bazı bilgilere göre bu dönemde yatan primleri geri iade talebinde bulunup sigortalılık hakkından feragat etme hakkımız varmış. Bu doğru mudur? Oğuz özkan

Esasen Sosyal Sigortalar Kurumu'na ödenen sigorta primleri iade edilmemekte ve emeklilik hakkından feragat edilememektedir. Ancak, yaşlılık veya malullük sigortası kolundan aylığa hak kazanabilmesi için gereken diğer koşulları gerçekleştiremeyen sigortalıların malullük, yaşlılık ve ölüm sigortaları primlerinin işçi ve işveren hissesinin sigortalıya iadesi yapılabilmektedir.

Buna göre; sigortalı olarak çalıştığı işten ayrılan ve malullük ve yaşlılık aylığı bağlanmasına hak kazanamayan kadın ise 58, erkek ise 60 yaşını doldurmuş bulunan sigortalıya kendisinin ve işverenlerinin ödediği, malullük, yaşlılık ve ölüm sigortaları primlerinin toplamı, yazılı isteği üzerine toptan ödeme şeklinde verilmektedir. Toptan ödeme yapılabilmesi için, öncelikle, sigortalının işten ayrılması, toptan ödeme yapılmasını istediğini yazılı olarak belirtmesi, sigortalının kadın ise 58, erkek ise 60 yaşını doldurmuş olması ve bu sigortalıların ayrıca yaşlılık aylığına da hak kazanmamış olması gereklidir. Ayrıca, evlenme dolayısıyla (işten ayrıldıkları tarihten itibaren bir sene içinde evlenmiş veya evlendikleri tarihten itibaren bir sene içinde işinden ayrılmış olan kadın sigortalılar, evlenme dolayısıyla işten ayrılmış sayılırlar) işlerinden ayrılan kadın sigortalılara kendileri ve işverenleri tarafından ödenen malûllük, yaşlılık ve ölüm sigortaları primlerinin yarısı, yazılı talepleri üzerine, toptan ödeme şeklinde verileceği hükme bağlanmıştır.

Resul KURT

Dünya online

26.01.2007
 

 

                                                                                                                                              

Copyrıght © 2005-2006  www.muhasebenet.net- Türkiye'nin Muhasebe Rehberi. Her hakkı saklıdır.